21 Οκτ 2015

Η Γιορτή Κρασιού στο Οινοποιείο-Ταβέρνα "ζεύκι" και η μυστική συνταγή για το κρασί που φτιάχνει ο Κώστας Βασιλείου - ΦΩΤΟ

Η μοναδική γιορτή κρασιού σε όλα τα Τζουμέρκα

   Λίγα ήταν και φέτος τα 500 καθίσματα για να χωρέσουν όλους τους φίλους και πελάτες του κ. Κώστα Βασιλείου στη Γιορτή Κρασιού που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το μεσημέρι 18 Οκτωβρίου. Οργανώθηκε για 3η χρονιά στο οινοποιείο- ταβέρνα "ζεύκι" σ' ένα ειδυλλιακό τοπίο στο Βαθύκαμπο Κεντρικού του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων.
   Συγχρόνως με την γιορτή του κρασιού, έγινε και η παρουσίαση του βιβλίου του κ. Βασίλη Δρούγα ''το μυστικό του ζεύκι''.
   Ο καλός καιρός ευνόησε και εφέτος ώστε να υπάρχει πολύ μεγαλύτερη προσέλευση, κάποια στιγμή δε έγινε το αδιαχώρητο.
   Παρόλο που εφέτος είχαν γίνει ετοιμασίες για περισσότερους επισκέπτες (3 γουρουνόπουλα, 2 αρνιά, 2 προβατίνες, 170 κιλά κοντοσούβλι, 30 κιλά κοκορέτσι) αρκετοί ήταν αυτοί που δεν βρήκαν ψητά και αναγκάστηκαν να πάρουν "ψητά της ώρας" (παϊδάκια, μπριζόλες)
   Όλοι όσοι παρευρέθησαν δοκίμασαν και απόλαυσαν τα τρία εξαιρετικά κρασιά, κόκκινο, ροζέ και λευκό. Συνολικά προσφέρθηκαν δωρεάν περίπου 450 κιλά κρασί. Τα νόστιμα φαγητά και οι φανταστικοί μεζέδες κέρδισαν τις εντυπώσεις όλων όσων τα δοκίμασαν..!
   Στην προσφώνησή του εκ μέρους των φορέων της περιοχής ο Πρόεδρος της Ένωσης των Συλλόγων και Αδελφοτήτων της Δ.Ε Αθαμανίας του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων παιδίατρος κ. Αντώνης Κοντός είπε:
   "Σας καλωσορίσουμε και εφέτος στην 3 γιορτή κρασιού στο "ναό του Βάκχου" στο ζεύκι.
   Είναι η 3η χρονιά που οργανώνεται με πολύ μεράκι από τον κ. Κώστα Βασιλείου και είναι η μοναδική γιορτή κρασιού σε όλα τα Τζουμέρκα.
   Διερωτάται ο κ. Βασίλης Δρούγας ο συγγραφέας του μυθιστορήματος ''το μυστικό του ζεύκι'', που θα σας παρουσιάσουμε σε λίγο, ''τι είναι ετούτο το ζεύκι ; '' Μπας και είναι υπόσχεση, μήπως μύθος, ή μήπως μεράκι και καλοπέραση ;". Εμείς λέμε πως όλα τα παραπάνω χαρακτηρίζουν το ζεύκι!! Υπόσχεση, μύθος, μεράκι και καλοπέραση!! Είναι όπως προανέφερα ο "ναός του Βάκχου" και όλοι όσοι έρχονται εδώ περνάνε ζεύκι .
   "Αν δεν κάνω το καλύτερο κρασί δεν ματαγυρνώ στο χωριό", φέρεται πως είπε ο κ. Κώστας Βασιλείου στο βιβλίο ''το μυστικό του ζεύκι''. Μπράβο σου πρόεδρε, έτσι αποκαλούμε εμείς εδώ τον κ. Βασιλείου, τόπες και τόκανες!! Το πέτυχες !! Με το μοναδικό σου κρασί, έκανες γνωστή την περιοχή μας σε όλη την Ελλάδα!! Μας δίδαξες δε πως παρόμοιες μικρές τέτοιες επιχειρήσεις, ένα στολίδι για τον τόπο μας, δίνουν κάποια ανάπτυξη στην περιοχή μας, και δουλειά σε μερικές οικογένειες. Στην ταβέρνα σου δε, όλα τα εδέσματα γίνονται από τα προϊόντα του τόπου μας. 
   Συνέχισε πάντα έτσι πρόεδρε τις προσπάθειές σου και εμείς θα είμαστε περήφανοι για εσένα και θα σε αγαπάμε.
   Σήμερα, είπε ο κ. Κοντός έχουμε την χαρά και την τιμή να έχουμε μαζί μας την πρωταθλήτρια Βάσω Σκάρα. Είναι διεθνή αθλήτρια του Handball γυναικών. Έχει πάρει αρκετά μετάλλια και μας κάνει περήφανους όχι μόνο εμάς τους Ηπειρώτες αλλά και όλους τους Έλληνες.
   Επιγραμματικά θα αναφέρω πως έχει αναδεχθεί 1η σκόρερ στην Βαλκανιάδα Νεανίδων το 1992 και 1η σκόρερ 2 φορές στα Πρωταθλήματα Ελλάδας 1993 και 1994 ! Καλύτερη αθλήτρια αγωνιστικής περιόδου 2002-2003. Είναι μέλος της Εθνικής ομάδας Handball από το 2007 με 3 συμμετοχές σε Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Φέτος πρόσθεσε στην τροπαιοθήκη της το Κύπελλο και το Πρωτάθλημα Ελλάδας Handball 2015. Αποκορύφωμα είναι η πρόσφατη, δεύτερη θέση (ασημένιο μετάλλιο) που κατέλαβε η Εθνική Ομάδα στους Μεσογειακούς Αγώνες της Πεσκάρα.
   Ο κ. Βασιλείου προσέφερε στην κ. Βάσω Σκάρα ένα καλάθι με κρασιά του ζεύκι και εποχικά τοπικά προϊόντα (κάστανα, καρύδια, ρόδια). "Μετά από κάθε μετάλλιο που θα παίρνεις, θα διασκεδάζεις και θα πίνεις το γευστικό κρασί του ζεύκι'', της είπε ο Αντώνης Κοντός.
   Στη συνέχεια, ο κ. Βασιλείου αφού ευχαρίστησε τον κ. Αντώνη Κοντό και την κ. Αλεξία Μπόμπολη για την βοήθεια τους, είπε πως τον συγκινεί η αγάπη που του δείχνουν όλοι τους και οτι θα συνεχίζει να επιμένει πάντα παραδοσιακά και να προσφέρει όλα τα εδέσματα μαγειρεμένα από τα προϊόντα της περιοχής.
    Κατόπιν έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του κ.Βασίλη Δρούγα '' το μυστικό του ζεύκι '', από τον συγγραφέα , τον Αντώνη Κοντό, την Αλεξία Μπόμπολη , την Ντίνα Ζήδρου, την Εύη Ζητούνη και τον μικρό Απόστολο Τσόλα.
   Ο Αντώνης Κοντός είπε για το βιβλίο : "Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Βασίλη Δρούγα, τον συγγραφέα του βιβλίου '' το μυστικό του ζεύκι '', διότι διαβάζοντας το βιβλίο του, μου θύμισε τα παιδικά μου χρόνια! Μεγαλωμένος και εγώ δίπλα στον Άραχθο, τον άκουγα στις μεγάλες κατεβασιές να βουίζει και να παρασέρνει τις χοντρές κάτασπρες κροκάλες, ίσα με δύο χούφτες η κάθε μία, όπως ακριβώς αναφέρεται στο μυθιστόρημα. Κόβαμε δε και εμείς λούρες από τις μεγάλες Ιτιές που ήταν στο ποτάμι για να ραβδίζουμε τις καρυδιές και για να ρίχνουμε κάτω τα κορόμηλα από τις κορομηλιές. Διαβάζοντας κανείς αυτό το βιβλίο, θα δει πως η ζωή όλων μας όσων μεγαλώσαμε σ΄αυτά εδώ τα '' ψωμοτόπια'' ήταν ένα μυθιστόρημα που περιγράφεται πολύ όμορφα από τον κ. Βασίλη Δρούγα.
   Είχαμε ξεχάσει πολλοί από μας πως στα παιδικά μας χρόνια κάναμε μπάνιο με νερό που ζεσταίναμε στην κατσαρόλα!! "Το μυστικό του ζεύκι" όμως μας το θυμίζει και γράφει σε κάποια παράγραφο: "Ελάτε να μου πείτε απέξω την ιστορία και τη γεωγραφία, γιατί άμα δεν την ξέρετε, δεν θα σας αφήσω να πάτε για ύπνο. Μετά να κάνετε ένα μπάνιο, έχω ζεστό νερό στην κατσαρόλα. Άμα δεν το σπαταλάτε, θα φτάσει για τον καθένα σας για να λουστείτε κιόλας".
   Όσο διάβαζα ''Το μυστικό του ζεύκι '' νόμιζα πως ήμουν και εγώ μαζί με τους δύο μικρούς ''μπόμπιρες '', τον Γιώργο και την Κωνσταντίνα και κάναμε τις ίδιες ''σκανταλιές''. Ψάχναμε για να βρούμε τι μυστικό έκρυβε η παλιά καλύβα, ο εγκαταλελειμμένος νερόμυλος που ήταν χωμένος μέσα στα βάτα και τι είχε μέσα το μπαούλο που βρέθηκε μέσα στο νερόμυλο.
   Με ξενύχτισες φίλε Βασίλη Δρούγα με το μυθιστόρημα σου, διότι αργά το βράδυ, μετά το ιατρείο, άρχισα να το διαβάζω ελπίζοντας πως θα το ολοκληρώσω σιγά - σιγά ύστερα από μερικές μέρες . Η γλαφυρότητά όμως και η τόσο παραστατική εξιστόρηση των γεγονότων δεν με άφηναν να διακόψω την ανάγνωση!!
   Ανταμείφτηκα όμως και χαλάλι του το ξενύχτη, γιατί έμαθα που βρήκε την συνταγή ο κ. Κώστας Βασιλείου και κάνει αυτό το τόσο γευστικό κρασί που όλοι μας πίνουμε όλα αυτά τα χρόνια. Το γράφει δε ξεκάθαρα στο μυθιστόρημα πως τα παιδιά βρήκαν τη μυστική συνταγή μέσα στο μπαούλο που είχαν βρει στο νερόμυλο και την έδωσαν στον κ. Κώστα Βασιλείου.
   - Ρε ζωντόβολα, τι τρομεροί που είστε, δεν το περίμενε κανένας ότι θα βρίσκατε το μυστικό από εκατό χρόνια και παραπάνω.
   - Λοιπόν, για να μη λέμε και πολλές κουβέντες, αφού υπόσχεσαι να διδάξεις όλα τα παιδιά στο χωριό και να ανοίξεις το οινοποιείο, αύριο την ίδια ώρα θα σου φέρουμε την συνταγή, και ότι είπαμε, νερό και αλάτι.
   Την επόμενη μέρα, την ίδια ώρα, ο Κώστας ο Μαθηματικός διάβαζε με προσοχή τη μυστική συνταγή και δεν πίστευε στα μάτια του.
   - Ωρέ, τι μυστικό είναι ετούτο εδώ, μέχρι τον Καναδά θα το φτάσω το κρασί και θα διδάξω όχι μονάχα εσάς αλλά όλα τα χωριά δωρεάν. Τύφλα να' χει ο Ιταλιάνος με το βίνο του, τέτοιο κρασί θα φτιάχνει μόνο το δικό μου οινοποιείο. Θα κάνω τέτοια ταβέρνα που δε θα σταματάει να επισκέπτεται ο κόσμος το χωριό μας.
   Έσκυψε και ευχαρίστησε τα δύο παιδιά, τα φίλησε σταυρωτά και δάκρυα έτρεξαν απ΄τα μάτια του.
   Αυτό το περίμενε χρόνια.
   Κι αυτός με την σειρά του θα έκανε τα πάντα για να βοηθήσει όλα τα παιδιά να περάσουν στο Γυμνάσιο.
   Ο κυρ Κώστας, στο οινοποιείο του τώρα, στο Βαθύκαμπο, έχει το παλιό σημειωματάριο και το παλιό μπαούλο που βρήκαν τα παιδιά και τα φυλάει καλά, σαν ανάμνηση της μεγάλης ανακάλυψης που έκαναν στο Κρυονέρι και τα δείχνει σε όλους όσους το επισκέπτονται.
   Προς τιμή της περιοχής, της καλής παρέας και της μοναδικής απολαυστικής γεύσης, ονόμασε το οινοποιείο του και τα κρασιά του "ζεύκι", αλλά και για να τιμήσει το σοφό γνώστη της μυστικής συνταγής.
   Κανένας δεν έμαθε ποτέ αν ήταν το πραγματικό του όνομα ή το παρατσούκλι του μοναχικού γέρου που άφησε πίσω του τη μοναδική συνταγή.
   Περιμένει όλα τα παιδιά να περπατήσουν στους διαδρόμους του μυστικού και να φάνε όλοι μαζί τσαλαφούτι, μπλαστό και μπομπότα, για να θυμηθούμε τα παλιά που χάνονται σιγά - σιγά, εκτός και αν κανένα άλλο παιδί ψάξει να τα βρει και να ανταλλάξει τις μυστικές συνταγές ".
    Η ορχήστρα του Βασίλη Γεραγόρη και Κώστα Κωσταγιώργου, με τη βοήθεια του καλού κρασιού, που προσφέρονταν άφθονο και δωρεάν σ' όλους, έφεραν μεγάλο κέφι και το γλέντι κράτησε μέχρι αργά τη νύχτα.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.