28 Οκτ 2015

Τα ΟΧΙ του '40 και του '15

Τι; Όχι; Δεν έγινε έτσι;

   Και ξεκίνησαν οι Έλληνες με δυνατό το ΟΧΙ στην ψυχή και στο μυαλό. Και πολέμησαν επί 7 ολόκληρους μήνες, σαν τα λιοντάρια, από τον Οκτώβρη του ’40 ως τον Απρίλη του ’41. Πολέμησαν με νύχια και με δόντια, όταν όλοι οι υπόλοιποι παραδίνονταν σε λίγες μέρες ή δεν αγωνίζονταν καν, όταν έρχονταν αντιμέτωποι με τον πανίσχυρο εχθρό.
   Αλλά ο εχθρός ήταν τόσο ισχυρότερος, που τελικά δεν άντεξαν. Έπεσε και το τελευταίο οχυρό στο Ρούπελ, οι μαχητές παρέδωσαν τα όπλα, συνθηκολόγησαν και γύρισαν πίσω ξυπόλυτοι, ταλαιπωρημένοι. νικημένοι. Και ο σιδερόφρακτος εχθρός τούς προσπερνούσε, όπως κατέβαινε προς την Αθήνα, για την απαρχή μιας κατοχής τριών χρόνων, με πείνα, θανάτους, εκτελέσεις, βασανιστήρια, φασισμού.
   Και οι νικημένοι πολεμιστές αντιμετωπίστηκαν ως προδότες, λιποτάκτες, πουλημένοι, υποτακτικοί του εχθρού. Λοιδωρούμενοι επειδή το ΟΧΙ τους έγινε ΝΑΙ, εξοστρακισμένοι επειδή πούλησαν τον ελληνικό λαό, ένοχοι εσχάτης προδοσίας επειδή η συνθηκολόγησή τους ήταν η απαρχή μιας κατοχής τριών χρόνων, με πείνα, θανάτους, εκτελέσεις, βασανιστήρια, φασισμό...
   Τι; Όχι; Δεν έγινε έτσι;
   Αυτοί, λοιπόν, που κάποιοι ίσως να τους κατηγορούσαν για προδότες των ιδανικών, αυτοί που λύγισαν απέναντι στον ισχυρότερο εχθρό, σηκώθηκαν ξανά, ανασυντάχθηκαν, οργανώθηκαν, αντιστάθηκαν, στην Αίγυπτο, στις πόλεις, στο βουνό. Και στάθηκαν δίπλα στον λαό και απέναντι στους κατακτητές. Ίσως και με αυτή την σειρά που τα γράφω. Διότι, ο λαός μας τραγουδούσε για το ΕΑΜ «μας έσωσε από την πείναθα μας σώσει και πάλι από την σκλαβιά». Και έγιναν φωτεινό παράδειγμα για όλη την υπόδουλη Ευρώπη και συνέβαλλαν τα μέγιστα στο να γυρίσει η πλάστιγγα και, τρία χρόνια αργότερα, να τελειώσει η νύχτα της φασιστικής κατοχής.
   Επειδή, τελικά, ήρωες είναι αυτοί που παλεύουν με όλες τους τις δυνάμεις και, αν πέσουν, σηκώνονται ξανά, με αποφασιστικότητα, με εμπειρία, με αγωνιστικότητα. Για να συνεχίσουν μέχρι τη νίκη, με τον λαό, για τον λαό.
   Και, όπως αναφέρει το επετειακό μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ: «Η 28η Οκτωβρίου του 1940, καθώς και ο Αγώνας της Αντίστασης φανερώνουν την ικανότητα και τη δύναμη του λαού να δίνει νικηφόρες λύσεις στα πιο αντίξοα αδιέξοδα, όταν γίνεται πρωταγωνιστής και υπεύθυνος της ίδιας του της ιστορίας... Κανένας εχθρός, όση υπεροπλία κι αν διαθέτει, δεν μπορεί να λυγίσει τη λαϊκή βούληση για την προάσπιση της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.