18 Ιουλ 2015

Ν.Ε. Βόρειας Αθήνας: Επιλέγουμε το δύσκολο δρόμο και παίρνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί!

Αυτό είναι το δικό μας Plan B!

   Επιλέγουμε το δύσκολο δρόμο και παίρνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί, μακριά από αυτό-αναφορικές αντιλήψεις ιδεολογικής καθαρότητας και ανεδαφικά σχέδια επί χάρτου, με αντικειμενικό σκοπό να αναπτύξει η χώρα τις δυνάμεις εκείνες που χρειάζεται, ώστε να μην βρίσκεται διαρκώς μπροστά σε εκβιαστικά διλήμματα για την επιβίωση της. Αυτό είναι το δικό μας Plan B.
   1. Μετά από 5 μήνες επίπονης διαπραγμάτευσης, κατά την οποία η Ελλάδα εξάντλησε όλα τα μέσα πίεσης (διακοπή συνομιλιών, στάση πληρωμών, μονομερείς νομοθετήσεις, δημοψήφισμα), η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προχωρούν σε μια αναγκαία συνθηκολόγηση μπροστά στην επαπειλούμενη άτακτη χρεοκοπία, η οποία θα είχε οδυνηρές συνέπειες, κυρίως για τα πιο αδύναμα οικονομικά στρώματα.
   Αναμφισβήτητα, πρόκειται για μια συμφωνία – προϊόν εκβιασμού, που περιέχει όρους εκτός των ιδεολογικών πλαισίων του κόμματος και πολιτικές που δεν συνάδουν με τις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Για το λόγο αυτό, κρίνουμε ότι είναι αναγκαίο να αναζητηθούν τυχόν λάθη στις προεκλογικές εκτιμήσεις και στην ακολουθούμενη διαπραγματευτική τακτική, για τα οποία όλοι μας, ακολουθώντας το παράδειγμα του πρωθυπουργού, πρέπει με ειλικρίνεια να μιλήσουμε στο λαό. Δεν μπορεί κανείς πλέον να διατηρεί αυταπάτες για την σημερινή κατάσταση της Ε.Ε., καθώς περίτρανα αποδείχθηκε ότι ο νεοφιλελεύθερος δογματισμός έχει κυριαρχήσει ακόμα και έναντι θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών, όπως η δημοκρατία και η αυτοδιάθεση.
   Πέραν του αρνητικότατου συσχετισμού δύναμης, η διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης ήταν αναγκαστικό να κινηθεί εντός των πλαισίων που καθορίζουν αντικειμενικές αδυναμίες της χώρας (αποσάθρωση παραγωγικού ιστού, έλλειψη αυτάρκειας σε βασικά είδη διαβίωσης και σε ενεργειακές πηγές, ανεπάρκεια συναλλαγματικών αποθεμάτων, αναποτελεσματικές δομές δημόσιας διοίκησης). Οι αδυναμίες αυτές σηματοδοτούν από τη μία την καταστροφική διαχείριση των προηγούμενων κυβερνήσεων σε συνεργασία με τα εγχώρια ολιγοπώλια και αποτελούν από την άλλη το βασικό εμπόδιο για την εκπόνηση ενός Plan B στην παρούσα φάση, στην κατεύθυνση απεμπλοκής της χώρας από το πλαίσιο της Ευρωζώνης.
   Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός κατάφεραν να διεθνοποιήσουν το πρόβλημα και να αποδείξουν ότι δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά είναι δομικό ευρωπαϊκό πρόβλημα, που αργά η γρήγορα θα αντιμετωπίσουν και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Πέτυχαν μ” αυτό τον τρόπο να αποκτήσουμε συμμάχους και να σπάσουμε την απομόνωσή μας. Το δημοψήφισμα αποτέλεσε μια μεγάλη νίκη και μια λαμπρή σελίδα στην Ιστορία και δημιούργησε όρους λαϊκής ενότητας, χωρίς να αποτελέσει εντολή ρήξης με την Ευρώπη. Όμως η τελική φάση της διαπραγμάτευσης διεξήχθη με το συγκριτικό μειονέκτημα για την χώρα μας των κλειστών τραπεζών και της παντελούς έλλειψης ρευστότητας. Οι επιλογές για την διαπραγματευτική μας ομάδα ήταν πλέον πολύ συγκεκριμένες. Υπογραφή της συμφωνίας ή χρεοκοπία με την οποιαδήποτε μορφή.
   Η διεθνοποίηση του ελληνικού ζητήματος και η ανάδειξη της καταστροφικής συνταγής της λιτότητας αποτελούσε εξ’ αρχής τη βάση του πολιτικού μας σχεδίου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υλοποιήσαμε ένα κοινά συμφωνημένο σχεδιασμό και πως η εξαντλημένη οικονομικά κοινωνία ζητούσε μετ’ επιτάσεως συμφωνία. Από την άλλη πλευρά μια μερίδα του κόμματος ζυμωνόταν με αυτοκαταστροφικές αντιλήψεις αποχώρησης από το ευρώ, χωρίς να έχει ένα αξιόπιστο εναλλακτικό σχέδιο. Η μοναδική πρόταση που γενικόλογα παρουσιάστηκε αποτελούσε μια εναλλακτική εκδοχή του σχεδίου Σόϊμπλε, δηλαδή το GREXIT.
   Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, παίρνοντας υπ” όψιν τον δυσμενή συσχετισμό δυνάμεων αλλά και την απουσία του οποιουδήποτε εναλλακτικού σχεδίου αποφάσισαν να αποδεχθούν την συμφωνία, βελτιώνοντας στο μέτρο του δυνατού τους όρους της.
   Με αυτά τα δεδομένα δηλώνουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στην απόφαση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού να αποτρέψει την άτακτη χρεοκοπία και να εξασφαλίσει την ισότιμη παρουσία της Ελλάδας στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη. Την θεωρούμε τακτική συνθηκολόγηση, προκειμένου να δοθεί ο χρόνος να καρπίσει και αλλού στην Ευρώπη ο σπόρος της αντίστασης που πρόβαλε, μπροστά στους πιο ακραίους εκβιασμούς, ο ελληνικός λαός και να επιστρέψουμε έτσι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με καλύτερους όρους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ευρώπη είναι ο γεωπολιτικός χώρος στον όποιο παλεύουμε για τη διαμόρφωση μιας συγκροτημένης εναλλακτικής στρατηγικής και η ανάδειξη του Αλέξη Τσίπρα σε πανευρωπαϊκό ηγέτη στη μάχη κατά της λιτότητας και του αυταρχισμού είναι ένα μεγάλο βήμα προς την επίτευξη αυτού του στόχου.
   Τέλος, θεωρούμε ότι ακόμα και εντός των ασφυκτικών δημοσιονομικών πλαισίων της συμφωνίας, η κυβέρνηση της Αριστεράς έχει τη δυνατότητα αλλά και την υποχρέωση: α) να υπερασπιστεί το δίκιο των ασθενέστερων τάξεων, στις οποίες το εγχώριο οικονομικό κατεστημένο φόρτωσε ετεροβαρώς τις ζημιές της καπιταλιστικής κρίσης και β) να μετατρέψει τη δημόσια διοίκηση, από μηχανισμό αναπαραγωγής της ανομίας των ολιγοπωλιακών ελίτ σε μηχανισμό δίκαιης κατανομής των βαρών και αναδιανομής του πλούτου. Επιπλέον η κυβέρνηση θα πρέπει να εκμεταλλευθεί όλα τα παράθυρα της συμφωνίας για να πετύχει δίκαιη κατανομή βαρών και απόδοση των αναπτυξιακών πακέτων στην πραγματική οικονομία και όχι στις γνωστές τσέπες που δίνονταν τόσα χρόνια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Κομβικής σημασίας είναι παράλληλα η πάταξη της εγχώριας διαπλοκής και η απόδοση αισθήματος δικαιοσύνης στην Ελληνική κοινωνία.
   Επιλέγουμε το δύσκολο δρόμο και παίρνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί, μακριά από αυτό-αναφορικές αντιλήψεις ιδεολογικής καθαρότητας και ανεδαφικά σχέδια επί χάρτου, με αντικειμενικό σκοπό να αναπτύξει η χώρα τις δυνάμεις εκείνες που χρειάζεται, ώστε να μην βρίσκεται διαρκώς μπροστά σε εκβιαστικά διλήμματα για την επιβίωση της. Αυτό είναι το δικό μας Plan B.

   2. Τα όργανα του κόμματος αποδείχτηκαν κατώτερα των περιστάσεων. Αποδείχτηκε ότι η επίκληση στην ενότητα δεν είναι μια ουδέτερη διαδικασία αλλά χρειάζεται ουσιαστικές παρεμβάσεις και περιφρούρηση. Οι ίδιοι που ζητούσαν ενότητα την επομένη μέρα μάζευαν υπογραφές και καλούσαν τους βουλευτές να καταψηφίσουν την κυβέρνηση. Παράλληλα με την επιθετική συμπεριφορά τους όλο αυτό το διάστημα δημιούργησαν σοβαρότατο πρόβλημα στις Ο.Μ. Τέλος η δημόσια αντιπαράθεση κομματικών μελών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παραβίασε τις αρχές της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης. Καλούμε τον Γραμματέα του κόμματος να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν. Καλούμε τον Πρόεδρο του κόμματος να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε να επιλυθεί άμεσα το πολιτικό πρόβλημα που έχει ανακύψει μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, ώστε να διασφαλιστεί η ενότητα, η συνοχή και η συντροφικότητα ανάμεσα στα μέλη των Ο.Μ. του κόμματος.
   Ζητάμε να ξεκινήσουν ΑΜΕΣΑ οι διαδικασίες για την πραγματοποίηση έκτακτου συνεδρίου του κόμματος, μετά το καλοκαίρι στο οποίο: α) θα επικαιροποιηθεί η πολιτική του, β) θα επανεξετασθούν οι προγραμματικοί του στόχοι, γ) θα εξετασθεί η υλοποίηση των αποφάσεων του προηγούμενου συνεδρίου και δ) θα εκλεγεί νέα Κ.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.