23 Ιουν 2014

Ποιοι μ@λάκες γκρέμισαν τον τσολιά στην είσοδο της Άρτας; - ΦΩΤΟ

Η λέξη "ανεγκέφαλοι" δεν μπορεί να τους περιγράψει...

   Όλοι όσοι έχουν περάσει από την Άρτα γνωρίζουν την ύπαρξη του αγάλματος του τσολιά που στέκεται -στεκόταν- στην είσοδο της πόλης (όπως ερχόμαστε από το Γεφύρι).
   Τοποθετήθηκε εκεί πριν 46 χρόνια, προς τιμήν των στρατιωτών του 3/40 Συντάγματος Ευζώνων και της προσφοράς τους το 1940. Όπως λέει κι ο Ελύτης στην Πορεία προς το μέτωπο: "Έπρεπε, λέει, να πιάσουμε τις γραμμές που κρατούσανε ως τότε οι Αρτινοί, από Χειμάρρα ως Τεπελένι. Λόγω που εκείνοι πολεμούσανε απ' την πρώτη μέρα, συνέχεια, και είχαν μείνει σχεδόν οι μισοί και δεν αντέχανε άλλο".
   Το άγαλμα στεκόταν αγέρωχο, αν και χτυπημένο από τον χρόνο (είχε πρασινίσει από την γάνα του ορείχαλκου), μέχρι προχθές, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου 21 Ιουνίου. Το μεσημέρι της επόμενης ημέρας, Κυριακή 22, που πέρασα με το αυτοκίνητο, ήταν άφαντο. Τόσα χρόνια, το άγαλμα είχε γίνει σχεδόν σημείο κατατεθέν της περιοχής, trademark, ορόσημο και ήταν φυσικό η απουσία του να μου τραβήξει την προσοχή και να αναρωτηθώ τι μπορεί να είχε συμβεί.
   Η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι έπεσε θύμα των γνωστών συμμοριών του χαλκού, που δεν αφήνουν τίποτε στο πέρασμά τους.
   Μετά, παρηγορήθηκα με δεύτερη σκέψη, ότι δηλαδή, κάποια υπηρεσία μπορεί να το είχε πάρει προς συντήρηση, αν και μου φάνηκε κομματάκι χλωμό αυτό να είχε συμβεί Κυριακάτικα.
   Τελικά, η αλήθεια ήταν άλλη: Απ' ότι φαίνεται, τα ξημερώματα της Κυριακής κάποια παρέα μεθυσμένων (βρέθηκαν ποτήρια με ουίσκυ στην βάση του αγάλματος) είπε να "διασκεδάσει" την βαρεμάρα της και σπρώχνοντας, τραβώντας και χτυπώντας, ξεκόλλησαν τον Εύζωνα από την βάση του και τον γκρέμισαν, αφήνοντάς τον λίγα μέτρα παραπέρα, πάνω στο γκαζόν. Μετά, αποχώρησαν, ικανοποιημένοι (ίσως και να τσούγκρισαν τα ποτήρια τους) για το "κατόρθωμά" τους.
   Όταν έγινε αντιληπτό το γεγονός, ειδοποιήθηκαν οι υπηρεσίες και συνεργείο του Δήμου φόρτωσε τον τσολιά και τον μετέφερε σε χώρο, όπου θα γίνει η αποκατάσταση της ζημιάς (πέφτοντας από το βάθρο, έσπασε η ξιφολόγχη) και στη συνέχεια θα τον τοποθετήσουν ξανά στο γνώριμο σημείο του, βιγλάτορα και φύλακα της Άρτας.
   Παρεμπιπτόντως, είναι μια καλή ευκαιρία να τον καθαρίσουν και να του ξαναδώσουν την αρχική του όψη.
   Όσο για τους "μάγκες" που το έκαναν, δεν έχω λόγια. Τι μπορεί να πει κανείς γι' αυτούς;



1 σχόλιο:

  1. Δαχτυλικά αποτυπώματα πήραν λέω εγώ?? Αποκλείεται κάποιος να μην είδε ποιοι το έκαναν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.