21 Ιουν 2014

Ξεκινά το καλοκαιρινό ωράριο των καταστημάτων στην Άρτα, με κραυγή αγωνίας από τους εμπόρους

- 11 Σάββατα κλειστά, λόγω αυξημένου λειτουργικού κόστους και μειωμένου τζίρου...
- "Δεν ξέρω τι βλέπουν όλοι αυτοί που μιλούν για ανάκαμψη, για έξοδο στις αγορές, για έξοδο από την κρίση, που δεν το βλέπουμε εμείς"
- Προετοιμασία για κινητοποιήσεις και καταλήψεις

   Από την Δευτέρα 23 Ιουνίου ξεκινάει το καλοκαιρινό ωράριο-πενθήμερο των εμπορικών καταστημάτων στην Άρτα και τελειώνει στις 31 Αυγούστου 2014.


   Αυτό αναφέρει ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας, που υλοποιεί την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014.
   Για πρώτη φορά στη Συνέλευση, οι έμποροι καταψήφισαν την εισήγηση του Δ.Σ., που πρότεινε να μείνουν τα καταστήματα κλειστά 9 συνολικά Σάββατα μέσα στο καλοκαίρι, υπερψηφίζοντας άλλη πρόταση που κατατέθηκε, για 11 Σάββατα κλειστά. Αυτή η απόφαση σχετίζεται με την αδυναμία των εμπόρων να κρατήσουν ανοιχτά τα μαγαζιά, καθώς ο μειωμένος τζίρος δεν επαρκεί για να καλυφθεί το αυξημένο λειτουργικό κόστος.
   Είναι χαρακτηριστικά όσα είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Δημήτρης Χουλιάρας, σε συνέντευξή του, μετά από εκείνη την Συνέλευση, όπως τα διάβασα στην ΗΧΩ:
   «Πρέπει να δούμε και να αναλογιστούμε λιγάκι τον τρόπο που βλέπουμε τα πράματα. Δεν μπορώ να καταλάβω, ειλικρινά. Δεν ξέρω τι βλέπουν όλοι αυτοί που μιλούν για ανάκαμψη, για έξοδο στις αγορές, για έξοδο από την κρίση, που δεν το βλέπουμε εμείς. Ή εμείς είμαστε χαζοί και οι άλλοι είναι πιο έξυπνοι, ή βρισκόμαστε σε λάθος πόλη και σε λάθος θέση…», ενώ πρόσθεσε, αναφορικά με την εικόνα, που προσδίδει έντονη απαισιοδοξία:
   «Βλέποντας το πώς κινείται η αγορά, τους συναδέλφους που μέρα με την ημέρα χρεώνονται ακόμη περισσότερο, είτε πρόκειται για ασφαλιστικά ταμεία που άρχισαν να έρχονται τα πρώτα ειδοποιητήρια, εντολές για κατασχέσεις, είτε η εφορία που δεν υπάρχουν αντίστοιχες ρυθμίσεις και χρεώνεται ακόμη περισσότερο ο κόσμος, είτε είναι οι τράπεζες σε συνδυασμό με την μειωμένη κίνηση στην αγορά και τον πολύ χαμηλό τζίρο, πως μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι, λοιπόν, όταν δεν εισπράττουμε και πρέπει διαρκώς να δίνουμε ή σε άλλη περίπτωση ολοένα και περισσότερο να χρεωνόμαστε; Πώς να την δούμε την αισιοδοξία όταν τίποτε δεν έχει αλλάξει και το ίδιο συζητήσαμε με τους συναδέλφους. Όλοι τόνισαν ότι μέρα με την ημέρα πάμε από το κακό στο χειρότερο. Ακούμε για ανάπτυξη. Ποια ανάπτυξη υπάρχει; Και πώς τη βλέπουμε εμείς αυτή την ανάπτυξη; Πού και πως αντανακλάται αυτή η ανάπτυξη; Πώς τι βλέπουμε εμείς στην πόλη μας αυτή την ανάπτυξη; Ας μου εξηγήσει κάποιος σε αυτή την πόλη, τι περιμένουν δηλαδή; Πώς θα γίνει αυτή η ανάπτυξη;» τόνισε και πρόσθεσε ότι στην καθημερινή επικοινωνία που έχει το Διοικητικό Συμβούλιο και με τους συναδέλφους μέλη, τα προβλήματα είναι πολύ περισσότερα απ’ όσα ο ίδιος περιγράφει, όπως είπε και μάλιστα σημείωσε ότι:
   «Μπορεί σήμερα κάποιος να έχει κατάστημα επί της οδού Σκουφά, (στον πλέον δηλαδή εμπορικό δρόμο της πόλης) και την ίδια στιγμή ο άνθρωπος αυτός να αντιμετωπίζει βιοποριστικό πρόβλημα στην οικογένειά του. «Δεν το καταλαβαίνουν αυτό; ή δεν θέλουν να το καταλάβουν;», κατέληξε.
   Στην ίδια Συνέλευση οι έμποροι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, τον τρόπο και τον χρόνο των οποίων, θα αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο που το Σώμα εξουσιοδότησε στην συνέλευση, ενώ παράλληλα, σύμφωνα με την απόφαση, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο το πλαίσιο κινητοποιήσεων να διευρυνθεί σε επίπεδο Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Δυτικής Ελλάδας, καθώς επίσης και να υπάρξει επικοινωνία και από κοινού συμμετοχή όλων των Σωματείων ελευθέρων επαγγελματιών, με τις Διοικήσεις στων οποίων θα έρθει σε επικοινωνία το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου.
   Στην συζήτηση, που αναπτύχθηκε με την παρουσία 95 μελών, οι προτάσεις για κινητοποιήσεις που κατατέθηκαν ήταν τρεις, εκ των οποίων εξουσιοδοτήθηκε το Συμβούλιο να αποφασίσει μετά και από επικοινωνία και με άλλους κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών, βιοτεχνών, το χρόνο και τον τρόπο.
   Συγκεκριμένα, προτάθηκαν τα εξής: Κατάληψη στην Εφορία Άρτας, κατάληψη στον ΟΑΕΕ και κατάληψη στο Δημαρχείο την ημέρα ανάληψης καθηκόντων νέας Δημοτικής Αρχής. 

5 σχόλια:

  1. Μας δουλεύουν οι χορτασμένοι έμποροι και εμποράκοι της Άρτας.
    Πείτε καλύτερα ότι, θέλουν οι άνθρωποι να χαρούν τα εξοχικά τους στις ακτές της Πρέβεζας ή στα ορεινά του Νομού. Και μην ξαναγράψει κανείς για πείνα των εμπόρων , όταν όλη η Άρτα τα Σαββατοκύριακα, ακουμπάει όλο το χρήμα σε άλλους Νομούς.
    Την ώρα που σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, οι άνθρωποι έχουν ανοιχτά τα μαγαζιά ακόμα και τα Σαββατοκύριακα ή τις βραδινές ώρες (πχ νησιά), οι χορτασμένοι της πόλης, δεν κατανοούν ότι, το καλοκαίρι, λόγω μεγαλύτερης ημέρας, διάθεσης και αναγκών, ο κόσμος, ψάχνει και ψάχνεται.
    Αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό, οι χορτασμένοι της πόλης, δεν αφήνουν και τους υπόλοιπους να δουλέψουν, δηλαδή αυτούς που θέλουν !!! Προσωπική εμπειρία, την ημέρα της Παρασκευής 20/6/2014: Βρίσκομαι σε συνεργείο για την επισκευή μιας παλιάς μοτοσυκλέτας και ακούω αγχωμένο το μάστορα να λέει << έχω δουλειά, και αύριο – Σάββατο) πρέπει να είμαι κλειστός. Του απάντησα <>.
    Ο μάστορας μου απάντησε <>
    Είναι πλέον γνωστή η μικρο-οικονομία της πόλης, οι οικογένειες που διακινούν και συγκεντρώνουν το χρήμα και οι επιχειρηματίες που στήνουν συνεχώς επιχειρήσεις στην πόλη και σε άλλους Νομούς της Ηπείρου. Δεν υπάρχει εμπορικός σύλλογος. Υπάρχει μια ομάδα χορτασμένων, που ρυθμίζουν την αγορά. Μια ομάδα που έχει κάνει την πόλη να λειτουργεί σαν χωριό.
    Καλή τύχη σε όλους και αυτό το καλοκαίρι………..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χωρίς καμιά διάθεση διαφωνίας, 2 σχόλια:
      α) Πρώτη φορά ακούω χορτασμένο, να μην θέλει να βγάλει κι άλλα...
      β) Ο μάστορας με το συνεργείο είναι γραμμένος στον Εμπορικό Σύλλογο;

      Διαγραφή
    2. Με ολη τη διαθεση διαφωνιας ας παραθεσω με τη σειρα μου καποια επιχειρηματα... Χωρις να εχει καποια ιδιαιτερη σημασια, το Σαββατο 21/6/2014 τα καταστηματα της πολης ηταν ανοικτα... για να μην υποθεσω λοιπον οτι η προσωπικη σου εμπειρια δεν υφισταται, θα πω πως ο μαστορας βαριοταν να ανοιξει το μαγαζι του και ηθελε να παει στο εξοχικο του...

      Ας περασουμε στα πιο σοβαρα τωρα... Αν δε κανω λαθος αυτη τη στιγμη υπαρχουν περιπου 400 καταστηματα στην πολη μας... σε αυτο που σιγουρα δε κανω λαθος ειναι πως η πλειοψηφια αυτων, κρατιουνται ανοικτα μονο απο τους ιδιοκτητες τους, χωρις δηλαδη να απασχολουν προσωπικο... Αν κοιταξει καποιος το ωραριο και αν λαβει υποψη πως τα καταστηματα μενουν ανοικτα και μετα το περας του ωραριου, θα καταλαβει πως οι χορτασμενοι καταστηματαρχες δουλευουν αρκετες περισσοτερες ωρες απο το 40ωρο... Δε νομιζω οτι ειναι κακο λοιπον, ανθρωποι που ολο το χρονο δουλευουν εξαημερο και σπαστο ωραριο, να θελουν να περασουν καποια Σαββατοκυριακα με τις οικογενειες τους και τους φιλους τους..

      Φιλε συμπολιτη, μπορεις να εκμεταλευτεις το γεγονος πως στην Αρτα βρισκεις ευκολα καποιο γνωστο και να πληροφορηθεις πως σχεδον τα μισα καταστηματα της πολης μας αδυνατουν να πληρωσουν τον ΟΑΕΕ με αποτελεσμα να ειναι ανασφαλιστοι οι ιδιοι και οι οικογενειες τους... Δε νομιζω οτι καποιος χορτασμενος θα αφηνε το παιδι του να διατρεχει κινδυνο στην υγεια του χωρις να θελει να του προσφερει ιατροφαρμακευτικη περιθαλψη... Μαλλον λοιπον δεν ειναι τοσο χορτασμενος οσο ισχυριζεσαι...

      Επισης, το ωραριο των καταστηματων δεν ειναι δεσμευτικο για κανεναν... μπορει ο καθενας να ανοιξει ΝΟΜΙΜΑ το μαγαζι του τα καλοκαιρινα Σαββατα , να εκμεταλευτει ολους τους αγοραστες που θα ερθουν στην πολη και να βαλει στην τσεπη ολο το κερδος...

      Θα μπορουσα να παραθεσω και αλλα επιχειρηματα... νομιζω ομως οτι θα κουρασω... το μονο που θελω να σκεφτεις ειναι ποιον βολευει η συνεχης αντιπαραθεση μεταξυ των παραγωγικων κλαδων στη χωρα αυτη... μονιμως οι εργαζομενοι διαφορετικων κλαδων ριχνουν ο ενας την ευθυνη στον αλλον για οσα γινονται ( εμποροι, δημ. υπαλληλοι, αγροτες κλπ)... Την πραγματικη ευθυνη για την κατασταση την εχουν αυτοι που κυβερνουν τον τοπο αυτο και παιρνουν τις αποφασεις... ας σταματησουμε λοιπον να σπερνουμε τη διχονοια αναμεσα μας και να καταλαβουμε πως ολοι βραζουμε στο ιδιο καζανι και εχουμε ολοι (σε οποιο κλαδο κι αν ανηκουμε) πραγματικη αναγκη την βοηθεια και την αλληλεγγυη του διπλανου μας...

      Διαγραφή
  2. ΔΗΛΑΔΗ ΟΤΑΝ ΥΠΗΡΧΕ ΤΖΙΡΟΣ ,ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ, ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΗΤΑΝ ΑΝΟΙΧΤΑ; ΠΛΑΚΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα προσπαθήσω να απαντήσω και στα 2 σχόλια
    Προφανώς δεν θέλουν να βγάλουν άλλα. Ξέρουν ότι υπάρχει το μονοπώλιο της αγοράς . Ξέρουν ότι από Δευτέρα, εάν κάποιος θέλει κάτι, σε αυτούς θα πάει. Ευτυχώς οι νεότεροι ψωνίζουν από ιντερνετ. Η παρέμβαση μου αφορούσε την νοοτροπία. Από την μία κλαίγονται, από την άλλη θέλουν να κάθονται, είτε με τζίρο, είτε χωρίς τζίρο. Το πρόβλημα είναι τα ενδιάμεσα ‘’θύματα’’. Δεν γνωρίζω εάν είναι γραμμένος στον εμπορικό σύλλογο ο μάστορας. Παρέθεσα το περιστατικό, όπως έγινε πραγματικά. Αλλά εάν το δούμε με ευρύτερο μάτι, σε αυτή την πόλη, είτε κάποιος είναι έμπορος, είτε κάποιος παρέχει υπηρεσίες , κλείνει το Σάββατο. Κλείνουν ακόμα και τα περίπτερα !!! Προσωπικά δεν πιστεύω τίποτα περί κρίσης, περί πτώσης τζίρου, περί χρεών στον ΟΑΕΕ το 75% των εμπόρων της Άρτας. Αντίθετα πιστεύω ότι βρίσκουν πάντα τρόπους να ισοσκελίζουν το κέρδος τους, είτε με outlet ρούχα, είτε με κινέζικα, είτε φεσώνοντας ανθρώπους από ενοίκια, ένσημα εργαζομένων κλπ. Παρεμπιπτόντως ο εκπρόσωπος του εμπορικού συλλόγου Άρτας που κλαίγεται ότι δεν έχει να φάει και ότι χρεωστάει στον ΟΑΕΕ, αυτός και οι όμοιοι του, τυχαίνει κάθε ΣΚ να ανεβάζει φωτογραφίες στο fb από το hi-tech κινητό του τηλέφωνο.
    Για επαγγελματικούς και προσωπικούς λόγους, τα τελευταία χρόνια ζω σε αυτή την πόλη. Πουθενά δεν έχω συναντήσει τέτοια νοοτροπία και τέτοια μεμψιμοιρία . Συμφωνώ ότι και πριν την κρίση, τα μαγαζιά έκλειναν. Αλλά δεν μπορώ να τους πιστέψω , τώρα που όλοι λένε ότι έχουν πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.