13 Ιαν 2014

Ο Αντώνης Καφετζόπουλος στην Πρέβεζα με τον Άδικο Κόσμο

Υπάρχουν πόλεις με Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο

   Ο Αντώνης Καφετζόπουλος θα βρεθεί σήμερα, Δευτέρα 13 Ιανουαρίου, στην Πρέβεζα, καθώς είναι καλεσμένος της Κινηματογραφικής Λέσχης Πρέβεζας.
   Η ΚΛΠ παρουσιάζει στις 8:15 μ.μ, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πρέβεζας, την ταινία Άδικος κόσμος του Φίλιππου Τσίτου που πήρε το Βραβείο καλύτερης ταινίας και βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν 2012.
   Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση.
   Υπόθεση: Ο Σωτήρης είναι προανακριτής της Αστυνομίας. Μια μέρα αποφασίζει να γίνει δίκαιος. Θα αθωώνει όλους αυτούς που έπεσαν στο έγκλημα επειδή δεν είχαν «στον ήλιο μοίρα». Στην προσπάθειά του να σώσει έναν ακόμα αθώο, σκοτώνει από λάθος έναν άνθρωπο. Η Δώρα είναι γύρω στα 40. Είναι μόνη, κάνει ότι δουλειά βρεί μπροστά της και γενικώς κάνει ότι μπορεί. Τη μία καθαρίζει γραφεία, την άλλη δουλεύει κομπάρσος, την τρίτη κλέβει μπριζόλες από το σούπερ μάρκετ. Τα αποθέματα αλληλεγγύης της έχουν στερέψει. Δεν της καίγεται καρφί για κανέναν! Προσπαθώντας σώνει και καλά να αποδείξει την αθωότητα ενός ακόμα χτυπημένου από τη μοίρα ο Σωτήρης θα φτάσει στα άκρα. «Το δάχτυλο μου δεν υπάκουσε στο μυαλό μου» θα πει μετά, αλλά τι σημασία έχει; Και σαν να μην έφτανε αυτό, μάρτυρας του φόνου είναι η Δώρα. Από αυτήν τη γυναίκα λοιπόν πρέπει να περιμένει βοήθεια ο Σωτήρης;
   Σχόλιο: Φτιαγμένος από υλικά μιας κινηματογραφικής διαδρομής που ξεκινάει από το βωβό σινεμά και τη σλάπστικ κωμωδία, διασχίζει τη μελοδραματική πλαστικότητα του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ και καταλήγει στα θεμέλια του παράδοξου σινεμά του Ρόι Άντερσον και της μαύρης κωμωδίας του Άκι Καουρισμάκι, ο «Άδικος Κόσμος» είναι περισσότερο απ’ όλα τα παραπάνω μια ταινία φτιαγμένη με το μεγαλείο της απλότητας. Ο «Άδικος Κόσμος» είναι η μεγάλη ταινία της μικρής, ασήμαντης ιστορίας του στη διαδρομή προς την ευτυχία. Στις πίσω σελίδες μιας εφημερίδας θα περνούσε απαρατήρητη. Στο σινεμά του Φίλιππου Τσίτου, δεν ξεχνιέται εύκολα... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.