18 Μαΐ 2013

Ερώτηση Χρήστου Γκόκα για τη ΔΟΥ Άρτας

Απομένει ο Γιώργος Στύλιος...

Δελτίο Τύπου 
   Την παραμονή στη ΔΟΥ Άρτας των Τμημάτων Ελέγχου και Δικαστικού αυτής ζητά με ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών ο βουλευτής Άρτας με το ΠΑΣΟΚ Χρήστος Γκόκας, αφού σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο για την αναδιάρθρωση των δομών και υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών προβλέπεται η συγχώνευση και η μεταφορά των συγκεκριμένων τμημάτων στη ΔΟΥ Πρέβεζας.
   Στην ερώτησή του ο βουλευτής αναφέρει πως η προωθούμενη υλοποίηση της κατάργησης των τμημάτων αυτών στην ουσία αποδυναμώνει τις οικονομικές υπηρεσίες της ΔΟΥ Άρτας, με σημαντικές επιπτώσεις στην επιχειρηματική, παραγωγική και οικονομική δραστηριότητα και κατ’ επέκταση στην ανάπτυξη του Νομού Άρτας.
   Συγχρόνως, τονίζει τα τεράστια προβλήματα που αναμένεται να δημιουργηθούν στην εξυπηρέτηση των πολιτών, οι οποίοι θα αναγκάζονται να καλύπτουν ιδιαίτερα μεγάλες αποστάσεις, δυσχεραίνοντας έτσι τις μετακινήσεις τους και συνεπώς τη μετάβασή τους στη ΔΟΥ Πρέβεζας, επισημαίνοντας πως το πρόβλημα αυτό γίνεται ακόμη πιο έντονο για τους κατοίκους των ορεινών και ημιορεινών περιοχών του Νομού Άρτας
   Ο βουλευτής για τους λόγους αυτούς ζητά από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών να εξετάσει τις επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια ενέργεια στην οικονομική, παραγωγική και επαγγελματική δραστηριότητα ενός ολόκληρου Νομού και καλεί τον Υπουργό να επανεξετάσει τον προωθούμενο σχεδιασμό για τη ΔΟΥ Άρτας, προκειμένου να μην επηρεαστεί η λειτουργία της με την αφαίρεση των δύο αυτών τμημάτων της.
   Παράλληλα ο βουλευτής, για το συγκεκριμένο θέμα, συναντήθηκε σήμερα 16/5/2013 με τον Γενικό Γραμματέα Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών κ. Χ. Θεοχάρη και του εξέφρασε την αναγκαιότητα συνέχισης της λειτουργίας και της παραμονής των ελεγκτικών και δικαστικών υπηρεσιών στη ΔΟΥ Άρτας. Ο κ. Γενικός ανέφερε στο βουλευτή ότι θα επανεξετάσει το ζήτημα και θα υπάρξει σχετική ενημέρωση.
   Ο βουλευτής σημείωσε πως θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα σε όλα τα επίπεδα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του βουλευτή προς τον Υπουργό Οικονομικών.


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς:  Τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρα
Θέμα: Παραμονή και συνέχιση της λειτουργίας των Τμημάτων Ελέγχου και Δικαστικού στη ΔΟΥ Άρτας
            Κύριε Υπουργέ,
            Σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο για την αναδιάρθρωση των δομών και υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, με το οποίο, μεταξύ άλλων, επιχειρείται και η αναδιοργάνωση των ΔΟΥ σε όλη την Ελληνική Επικράτεια, προβλέπεται η ενοποίηση των τμημάτων Ελέγχου και Δικαστικού της ΔΟΥ Άρτας και μεταφοράς τους στη ΔΟΥ Πρέβεζας, μαζί με τη ΔΟΥ Λευκάδας.
            Ο επιχειρούμενος αυτός σχεδιασμός του Υπουργείου έχει προκαλέσει ήδη τεράστιες αντιδράσεις και αναστάτωση στην τοπική κοινωνία, με τους τοπικούς φορείς και τους εργαζόμενους στη ΔΟΥ Άρτας να εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους. Ένας σχεδιασμός του οποίου η σκοπιμότητα και η ανάγκη που αυτός εξυπηρετεί δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τη στιγμή μάλιστα που η ΔΟΥ Άρτας είναι μια από της εφορίες που έχει καλύψει τους στόχους της συλλογής εσόδων για το 2013 και ο οποίος έρχεται σε αντιδιαστολή με τα οικονομικά κριτήρια που έχουν τεθεί στο πλαίσιο συγχωνεύσεων των ΔΟΥ.
            Η προωθούμενη υλοποίηση της κατάργησης των τμημάτων αυτών στην ουσία αποδυναμώνει τις οικονομικές υπηρεσίες της ΔΟΥ Άρτας και θα έχει αρνητικές συνέπειες στην επιχειρηματική, παραγωγική και οικονομική δραστηριότητα και κατ’ επέκταση στην ανάπτυξη του νομού, ο οποίος αποτελεί έναν από τους φτωχότερους νομούς στην Ελλάδα. Επηρεάζει αναμφίβολα και με καταλυτικό τρόπο την οικονομική αλυσίδα γύρω από την οποία συνδέονται άρρηκτα αρκετά επαγγέλματα όπως λογιστές, έμποροι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, δικηγόροι. Επιπλέον, θα υπάρχουν αρνητικά αποτελέσματα και στους δημοσιονομικούς στόχους του κράτους.
            Εξίσου μεγάλα προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν και στην εξυπηρέτηση των πολιτών, αφού δυσχεραίνονται οι μετακινήσεις τους και συνεπώς η μετάβασή τους στη ΔΟΥ Πρέβεζας καθώς θα πρέπει (στο μέλλον) να διανύουν μεγάλες αποστάσεις. Μετακινήσεις που εκτός από την ταλαιπωρία που προκαλούν, δημιουργούν και πρόσθετα οικονομικά βάρη και μάλιστα σε δύσκολους οικονομικά καιρούς. Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο έντονο για τους κατοίκους των ορεινών και ημιορεινών περιοχών του Νομού Άρτας, όπου η μεγάλη χιλιομετρική απόσταση σε συνδυασμό με το κακό και επικίνδυνο οδικό δίκτυο δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο τις όποιες μετακινήσεις, καθιστώντας αρκετά δύσκολη την πρόσβασή τους στην Πρέβεζα.
            Κύριε Υπουργέ,
            Επειδή οι μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της φορολογικής διοίκησης και την οικονομική εξοικονόμηση πόρων δεν μπορούν να πλήττουν και να αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα της προσπάθειας για τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης της ελληνικής περιφέρειας.
            Επειδή η ενοποίηση των κατά τόπους εφοριών των νομών που γίνεται σύμφωνα με το κριτήριο «μια ΔΟΥ σε κάθε νομό» βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και τα αποτελέσματα των συνενώσεων που θα προκύψουν δεν έχουν εκτιμηθεί και αξιολογηθεί προκειμένου να υπάρξει μια ακριβή εικόνα της πορείας εφαρμογής του σχεδίου συγχωνεύσεων.
            Επειδή δεν είναι δυνατό μια προωθούμενη μεταρρύθμιση στο κράτος να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των ελλήνων πολιτών, η οποία δοκιμάζεται για μία ακόμη φορά.
            Επειδή δεν είναι δυνατό, δεδομένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και των προβλημάτων επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες επιχειρήσεις, έμποροι και ελεύθεροι επαγγελματίες να δημιουργούμε επιπλέον προβλήματα που δυσχεραίνουν την καθημερινή λειτουργία τους, δυσκολεύοντας την επαφή τους με τις οικονομικές υπηρεσίες του κράτους.
            Επειδή δεν μπορεί η μοναδική αρμόδια οικονομική υπηρεσία (ΔΟΥ) που εξυπηρετεί έναν ολόκληρο νομό, όπως αυτός της Άρτας, με πολλές επιχειρήσεις μεγάλου φορολογικού ενδιαφέροντος και κατ΄επέκταση με αυξημένες οικονομικές και φορολογικές ελεγκτικές ανάγκες, να στερείται βασικών της υπηρεσιών και να υπολειτουργεί, αφαιρώντας της σημαντικές αρμοδιότητες (ελεγκτικές και δικαστικές), ιδιαίτερα όταν αυτό επιχειρείται στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης και του εκσυγχρονισμού του φορολογικού συστήματος.
            Επειδή κάθε προσπάθεια αναδιάρθρωσης πρέπει να γίνεται στη βάση ενός καλά συγκροτημένου σχεδίου, αφού πρώτα έχουν επιλυθεί διάφορα οργανωτικά και λειτουργικά προβλήματα όπως επίσης και ζητήματα μηχανογραφικής υποστήριξης.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
1. Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου Οικονομικών να επανεξετάσει το ζήτημα της συγχώνευσης και μεταφοράς των τμημάτων Ελέγχου και Δικαστικού από τη ΔΟΥ Άρτας στη ΔΟΥ Πρέβεζας και την παραμονή τους στη ΔΟΥ Άρτας, κάτι που θεωρείται επιβεβλημένο;
2. Στη βάση ποιας μελέτης σκοπιμότητας και με ποια κριτήρια έχει γίνει ο σχεδιασμός για την αναδιοργάνωση της ΔΟΥ Άρτας; Ποια είναι τα οφέλη που αναμένονται από την επιχειρούμενη κατάργηση των δύο αυτών τμημάτων της;
3. Έχουν υπολογιστεί οι επιπτώσεις στην οικονομική, παραγωγική και επαγγελματική δραστηριότητα ενός ολόκληρου Νομού;
 
σημ. Τηλεβόα: Μετά την ερώτηση της Όλγας Γεροβασίλη (εδώ), και ο Χρήστος Γκόκας παρεμβαίνει για την επιχειρούμενη αποδυνάμωση της ΔΟΥ Άρτας. Απομένει ο Γιώργος Στύλιος, ώστε να καταλάβουν στο υπουργείο Οικονομικών ότι το ζήτημα είναι υπερκομματικό...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.