21 Μαΐ 2013

Κινητοποίηση αγροτών εν όψει της επίσκεψης Τσαυτάρη στην Άρτα

Θα... καλωσορίσουν τον υπουργό στο Βυζαντινό

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΡΤΑΣ (ΟΑΣΝΑ)
   Η κατάσταση των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων στο Νομό μας, έχει γίνει εκρηκτική. Με οδηγό την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενισχύεται η τάση ξεκληρίσματός τους, επιταχύνεται η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια μεγαλοεπιχειρηματιών – καπιταλιστών. Συγκεκριμένα:
  • Η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ έχει απλήρωτους τους παραγωγούς περισσότερο από δύο μήνες όταν, την ίδια ώρα, καυχιέται για την αύξηση στις εξαγωγές της φέτας, παρουσιάζοντας η ίδια στοιχεία που δείχνουν άνοδο της κερδοφορίας της εταιρείας! Αντιμετωπίζει τους φτωχούς κτηνοτρόφους ως επαίτες, στοιβάζοντάς τους επί ώρες στην είσοδο του εργοστασίου προκειμένου να τους δώσει το χαρτζιλίκι – προκαταβολή των 300 ευρώ όταν τους χρωστάει 5 – 6 ακόμα και 10.000 ευρώ από το γάλα που έχουν ήδη παραδώσει!
  • Η τρικομματική κυβέρνηση σχεδιάζει να επεκτείνει και στα αγροτεμάχια το χαράτσι που ξεκίνησε από τα ακίνητα και τη λαϊκή κατοικία μέσω της ΔΕΗ, σφίγγοντας ακόμα περισσότερο τη θηλιά στο λαιμό των φτωχών αγροτών, αλλά και για να εξαναγκάσει μέσα από μαζικές αγοραπωλησίες να συγκεντρωθεί η γη στους μεγαλοκαπιταλιστές. Στόχος της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης είναι με εργαλείο τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, που ισοδυναμεί με το να πληρώνουν ενοίκιο για τα ίδια τα χωράφια τους, να εντείνει τη συγκέντρωση της αγροτικής γης στις μεγάλες εκμεταλλεύσεις και ταυτόχρονα να ξεκληριστούν όσοι φτωχοί αγρότες απέμειναν αφού θα αναγκαστούν να πουλήσουν αντί πινακίου φακής τα χωράφια τους.
  • Με τις δηλώσεις του Προέδρου του ΕΛΓΑ για αλλαγές στον κανονισμό ασφάλισης κινδύνων και τις εισφορές των παραγωγών και το κράτος να αρνείται να χρηματοδοτήσει τον οργανισμό, προωθείται η ειλλημένη απόφαση για τη μετατροπή του ΕΛΓΑ σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία. Πάνω από 50.000 φτωχούς αγρότες στη χώρα, δεν μπορούν να καλύψουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές ούτε για το 2011, με αποτέλεσμα αφενός να μην αποζημιωθούν για όποια ζημιά υπάρξει στην παραγωγή τους, αφετέρου να κινδυνεύουν να βρεθούν με ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία όταν αυτά θα βεβαιωθούν σε αυτές.
  • Οι εξευτελιστικές συντάξεις του ΟΓΑ συμπληρώνονται πλέον με αυξήσεις των εισφορών των ασφαλισμένων σε ετήσια βάση. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ελάχιστοι αγρότες θα μπορούν να έχουν την όποια υποτυπώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ ήδη σήμερα, οι περισσότεροι είναι ανασφάλιστοι. 
   Και δε φτάνει που οι φτωχομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν ξεκληριστεί από την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής της ΚΑΠ, του μνημονίου, του μεσοπρόθεσμου. Δε φτάνει που το αγροτικό εισόδημα μειώνεται δραματικά, τα προϊόντα παραμένουν απούλητα στις αποθήκες, ή δίνονται σε εξευτελιστικές τιμές στους εμπόρους, αβεβαιότητα υπάρχει για το τι θα απογίνει η νέα σοδειά. Έρχεται το ΔΣ του αγροτικού συνεταιρισμού Άρτας – Φιλιππιάδας και απαιτεί από τους φτωχομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να καταβάλουν χαράτσι με την υποβολή της δήλωσης παρ΄ όλο που χρηματοδοτούνται για την εργασία αυτή από το υπουργείο με 33€ ανά αίτηση. Το χαράτσι αυτό είναι παράνομο και καλούμε τους φτωχομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους αγωνιστικά να διεκδικήσουν την διεκπεραίωση των αιτήσεων χωρίς την καταβολή του παράνομου χαρατσιού και την επιστροφή του αντίστοιχου ποσού σε όσους το κατέβαλλαν.
   Η εμπορευματοποίηση της υγείας – πρόνοιας, το κλείσιμο σχολικών μονάδων στην περιφέρεια, η ανεργία, η φτώχεια και μια σειρά άλλα ζητήματα που πλήττουν συνολικά το εισόδημα και τη ζωή των φτωχών λαϊκών οικογενειών, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν σε ατομικό επίπεδο. Η λαϊκή συμμαχία εργατών – αγροτών – αυτοαπασχολούμενων, νέων και γυναικών των λαϊκών στρωμάτων, μπορεί να βάλει φρένο σε αυτή τη σφοδρή αντιαγροτική – αντιλαϊκή κυβερνητική επίθεση.
   Όλοι την ΤΕΤΑΡΤΗ 22/5, στις 9.00 π.μ. στο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και να υποδεχτούμε αγωνιστικά τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

  Το Δ.Σ. της ΟΑΣΝΑ                                                                             Άρτα 18/5/2013 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.