21 Μαρ 2013

Επώνυμη διαμαρτυρία από τους γιατρούς του Παθολογικού Τομέα του Γ.Ν. Λευκάδας

Μια δρασκελιά από την εκλογική περιφέρεια του υφυπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά...

   Το πανέμορφο νησί της Λευκάδας, πόλος έλξης για Έλληνες και ξένους τουρίστες, αφήνεται στην μοίρα του, ελέω μνημονιακών περικοπών.
   Πώς περιμένουν να έρθει η ρημάδα η ανάπτυξη, όταν ο τουρίστας, που θα χρειαστεί να νοσηλευτεί, θα έρθει αντιμέτωπος με την επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο της Λευκάδας;
   Εκτός κι αν περιμένει να τον μεταφέρουν στην αντίπερα όχθη, στην Αιτωλοακαρνανία, όπου εκλέγεται ο υφυπουργός Υγείας, ο Μάριος Σαλμάς.
   Για τους γηγενείς δεν λέω τίποτε, έτσι κι αλλιώς, το Μνημόνιο δεν τους μνημονεύει. Το μόνο που τους νοιάζει είναι να σωθούν τα νούμερα κι όσο για εμάς, τα "νούμερα" που τους ανεχόμαστε, ας διαβούμε το κανάλι της Σάντα Μαύρας ή του Αχέροντα...
   Διαβάστε την επώνυμη επιστολή που στάλθηκε από τους γιατρούς του Παθολογικού Τομέα του Νοσοκομείου Λευκάδας.
   Δεν κρούουν απλώς τον κώδωνα του κινδύνου, βαρούν τα σήμαντρα. Θα τους ακούσει κανείς ή θα πάμε... άκλαφτοι;
   Διαβάστε:

Λευκάδα 19 Μαρτίου 

ΠΡΟΣ : Την Διοίκηση του Γ.Ν. Λευκάδας

ΚΟΙΝ.:
1. 6η ΥΠΕ
2. Επιστημονικό συμβούλιο
3. Δ/ντη ιατρικής Υπηρεσίας
4. Γ.Ν. Πρέβεζας
5. Ημερήσιο τύπο


ΘΕΜΑ: Προβλήματα που υπάρχουν στην άρτια ιατρική αντιμετώπιση των ασθενών από τους ιατρούς του παθολογικού τομέα λόγω των σοβαρών ελλείψεων του νοσοκομείου

   Οι ιατροί του παθολογικού τομέα, ο καθένας ξεχωριστά αλλά και όλοι μαζί σαν ενιαία ομάδα στην κλινική αλλά και στα τακτικά και επείγοντα εξωτερικά ιατρεία, εξετάζουμε και θεραπεύουμε καθημερινά ένα μεγάλο αριθμό ασθενών. Σύμφωνα με τα τρέχοντα στατιστικά στοιχεία η πληρότητα της παθολογικής κλινικής κυμαίνεται περίπου στο 90% συγκριτικά με την ολική πληρότητα του νοσοκομείου που είναι περίπου 44%. Επίσης, η προσέλευση των ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία, (παθολογικό-νευρολογικό-καρδιολογικό-πνευμονολογικό-νεφρολογικό), είναι τουλάχιστον διπλάσια συγκριτικά με το άθροισμα των ασθενών που εξετάζονται στα υπόλοιπα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου μας.
   Η αυξημένη προσέλευση των ασθενών και η πληθώρα των περιστατικών σε συνδυασμό με τις σημαντικές ελλείψεις που παρουσιάζει το νοσοκομείο μας, καθιστούν το έργο μας δυσκολότερο και πολλές φορές δυσχεραίνουν τη διαχείριση επειγόντων, τακτικών και νοσηλευόμενων περιστατικών.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά τις ελλείψεις του νοσοκομείου μας έχουμε αναφερθεί σε αυτές και παλαιότερα με έγγραφα μας τόσο προς τη διοίκηση του νοσοκομείου όσο και προς το υπουργείο υγείας. Το τελευταίο όμως χρονικό διάστημα οι ελλείψεις αυτές αποτελούν απροσπέλαστο εμπόδιο στο ιατρικό μας έργο και δημιουργούν σημαντικά προβλήματα συνεργασίας με συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων του νοσοκομείου μας αλλά και του νοσοκομείου Πρέβεζας.
   Είναι σημαντικό για εμάς να αναφέρουμε τις ελλείψεις που υπάρχουν στο νοσοκομείο μας και τις αντίξοες συνθήκες υπό τις οποίες καθημερινά καλούμαστε να ασκήσουμε το λειτούργημα του ιατρού, αναλυτικότερα:
      1. O αξονικός τομογράφος είναι εκτός λειτουργίας τους τελευταίους μήνες με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα περαιτέρω διερεύνησης παθήσεων του εγκεφάλου, του θώρακα και της κοιλιάς τόσο σε επείγουσες περιπτώσεις ασθενών όσο και σε περιπτώσεις ασθενών στο τακτικό εξωτερικό ιατρείο ή νοσηλευόμενων στην κλινική. Η έλλειψη του αξονικού τομογράφου ξεπερνιόταν ως ένα βαθμό, μέχρι και πριν λίγο καιρό, χάρη στη βοήθεια του ακτινολογικού τμήματος του νοσοκομείου Πρέβεζας. Το τελευταίο χρονικό διάστημα όμως και αυτοί εκφράζουν την αντίθεση τους στην υπάρχουσα κατάσταση και αρνούνται τη διενέργεια αξονικής τομογραφίας τόσο σε επείγουσα όσο και σε τακτική βάση. Ανεξάρτητα πάντως από τη συνδρομή ή όχι του νοσοκομείου Πρέβεζας και όταν στο νοσοκομείο μας ο αξονικός τομογράφος λειτουργούσε δεν ήταν δυνατή η διενέργεια εξέτασης στη διάρκεια της εφημερίας αλλά και για πολλές ημέρες στη διάρκεια του πρωινού ωραρίου, για λόγους τους οποίους μόνο η διοίκηση και το ακτινολογικό τμήμα του νοσοκομείου γνωρίζει. Λίγο καλύτερα είναι τα πράγματα όσον αφορά τον υπέρηχο κοιλίας στο νοσοκομείο μας αφού λειτουργεί τις 22 ημέρες κάθε μήνα στη διάρκεια των εφημεριών και περίπου τις ίδιες ημέρες στη διάρκεια του πρωινού ωραρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι μία ή δύο εφημερίες τον μήνα δεν υπάρχει ακτινολόγος. Τις τελευταίες 5 ημέρες είναι αδύνατη η διενέργεια απλών ακτινογραφιών λόγω βλάβης του εμφανιστηρίου με συνέπεια οι ασθενείς να απευθύνονται σε ιδιώτες ακτινολόγους με προσωπικό οικονομικό κόστος, δηλαδή αυξάνονται αντί να λύνονται τα προβλήματα στο νοσοκομείο μας.
      2. Ο υπέρηχος καρδιάς του νοσοκομείου είναι χαλασμένος τους τελευταίους μήνες γεγονός που δυσχεραίνει πολλές φορές το έργο του καρδιολόγου στην ακριβή διάγνωση και διαχείριση περιπτώσεων ασθενών με παθήσεις της καρδιάς που αντιμετωπίζονται στο εξωτερικό καρδιολογικό ιατρείο ή στην παθολογική κλινική.
      3. Στο νεφρολογικό τμήμα, δηλαδή στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία παρακολούθησης ασθενών με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και στη μονάδα τεχνητού νεφρού για ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια που χρειάζονται 3 φορές την εβδομάδα αιμοκάθαρση από Δευτέρα έως και Σάββατο, υπάρχει μόνο μια ιατρός νεφρολόγος η οποία εργάζεται συνέχεια 6 ημέρες την εβδομάδα. Η ίδια ιατρός καλύπτει 11 εφημερίες κάθε μήνα και όλες τις ημέρες στη διάρκεια του πρωινού ωραρίου για τους ασθενείς που νοσηλεύονται στην παθολογική κλινική ή προσέρχονται στα επείγοντα εξωτερικά παθολογικά ιατρεία και χρήζουν επείγουσας αιμοκάθαρσης λόγω οξείας νεφρικής ανεπάρκειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι 19 ή 20 εφημερίες κάθε μήνα είναι ακάλυπτες από ιατρό νεφρολόγο στο νοσοκομείο μας.
      4. Στο νοσοκομείο μας υπάρχει έλλειψη βασικών ειδικοτήτων. Συγκεκριμένα, δεν εφημερεύει 19 ημέρες καρδιολόγος, 19 ημέρες νευρολόγος, 23 ημέρες πνευμονολόγος και 12 ημέρες παιδίατρος, με αποτέλεσμα έκτακτα περιστατικά είτε να παραπέμπονται είτε να αντιμετωπίζονται από τον εφημερεύοντα παθολόγο χωρίς μέχρι τώρα η διοίκηση του νοσοκομείου να έχει μεριμνήσει για την επίλυση του προβλήματος.

   Με αίσθημα ευθύνης και αξιοπρέπειας, απευθυνόμενοι τόσο προς τη διοίκηση του νοσοκομείου όσο και προς τους πολίτες της Λευκάδας και των γύρω περιοχών, οι ιατροί του παθολογικού τομέα διαμαρτυρόμαστε εντόνως για την δυσμενή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η λειτουργία του νοσοκομείου Λευκάδας.
   Αναγνωρίζουμε τη σοβαρότητα των προβλημάτων στα οποία εξάλλου σχολαστικά αναφερθήκαμε παραπάνω και τη δυσκολία επίλυσης τους. Αντιδρούμε έντονα για τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στο χώρο εργασίας μας. Θεωρούμε υποχρέωση μας να προβληματιστούν όλοι, υπεύθυνοι και μη, για το που αρχίζουν και που τελειώνουν τα όρια της διοικητικής μέριμνας και πρόληψης και που τα όρια της ιατρικής πρόληψης και αντιμετώπισης. 
   Και αν για κάποιους, είμαστε για ψυχίατρο, γιατί το ακούσαμε και αυτό, σας απαντάμε πως ίσως ναι αφού συνεχίζουμε αγόγγυστα μέχρι τώρα το έργο μας κάτω από αυτές τις συνθήκες, καλύτερα όμως πρέπει να στρέψετε το βλέμμα μόνοι σας και να βρείτε αυτούς που πραγματικά χρήζουν ψυχιατρικής εκτίμησης. Σημειώνουμε προς αποφυγή παρεξηγήσεων ότι δεν υπάρχει ούτε ψυχίατρος στο Γ.Ν. Λευκάδας.

Οι ιατροί του παθολογικού τομέα: 

Λάζαρη Βασιλική, Παθολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ
Σαρανταένας Ιωάννης, Παθολόγος, Επιμελητής Β ΕΣΥ
Κοτσάφτης Παναγιώτης, Παθολόγος, Επιμελητής Β ΕΣΥ
Τσιουρή Κωνσταντίνα, Πνευμονολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ
Αυδίκου Κωνσταντίνα, Νεφρολόγος, Επιμελήτρια Α ΕΣΥ
Τζαβίδη Σωτηρία, Νευρολόγος, Επιμελήτρια Α ΕΣΥ
Κόλλας Χρήστος, Καρδιολόγος, Επιμελητής Β ΕΣΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.