4 Οκτ 2012

Περιμένοντας τον θάνατο σε φανάρι της Άρτας...

Πράσινο και για τους πεζούς και για αυτοκίνητα!!!

γράφει ο th. v.
   Είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάποιο όχημα θα παρασύρει τον πεζό που θα επιχειρήσει να περάσει έχοντας τυφλή εμπιστοσύνη στο "γρηγόρη" του δεύτερου μισού της Περιφερειακής Οδού στη διασταύρωση με τη Ελ. Βενιζέλου στην πόλη μας.
   Το ότι δεν έχει συμβεί -ΑΝ δεν έχει συμβεί- σοβαρό ατύχημα ακόμα, οφείλεται καθαρά στη συνήθεια του έλληνα να περνάει απέναντι αφού ελέγξει το δρόμο και όχι μόνο αφού κοιτάξει το φανάρι.
   Στο δρόμο όμως αυτό μπορεί να περάσει και μικρό παιδί, κάποιος "αμάθητος" ηλικιωμένος, κάποιος... αλλοδαπός από χώρα της Β. Ευρώπης που έχει μάθει απλά να κοιτάει το φανάρι, ή ακόμα και κάποιος από εμάς που έχοντας στη σκέψη του διάφορα, αρκεστεί στο να αντικρύσει το πράσινο ανθρωπάκι. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα τη γλυτώσει μόνο αν, ο οδηγός, που έχει ξεκινήσει με πράσινο γι αυτόν από τη Βενιζέλου, προλάβει να φρενάρει, δεχόμενος πιθανόν και ένα χτύπημα από πίσω από το όχημα που ακολουθεί και του οποίου ο οδηγός θα είναι απροετοίμαστος για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
   Είναι πασίγνωστο ότι στη χώρα μας, με λαμπρό παράδειγμα την Αρτα, σπανίζουν οι οδηγοί που δίνουν προτεραιότητα στον πεζό στις διασταυρώσεις. Πόσο μάλλον όταν νομίζουν ότι έχουν προτεραιότητα φαναριού, ότι περνάνε δηλαδή με πράσινο. Και λέω "νομίζουν" γιατί, ενώ ξεκινάνε με πράσινο από τη Βενιζέλου (στη γωνία του Μαρινόπουλου ή "στον Ξυνό" όπως έχει επικρατήσει), ελάχιστοι είναι αυτοί που προσέχουν τα πορτοκαλί βελάκια με αριστερή κατεύθυνση που αναβοσβήνουν απέναντί τους στο φανάρι των πεζών, αμέσως πριν μπουν στο ρεύμα της Περιφερειακής με κατεύθυνση το Γεφύρι.


   Επιχείρησα να περάσω πεζός με αναμένο το πράσινο για μένα την ώρα που ερχόντουσαν και αυτοκίνητα. Τέσσερις στις πέντε φορές με έβρισαν οι οδηγοί. Στην πιο πρόσφατη περίπτωση -όχι αναγκαστικά και τη χειρότερη- είπα σε έναν οδηγό που ερχόταν "γκαζωμένος" χωρίς διάθεση να σταματήσει, "πού πας;" και εισέπραξα την απάντηση: "ΕΣΥ πού πας ρε βλάκα"!
   Ανάφερα την περίπτωση σε γνωστούς μου που περνάνε εποχούμενοι από το σημείο και κανείς δε θυμόταν την ύπαρξη του φαναριού που τους ειδοποιεί να περάσουν με προσοχή και μόνο αν δεν περνάει πεζός εκείνη τη στιγμή (τα πορτοκαλί βελάκια που λέγαμε πριν).
   Μήπως θα έπρεπε να δοθεί χρόνος στον πεζό χωρίς πράσινο σε όχημα; Μήπως -τουλάχιστον- αυτά τα πορτοκαλί αναβοσβήνοντα βελάκια θα έπρεπε να βρίσκονται στο φανάρι του Μαρινόπουλου με πράσινο μόνο για τους όσους στρίβουν δεξιά; Θεωρώ το τελευταίο μια απλή λύση και απορώ γιατί δεν είχε σχεδιαστεί από την αρχή έτσι. Προς το παρόν, η διέλευση της Περιφερειακής από την άλλη μεριά (μπροστά από το Μαρινόπουλο) όπου δεν υπάρχει καν διάβαση πεζών, φαίνεται πιο εύκολη αφού δεν χρειάζεται κανείς να κοιτάει πίσω του(!), για να σιγουρευτεί ότι θα περάσει σώος.

7 σχόλια:

  1. Φίλε Τηλεβόα μάλλον πρέπει να πας σε άλλη πόλη. Εδώ στην Άρτα ο Κ.Ο.Κ. απλώς δεν υπάρχει...
    This is Artaaaa!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και πάλι οταν μπαινεις απο την περιφερειακή στην Βενιζελου δεξια με πράσινο εσυ στο φανάρι για δεξιά και πρασινο για τον πεζό πανω στην διάβαση απο τον Μαρινόπουλο απέναντι στον Γιολδάση ποιος φταίει οταν χτυπήσεις τον πεζό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σιγά μη φύγουμε από τη πόλη μας.
    ΌΤΙ ΚΑΙ ΝΑΝΑΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΤΑ.
    Σε ενα τείχο στο κεντρο ειναι γραμμενο για την άρτα: κατ' καλα ιν' εδώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. AFHSTE TON THLEBOA HSYXO TI SAS EKANE PALI?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τηλεβόα ενοχλείς σφόδρα τους ωραίους κοιμομένους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στην Άρτα ισχύει το: "Εδώ δε σταματάμε! Τράμε κι περνάμε!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γρηγοράκη, πάλι "γρηγόρης" το 'κανε το πρόβλημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.