Κορωνησία-Αμβρακικός-Άνθρωποι-Περιβάλλον
γράφει ο Χαράλαμπος Γαλιάνδρας-Αρτινός
Θερμότατης υποδοχής έτυχε στην Αθήνα η παρουσίαση του πονήματος του Νίκου Δημ. Πανέλλη «Κορωνησία, η
καρδιά του Αμβρακικού», που κυκλοφορεί από τις Ηπειρώτικες Εκδόσεις «Πέτρα».Η καρδιά του Αμβρακικού Κόλπου, δηλαδή, ο κόσμος του με τον περίγυρό του, Κορωνησιώτες και Αρτινοί, Ηπειρώτες και φυσιολάτρεις αγκάλιασαν την εκδήλωση αποδεικνύοντας την αγάπη τους για την πατρώα γη, την ευαισθησία και την ανησυχία τους για το... δοκιμαζόμενο από τις καταστροφικές ανθρώπινες παρεμβάσεις Κόλπο. Και με την παρουσία τους τίμησαν τον ακάματο συγγραφέα του βιβλίου Νίκο Πανέλλη που έδωσε σάρκα και οστά, ρίζες, κορμό και κλαδιά στο διαμαντένιο νησί, τόπο καταγωγής του.
Και κατάφερε περίφημα να δώσει ταυτότητα στο στολίδι αυτό του Αμβρακικού δουλεύοντας επί χρόνια «σκαλίζοντας» αρχεία ελληνικά και άλλων κρατών, βιβλία, δημοσιεύματα, ιστορικές και λαογραφικές πηγές, αποτυπώματα, ίχνη και σπαράγματα πλέκοντας με υπομονή το υφάδι της ιστορίας του πανέμορφου νησιού σε βάθος χρόνου. Με απλή γλώσσα και πολύ ζήλο ιστορεί και εξιστορεί την ύπαρξή του από τα βάθη αιώνων, την προέλευση και σύνθεση των κατοίκων, τη συμμετοχή τους στους εθνικούς αγώνες, τους κατακτητές και τους ελευθερωτές, τη θρησκευτική, κοινωνική και οικονομική πορεία, τα ήθη και τα έθιμα, τους μύθους και τις παραδόσεις που πέρασαν στους ανθρώπους του δια ζώσης από γενιά σε γενιά, τα κτίσματα, κ.ά.
Περίτεχνα ο Ν. Πανέλλης έχτισε ένα στέρεο ιστορικό οικοδόμημα για την Κορωνησία, τον Αμβρακικό με τα δελφινάκια του, τη γύρω περιοχή, την αξία, τη σημασία και την ανάγκη διάσωσης και προβολής της περιοχής με το σημαντικό βιότοπο. Έβγαλε από την ιστορική αφάνεια το νησί, ύψωσε τη σημαία της ανάπτυξης και εξέπεμψε SOS για τη σωτηρία του μοναδικού στη Μεσόγειο οικοσυστήματος, μνημείο της φύσης με σπάνια χλωρίδα, πανίδα και ομορφιά, καταφύγιο πολλών ενδημικών και αποδημητικών πουλιών.
Για όλα όσα μας έδωσε ιστοριογραφώντας την Κορωνησία δικαίως αποζημιώθηκε» με θερμά χειροκροτήματα, χειραψίες και συγχαρητήρια, καθώς και με την ενθουσιώδη υποδοχή που έτυχε τόσο ο ίδιος όσο και το βιβλίο του. Και είχαν να πουν τα καλύτερα λόγια οι παρουσιαστές του πονήματός του. Ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, υπό την αιγίδα της οποίας τελούσε η εκδήλωση, κ. Γ. Οικονόμου, στο σύντομο χαιρετισμό του τόνισε πως το έργο του αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο κατανόησης του χώρου ενάντια στην καταστροφική παγκοσμιοποίηση και ισοπέδωση των πάντων. Για τη σημασία του βιβλίου και το συγγραφέα μίλησε η πρόεδρος των Απανταχού Κορωνησιωτών Κλεοπάτρα Κοτσαρίνη, ενώ για τη λογοτεχνική και την ιστορική αξία του βιβλίου έκανε εκτενή αναφορά ο συγγραφέας Βαγγέλης Κούτας, από τη Βίγλα Άρτας, ένθερμος πατριδολάτρης και φυσιολάτρης του τόπου, ο οποίος μέσα από τα βιβλία του και ιδιαίτερα στο μυθιστόρημά του «Η κραυγή του Ήταυρου», εξυμνεί τον Αμβρακικό Κόλπο, το περιβάλλον και τους ανθρώπους του.
Την παρουσίαση συντόνισε ο δημοσιογράφος Ανδρέας Ρίζος, υπεύθυνος των Ηπειρωτικών Εκδόσεων «Πέτρα» και διευθυντής της εφημερίδας «Πύρρος». Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών Λ. Τζόκας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.