5 Μαρ 2012

Το ΣτΕ χαστούκισε τις εκβιαστικές τακτικές του Βαγγέλη Βενιζέλου, δικαιώνοντας την αντίσταση ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ!

- Αντισυνταγματικός ο... συνταγματολόγος!
- Απόφαση-χαστούκι και για τους ντόπιους... υποστηρικτές της δήθεν νομιμότητας
- Οι Πολίτες ενάντια στα Χαράτσια συνεχίζουν τη συγκέντρωση δικαιολογητικών στο πρώην ΣΕΣ στην Άρτα

   Όταν στις 19 Ιανουαρίου οι Πολίτες ενάντια στα Χαράτσια συνεδρίασαν στο Ξενοδοχείο Κρόνος, εξέδωσαν ένα ψήφισμα (δείτε το εδώ) στο οποίο ανέφεραν:

   "Το χαράτσι αυτό είναι άδικο, παράνομο και αντισυνταγματικό!   Αποκαλείται ως τέλος ένας φόρος χωρίς καμία ανταποδοτική προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, μετατρέπει ως φοροεισπράκτορα του κράτους μία ιδιωτική εταιρία (όπως είναι η ΔΕΗ) και συνδέει ένα κοινωνικό αγαθό, όπως είναι η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, με την καταβολή ενός φόρου, η άρνηση πληρωμής του οποίου έχει σαν συνέπεια τη στέρηση αυτού, πράγμα που αντίκειται τόσο στο Σύνταγμα, όσο και στην Ευρωπαϊκή Κοινοτική Νομοθεσία.
   Η ηλεκτρική ενέργεια είναι αγαθό και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως μοχλός εκβιασμού της κοινωνίας."

   Την Παρασκευή το βράδυ η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε, προτάσσοντας την προστασία των καταναλωτών, ότι είναι αντισυνταγματική και παράνομη η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος σε περίπτωση που το ειδικό τέλος δεν πληρωθεί μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.
    Η υπόθεση έφτασε στο Συμβούλιο της Επικρατείας μετά από βροχή προσφυγών που είχαν καταθέσει ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας, το σωματείο Έλληνες Φορολογούμενοι, μεμονωμένοι ιδιοκτήτες ακινήτων, διάφοροι δήμοι και άλλα σωματεία.
   Η υπόθεση λόγω μείζονος σπουδαιότητας εισήχθη με διαδικασίες εξπρές στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με βάση το θεσμό της πρότυπης δίκης.
   Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η απόφαση των ανώτατων δικαστών αποτελεί νομολογιακό πιλότο για όλα τα δικαστήρια της χώρας στα οποία εκκρεμούν συναφείς υποθέσεις.
   Έτσι, κατ’ εφαρμογήν της ετυμηγορίας του ΣτΕ κανένας καταναλωτής δεν κινδυνεύει με διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περίπτωση που δεν έχει πληρώσει καμία από τις δόσεις του ειδικού τέλους ακινήτων.
   Μέχρι σήμερα και κατώτερα δικαστήρια είχαν εκδώσει προσωρινές διαταγές με τις οποίες απαγόρευαν τη διακοπή της ηλεκτροδότησης θεωρώντας ότι αποτελεί αναγκαίο αγαθό για τη διαβίωση των πολιτών.
   Στην Άρτα, παρά το τράβηγμα του χαλιού από διάφορους, που είτε πρόταξαν το συντεχνιακό τους συμφέρον, είτε για πολιτικούς λόγους αποφάσισαν να παίξουν τελικά το παιχνίδι του υπουργού Οικονομικών και αυριανού τους Προέδρου, Ευάγγελου Βενιζέλου, οι Πολίτες ενάντια στην Άρτα δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή να συγκεντρώνουν εκατοντάδες διακιολογητικά και να τα προωθούν με ομαδικά εξώδικα στη ΔΕΗ.
   Μετά τη δικαίωση της αντίστασης, καλούμε και όλους όσοι είχαν τον φόβο ότι θα τους κοπεί το ρεύμα, να προσέρχονται μαζικά στα γραφεία του πρώην ΣΕΣ, στον πεζόδρομο της Σκουφά, για να λαμβάνουν οδηγίες για το πώς θα πληρωθεί ο λογαριασμός της ΔΕΗ εκτός από το χαράτσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.