24 Νοε 2011

"Σαμαρωμένοι" μαθητές!

- Η σχολική σάκα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 10% του βάρους ενός μαθητή. 
- Πώς μπορούν οι γονείς να προστατέψουν τα παιδιά

   Κάθε πρωί συνοδεύω τα παιδιά μου στο Δημοτικό Σχολείο και κάθε φορά "πιάνεται" η ψυχή μου με την εικόνα 7χρονων παιδιών, να περπατούν διπλωμένα υπό το βάρος της ασήκωτης σχολικής τσάντας. Στα δικά μου χρόνια οι τσάντες στο Δημοτικό ήταν πούπουλο (μια κασετίνα, τρία τετράδια και τρία βιβλία).
   Τώρα οι μοντέρνες τσάντες έχουν μέγεθος βαλίτσας Samsonite (μέχρι μηχανισμό με ροδάκια διαθέτουν) και είναι ασήκωτες, ακόμη κι όταν είναι άδειες!
   Την εικόνα των "σαμαρωμένων" παιδιών είχα στο μυαλό μου, όταν διάβασα μια έρευνα της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας γύρω από τις ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις και τα προβλήματα της σπονδυλικής στήλης-μέσης που μπορεί να προκύψουν.
   Διάβασα πως η σχολική σάκα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 10% του βάρους ενός μαθητή. Παράδειγμα: ένας μαθητής που ζυγίζει 30 κιλά δεν πρέπει να...

σηκώνει καθημερινά και λανθασμένα παραπάνω από 3 κιλά βάρος.
   Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας καθηγητή Παιδιατρικής του Παν/μίου Αθηνών, Ανδρέα Κωνσταντόπουλο η έρευνα έδειξε ότι οι μαθητές μεταφέρουν τσάντα βάρους 4-7 κιλών.
   Οι συνηθέστερες παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος σε αυτήν την ηλικία είναι η σκολίωση (πλάγια κλίση της σπονδυλικής στήλης με αποτέλεσμα την προεξοχή της μίας ωμοπλάτης) και η κύφωση (καμπούρα).

Προτάσεις-Συμβουλές

* Οι γονείς πρέπει να ελέγχουν το βάρος και το περιεχόμενο της σάκας. ∆εν πρέπει να ξεπερνά το 10% του σωματικού βάρους του μαθητή.
* Η τσάντα να επιλέγεται με εργονομικά κριτήρια, δηλαδή να έχει δυο ιμάντες που προσαρμόζονται σε κάθε σωματότυπο και βάτες στην πλάτη. Καλό είναι να μην ακολουθούμε τη μόδα και τη διαφήμιση στην επιλογή μιας τσάντας.
* Η σάκα να έχει θήκες και τα σχολικά είδη να μοιράζονται με τα πιο βαριά στο κέντρο.
* Η καλύτερη πρόληψη πέρα από τις προτάσεις είναι η (σωματική) άσκηση των μυών που διατηρούν τη φυσιολογική γραμμή βαρύτητας.
* Οι μαθητές να μην κάθονται πολλές ώρες στον υπολογιστή, να κάνουν συχνά διαλείμματα, όταν μελετούν, για να μη στραβώσει αργότερα η σπονδυλική στήλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.