22 Νοε 2011

Η παρέμβαση Παπαβασιλείου στο Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας

- Τι πρότεινε για το χαράτσι της ΔΕΗ και την ανακούφιση των πολιτών
- Οι επισημάνσεις του για το Στρατηγικό Σχέδιο του Δήμου

   Με παρέμβασή του στην έναρξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργος Παπαβασιλείου, κάλεσε το Δήμαρχο να ξεφύγει από τον απλό διαχειριστικό ρόλο, που μέχρι σήμερα είναι εγκλωβισμένος και να τον διευρύνει στα πλαίσια άσκησης μιας κοινωνικής πολιτικής, που εκ των πραγμάτων αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία.
   Συγκεκριμένα ο κ. Παπαβασιλείου τόνισε:
1.-Διευρύνεται καθημερινά το μέτωπο των κινητοποιήσεων των πολιτών απέναντι στο επαχθές χαράτσι του τέλους ακινήτων που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ενώ παράλληλα πολλαπλασιάζονται οι Δήμοι που αποστέλλουν εξώδικα διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ καθώς και υπομνήματα στους κατά τόπους εισαγγελείς, τονίζοντας την καταχρηστικότητα της διάταξης. Παράλληλα ψηφίσματα διαμαρτυρίας εκδίδονται από τα Δημοτικά Συμβούλια, ενώ ενισχύονται υπηρεσίες που διευκολύνουν τους δημότες στην αντιμετώπιση των θεμάτων που συνδέονται με την εφαρμογή του νόμου.
   Είναι βέβαιο ότι δεν έχετε αποφασιστική αρμοδιότητα για το θέμα του ειδικού τέλους παρά μόνο βοηθητική, αλλά αυτό δεν σας απαλλάσσει , από το να πάρετε πρωτοβουλίες σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο και άλλους κοινωνικούς εταίρους και ακόμα περισσότερο στα...

πλαίσια της Περιφερειακής ΄Ενωσης Δήμων Ηπείρου της οποίας είσθε Πρόεδρος. Παραμένετε αδρανείς προφανώς εν αναμονή της εκδίκασης της αίτησης ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας στις 2 Δεκέμβρη. Ελπίζω ότι θα συνταχθείτε και σεις με άλλους συναδέλφους σας και δεν θα υιοθετήσετε τη λογική Βενιζέλου και των μανδαρίνων του Υπουργείου Οικονομικών, που αγνοούν προκλητικά ακόμα και δικαστικές αποφάσεις ,ενώ απειλούν να κινήσουν διαδικασίες καταλογισμού πειθαρχικών ποινών εναντίον δημάρχων που δεν συμφωνούν να κόβεται το ρεύμα σε όσους αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν το χαράτσι. Kαι ότι ακόμα δεν θα παρασυρθείτε από τις προεκλογικές πιρουέτες του κ. Βενιζέλου για την αναβολή-κοροϊδία διακοπής του ρεύματος μέχρι να ολοκληρωθούν οι ρυθμίσεις για τις ευπαθείς ομάδες, γιατί η ερμηνεία του όρου «ευπαθείς» είναι ιδιαίτερα ελαστική όπως έχει αποδειχθεί.
   Προτείνω ως εκ τούτου να μην μείνουμε σε ένα απλό ψήφισμα εκτόνωσης. Πρέπει να πάρουμε και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες όπως:
*υπεύθυνη ενημέρωση των συμπολιτών μας από συγκεκριμένη υπηρεσιακή μονάδα,
*εξώδικο διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ,
*νομική στήριξη σε συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ενώ ως πρόεδρος της ΠΕΔ να κινητοποιήσετε την ΚΕΔΕ για άμεσες και ουσιαστικές παρεμβάσεις στα αρμόδια Κυβερνητικά όργανα.
2.-Είναι σαφές όμως ότι η υπάρχουσα οικονομική κρίση και η ανεργία που μαστίζουν την τοπική κοινωνία δημιουργεί προβλήματα επιβίωσης σε συμπολίτες μας που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά, ή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ παράλληλα έχει αντίκτυπο και στη νέα γενιά που κινδυνεύει να χάσει το δικαίωμα στην εκπαίδευση και στην παροχή ίσων ευκαιριών απασχόλησης και δημιουργίας. Οφείλετε κ. Δήμαρχε να σχεδιάσετε άμεσα , πλαίσιο κοινωνικής πολιτικής για αυτή την κατηγορία των αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας ενόψει και των εορτών των Χριστουγέννων. Είναι νομίζω η ώρα να επανακαθορίσετε την πολιτική σας για τα δημοτικά τέλη , να λειτουργήσουμε κοινωνικό Super Market και παράλληλα να στηρίξουμε την πρόσθετη επιμόρφωση των μαθητών σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς – ιδιοκτήτες φροντιστηρίων καθώς και τη φοίτηση των σπουδαστών που αδυνατούν να σπουδάσουν λόγω οικονομικής δυσπραγίας. Υιοθετείστε τρόπους δημιουργίας ενός δικτύου κοινωνικής ασφάλειας μαζί με κοινωνικούς εταίρους, που θα εξασφαλίζει μέσα και τρόπους οικονομικής ενίσχυσης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων πληθυσμού. Αναμένουμε πρωτοβουλίες τις οποίες και θα στηρίξουμε. Τέλος νομίζω ότι πρέπει να κινηθούν επιτέλους οι διαδικασίες εφαρμογής του μέτρου της κοινωνικής απασχόλησης με διαδικασίες διαφανείς και αδιάβλητες
   Ακόμα στα πλαίσια υποβολής ερωτήσεων ζήτησε να ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο για τα ακόλουθα:
1.-΄Εχετε κατ’ επανάληψη αναφερθεί στην πολιτιστική μας κληρονομιά και την αναγκαιότητα αξιοποίησής της για τουριστική ανάπτυξη του τόπου. Στην κατεύθυνση υλοποίησης αυτής της θέσης παρακαλώ να μας ενημερώσετε αν έχετε ετοιμάσει και υποβάλλει στο ΕΣΠΑ πρόταση στο πλαίσιο της πρόσκλησης 80 « Ενίσχυση των υποδομών αξιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος με στόχο τη δημιουργία πυρήνων τουριστικής ανάπτυξης περιφερειακής διαπεριφερειακής και εθνικής σημασίας » που απευθύνεται σε Ο.Τ.Α και Ν.Π.Ι.Δ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που εποπτεύονται από το Δημόσιο.
2.-Η πολυδιαφημιζόμενη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας απέτυχε παταγωδώς στα πρώτα βήματά της, γιατί οδηγήθηκε σε οικονομικό μαρασμό, λόγω των μεγάλων περικοπών στους Κεντρικούς Αυτοτελούς Πόρους , της ελλιπούς χρηματοδότησης του προγράμματος έργων, της συρρίκνωσης των υπηρεσιακών μονάδων και της εργασιακής εφεδρείας του προσωπικού.
   Το ειδικό πρόγραμμα εξυγίανσης των δήμων, που τέθηκε σε ισχύ, περιλαμβάνει απαγόρευση προσλήψεων και συμβάσεων, κανόνες πιστοληπτικής πολιτικής καθώς και μέτρα ελέγχου εσόδων και δαπανών για την ορθολογική διαχείριση των Ο.Τ.Α. με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.
Με βάση την οικονομική κατάσταση του Δήμου για την οποία θα έπρεπε να έχουμε σαφή ενημέρωση και τις δανειοδότησης που ετοιμάζετε για καλύψετε υποχρεώσεις σας, θέλω να μας ενημερώσετε αν θα ενταχθούμε στις διατάξεις του Ειδικού Προγράμματος, ή θα προχωρήσετε σε ρεαλιστικό και βιώσιμο σχέδιο οικονομικής διαχείρισης για την κάλυψη των υπαρχουσών βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων και τη βελτίωση της αναλογίας συνολικών χρεών προς συνολικά έσοδα.
   Τέλος σχετικά με το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου για τα έτη 2011-2013 ο κ. Παπαβασιλείου επεσήμανε τα ακόλουθα:
   Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση - με καθοριστικό το ρόλο του τεχνικού και επιστημονικού συμβούλου - προσδιορισμού των βασικών αξόνων στρατηγικού χαρακτήρα πάνω στους οποίους ο Δήμος θα κτίσει το μέλλον του και επένδυσης του επιχειρησιακού σχεδίου με οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους για μια τριετία. Με σαφείς παραμέτρους αναφοράς στις επιλογές της νέας δημοτικής αρχής ,τη διαθεσιμότητα των οικονομικών πόρων , τα νέα χωρικά και αναπτυξιακά δεδομένα , καθορίζει στρατηγικούς στόχους, προσδιορίζει το όραμα της Δημοτικής Αρχής για ένα Δήμο τουριστικό εμπορικό και παραγωγικό κέντρο της Ηπείρου με ισόρροπη ανάπτυξη και οριοθετεί το κεντρικό πλαίσιο διεκδίκησης.
   Ανταποκρίνεται πράγματι στο δικό μας προγραμματικό σχεδιασμό, αλλά αυτό δεν αρκεί. Δεν είναι ρεαλιστικό και εφικτό σχέδιο, αφού στερείται των απαιτούμενων μέτρων και μέσων για να υλοποιηθεί. Χθες στο σχέδιο του προς ψήφιση προϋπολογισμού ανακοινώθηκαν μειώσεις ύψους 1,2 δις ευρώ για τους Ο.Τ.Α., η ΣΑΤΑ για το 2013 καταργείται, ενώ σημαντικά μειωμένοι θα είναι οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι. Παράλληλα το Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ δεν ολοκληρώθηκε, το Πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ ακόμα δεν ξεκίνησε, ενώ το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ βρίσκεται σε λήθαργο. Οι Υπηρεσιακές βαθμίδες συρρικνώθηκαν, οργανικές θέσεις καταργήθηκαν και το έμπειρο προσωπικό οδηγείται στην εργασιακή εφεδρεία. Επομένως μέσα σε αυτό το οικονομικό πεδίο δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για μεγαλόπνοα σχέδια. Ας προσαρμόσουμε τους στόχους μας στις περιορισμένες δυνατότητες που έχουμε και ας εξειδικεύσουμε τις δράσεις μας σε επιλογές άμεσης προτεραιότητας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το μέλλον αυτού του τόπου είναι συνυφασμένο με τη οριοθέτηση της κοίτης του Αράχθου, που χρονικά μετατοπίζεται λόγω νέας επιλογής συνολικής μελέτης για όλο το ποτάμι, με την αξιοποίηση του πρωτογενή τομέα, του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού μας πλούτου. Εκ των πραγμάτων απαιτείται διεκδικητικό πλαίσιο και ουσιαστικές παρεμβάσεις για ένταξη σε αναπτυξιακά προγράμματα. Επομένως χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια, πολλή δουλειά και συνένωση δυνάμεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.