- Ανοιχτή πρόσκληση του ΥΠΕΚΑ προς επενδυτές
- Εκτιμάται ότι η Δυτική Ελλάδα "κρύβει" 250-300 εκατομ. βαρέλια.
Δεύτερη προσπάθεια ανακάλυψης κοιτασμάτων πετρελαίου σε χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας που είχαν ερευνηθεί, χωρίς αποτέλεσμα, το 1997, θέτει σε κίνηση το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Πρόκειται για τις περιοχές του Πατραϊκού Κόλπου, των Ιωαννίνων - Βορείου Ηπείρου και συγκεκριμένα οι Νεγράδες του δήμου Πωγωνίου, όπου η γεώτρηση σταμάτησε λίγο πριν "χτυπήσει" κοίτασμα και του Δυτικού Κατάκολου όπου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα και από τις τρεις περιοχές είναι 250 - 300.000.000 βαρέλια.
Το ΥΠΕΚΑ έδωσε χθες στη δημοσιότητα πληροφοριακό υλικό για τις τρεις περιοχές, προκειμένου όπως αναφέρει να προετοιμαστεί ο πρώτος γύρος παραχωρήσεων της Ελλάδας με την μέθοδο της Ανοιχτής Πρόσκλησης.
Τα δεδομένα για κάθε μια από τις τρεις περιοχές, σύμφωνα με το πληροφοριακό υλικό που έδωσε το υπουργείο, έχουν ως εξής:
- Ήπειρος Βόρειο Τμήμα-Ιωάννινα: Εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί...
υψηλού κόστους σεισμική και γεωτρητική έρευνα για τον εντοπισμό πετρελαιοπιθανών γεωλογικών στόχων σε μεγάλα βάθη (> 4.000 μ.). Η γεώτρηση σε μία μεγάλη πετρελαιοπιθανή γεωλογική δομή δεν ολοκληρώθηκε για τεχνικούς λόγους (υψηλές πιέσεις) και η περιοχή επεστράφη από την κοινοπραξία που είχε τα δικαιώματα κατά τον πρώτο Γύρο Παραχωρήσεων. Οι πρώτες εκτιμήσεις για εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα ανέρχονται σε 50-80 εκατ. βαρέλια. Η περιοχή εκτιμάται ότι θα προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω και της γειτονίας της με την Αλβανία η οποία διαθέτει ανάλογα πετρελαϊκά συστήματα.
- Πατραϊκός Κόλπος: Οι σχετικά πρόσφατες σεισμικές έρευνες στην περιοχή έχουν εντοπίσει ενδιαφέρουσες πετρελαιοπιθανές γεωλογικές δομές. Τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα είναι της τάξης των 200 εκατ. βαρελιών. Η πλέον υποσχόμενη δομή δεν διατηρήθηκε από την κοινοπραξία που είχε τα δικαιώματα κατά τον προηγούμενο Γύρο Παραχωρήσεων διότι ο ανάδοχος επέστρεψε την περιοχή το 2001 για λόγους εσωτερικών επιχειρηματικών επιλογών. Η περιοχή θεωρείται δύσκολη δεδομένου ότι παρόμοιοι γεωλογικοί στόχοι δεν έχουν διατηρηθεί μέχρι σήμερα στον Ελλαδικό χώρο.
- Δυτικό Κατάκολο: το 1982 ανακαλύφθηκε κοίτασμα πετρελαίου από τη ΔΕΠ με εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα 3 εκατ. βαρέλια σε βάθος 2400-2600 μ. Την εποχή της ανακάλυψής του θεωρήθηκε οικονομικά οριακό λόγω του μεγάλου βάθους θαλάσσης (250 μ), των τότε τιμών του πετρελαίου αλλά και της παρουσίας υδρόθειου και διοξειδίου του άνθρακα. Σήμερα, οι τιμές του αργού και η τεχνολογία επιτρέπουν την από ξηράς εκμετάλλευσή του με κεκλιμένες γεωτρήσεις, χωρίς να επηρεάζεται καθόλου η θαλάσσια περιοχή και η τουριστική δραστηριότητα ιδιαίτερα στο λιμάνι του Κατάκολου.
πηγή: Νέοι Αγώνες, Ηπείρου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.