17 Οκτ 2011

Η εισήγηση για τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό στο Περιφερειακό Συμβούλιο

- Εισηγητής η Λαϊκή Συσπείρωση
- Παρουσίαση των προβλημάτων και προτάσεις

Στη σημερινή συνεδρίαση του Π.Σ. Ηπείρου, που πραγματοποιήθηκε στις 6:00 μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου της Περιφέρειας, το 7ο θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν "Τα προβλήματα του πτηνοτροφικού συνεταιρισμού Άρτας".
Το θέμα ήρθε προς συζήτηση με πρωτοβουλία της παράταξης "Λαϊκή Συσπείρωση" και η εισήγηση υπογράφεται από τους περιφερειακούς συμβούλους κ.κ. Κώστα Κωτσαντή και Βασίλη Ζιώβα.

Όλο το κείμενο της εισήγησης έχει ως εξής: 

"Η λειτουργία και του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει για τους συνεταιρισμούς οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, καθώς επίσης η εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ από τις ελληνικές κυβερνήσεις και από την διοίκηση του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας έχει ως αποτέλεσμα ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.
Στόχος αυτής της πολιτικής είναι η καταστροφή - εκδίωξη των μικρών και μεσαίων παραγωγών και η δημιουργία μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων.
Οι ευθύνες της διοίκησης επομένως είναι σοβαρές αφού όχι μόνο δεν αντιστέκεται σ΄ αυτή την πολιτική, αντίθετα βάζει πλάτη και με γρήγορους ρυθμούς την προωθεί και την εφαρμόζει.
Στο πλαίσιο αυτό η διοίκηση του Συνεταιρισμού κρατά απλήρωτους τους εργαζόμενους πάνω από 9 μήνες, (τους χρωστά 5,5 εκ. ευρώ), δεν καταβάλει τις...

ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ, που ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ, (έχει μπει πρόσφατα σε ρύθμιση), έχει δώσει τμήματα της παραγωγής σε εργολάβους οι οποίοι χρησιμοποιούν ανασφάλιστους μετανάστες που πληρώνονται με βάση την παραγωγή και φτάνουν να παίρνουν πολύ κατώτερο μεροκάματο από το θεσμοθετημένο (σκλαβοπάζαρο).
Όσο για το εισόδημα των μικρομεσαίων πτηνοτρόφων γίνεται φύλλο και φτερό από το αυξημένο κόστος παραγωγής που αντιμετωπίζουν λόγω της αλματώδους αύξησης των ζωοτροφών που την επέβαλλαν οι μονοπωλιακοί όμιλοι ζωοτροφών, της αύξησης των καυσίμων, της αύξησης του ρεύματος, τα υψηλότοκα δάνεια. Παρόλο που θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί το ζήτημα των ζωοτροφών με την αξιοποίηση της ντόπιας παραγωγής αν κίνητρο ήταν η στήριξή της και όχι τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων.
Επίσης οι αθρόες εισαγωγές ομοειδών προϊόντων και μάλιστα αμφιβόλου ποιότητας είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθεί η αυτάρκεια της χώρας στα κοτόπουλα και συγκεκριμένα από 100% που ήταν το 1980 να μειωθεί στο 67%. Όλοι δε γνωρίζουμε και το διατροφικό σκάνδαλο με τις διοξίνες.
Ταυτόχρονα η διοίκηση του πτηνοτροφικού συνεταιρισμού Άρτας προχώρησε σε επενδύσεις που ξεπέρασαν κατά πολύ τον αρχικό σχεδιασμό. Η διαχείριση που έκανε, πέρα και έξω από προθέσεις, εκ του αποτελέσματος ήταν επιζήμια αφού έχει φέρει σε δύσκολη θέση τόσο τους εργαζόμενους όσο και την μεγάλη πλειοψηφία των πτηνοτρόφων.
Οι αποφάσεις που επέβαλε η διοίκηση του πτηνοτροφικού συνεταιρισμού Άρτας στην πρόσφατη γενική συνέλευση με τον ωμό εκβιασμό προς τους πτηνοτρόφους ή τις υιοθετείται ή κλείνουμε είναι προσαρμοσμένες πλήρως με την αντισυνεταιριστική πολιτική των κυβερνήσεων και της ΠΑΣΕΓΕΣ.
Έχουν ως βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο της κυβέρνησης για τους συνεταιρισμούς που επιχειρεί να τους εκσυγχρονίσει στα πλαίσια των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, δίνοντας κύριο βάρος στις ομάδες παραγωγών και τις αγροτικές εταιρικές συμπράξεις, ώστε καλύτερα να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα μεγαλοπαραγωγών και επιχειρηματιών, καθώς και η συγκέντρωση της παραγωγής σε λίγα χέρια.
Ουσιαστικά δρομολογούν τη διάλυση του Συνεταιρισμού με τη σημερινή του μορφή και το πέρασμά του σε λίγους μεγαλομετόχους ή την εξαγορά του από μεγαλύτερες καπιταλιστικές επιχειρήσεις έναντι «πινακίου φακής».
Ήδη ο πρόεδρος κ. Μίχας ανοίγει το δρόμο τους ξεπουλήματος με την πρόταση που έκανε να κλείσουν τα τμήματα όπως πατρογονικά, εκκολαπτήρια, φυραματοποιείο ανεξαρτήτως αν κάποια είναι και κερδοφόρα και η προμήθεια των αντίστοιχων προϊόντων να γίνεται από ιδιώτες-προμηθευτές, και από ανταγωνιστές. (Νιτσιάκος-Πίνδος)
Αυτό θα σημάνει την οικονομική καταστροφή της πλειοψηφίας των πτηνοτρόφων, την συρρίκνωση των μισθών και το πέταγμα στην ανεργία εκατοντάδων εργαζόμενων για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των λίγων και εκλεκτών. Εξ άλλου είναι γνωστό π.χ. ότι και ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ σε συνεργασία με τη κυβέρνηση πέρα από τα γνωστά χαράτσια που έχει επιβάλει στους αγροτοκτηνοτρόφους, τις περικοπές των επιδοτήσεων των μικρών παραγωγών, τώρα πρωτοστατεί στην περικοπή των μισθών των εργατοϋπαλλήλων των Συνεταιρισμών και των συνεταιριστικών επιχειρήσεων κατά 15%.
Διέξοδος υπάρχει. Αρκεί να βγουν τα απαραίτητα πολιτικά συμπεράσματα από τους πτηνοτρόφους και τους εργαζόμενους.
Να αντιταχθούν στην ΚΑΠ και την αντισυνεταιριστική-αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης.
Μαζί πτηνοτρόφοι και εργαζόμενοι να διεκδικήσουν την επιβίωση και ανάπτυξη της πτηνοτροφίας με κίνητρο την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού και εξασφαλίζοντας τα εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων.
Άμεσα το ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ να συμπαρασταθεί στον αγώνα των πτηνοτρόφων και των εργαζόμενων που διεκδικούν:
• Την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους του Συνεταιρισμού και να μη γίνει καμία μείωση μισθού και καμία απόλυση εργαζομένων.
• Το σταμάτημα της παράδοσης τμημάτων παραγωγής σε ιδιώτες - εργολάβους.
• Την κρατική επιδότηση των ζωοτροφών
• Ευνοϊκή ρύθμιση του τρέχοντος δανείου
• Άτοκο 5ετές δάνειο στον συνεταιρισμό από κρατική τράπεζα (αυτό το διάστημα υπογράφηκε νέα δανειακή σύμβαση με υψηλό επιτόκιο για να αντιμετωπιστεί μέρος των υποχρεώσεων προς εργαζόμενους και προμηθευτές)
• Τη μη αύξηση της συνεταιριστικής μερίδας
• Την υλοποίηση διαχειριστικού ελέγχου στα πεπραγμένα της διοίκησης
Η οριστική λύση θα δοθεί μόνο μέσα από ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα βάλει στο περιθώριο τα μονοπώλια, τους επιχειρηματικούς ομίλους, τους μεγαλοπαραγωγούς – μεγαλεμπόρους και τον παρασιτικό τους ρόλο και προϋποθέτει την αποδέσμευση από την ΕΕ και την ανάδειξη της Λαϊκής εξουσίας και της Λαϊκής οικονομίας."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.