18 Απρ 2018

Με συν 9 μόνιμους γιατρούς το Νοσοκομείο Άρτας: Μετά από χρόνια υποστελέχωσης, επανέρχεται η κανονικότητα

Προστίθενται στους 5 μόνιμους, που ήδη προσελήφθησαν και εργάζονται



   Στις εννέα ανέρχονται οι θέσεις μόνιμων γιατρών στο νοσοκομείο Άρτας, από τις εν συνόλω 500 σ’ όλη την χώρα, που προκηρύχθηκαν ήδη από το υπουργείο Υγείας.
   Σύμφωνα με την προκήρυξη (σημ Τηλεβόα: η προσθεσμία υποβολής αιτήσεων άρχισε στις 10/4 και λήγει στις 27/4), πρόκειται για μόνιμες θέσεις ειδικευμένου προσωπικού και, μεταξύ αυτών, οι επτά αφορούν το ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών) και συγκεκριμένα σε:
- Έναν ειδικευμένο γιατρό αναισθησιολογίας ή παθολογίας ή καρδιολογίας ή πνευμονολογίας-φυματιολογίας, με αποδεδειγμένη εμπειρία και γνώση σε επείγουσα ιατρική ή εξειδίκευση σε ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας) για τον βαθμό του διευθυντή.
   - Μια θέση ειδικευμένου γιατρού ειδικής παθολογίας ή γενικής ιατρικής με αποδεδειγμένη εμπειρία επείγουσας ιατρικής ή ΜΕΘ, στο βαθμό επιμελητή Α΄.
   - Μια θέση με αντίστοιχα προσόντα, ήτοι αποδεδειγμένη εμπειρία επείγουσας ιατρικής ή ΜΕΘ, με ειδικότητα χειρουργικής, στο βαθμό επιμελητή Α’.
   - Δύο θέσεις ειδικευμένων γιατρών, με ειδικότητα καρδιολογίας, στο βαθμό επιμελητή Β’.
   - Μια θέση ειδικευμένου γιατρού ορθοπεδικής, με το βαθμό επιμελητή Β’.
   - Μια θέση ειδικευμένου γιατρού με ειδικότητα αναισθησιολογίας ή πνευμονολογίας-φυματιολογίας, ή γενικής ιατρικής με αποδεδειγμένη εμπειρία στη διάσωση, προ-νοσοκομειακή περίθαλψη, διαχείριση και διοίκηση-συντονισμό έργου εφημερίας, στο βαθμό επιμελητή Β΄.
   Και οι επτά θέσεις θέτουν υψηλά προσόντα, διότι, όπως διευκρινίστηκε από τον διοικητή Βασίλη Μπαλάσκα, αφορούν το αυτόνομο ΤΕΠ που θα λειτουργήσει στο νοσηλευτικό ίδρυμα, οπότε τα προσόντα είναι ανάλογα και όλο το προσωπικό του ειδικευμένο. Η πρώτη κατά σειρά θέση αφορά τον διευθυντή της μονάδας ΤΕΠ και η έβδομη κατά σειρά στον συντονιστή των περιστατικών, ώστε οι ασθενείς να κατευθύνονται άμεσα στην αντίστοιχη ειδικότητα.
  Κι άλλες δύο
   Οι επιπλέον δύο θέσεις, που έχουν προκηρυχτεί για το νοσοκομείο Άρτας, είναι μία ειδικευμένου γιατρού ειδικότητας ακτινοδιαγνωστικής με βαθμό επιμελητή Β’ και μια ακόμη ειδικευμένου γιατρού πνευμονολογίας, με το βαθμό επιμελητή Β’.
   Σύμφωνα με τον κ. Μπαλάσκα, πρόκειται για μόνιμες θέσεις προσωπικού που θα στηρίξουν αντίστοιχα το ακτινολογικό τμήμα και το τμήμα αξονικού τομογράφου και μαστογράφου, αντίστοιχα, καθώς και την πνευμονολογική κλινική.
  Και νέο αίτημα
   Στο μεταξύ, στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, ο διοικητής του νοσοκομείου Άρτας, μεταξύ άλλων, μετέφερε προς το αρμόδιο υπουργείο αίτημα για συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών που χρειάζονται ώστε να στελεχωθούν κλινικές και μονάδες του, προκειμένου να συμπεριληφθούν σε επικείμενες συμπληρωματικές προκηρύξεις ιατρικού προσωπικού που θα ακολουθήσουν.
   Το αίτημα αφορά σε τέσσερις θέσεις μόνιμου προσωπικού, εκ των οποίων:
   - Μια ειδικότητας ακτινοδιαγνωστικής, με βαθμό επιμελητή Β΄, για να στελεχωθεί επαρκώς όλος ο τομέας, ήτοι: αξονικός, ακτινολογικό τμήμα, ψηφιακός μαστογράφος. Κυρίως δε στις μαστογραφίες ο στόχος είναι να εξασφαλιστεί προσωπικό προκειμένου να συντομεύει ο χρόνος αναμονής για τους εξεταζόμενους.
   - Μια θέση πνευμονολογίας ή φυματιολογίας με βαθμό επιμελητή Β΄, για να ενισχυθεί η Πνευμονολογική κλινική που αντιμετώπιζε από το παρελθόν πρόβλημα υποστελέχωσης.
   - Μια θέση παθολογοανατόμου με βαθμό επιμελητή Α΄. Ειδικά η θέση αυτή -όπως τονίστηκε- κρίνεται απαραίτητη ώστε να λειτουργήσει το παθολογοανατομικό εργαστήριο του νοσοκομείου. Πρόκειται για τις βιοψίες, που σήμερα, λόγω έλλειψης προσωπικού, αποστέλλονται στην Αθήνα και ως εκ τούτου σημειώνεται καθυστέρηση στις απαντήσεις προς τους ασθενείς. Στο παρελθόν το εν λόγω τμήμα λειτουργούσε, όμως στα οκτώ χρόνια που έχουν μεσολαβήσει χωρίς προσλήψεις, έγιναν συνταξιοδοτήσεις, αποχωρήσεις και τα συγκεκριμένα τμήματα, αν και απολύτως αναγκαία, εντούτοις υποστελεχώθηκαν ή και σταμάτησαν να λειτουργούν. Ανάμεσά τους κι αυτό της Άρτας, οπότε το αίτημα για την εξασφάλιση αυτής της ειδικότητας κατατέθηκε με σχετική έμφαση ως προς την αναγκαιότητα.
   - Επίσης, η διοίκηση ζήτησε προκήρυξη μιας θέσης βιοπαθολόγου επιμελητή Β΄, με τον κ. Μπαλάσκα να επισημαίνει σχετικά: «Το Μικροβιολογικό εργαστήριο του νοσοκομείου είναι τμήμα πρώτης γραμμής κι όλες οι εξετάσεις για κάθε άλλη ιατρική ειδικότητα, τμήμα ή κλινική περνούν από εκεί. Η ενίσχυσή του με ειδικευμένο προσωπικό δεν απαιτεί ιδιαίτερη αιτιολόγηση».
   Και οι τέσσερις θέσεις η διοίκηση ζητά να συμπεριληφθούν σε επικείμενες νέες προκηρύξεις. Από τον κ. Μπαλάσκα χαρακτηρίστηκαν «απολύτως στοχευμένες», προκειμένου να καλύψουν άμεσες και σημαντικές ανάγκες του νοσοκομείου.
  Πόσοι μέχρι σήμερα
   Από παλαιότερες προκηρύξεις θέσεων που είχαν διακοπεί το 2011 και επανακινήθηκαν οι διαδικασίες για την πρόσληψη επιτυχόντων, το νοσοκομείο Άρτας ενισχύθηκε με πέντε θέσεις μόνιμου ειδικευμένου προσωπικού. Προσελήφθησαν δηλαδή και ήδη εργάζονται δύο ψυχίατροι (η ψυχιατρική κλινική επαναλειτούργησε), ένας παθολόγος, ένας αναισθησιολόγος και ένας εντατικολόγος (ΜΕΘ), ενώ στο ίδιο διάστημα ενισχύθηκε και με ειδικευόμενους γιατρούς, ήτοι: χειρουργό, καρδιολόγο, ακτινολόγο, πνευμονολόγο, καρδιολόγο, ακτινολόγο, ιατροδικαστή, βιοπαθολόγο.
  Σοβαρό βήμα για την ενεργειακή αναβάθμιση
   Παράλληλα, όμως, με την στελέχωση, διαδικασίες κινούνται και για την αναβάθμιση του νοσοκομείου Άρτας, τη συντήρηση κτηριακής υποδομής και κυρίως την βελτίωση των συνθηκών για εργαζομένους και ασθενείς.
   Το μεγαλύτερο βήμα που αναμένεται να γίνει άμεσα είναι η ενεργειακή αναβάθμισή του. Η πρόταση, που υποβλήθηκε από το νοσοκομείο στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΕΛΕΝΑ», εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου και αφορά σε προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ. Το έργο θα υλοποιηθεί από την Περιφέρεια, προβλέποντας αντικατάσταση όλων των παραθύρων με νέου τύπου ενεργειακά, εξασφάλιση θερμού νερού με ηλιακά συστήματα, ψύξη-θέρμανση του κτιρίου κλπ.
  Αλλαγή δαπέδων
   Με πιστώσεις της Περιφέρειας Ηπείρου ύψους 100.000 ευρώ θα ξεκινήσει το έργο αντικατάστασης των δαπέδων από τον 3ο και 4ο όροφο, καθώς και στο ΤΕΠ του ισογείου. Η αγορά νέου ατμολέβητα με προϋπολογισμό 70.000 ευρώ μέσω πιστώσεων της Περιφέρειας προχωρά επίσης με τον σχετικό διαγωνισμό, ενώ με πίστωση 100.000 ευρώ από την ίδια θα γίνει γενική επισκευή των ανελκυστήρων του νοσηλευτικού ιδρύματος.
   Εν τω μεταξύ, παρεμβάσεις έχουν ήδη γίνει στον ημιώροφο όπου λειτουργεί πλέον εστιατόριο γιατρών σε φροντισμένο περιβάλλον. Παράλληλα ολοκληρώθηκε η διαμόρφωση του υπογείου, στο οποίο γίνεται η αρχειοθέτηση των φακέλων ασθενών σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο και με καθαρό και ευπρεπισμένο τρόπο.
  Στο χώρο αιμοδοσίας
   Μόλις την περασμένη εβδομάδα, μετά και από σχετική συνάντηση της διοίκησης με τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών του νομού, ανακοινώθηκε η απόφαση για εργασίες αναμόρφωσης του τμήματος αιμοδοσίας. Οι εργασίες περιλαμβάνουν τεχνικές παρεμβάσεις για την καλυτέρευση του χώρου ώστε να είναι ευχάριστος στον αιμοδότη αλλά και λειτουργικός στους εργαζόμενους. Συνάμα, όπως ανακοινώθηκε, θα τοποθετηθούν ηλεκτρονικά «σποτς» σε σημεία του νοσοκομείου που θα προβάλλουν στο κοινό μηνύματα για την θετική δράση της εθελοντικής αιμοδοσίας.
Ρεπορτάζ: Βίκυ Καινούργιου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.