- Το 2021 θα αλλάξει σίγουρα τις ζωές μας. Αλλά το προς ποια κατεύθυνση θα είναι αυτές οι αλλαγές είναι στο δικό μας χέρι
- Τίποτα ποτέ δεν χαρίστηκε στους ανθρώπους χωρίς να το διεκδικήσουν
Το 2020 ήταν μια χρονιά της πανδημίας. Η πανδημία σάρωσε τις κοινωνικές σχέσεις, δοκίμασε τα εθνικά συστήματα Υγείας, κατέστρεψε κεφάλαιο και οικονομικούς πόρους. Και ακόμα δημιούργησε τεράστιες αβεβαιότητες για το μέλλον.
Ακόμα και αν ο άνθρωπος μπορεί τεχνολογικά να αντιμετωπίσει την πανδημία, κανείς δεν ξέρει αν η μετά Covid κανονικότητα θα μοιάζει με την προηγούμενη.
Ας θυμηθούμε τo 2008. Τότε η κατάρρευση έβαλε στο τραπέζι την ανάγκη να περιορίσουμε, για το καλό των κοινωνιών, την τρομακτική απληστία του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου.
Λίγους μήνες αργότερα, είχε ήδη αποφασιστεί το κόστος της χρηματοπιστωτικής απληστίας να μεταφερθεί στις πλάτες των αδύναμων. Αντί για περισσότερο ορθολογισμό και κοινωνική δικαιοσύνη, η κρίση έφερε τελικά δυστυχία, αδιέξοδα και περισσότερο κυνισμό.
Και αυτό μπορεί να γίνει και τώρα. Η πανδημία αύξησε το ενδιαφέρον των ανθρώπων για το κοινωνικό κράτος, δυνάμωσε τα αισθήματα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, μπλόκαρε τα δόγματα της σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής. Αλλά κάποιοι βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία.
Ευκαιρία να ξηλώσουν τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό σύστημα, να αυξήσουν εξοργιστικά την κοινωνική ανισότητα.
Το αν λοιπόν μετά την πανδημία θα υπάρχει περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, περισσότερη ανθρωπιά και λιγότερες ανισότητες, δεν πρόκειται να μας το χαρίσει κανένας. Το 2021 θα αλλάξει σίγουρα τις ζωές μας.
Αλλά το προς ποια κατεύθυνση θα είναι αυτές οι αλλαγές είναι στο δικό μας χέρι.
Τίποτα ποτέ δεν χαρίστηκε στους ανθρώπους χωρίς να το διεκδικήσουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.