20 Δεκ 2020

Επιτελικό ναυάγιο στο δεύτερο κύμα

Η γαλάζια πυξίδα, μετά από έξι εβδομάδες γενικού lockdown, δείχνει πιο σκληρά λουκέτα


   Την εξάπλωση του κορωνοϊού επιχειρεί να προλάβει, ασθμαίνοντας πλέον, η κυβέρνηση, μετά από οκτώ μήνες «ανεμελιάς» και συνειδητής άρνησης να λάβει μέτρα προστασίας στους μαζικούς εργασιακούς χώρους. 
   Ταυτόχρονα, αδειάζει και η επικοινωνιακή «εργαλειοθήκη» του Μαξίμου. Το αφήγημα, που θεμελιώθηκε μονομερώς στους δύο εκατομμύρια εμβολιασμούς τον μήνα -όπως διακήρυσσε ο υπουργός Υγείας-, θάφτηκε προχθές από την παραδοχή του ίδιου του πρωθυπουργού ότι “η κεντρική διαπραγμάτευση, η οποία έγινε από τις Βρυξέλλες, σχετικά με τις διαδικασίες παράδοσης του εμβολίου, δημιούργησε ένα μικρό κενό σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες οι οποίες είχαν καλλιεργηθεί”. 
   Η κυβερνητική πυξίδα, μετά από έξι εβδομάδες γενικού lockdown, δείχνει πιο σκληρά λουκέτα. Το καθολικό «σφράγισμα» τριών δήμων της Δυτικής Αττικής και της Κοζάνης αλλά και η επικείμενη αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων και σε άλλους νομούς της Βόρειας Ελλάδας διευρύνουν την αλυσίδα των αποτυχιών του «επιτελικού κράτους» στη διαχείριση της πανδημίας... 

  Γενικό λουκέτο μέχρι τον Μάρτιο
   Η πρωθυπουργική εξαγγελία από το βήμα της Βουλής, αναφορικά με τη μείωση του ενοικίου κατά 80% για τις επιχειρήσεις που θα μείνουν κλειστές τους δύο πρώτους μήνες του 2021, προδιαγράφει και το εύρος της χρονικής επιμήκυνση του γενικού απαγορευτικού στην πραγματική οικονομία.
   Ήδη τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους καλούνται να ενσωματώσουν στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού τα νέα δυσχερή δεδομένα που διαμορφώνει η παράταση της... παράτασης της καραντίνας. 
   Συν τοις άλλοις, πληθαίνουν τα μέτωπα που ανοίγει η κυβέρνηση με επαγγελματικές κατηγορίες.
   Οι ιδιοκτήτες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων -«ζόμπι», κατά το πόρισμα Πισσαρίδη- βάλλουν κατά του click away και των υπολοίπων κυβερνητικών μέτρων που επιταχύνουν τον θάνατο του εμποράκου.
   Οι απλήρωτοι, εδώ και 10 μήνες, 8.000 εργαζόμενοι στον χώρο του θεάματος - ακροάματος ανεβαίνουν στα κάγκελα και αξιώνουν μέτρα στήριξης.
   Οι εργαζόμενοι στον τομέα του τουρισμού και του επισιτισμού προειδοποιούν με νέες κινητοποιήσεις αφότου συνάντησαν την αυταρχική αντίληψη της κυβέρνησης μόνο και μόνο επειδή άπλωσαν -έξω από το Μέγαρο Μαξίμου- το πανό που ανέγραφε «Πεινάμε».

  Εγκατάλειψη των βιομηχανικών ζωνών
   Η γαλάζια παράταξη καλείται εφεξής να δώσει εξηγήσεις και στον κόσμο της εργασίας που δραστηριοποιείται στις βιομηχανικές ζώνες της χώρας. Ήδη τα σωματεία εργαζομένων της Δυτικής Αττικής προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας την Τρίτη, μετά το καθολικό «σφράγισμα» σε Ασπρόπυργο - Ελευσίνα - Μάνδρα.
   Το πρόγραμμα της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη, η οποία τελικά αναβλήθηκε λόγω καιρικών συνθηκών, δεν εμπεριείχε ωστόσο, χθες, επισκέψεις στις εργοστασιακές και βιοτεχνικές μονάδες της Θεσσαλονίκης και των νομών Πέλλας και Ημαθίας που έχουν μετατραπεί -σε αντιστοιχία με τη νοσηρή κατάσταση της Δυτικής Αττικής- σε πηγές διασποράς του ιού.

  Αδιαφορία στις προειδοποιήσεις
   Η κυβέρνηση άλλωστε, επί σειρά μηνών, αγνοούσε τις διαμαρτυρίες και τις καμπάνες που χτυπούσαν τα συνδικαλιστικά σωματεία και τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την καταστρατήγηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στους μαζικούς χώρους εργασίας.
   Αψήφησε όμως εκ νέου και τις προειδοποιήσεις αυτοδιοικητικών στελεχών. Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος αποκάλυψε ότι στις 4 Νοεμβρίου είχε στείλει υπόμνημα στον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας που ανέφερε τους κινδύνους για την περιοχή, χωρίς ωστόσο να λάβει ουσιαστική ανταπόκριση.
   Οι ομοιότητες με την ανάλογη κυβερνητική αδιαφορία, όταν αυτοδιοικητικά στελέχη της Θεσσαλονίκης ενημέρωναν εγκαίρως, από τις 19 Οκτωβρίου, τον πρωθυπουργό και άλλα στελέχη για το βαρύ υγειονομικό φορτίο, έχουν ως κοινό παρονομαστή την απώλεια ελέγχου και την επιβολή του σκληρού lockdown...

  Κάτω από τον πήχη και στα εμβόλια
   Σε αυτό το φόντο, η κυβέρνηση περνά κάτω από τον πήχη των προσδοκιών που είχε καλλιεργήσει και στον εμβολιασμό του πληθυσμού. Η χώρα μας, σε πρώτη φάση, θα προμηθευτεί 300.000 δόσεις εμβολίου, δηλαδή θα εμβολιαστούν αρχικά μόνο 150.000 πολίτες, όπως δήλωσε πρόσφατα ο Στέλιος Πέτσας.
   Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι -στα μέσα Νοεμβρίου- ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας παρουσιάζοντας το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού αναφέρθηκε σε 2,1 εκατομμύρια εμβολιασμούς πολιτών τον μήνα!
   Ο κ. Μητσοτάκης προχθές, μετά από σύσκεψη για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού, επιχείρησε να μετακυλίσει την ευθύνη για το φιάσκο της κυβερνητικής... αριθμητικής στην Κομισιόν, λέγοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις αυτές γίνονται κεντρικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάθε χώρα λαμβάνει τα εμβόλια που της αναλογούν αναλογικά με τον πληθυσμό της και δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφοροποίηση από αυτήν την πολιτική».

  Εγκατάλειψη του ΕΣΥ
   Μολαταύτα, η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά -έστω στο «και πέντε»- να θεσπίσει μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ ή να υλοποιήσει το αίτημα που αφορά την επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ καθώς «οι διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους», όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ. Αντίθετα, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία ψήφισε έναν προϋπολογισμό που προβλέπει μείωση κατά 580 εκατ. ευρώ των δαπανών για την Υγεία...

  Τραπέζια εννιά ατόμων...
   Τέλος, την επιτομή της υποκρισίας αποτελεί το γεγονός ότι ενώ ο κ. Μητσοτάκης ανασύρει το δόγμα της «ατομικής ευθύνης» ενόψει των κοινωνικών συναναστροφών στην εορταστική περίοδο, το υπουργείο Υγείας (με σχετική εγκύκλιο) ανάβει το «πράσινο φως» για την παρουσία εννέα ατόμων στα εορταστικά τραπέζια αγνοώντας τις επιστημονικές ενστάσεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.