23 Απρ 2020

Το φιάσκο Βρούτση και η διπλή ήττα Μητσοτάκη

- Κατόπιν εορτής και αποκαλύψεων, κατάργηση των voucher της ντροπής
- Καταργήθηκε αλλά... παραμένει ο υπ. Εργασίας
- Προσωπικά εκτεθειμένος ο πρωθυπουργός για το σκάνδαλο, όσο δεν αποπέμπει τον υπουργό του


   Η κατόπιν εορτής, και αποκαλύψεων, κατάργηση των voucher της ντροπής συνιστά διπλή ήττα για την κυβέρνηση. Πρώτον, βγάζει νοκ άουτ έναν υπουργό και κρεμάει στα μανταλάκια της πολιτικής ανυποληψίας έναν δεύτερο (καίτοι για τον Άδωνι Γεωργιάδη αυτό δεν αποτελεί απαραιτήτως είδηση). Δεύτερον, και βασικότερο, αφήνει προσωπικά εκτεθειμένο τον ίδιο τον πρωθυπουργό - όσο τουλάχιστον δεν αποπέμπει τον Γιάννη Βρούτση.
   Για τον τελευταίο, η προσωπική δήλωση για την κατάργηση των περιβόητων προγραμμάτων τηλεκατάρτησης στα ΚΕΚ του… «Σκόιλ Ελικικού» θα μπορούσε να σταθεί πολιτικά μόνον υπό μία προϋπόθεση: εάν συνοδευόταν από την παραίτησή του. Στην ανακοίνωσή του, ο υπουργός Εργασίας δηλώνει ότι το πρόγραμμα - το οποίο έως χθες υπερασπιζόταν με θέρμη - ακυρώνεται διότι ποιοτικά «δεν υπηρετεί απόλυτα τον σκοπό για τον οποίο αρχικά επελέγη». Η διαπίστωση αυτή προέκυψε, όπως λέει, κατόπιν «έρευνας που έγινε με απόφαση του πρωθυπουργού» - και όχι του ίδιου ως αρμοδίου υπουργού -, ενώ επίσης «με εντολή του πρωθυπουργού» ξεκινά «αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων» που παρέχουν.
   Κοινώς, ο Γιάννης Βρούτσης ομολόγησε ευθέως πως το Μαξίμου του έδωσε εντολή να καταργήσει το πρόγραμμα γιατί τα ΚΕΚ και οι πλατφόρμες που το ανέλαβαν ήταν αναξιόπιστες, να δώσει απ’ ευθείας το επίδομα των 600 ευρώ στους επιστήμονες, και να ξεκινήσει έλεγχο στα κέντρα και τις πλατφόρμες στα οποία ετοιμαζόταν να μοιράσει, με συνοπτικές διαδικασίες, 80 εκατομμύρια ευρώ από τα κρατικά ταμεία.
   Αυτή άλλωστε είναι και η αλήθεια, καθώς το «άδειασμα» Βρούτση είχε, ουσιαστικά, προαναγγείλει από το πρωί ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Η δε απόφαση για άμεση απόσυρση των voucher της αρπαχτής είχε ήδη ληφθεί σε κλειστή σύσκεψη «εκτάκτου ανάγκης» στο Μαξίμου όπου προσμετρήθηκαν τρεις καταλυτικοί παράγοντες: Ο πρώτος ήταν η αποκάλυψη της επιστολής της Κομισιόν που δίνει την δυνατότητα απ’ ευθείας επιδότησης από το ΕΣΠΑ των αυτοαπασχολούμενων - μια επιστολή που κατέρριψε το αφήγημα Βρούτση και Γεωργιάδη πως η διαμεσολάβηση των ΚΕΚ ήταν απαραίτητη προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι επιστήμονες.
   Ο δεύτερος λόγος της κυβερνητικής αναδίπλωσης ήταν η αποκάλυψη της ταυτότητας των κομματικών «ημετέρων» στους οποίους ανήκουν οι πλατφόρμες που παρείχαν το περίφημο «εκπαιδευτικό» περιεχόμενο της τελεκατάρτισης. Και ο τρίτος ήταν η πίεση Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για το σκάνδαλο, σε μία συγκυρία στην οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να διαμορφώσει κλίμα πολιτικής ηγεμονίας αξιοποιώντας τις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας.
   Κατά ειρωνικό τρόπο, δε, ο ίδιος ο Γιάννης Βρούτσης έως προχθές χλεύαζε δημοσίως τον… αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την παρέμβασή του στην υπόθεση λέγοντας ότι «είναι τραγικό, έως γελοίο, ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας να ασχολείται με ένα ζήτημα διαμέσου τρολαρίσματος». Το πρόβλημα όμως για τον υπουργό Εργασίας δεν είναι μόνον πολιτικό, έχει και βαθιά ηθική διάσταση: Τουλάχιστον ένας από τους ιδιοκτήτες των παρόχων των εκπαιδευτικών προγραμμάτων εμφανίζεται - με αναρτήσεις του στα social media - ως κομματάρχης και εκλογικός υποστηρικτής του, ενώ νέες καταγγελίες που ήρθαν χθες στο φως από το documento εμφανίζουν μετακλητή συνεργάτιδα του κ. Βρούτση να συνδέεται με εταιρίες που σχετίζονταν με τις πλατφόμρες τηλεκατάρτισης.
   Κάπου εδώ ξεκινά και το πολιτικό πρόβλημα για τον ίδιο τον πρωθυπουργό: Αφενός γιατί, παρά την κατάργηση του προγράμματος της «αρπαχτής» διατηρεί τον Γιάννη Βρούτση στην κυβέρνηση και, αφετέρου, γιατί οι τελευταίες αποκαλύψεις δείχνουν ότι οι «ημέτεροι» με τις πλατφόρμες ακουμπούν την οικογένεια και το περιβάλλον και του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη.
   Το επιχείρημα ότι ο πρωθυπουργός «φρέναρε» την «αστοχία» του υπουργείου Εργασίας και «δεν δίστασε να διορθώσει ένα λάθος» που διακινεί από χθες το βράδυ το Μαξίμου δεν αρκεί. Το εν λόγω αφήγημα, άλλωστε, έχει παιχτεί πολλές φορές από πέρσι το καλοκαίρι - από τις τοποθετήσεις ημετέρων στις διοικήσεις των νοσοκομείων έως την υπόθεση Διαματάρη - για να παραμένει πολιτικά πειστικό. Πόσο μάλλον αφού όλα τα πρωθυπουργικά «φρένα» ήρθαν, όλως τυχαίως, όταν κυβερνητικά και κομματικά στελέχη πιάστηκαν με την γίδα στην πλάτη.
   Κατά τα λοιπά, ο έτερος πολιτικά εκτεθειμένος της υπόθεσης είναι ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Ο οποίος έως χθες το απόγευμα ούρλιαζε στα τηλεπαράθυρα υπέρ της αρτιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και καλούσε αλλόφρων σε «μονομαχία» ην Έφη Αχτσιόγλου. Η συγκεκριμένη περίπτωση, ωστόσο, είναι προ πολλού ενταγμένη στις «ειδικές» κατηγορίες και στα «ειδικά» βαριά κυβερνητικά προβλήματα του κ. Μητσοτάκη.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.