23 Δεκ 2019

Αλέξης Τσίπρας: Με κατηγορούσαν για "ψίχουλα" και σήμερα 3 εκ. άνθρωποι δεν θα πάρουν κοινωνικό μέρισμα - VIDEO

- «Η μεσαία τάξη, αντί για ελαφρύνσεις, βλέπει επιβαρύνσεις και θα δει μεγαλύτερες»
- Κατάσταση «Φαρ Ουέστ» δημιουργεί το «τρόμος και πάταξη» του νεοδεξιού Χρυσοχοΐδη


   Επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για εξαπάτηση του λαού, αναφορικά με τις φοροελαφρύνσεις που υποσχέθηκε και δεν κάνει πράξη για την μεσαία τάξη, εξαπέλυσε ο Αλ. Τσίπρας, σε συνέντευξή του το πρωί της Δευτέρας στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη, «Καλημέρα Ελλάδα».
   Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για μετατροπή της έννοιας της ασφάλειας σε ανασφάλεια, της νομιμότητας και της ευταξίας σε «τρόμο και πάταξη», που, όπως είπε, στέλνει το μήνυμα για μία κατάσταση «Φαρ Ουέστ».
    Στη συνέντευξη του στον ΑΝΤ1, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ειδικότερα ότι «η ασφάλεια δεν είναι συντηρητική έννοια, είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό για τη δημοκρατία, ο κάθε πολίτης πρέπει να αισθάνεται ασφαλής μέσα και έξω από το σπίτι του, στη δουλειά του, άρα πρέπει να μιλήσουμε για την εργασιακή ασφάλεια, έχουν ξεσαλώσει οι εργοδότες και έχουν αρχίσει απολύσεις, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, ασφάλεια είναι η κοινωνική ασφάλιση, η ασφάλεια είναι έννοια προοδευτική και όχι συντηρητική». «Και δεν θα την πάρει ο νεοδεξιός κ. Χρυσοχοΐδης για να τη μετατρέψει σε "νόμο και τάξη". Αλλά δεν είναι "νόμος και τάξη", είναι τρόμος και πάταξη αυτό που κάνει», υπογράμμισε.
   Όπως σημείωσε, συνειδητά ο Μητσοτάκης εξαπατούσε τον ελληνικό λαό, όταν μιλούσε για 4ο μνημόνιο ή όταν με απίστευτο λαϊκισμό έβαλε κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το α' μέρος της συνέντευξης



Το β' μέρος της συνέντευξης



   Στην αρχή της συνέντευξης, ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, προχώρησε σε ένα μικρό απολογισμό. «Το κρίσιμο για μένα είναι ότι οι βασικοί λόγοι επετεύχθησαν. Όταν παρέλαβα τη χώρα ήταν στην μέση μιας κρίσης ανθρωπιστικής. Δεν είχαμε να δώσουμε μισθούς και συντάξεις. Καταφέραμε να βγούμε από την κρίση και να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους».
   «Περάσαμε δύσκολες στιγμές και στις ελληνοτουρκικές κρίσεις. Παρά τις δυσκολίες, τις αδυναμίες, τα λάθη ή τις παραλείψεις καταφέραμε την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας, όπως έγινε με την Συμφωνία των Πρεσπών».
   «Ήταν επείγουσα ανάγκη να αναβαθμίσουμε τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας με την πολιτική μας στα Βαλκάνια, οι τριμερείς που κάναμε βάδιζαν όλα σε ένα σχέδιο».
   Δεν θα κάνω ότι μου έκανε ο κ. Μητσοτάκης. Δεν θα βγω να λαϊκίσω στα εθνικά θέματα της χώρας για λίγους ψήφους όπως έκανε ο ίδιος. Θα δώσω την συναίνεση μου όπου χρειάζεται.

«Η μεσαία τάξη, αντί για ελαφρύνσεις, βλέπει επιβαρύνσεις και θα δει μεγαλύτερες»
   Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε για «κοροϊδία και απάτη» την κυβέρνηση της ΝΔ που τρία χρόνια ως αντιπολίτευση «με κατηγορούσαν ότι δίναμε "ψίχουλα" και σήμερα οι πολίτες θα στερηθούν το μέρισμα». «Αυτό που βλέπει και θα δει η μεσαία τάξη είναι, αντί για ελαφρύνσεις, επιβαρύνσεις και θα δει μεγαλύτερες».
   «Εγώ αυτό που βλέπω είναι ότι πέρυσι τέτοιο καιρό δίναμε 800 εκατ. ευρώ μέρισμα σε 3.700.000 συμπολίτες μας και η αντιπολίτευση μίλαγε για "ψίχουλα" και τώρα πανηγυρίζουν γιατί δίνουν 175 εκατ. σε 200.000 νοικοκυριά». Προσέθεσε ότι «3 εκατ. συμπολίτες μας θα ψάξουν αυτό που έπαιρναν τρία χρόνια και τώρα δεν θα βρίσκουν τίποτα.
   Η πραγματικότητα είναι ότι εμείς καταφέραμε να βγούμε από τα μνημόνια και από τον Σεπτέμβριο έως τον Ιούλιο δώσαμε σε μόνιμα μέτρα περίπου 3 δισ. σε αυτούς τους μήνες. Τότε η αντιπολίτευση έλεγε 4ο μνημόνιο, "ψίχουλα" και παροχές. Η κυβέρνηση αυτή από τον Ιούλιο μέχρι και σήμερα σε πραγματικούς αριθμούς έχουν δώσει 205 εκατ. στην αναθεώρηση του ΕΝΦΙΑ προς τα πάνω για τα μεγάλα βαλάντια και άλλα 175 εκατ. που αφορούν το κοινωνικό μέρισμα».
   «3 δισ. δώσαμε εμείς, περίπου 400 εκατ. αυτοί...» και «Ωραία, επανήλθαμε στην "κανονικότητα", μόνο που δεν τρώγεται η "κανονικότητα", δεν χορταίνει κανείς με την "κανονικότητα"», σχολίασε.

Με κατηγορούσαν επί 3 χρόνια ότι δίναμε "ψίχουλα". Αλλά αυτά τα "ψίχουλα" έδιναν την δυνατότητα σε χιλιάδες ανθρώπους να περάσουν καλά τις γιορτές τους. 
Χορταίνει κανείς με υποσχέσεις; 3 εκ. άνθρωποι θα ψάξουν και δεν θα βρουν τα χρήματα που έπαιρναν.
3 δισ. μέτρα υπέρ των πολιτών πήραμε εμείς, 400 εκ. δώσανε αυτοί και παρουσιάζεται ότι «άνοιξαν οι ουρανοί και πέφτουν πενηντάευρα».

   Ο κ. Τσίπρας είπε πως οι συνταξιούχοι ήδη βλέπουν τα αποτελέσματα, και γιατί δεν θα πάρουν μέρισμα και γιατί ανακοινώθηκε ότι καταργήθηκε η 13η σύνταξη, και πως αυτά θα τα δουν και οι εργαζόμενοι με το νέο ασφαλιστικό που «έχει ως στόχο τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης».
   Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι ανέλαβε τη διακυβέρνηση για να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά και έδωσε τη μάχη μέχρι τέλους για να τιμήσει τη λαϊκή εντολή. «Η χώρα το '15 ήταν σε ανθρωπιστική κρίση, καταφέραμε να βγούμε από τον εφιάλτη, να βάλουμε την οικονομία σε ράγες και να κάνουμε το χρέος βιώσιμο», «παρά τα λάθη και τις παραλείψεις καταφέραμε την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας σε μια πολύ δύσκολη για την Ελλάδα περίοδο». Από την άλλη, κατηγόρησε τη ΝΔ για «συνειδητή εξαπάτηση»: «Το να λες "4ο μνημόνιο" όταν βγήκαμε από το μνημόνιο και μετά να δίνεις παροχές στην πλάτη της προηγούμενης κυβέρνησης, είναι εξαπάτηση. Το να λες ότι είναι προδοτική η Συμφωνία και μετά να λες ότι θα την τιμήσεις, είναι εξαπάτηση».

  «Χρειάζεται να διεκδικήσουμε ευρωπαϊκές κυρώσεις, ακόμα και με βέτο»
   Ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ανήσυχος και τόνισε ότι «το μεγαλύτερο όπλο που έχουμε απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα είναι η εθνική ενότητα και η εθνική ομοψυχία». Σχολίασε ότι ο ίδιος δεν θα κάνει αυτά που έκανε ο κ. Μητσοτάκης ως αντιπολίτευση, «δεν θα λαϊκίσω», «στις κρίσιμες επιλογές θα είμαστε εκεί να πούμε τη γνώμη μας, την εμπειρία που έχουμε, και να διαμορφωθεί μια εθνική στρατηγική, θα είμαστε εδώ όμως να ασκούμε κριτική και στα κακώς κείμενα».
   Είπε ότι η Τουρκία κάνει γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, εκεί από όπου ξεκινά ο EastMed και θέλει με τη συμφωνία με τη Λιβύη να δημιουργήσει μια εγκάρσια τομή για να ακυρώσει το έργο. «Είμαι ανήσυχος γιατί βλέπω ότι η ΕΕ είναι επιφυλακτική», ανέφερε, προσθέτοντας ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η ΕΕ πήρε αποφάσεις και πιέστηκε γι' αυτές, όπως πιέστηκε και για τις κυρώσεις που όμως δεν τις εφάρμοσε. Είπε ότι σε αυτό το σημείο ασκεί κριτική στην κυβέρνηση γιατί «εμφανίζεται με μια πολυφωνία στο θέμα αυτό».
   «Αν σας πω ότι ως πρωθυπουργός δεν φοβόμουν, θα σας έλεγα ψέματα», απάντησ,ε ερωτηθείς αν φοβάται θερμό επεισόδιο. Τόνισε ότι «πρέπει τώρα η ΕΕ να προχωρήσει σε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας ώστε να αποτρέψει τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή».
   Αναφέρθηκε σε τρεις κρίσιμες παραμέτρους: Είπε ότι η υπογραφή του EastMed θα μπορούσε να είχε γίνει από τον Δεκέμβριο '18, «έναν χρόνο δεν υπογράψαμε γιατί θέλαμε και την παρουσία της Ιταλίας. Δεν είναι σήμερα η Ιταλία». Δεύτερον, χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική κίνηση το νομοσχέδιο Μενέντες, το "East Med act", επί του οποίου, όμως, έχει ενστάσεις ο Τραμπ. «Δηλαδή έχουμε ένα αμερικανικό πολιτικό σύστημα να λέει όχι στον Ερντογάν και έναν Τραμπ να υποστηρίζει τον Ερντογάν», είπε, θέτοντας τα ερωτήματα: τι θα γίνει στη συνάντησή τους εκεί και αν η στήριξη Τραμπ στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας θα τεθεί ως προϋπόθεση για να συνεχιστεί αυτή η στρατηγική μας σχέση με τις ΗΠΑ. Επιπλέον, είπε, το Βερολίνο δεν θέλει να μη διαταράξει τις σχέσεις του με την Τουρκία, γιατί φοβάται τις προσφυγικές ροές.
   «Εμείς αυτά πρέπει αυτά να τα έχουμε υπόψη μας», τόνισε και σημείωσε πως για να μη συμβεί κάτι, «χρειάζεται να διεκδικήσουμε ευρωπαϊκές κυρώσεις ακόμα και με βέτο, και να πούμε στους Αμερικανούς ότι αν ο Τραμπ δεν υποστηρίξει τις θέσεις μας, δεν είμαστε δεδομένοι ούτε για τις αμυντικές συμφωνίες. Δεδομένοι δεν πρέπει να είμαστε για κανέναν».

  «Οικοδομούμε τον νέο ΣΥΡΙΖΑ που θα είναι η ραχοκοκαλιά της μεγάλης προοδευτικής παράταξης»
   «Η Ελλάδα ξαναγυρνά στη διαχωριστική γραμμή πρόοδος-συντήρηση, εμείς οικοδομούμε το νέο ΣΥΡΙΖΑ που θα είναι η ραχοκοκαλιά της μεγάλης προοδευτικής παράταξης. Το όραμα μου είναι η χώρα να προχωρήσει μπροστά με προοδευτική διακυβέρνηση», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Διευκρίνισε ότι «δεν διεκδικούμε το μονοπώλιο στον προοδευτικό χώρο, διεκδικούμε να είμαστε η σύγχρονη Αριστερά που θα δίνει απαντήσεις και λύσεις και κυβερνήσεις συνεργασίας, γι' αυτό προχωρήσαμε στην απλή αναλογική». Προσέθεσε ότι «οι πολίτες θέλουν προγραμματικές συγκλίσεις» και πως μ' αυτή την έννοια «απευθυνόμαστε σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου για τη διαμόρφωση ενός σχεδίου για την "επόμενη μέρα", που χρειάζεται συναινέσεις και ριζοσπαστικές προοδευτικές τομές και λύσεις».

  Η ασφάλεια είναι προοδευτική έννοια
   "Αν ρωτήσουν εσάς αν θέλετε τον νόμο και την τάξη θα απαντάγατε όχι; Είναι δυνατόν να μην θέλει κανείς να υπάρχει ευταξία; Η μεγάλη μου ανησυχία είναι ότι συμβαίνει το αντίθετο" απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας σε ερώτηση σχετική με τα θέματα της αστυνομικής βίας των τελευταίων ημερών.
   "Δεν αναφέρομαι στο άδειασμα του κατειλημμένου κτιρίου διότι αυτό το κάναμε κι εμείς, αλλά δεν στήναμε σόου. Δεν παίρναμε τις κάμερες. Δεν το κάναμε σε ζωντανή σύνδεση. Και εμείς είχαμε αυτή την επιλογή να προστατεύσουμε το νόμο και την ιδιοκτησία, αλλά να είσαι ένας φιλήσυχος πολίτης, όπως ο συγκεκριμένος σκηνοθέτης, ο κ. Ινδαρές και ξαφνικά, επειδή ζητάς να εφαρμοστεί ο νόμος, να μπαίνουν μες το σπίτι σου, χωρίς την παρουσία εισαγγελέα, να σε βασανίζουν να σε εξευτελίζουν και την ίδια στιγμή…"
   "Λάθη μπορεί να γίνονται αλλά το πιο συγκλονιστικό και σοκαριστικό ήταν η οργουελική προσπάθεια από την επόμενη στιγμή, δεκάδες παπαγαλάκια ταυτόχρονα σε όλα τα ΜΜΕ πέρναγαν την άποψη ότι αυτός ο άνθρωπος ήταν συνεργός των καταληψιών, τα παιδιά του ήταν μέλη της κατάληψης, αντιστάθηκε κατά της αρχής, έδειρε έναν αστυνομικό."
   "Αυτά δεν γίνονται ούτε στις αμερικάνικες ταινίες. Και είναι σοκαριστικό όχι μόνο γιατί αυτός ο άνθρωπος υπερασπίστηκε κάτι συντηρητικό όχι ριζοσπαστικό. Δεν υπερασπίστηκε την κατάληψη, την οικιακή του ειρήνη υπερασπίστηκε, το νόμο, το Σύνταγμα. Το πιο συγκλονιστικό είναι ότι ζούμε σε μια περίοδο εικονικής πραγματικότητας που το άσπρο γίνεται μαύρο. Ξαφνικά μπορείς να βρεθείς όχι απλά δαρμένος αλλά μπλεγμένος και απολογούμενος."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.