9 Νοε 2019

Καμία πολιτική αξιοπρέπεια: Ποιους, άραγε, καλύπτουν;

- Αιτία πολέμου για ΝΔ-ΚΙΝΑΛ η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ να μην τη γλυτώνουν οι υπουργοί που δωροδοκούνται
- Δεν τους νοιάζει να αποδείξουν την αθωότητά τους ούτε να ξεσκεπάσουν την υποτιθέμενη «σκευωρία». Τους νοιάζει να πετάξουν από πάνω τους την έρευνα, με όποιον τρόπο μπορέσουν...


   Τα πράγματα είναι γνωστά από τη θητεία της προηγούμενης Βουλής που αποφάσισε την αναθεώρηση του Συντάγματος, και ειδικότερα την αναθεώρηση του άρθρου 86 για την ποινική ευθύνη των υπουργών.
   Τότε, με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε η αναθεώρηση της παραγράφου 3 του άρθρου για να καταργηθούν τα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια που ισχύουν ώς τώρα για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά υπουργών. Οι υπουργοί, στο μέλλον και αφού ψηφιστεί το νέο Σύνταγμα, θα έχουν την ίδια ποινική μεταχείριση με τους πολίτες.
   Τι γίνεται όμως με τις τρέχουσες υποθέσεις, όπως το σκάνδαλο Novartis, όπου ενδέχεται να εμπλέκονται πρώην υπουργοί; Στην προηγούμενη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει μία ερμηνευτική διάταξη στο υπό αναθεώρηση άρθρο 86, με βάση την οποία αδικήματα όπως η δωροδοκία δεν ανήκουν στα καθήκοντα υπουργού, αλλά τελούνται επ' ευκαιρία της άσκησης των καθηκόντων του.
   Συνεπώς η δίωξη δεν ασκείται από τη Βουλή, αλλά από τη Δικαιοσύνη, όπως δηλαδή ισχύει για όλους τους πολίτες. Με αυτή τη διάταξη αποφεύγεται η παραγραφή αδικημάτων για τρέχουσες υποθέσεις και ο υπουργός στην ποινική μεταχείρισή του εξισώνεται πλήρως με τον απλό πολίτη.
   Την ερμηνευτική αυτή διάταξη, στην προηγούμενη Βουλή, καταψήφισε η Ν.Δ. Το ίδιο κάνει και τώρα ως κυβερνητική πλειοψηφία. Πράγμα που σημαίνει πως, αν στο νέο Σύνταγμα δεν υπάρχει αυτή η διευκρίνιση, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να παραγραφούν αδικήματα όπως της δωροδοκίας υπουργών για τρέχουσες υποθέσεις και ειδικότερα γι' αυτήν που αφορά το σκάνδαλο της Novartis.
   Αυτόν τον κίνδυνο επισήμανε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας με την επιστολή του, χθες, προς τον πρόεδρο της επιτροπής αναθεώρησης Ευρ. Στυλιανίδη. Ορθώς έπραξε.
   Η ευθύνη είναι πλέον στην κυβέρνηση. Και το ερώτημα που προκύπτει για τον πρωθυπουργό και την κυβερνητική πλειοψηφία είναι πολύ απλό: Γιατί δεν γίνεται αποδεκτή η ερμηνευτική διάταξη που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση; Εχει η κυβέρνηση κάποια καλύτερη λύση ώστε να μην τη γλιτώσουν οι υπουργοί που εμπλέκονται σε υποθέσεις και που ενδεχομένως δωροδοκήθηκαν επ' ευκαιρία της άσκησης των καθηκόντων τους;
   Αν έχει, ας την καταθέσει. Αν δεν έχει, απορρίπτει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ γιατί προφανώς κάποιους καλύπτει.

  Συνταγματική αναθεώρηση και πολιτική αξιοπρέπεια
   Σε όλες τις σοβαρές χώρες όλου του κόσμου, είναι αδιανόητο να βρεθεί άνθρωπος μπλεγμένος σε σκάνδαλο που είχε γίνει όταν ήταν υπουργός και η Δικαιοσύνη να μην μπορεί να του κάνει τίποτα. Στην Ελλάδα το έχουμε βάλει στο σύνταγμα. Όλες αυτές οι υποθέσεις παραγράφονται.
   Και αν η σχετική κατάπτυστη διάταξη αλλάξει με τη συνταγματική αναθεώρηση, ό,τι ισχύσει θα ισχύσει από τη δημοσίευση του νέου συντάγματος και μετά. Ό,τι έγινε πριν δεν μπορεί να διερευνηθεί από τη Δικαιοσύνη. Αν, δηλαδή, αποκαλυφθεί π.χ. ότι ο κύριος Τάδε, που ήταν υπουργός πριν 6 χρόνια, είχε πάρει 5 εκατομμύρια για να περάσει εκείνον τον νόμο που ζημίωσε το Δημόσιο, θα μπορεί να κάθεται σταυροπόδι και να μας κοροϊδεύει. Και να συνεχίζει απρόσκοπτα την πολιτική του σταδιοδρομία.
   Για να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη, ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε να μπει στο σύνταγμα μια ερμηνευτική δήλωση που λέει ότι οι υπουργοί, όταν είναι ύποπτοι διαφθοράς και χρηματισμού, δεν δικάζονται από τη Βουλή - δηλαδή από το κόμμα που έχει πλειοψηφία. Δικάζονται από την τακτική Δικαιοσύνη, όπως σε όλο τον κόσμο.
   Αυτή η πρόταση έχει γίνει αιτία πολέμου για τη Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Γιατί χωρίς αυτή την ερμηνευτική διάταξη η υπόθεση Novartis μπαίνει οριστικά στο αρχείο, όπως και κάθε ανάλογο σκάνδαλο που ενδέχεται να αποκαλυφθεί μελλοντικά.
   Δεν τους νοιάζει να αποδείξουν την αθωότητά τους ούτε να ξεσκεπάσουν την υποτιθέμενη «σκευωρία». Τους νοιάζει να πετάξουν από πάνω τους την έρευνα, με όποιον τρόπο μπορέσουν. Είτε μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης, είτε μέσω της Προανακριτικής, είτε με διάφορες ενστάσεις ακυρότητας. Καμία πολιτική αξιοπρέπεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.