14 Νοε 2019

Όταν το 200 είναι μεγαλύτερο του 683.000!

Οι προεκλογικές αναφορές περί φοροελαφρύνσεων για τη μεσαία τάξη και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν πάει περίπατο...


   Η ταξική μεροληψία είναι το βασικό χαρακτηριστικό της άσκησης οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Η εύνοια υπέρ των πλουσίων και οι μηδενικές «ελαφρύνσεις» στη μεσαία τάξη διαπερνούν πολλά επίπεδα του φορολογικού νομοσχεδίου.
   Δεν είναι μόνο οι «χάρες» στον ΣΕΒ με τη μείωση στον φόρο για τις 468 μεγαλύτερες επιχειρήσεις (μέσω της μείωσης του φόρου από το 28% στο 24%).
   Η ΑΥΓΗ είχε εγκαίρως επισημάνει την ειδική έκθεση του ΣΕΒ για την «υπερφορολόγηση», η οποία δημοσιοποιήθηκε στις 27.6.2019 και ανέφερε πως «το φορολογικό πλαίσιο στην Ελλάδα παραμένει ασταθές», συμπληρώνοντας ότι «λιγότερες από 500 επιχειρήσεις, με κέρδη άνω των 3 εκατ. ευρώ, πληρώνουν πάνω από το 50% του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων».
   Τι σημαίνει όμως πρακτικά αυτό; Αν δει κανείς τα στοιχεία των εκτιμήσεων του φετινού προϋπολογισμού, θα διαπιστώσει πως τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος των επιχειρήσεων αναμένεται να ανέλθουν στα 4,42 δισ. για το 2019. Συνεπώς, οι περίπου 468 επιχειρήσεις κατέβαλαν περίπου 2,21 δισ. ευρώ. Εάν λοιπόν το συγκεκριμένο μέτρο της μείωσης των συντελεστών εφαρμοζόταν φέτος, θα έδινε ελάφρυνση περίπου 320 εκατ. στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας, κάτι το οποίο συνεπάγεται -κατά μέσον όρο- ελάφρυνση περίπου 683.000 ευρώ ανά επιχείρηση η οποία έχει κέρδη πάνω από 3 εκατ. ευρώ, όπως προαναφέρθηκε.
   Τι συμβαίνει όμως με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Το 90% των συνολικών επιχειρήσεων καταγράφουν κέρδη κάτω των 5.000 ευρώ, άρα θα δουν ελάχιστες ελαφρύνσεις. Το τελευταίο συνεπάγεται πως μια εταιρεία που δηλώνει κέρδη 5.000 ευρώ τον χρόνο θα έχει εξοικονόμηση 200 ευρώ τον χρόνο, ήτοι 16,67 ευρώ τον μήνα!
   Εν ολίγοις, μια μικρομεσαία επιχείρηση έχει ελάφρυνση 200 ευρώ τον χρόνο, όταν μία από τις 468 μεγαλύτερες της χώρας λαμβάνει ελάφρυνση της τάξεως των 683.000 ευρώ! Άρα οι προεκλογικές αναφορές περί φοροελαφρύνσεων για τη μεσαία τάξη έχουν πάει περίπατο... Εκτός αν το 200 είναι μεγαλύτερο του 683.000...
   Η μεροληψία κατά των οικονομικά ασθενέστερων φαίνεται και στις «μη προβλέψεις» για τις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το άρθρο που αντικαθιστά το ισχύον πλαίσιο για τη φορολογική κλίμακα, όπου εξαφανίζεται το πλαίσιο προστασίας για όσους έχουν περιστασιακά εισοδήματα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να φορολογηθούν με βάση το τεκμαρτό τους εισόδημα.
   Στο ίδιο μοτίβο κινείται και το άρθρο 7, που αφορά το νέο όριο υποχρεωτικών ηλεκτρονικών συναλλαγών. Για τους ανέργους δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά! Ως εκ τούτου, αν δεν υπάρξουν αλλαγές, οι άνεργοι θα κληθούν να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές πληρωμές, εάν λάβει κανείς υπόψιν ότι μεταξύ των εξαιρουμένων είναι οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.
   Δυστυχώς, τα παραπάνω αποτελούν «ψιλά γράμματα» για την κυβέρνηση, η οποία «ξοδεύει» το 70% των ελαφρύνσεων για τις επιχειρήσεις όταν το 82% του φόρου εισοδήματος προέρχεται από μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίοι σηκώνουν μονίμως τα βάρη.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.