29 Σεπ 2019

"Μύρισαν"... Μητσοτάκη και "ξεμύτισαν" ξανά οι εργολάβοι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων!

Οι «μάχες» δεν έχουν τελειώσει…


   Θα θυμάστε τι γινόταν στο παρελθόν με τους εργολάβους στην καθαριότητα, στη σίτιση, στη φύλαξη των Νοσοκομείων. Το καθεστώς των εργολαβιών στα Νοσοκομεία είχε ξεκινήσει επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη τη δεκαετία του '90, αλλά μεγάλη διάσταση πήρε από την περίοδο Σημίτη και μετά. Την περίοδο Καραμανλή εκχωρήθηκε πλήρως η καθαριότητα των Νοσοκομείων στον ιδιωτικό Τομέα και ήταν από τους τομείς που, ακόμη και επί μνημονίων, είχαν κέρδη.
   Όσοι είχαν γνωστούς που δούλευαν σε αυτές τις εργολαβίες, δεν μπορεί να μην άκουσαν για τις συνθήκες «γαλέρας» που επικρατούσαν στη συντριπτική πλειοψηφία αυτών των εταιρειών: Οι εργαζόμενοι παρουσιάζονταν ως απασχολούμενοι μερικής απασχόλησης ενώ δούλευαν πολλές ώρες παραπάνω από το ωράριο τους, δεν πληρώνονταν υπερωρίες, δώρα, νυχτερινά, αργίες κλπ, είχαν ελλιπή ασφάλιση και πολύ συχνά βρίσκονταν σε καθεστώς τρομοκρατίας, απειλών, παρενοχλήσεων, εκβιασμών, εκδικητικών απολύσεων.
   Και να μην ξεχνάμε ότι οι υπηρεσίες ήταν πανάκριβες, όπως αποδείχθηκε περίτρανα μετά το 2016, όταν άλλαξε το καθεστώς.
   Με το νόμο 4368/2016, που πέρασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τα Νοσοκομεία της χώρας απέκτησαν το δικαίωμα να συνάψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου για την κάλυψη των αναγκών σε καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη.
   Οι εργολαβικές εταιρίες αντέδρασαν έντονα, προσφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, σε μια προσπάθειά τους να κριθεί ο νόμος αντισυνταγματικός και να διαφυλάξουν τα κεκτημένα τους. Το ΣτΕ είχε αποστείλει τότε τρία προδικαστικά ερωτήματα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο τελικά έκρινε ότι η προσφυγή των εταιριών δεν έχει βάση.
   Έτσι, το ένα μετά το άλλο, τα Νοσοκομεία της χώρας άρχισαν να βγάζουν τους εργολάβους και να υπογράφουν, μετά από προκήρυξη, ατομικές συμβάσεις με τους εργαζόμενους σε καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη, που πλέον είχα πλήρη εργασιακά δικαιώματα και εξομοιώθηκαν με όλους τους άλλους εργαζόμενους των Νοσοκομείων.
   Και όχι μόνο αυτό. Διαπιστώθηκε στην πράξη ότι, παρά το γεγονός ότι το μισθολογικό/ασφαλιστικό κόστος των εργαζομένων ήταν μεγαλύτερο, παρά το γεγονός ότι στα περισσότερα Νοσοκομεία προσλήφθηκαν περισσότεροι εργαζόμενοι από τον αριθμό που απασχολούνταν επί εργολάβων, υπήρξε πολύ μεγάλη εξοικονόμηση πόρων, δημόσιου χρήματος, χρήματος δηλαδή που πληρώνουμε όλοι μας. Ανάλογα με το μέγεθος του Νοσοκομείου, η εξοικονόμηση κάθε χρόνο είναι από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες έως 2.000.000 ευρώ στον Ευαγγελισμό.
   Τώρα, όμως ήρθε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Με τις γνωστές νεοφιλελεύθερες ιδέες για το outsourcing και την απέχθεια για το δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας. Ένας Μητσοτάκης που ουκ ολίγες φορές, όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση έκλεισε το μάτι στους εργολάβους για την επανεγκατάστασή τους, όταν θα έπαιρνε στα χέρια του την εξουσία.
   Έτσι, έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το ρεπορτάζ από τα Γιάννενα, όπου, όπως φαίνεται, οι εργολάβοι... "μύρισαν" Μητσοτάκη και "ξεμύτισαν" ξανά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Το ρεπορτάζ τελειώνει με τη φράση: "Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων –το σκεπτικό της οποίας δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό- από ιδιωτική εταιρία έρχεται αν μη τι άλλο να υπονοήσει ότι οι «μάχες» δεν έχουν τελειώσει…". Μάλλον τώρα αρχίζουν, θα προσέθετα εγώ...

   Αντιγράφω από το typos-i:

?Κι ενώ η προκήρυξη για την πρόσληψη 210 συμβασιούχων -199 εργαζόμενων στην καθαριότητα και τη σίτιση και 11 στη φύλαξη- στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων έκλεισε τον κύκλο της, με τους ενδιαφερόμενους να έχουν κάνουν την αίτησή τους, οι ιδιωτικές εταιρίες καθαριότητας δεν έχουν ξεχάσει το παρελθόν και διεκδικούν την επιστροφή τους.
Στη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, κατέφτασε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της προκήρυξης από συγκεκριμένο εργολαβική εταιρία. Πριν από δύο χρόνια, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και ο διοικητής Βασίλης Τσίκαρης είχαν δώσει μεγάλες «μάχες» με εργολαβικές εταιρίες, οι οποίες έμειναν εκτός λόγω της πρόσληψης συμβασιούχων. Η υπόθεση είχε φτάσει και στα δικαστήρια με το Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων να δικαιώνει τη διοίκηση του νοσοκομείου. Σε εθνικό δε επίπεδο, εταιρίες καθαριότητας που δραστηριοποιούνταν σε άλλα νοσοκομεία της χώρας είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), με το σκεπτικό ότι τους στερείται το δικαίωμα σύναψης δημόσιων συμβάσεων. Το ΣτΕ είχε αποστείλει τότε τρία προδικαστικά ερωτήματα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο τελικά έκρινε ότι η προσφυγή των εταιριών δεν έχει βάση.
Με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου Ιωαννίνων να λήγουν στα τέλη Νοεμβρίου, η διοίκηση αποφάσισε να προχωρήσει στο ίδιο μοντέλο κάλυψης των αναγκών, προκαλώντας προφανώς τη δυσαρέσκεια σε πολλά επίπεδα. Μετά από μια επίμονη συζήτηση με το ΑΣΕΠ, το τελευταίο έδωσε την έγκρισή του για την προκήρυξη. Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων –το σκεπτικό της οποίας δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό- από ιδιωτική εταιρία έρχεται αν μη τι άλλο να υπονοήσει ότι οι «μάχες» δεν έχουν τελειώσει…"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.