10 Σεπ 2019

Μικρομεσαίε, ελευθεροεπαγγελματία, αγρότη, για δες λίγο τι ακύρωσε για σένα ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

- Δεν το είπαν τα κανάλια όταν πανηγύριζαν για τη δήθεν... «ανόρθωση της μεσαίας τάξης»;
- Επεφύλασσε, όμως, κι ένα «κερασάκι» για τους συνταξιούχους


   Όποιος παρακολούθησε ειδήσεις αυτές τις μέρες, ιδίως αν είναι μικρομεσαίος, πρέπει να αισθάνεται ανείπωτη αγαλλίαση για τα όσα εξήγγειλε ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ. "Χάρη στις εξαγγελίες μέτρων για το 2020 από τον κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ τίθεται άμεσα σε εφαρμογή το «σχέδιο ανόρθωσης της μεσαίας τάξης»" διαλαλούν από τις οθόνες.
   Και φυσικά, όποιος το άκουσε, το πίστεψε κιόλας. Το είπε η τηλεόραση, το είπε ο Θεός!
   Αφού το είπε ο Γιωργάκης ο Αυτιάς, έτσι θα 'ναι...
   Ποιος έκατσε, άλλωστε να ακούσει την ομιλία του Κυρ-Μητσοτάκη στο Βελλίδειο, για να ακούσει με τα αυτιά του την πικρή αλήθεια;
   Και η αλήθεια, δυστυχώς για αυτούς που τον πίστεψαν αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία, ανεξάρτητα τι ψηφίσαμε στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, είναι ότι οι μεσαίες τάξεις δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα από τον Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Κι αυτό διότι ο ίδιος, απορρίπτοντας τη μείωση των πλεονασμάτων που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον καταπιστευτικό λογαρισμό, απέρριψε ένα προς ένα όλα τα θετικά μέτρα που είχε εξαγγείλει αξιόπιστα (καθώς είχε διασφαλιστεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος) η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για το 2020.
   Πρόκειται για μέτρα φορολογικών ελαφρύνσεων και αναπτυξιακής στόχευσης με έμφαση τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες.
   Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ ακύρωσε:
   --Την μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 50% που θα ίσχυε από 1.1.2020.
   --Την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ και τη δραστική μείωση για μεγαλύτερα.
   --Την πρόσθετη μείωση του ΕΝΦΙΑ ώστε αυτή να φτάσει μεσοσταθμικά στο 30% και μέχρι το 50% για τις μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες
   --Την αύξηση συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων στο 150%.
   --Τις 10.500 προσλήψεις για την Παιδεία που είχαν προγραμματιστεί με το 1:1 για το 2020 και το 2021, και τις 15.000 προσλήψεις για την Υγεία στην επόμενη τριετία.
   Επίσης, ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ αφενός «ξέχασε» να αναφερθεί στην προεκλογική του δέσμευση για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού το 2020 σε ποσοστό διπλάσιο από την αύξηση του ΑΕΠ, πράγμα που εκτός από τους εργαζόμενους θα ενίσχυε και τη ζήτηση και άρα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αφετέρου, προανήγγειλε πρόσθετες αντεργατικές παρεμβάσεις όπως την υπονόμευση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας που θα οδηγήσουν σε μειώσεις μισθών. Ίσως βέβαια ο Κυρ-Μητσοτάκης να μη λογαριάζει τους μισθωτούς εργαζόμενους στις μεσαίες τάξεις.
   Τέλος, οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης ΝΔ για τη δήθεν «ανόρθωση της μεσαίας τάξης» επιβεβαιώνουν την κριτική του Τσίπρα, στη συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ότι «τρώνε από τα έτοιμα», καθώς ένα από τα θετικά μέτρα «ανόρθωσης» είναι (αντιγράφω): «Η διατήρηση του έκτακτου επιδόματος των συνταξιούχων, που θα καταβληθεί στο τέλος του 2020».
   Και εδώ χρειάζεται να υπογραμμίσουμε, όχι μόνο την προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να καρπωθεί επιτεύγματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά δύο άλλα ιδιαίτερα ανησυχητικά σημεία:
   (α) την μετονομασία της 13ης σύνταξης σε «επίδομα», πράγμα που ακυρώνει την προοπτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να δίνεται 13ης σύνταξη σε όλους τους συνταξιούχους και
   (β) τον χαρακτηρισμό του επιδόματος αυτού ως «έκτακτο», σε αντίθεση με το ρητά διατυπωμένο, στον νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μόνιμο χαρακτήρα του μέτρου.
   Όμως, για να λέμε την αλήθεια, ο Κυρ-Μητσοτάκης στάθηκε πραγματικά στο πλευρό αυτών που εκπροσωπεί. Έτσι , μπορεί να επεφύλασσε «κουπί» για τους πολλούςμε την αναβολή για το 2023 «και βλέπουμε» των μειώσεων σε εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος και συντελεστές ΦΠΑ, αλλά ήταν απλόχερος στα «δώρα» για τους λίγους: Άμεσες οι μειώσεις φόρου στα επιχειρηματικά κέρδη και τα μερίσματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.