6 Αυγ 2019

Αλέξης Τσίπρας: Το μόνο έτοιμο σχέδιό σας ήταν αυτό της άλωσης του κράτους- VIDEO

«Το σχέδιο σας είναι ψέματα, fake news, παραπληροφόρηση, διαστρέβλωση και έφοδος στο κράτος και τους θεσμούς»



   «Από τις πρώτες τρεις βδομάδες, αποδεικνύετε ότι το μόνο σχέδιο που πράγματι είχατε έτοιμο, ήταν αυτός της άλωσης του κράτους, γινόμαστε μάρτυρες της υλοποίησης ενός σχεδίου που βάλλει ευθέως εναντίον των δημοκρατικών θεσμών και της κοινής λογικής», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο για το "επιτελικό κράτος".
   «Το σχέδιο σας είναι ψέματα, fake news, παραπληροφόρηση, διαστρέβλωση και έφοδος στο κράτος και τους θεσμούς», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ,  κατά την παρέμβασή του στην ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το «επιτελικό κράτος».
   «Γινόμαστε μάρτυρες ενός νομοσχεδίου εναντίον της κοινής λογικής», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και έκανε λόγο για ένα πρωθυπουργικό γραφείο Λεβιάθαν, με αφορμή την υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων στο γραφείο του Κ.Μητσοτάκη, προσθέτοντας ότι «αποδεικνύεται ότι το μόνο σχέδιο που είχατε έτοιμο, ήταν το σχέδιο για την άλωση του κράτους».



Ο Αλ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι είναι εμφανής η πρόθεση του πρωθυπουργού «να ξαναστήσει ένα βαθύ και ανεξέλεγκτο κομματικό κράτος» και «να κυβερνήσει τη χώρα με τον γνώριμο αυταρχισμό της Δεξιάς και την παραπληροφόρηση των χορηγών του».
Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι το σχέδιο της για την οικονομία «εξαντλήθηκε στα χατίρια σας στον κ. Λάτση για το Ελληνικό και σε 205 εκατ. ευρώ επιπλέον μειώσεις, σε αυτές που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη δρομολογήσει στον ΕΝΦΙΑ, και μάλιστα μειώσεις στα μεγάλα βαλάντια». «Αυτή ήταν η ετοιμότητά σας να αλλάξετε τη φορολογική πολιτική», «καμία διαπραγμάτευση, κανένα σχέδιο για μείωση πλεονασμάτων», σχολίασε. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μόνη της απέρριψε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση των πλεονασμάτων.
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για το «επιτελικό κράτος» που μεταξύ άλλων, όπως είπε, μετατρέπει το πρωθυπουργικό γραφείο σε Λεβιάθαν με στρατιές μετακλητών και σχολίασε ότι τις πρώτες νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης «θα τις ζήλευε ακόμη και η κυβέρνηση Όρμπαν στην Ουγγαρία, μπορεί και η κυβέρνηση Μπολσονάρο στη Βραζιλία, αν λάβουμε υπόψη μας και τους υμνητές της Χούντας που έχετε διορίσει σε κυβερνητικές θέσεις».
Για τον διοικητή της ΕΥΠ
«Διορίσατε επικεφαλής της ΕΥΠ έναν κύριο, δεν ξέρω αν έχει ή δεν έχει πτυχίο, τώρα μαθαίνω ότι δώσατε στη δημοσιότητα το βιογραφικό του, όμως αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι σε ευαίσθητες θέσεις τοποθετούνται πρόσωπα γνωστά στην κοινωνία», σχολίασε ο κ. Τσίπρας. Είπε ότι όμως «η ΕΥΠ δεν είναι εταιρεία ιδιωτική σεκιούριτι», ότι «ο νόμος λέει ρητά ότι πρέπει να έχει πτυχίο ΑΕΙ, θα το δούμε αυτό, λέει επίσης ότι μέχρι δυο οι υποδιοικητές στην ΕΥΠ και η κυβέρνηση διόρισε τρεις».
Κριτική άσκησε στην κυβέρνηση και για την τοποθέτηση του κ. Λούλη ως γενικού γραμματέα Τουρισμού και για το γεγονός ότι δεν έχει αποπεμφθεί δεδομένου, όπως είπε, ότι «έγραψε βιβλίο το 2015 για να υμνήσει τη δικτατορία των Συνταγματαρχών». Έθεσε το ερώτημα: «γιατί δεν ενοχλείται ο κ. Μητσοτάκης από τον υμνητή της Χούντας», για να σχολιάσει: «Αλλά βέβαια δεν αποπέμπεται ο ταμίας του ιδρύματος Μητσοτάκη».
«Πυρά» εξαπέλυσε και για την τοποθέτηση ως υφυπουργού Περιβάλλοντος, του κ. Οικονόμου, «ανθρώπου της Lamda Development», όπως είπε, για να διαχειριστεί την υπόθεση του Ελληνικού: «Πριν αλέκτωρ λαλήσει, εσείς φέρατε τροπολογία κατ' εντολή προφανώς της εταιρείας, για αλλαγή των όρων δόμησης». Προσέθεσε ότι η δική του κυβέρνηση ξεμπλόκαρε όλο το πρότζεκτ με έγνοια και με σεβασμό στο Δημόσιο συμφέρον και στο περιβάλλον. «Πού θα τους βάλετε τους ουρανοξύστες, μέσα στη θάλασσα;» συμπλήρωσε.
«Μας είχατε πει, την πρώτη εβδομάδα θα αρχίσουν οι εργασίες στο Ελληνικό.Τι έγινε, πού είναι οι εργασίες; Οι μόνες εργασίες είναι οι χαριστικές τροπολογίες» είπε.
Μιλώντας για προσπάθεια σύνδεσης των αποφυλακίσεων Κορκονέα και του Φλώρου με τον Ποινικό Κώδικα, για «δήθεν μείωση των μετακλητών, από 4 τους κάνατε 8», για το «κόψιμο δήθεν της απόδοσης συντάξεων 24.000 ευρώ» κ.ά., ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ψέματα, fake news, παραπληροφόρηση, διαστρέβλωση και έφοδο στο κράτος και στους θεσμούς. Αυτό είναι το σχέδιό σας».
«Θεσμική λαθροχειρία το νομοσχέδιο»
«Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα, συνιστά μια θεσμική λαθροχειρία. Βαφτίζεται νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, ένα νομοσχέδιο που βάλλει ευθέως ενάντια στο δημοκρατικό έλεγχο και τη διάκριση των εξουσιών», είπε ο κ. Τσίπρας και μίλησε για «σκληρά συγκεντρωτικό μοντέλο», κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη ότι θέλει «τις υπερεξουσίες εις βάρος του δημοκρατικού ελέγχου, εις βάρος τελικά της ίδιας της Βουλής». «Αυτές οι παρεμβάσεις από τη Μεταπολίτευση και μετά, δεν έχουν ξαναγίνει», προσέθεσε. Του καταλόγισε ότι αυτά προσπαθεί να τα εμφανίσει με ένα «περιτύλιγμα» φιλελευθερισμού, ενώ «έχετε μαζέψει στην κυβέρνησή σας όλα τα στελέχη του ΛΑΟΣ, υπουργοί σας κατηγορούν ως ψυχικά άρρωστους τους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, έχετε ανασύρει κάθε αναχρονιστική αντίληψη για το ρόλο της γυναίκας, της οικογένειας, της εκκλησίας, της τάξης και της ασφάλειας, φέρνετε νόμους επαναθεμελίωσης του πιο σκληρού, στενά κομματικού και συγκεντρωτικού κράτους».
Πρόσθετα γραφειοκρατικά και δημοσιονομικά βάρη, ετήσια επιβάρυνση του προϋπολογισμού
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι πέραν των άλλων, το νομοσχέδιο θα επιφέρει πρόσθετα γραφειοκρατικά και δημοσιονομικά βάρη, ετήσια επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού ύψους τουλάχιστον 2.271.000. Μίλησε για «υποκρισία» όταν κατηγορείτο από «παπαγαλάκια», όπως ανέφερε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για υπερβολικό αριθμό μετακλητών και σπατάλες, καθώς τώρα με τις προβλέψεις του σ/ν μόνο για ΓΓ Πρωθυπουργού «αυτομάτως έχουμε αύξηση των θέσεων ευθύνης και των αντίστοιχων επιδομάτων πάνω από 50%». «Τώρα δεν τρέχει κάστανο», σχολίασε. Ο κ. Τσίπρας είπε πως «όταν ο Πολάκης τη περασμένη εβδομάδα παρουσίασε αναλυτικά τον κατάλογο με τα 21 σκάνδαλα του ΚΕΕΛΠΝΟ, το πώς έφευγε το δημόσιο χρήμα για να γίνεται pay rol σε εκδότες, δημοσιογράφους και σε συγκεκριμένα ΜΜΕ, είδα μεγάλη αμηχανία στο ακροατήριο. Και τσιμουδιά σε όλα τα δελτία των ειδήσεων».
Μονόλογος στα ΜΜΕ
Κάλεσε την κυβέρνηση να μην αισθάνονται πανίσχυροι επειδή «με πρωτοφανή τρόπο υπάρχει μονόλογος στα ΜΜΕ σήμερα», γιατί, σημείωσε, σήμερα «ζούμε στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής επανάστασης και του ίντερνετ και όχι της ΥΕΝΕΔ». Είπε ότι θα γυρίσει μπούμερανγκ στη ΝΔ «όλο αυτό το Οργουελικό τοπίο που έχετε στήσει στα ΜΜΕ».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι η κυβέρνηση με τον θεσμό του Υπηρεσιακού Γενικού Γραμματέα επιχειρεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη «σε σχέση με την απαράδεκτη κατάργηση των εμβληματικών διατάξεων του ν. 4369/16 περί αποκομματικοποίησης της διοίκησης». «Η επιλογή σας είναι ξεκάθαρη: Αντί για αξιοκρατική στελέχωση των επιτελικών θέσεων του Δημοσίου από το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών, εσείς επιλέγετε την άλωση του κρατικού μηχανισμού με στελέχη από το Μητρώο Κομματικών Στελεχών της ΝΔ», πρόσθεσε.
Χαρακτήρισε «πολιτικό Βατερλό» τις διατάξεις για ρύθμιση των θεμάτων που αφορούν τα ιδιαίτερα γραφεία των μελών της κυβέρνησης. Κατηγόρησε τη ΝΔ για «ασύστολο λαϊκισμό», ενώ «ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αυτή που προχώρησε σε περιορισμό του συνολικού αριθμού των μετακλητών της και εξορθολογισμό των αποδοχών τους», όπως σημείωσε. «Εσείς με το καλημέρα συστήνετε 700 θέσεις μετακλητών και μάλιστα με αυξημένες αποδοχές» συνέχισε, προσθέτοντας ότι με τις προτεινόμενες διατάξεις, πλέον όλοι οι μετακλητοί συνεργάτες των υπουργών θα τυγχάνουν ειδικών μισθολογικών προνομίων και χωρίς να απαιτείται πλέον πτυχίο ΑΕΙ.
Για τη σύσταση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, είπε πως «ο διοικητής που θα διοριστεί με απόφαση του πρωθυπουργού χωρίς ανοιχτή και αντικειμενική διαδικασία, θα διορίσει τους προϊσταμένους της αρεσκείας του, αφού προηγουμένως θα έχουν καθαιρεθεί οι νομίμως υπηρετούντες προϊστάμενοι των φορέων που συνενώνονται». Δηλαδή, σχολίασε, «ότι δεν μπορεί να ελέγξει ο κ. Μητσοτάκης και η παρέα του, το καταργεί και το επανασυστήνει προκειμένου να τοποθετήσει κομματικούς εγκάθετους και φίλους».
Μιλώντας για κατάργηση του θεσμού του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ρώτησε: «Τι σας ενόχλησε τα τελευταία χρόνια; Σας ενόχλησε που ερεύνησε την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ; Την υπόθεση της Novartis;».
Για το θέμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με μια ξεκάθαρα φωτογραφική διάταξη αμφίβολης συνταγματικότητας» «επιχειρεί την καθαίρεση της Διοίκησης της Αρχής, μέσω αναδρομικής θέσπισης κωλυμάτων διορισμού». «Γιατί δεν το λέτε καθαρά; Σας ενοχλεί που η Επιτροπή Ανταγωνισμού ελέγχει σοβαρές υποθέσεις, μεταξύ των οποίων και το καρτέλ στο χώρο της διανομής του Τύπου. Αυτό σας ενοχλεί. Γιατί δεν λέτε ότι έχετε σχεδιασμό να ευνοήσετε συγκεκριμένα συμφέροντα στο χώρο του Τύπου και σας έπιασε τώρα ο πόνος για το αν η σημερινή πρόεδρος είναι πολιτικά ουδέτερη;» είπε. Ρώτησε την κυβέρνηση γιατί δεν λέει το ίδιο και για την Τράπεζα της Ελλάδας, όπου διοικεί ο κ. Στουρνάρας και για τον Συνήγορο του Καταναλωτή, όπου διοικεί ο κ. Ζαγορίτης.
«Προοδευτική πρόταση για τη δημόσια διοίκηση»
Ο κ. Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του με την «ολοκληρωμένη, προοδευτική πρόταση» του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημόσια διοίκηση, «μεγάλο τμήμα αυτής καταφέραμε και το υλοποιήσαμε σε πολύ αντίξοες συνθήκες: Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας, δημιουργία Ψηφιακών Οργανογραμμάτων και Περιγραμμάτων Θέσεων Εργασίας, αξιοκρατικές επιλογές Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών μετά από δεκαετίες, Ηλεκτρονική Αξιολόγηση, επαναφορά του κανόνα 1 προς 1, Προγραμματισμός προσλήψεων για τη κάλυψη αναγκών».
«Η Ελλάδα δεν χρειάζεται ένα νέο βαθύ κομματικό κράτος» τόνισε, αλλά «σύγχρονη, αξιοκρατική και αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση», όπως σημείωσε και έκλεισε την ομιλία του ο κ. Τσίπρας με την εξής αναφορά: «η επέλαση στο κράτος, ο ασφυκτικός έλεγχος της ενημέρωσης και των ανεξάρτητων αρχών, ο έλεγχος της δικαιοσύνης και εν τέλη η υπονόμευση της ίδιας της  Δημοκρατίας, δεν πρόκειται να μείνουν δίχως αντιδράσεις από τον λαό. Διότι δεν είμαστε στο 1969 αλλά στο 2019. Είτε σας αρέσει είτε όχι».
* * *
Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο για το “επιτελικό κράτος”, που εγκαθιδρύει μια πανίσχυρη διοικητική δομή γύρω από τον πρωθυπουργό, συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής τη Δευτέρα 5 και την Τρίτη 6 Αυγούστου - Το ν/σ εισάγει μια νέα μορφή συγκέντρωσης εξουσιών στο πρωθυπουργικό γραφείο, όπως επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ (διαβάστε αναλυτικά για όσα συζητήθηκαν, εδώ). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.