8 Αυγ 2019

«Κάποτε το λέγαν Σακαρέτσι…» σε Διχομοίρι, Άνω Πέτρα, Καστανιά, Πηγές, Μηλιανά, Σκουληκαριά

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου (Ντοκιμαντέρ) WEST SIDE MOUNTAINS DOC FEST σε 6 χωριά του ορεινού όγκου των Ραδοβυζίων και της κοιλάδας του Αχελώου


   Το ντοκιμαντέρ «Κάποτε το λέγαν Σακαρέτσι…» του σκηνοθέτη Νώντα Σαρλή, μετά από πολλές προβολές στην Αιτωλοακαρνανία και Αθήνα, θα προβληθεί για πρώτη φορά σε φεστιβάλ, σε 6 χωριά του ορεινού όγκου των Ραδοβυζίων και της κοιλάδας του Αχελώου, στην ορεινή Άρτα, στην Ήπειρο..
   Ο πολυτάλαντος (συνθέτης, ποιητής και σκηνοθέτης) συμπατριώτης μας Νίκος Παπακώστας, διοργανωτής του φεστιβάλ «West Side Mountains Doc Fest», το συμπεριέλαβε στο πρόγραμμά του προβολής ντοκιμαντέρ, στα ορεινά χωριά του νομού Άρτας.


   Οι προβολές θα γίνουν στα παρακάτω χωριά τις αντίστοιχες ημερομηνίες:
     - Διχομοίρι την Τρίτη 6η Αυγούστου
     -  Άνω Πέτρα την Τετάρτη 7η Αυγούστου
     - Καστανιά την Πέμπτη 8η Αυγούστου
     - Πηγές την Παρασκευή 9η Αυγούστου
     - Μηλιανά το Σάββατο 10η Αυγούστου
     - Σκουληκαριά την Κυριακή & Δευτέρα 11η& 12η Αυγούστου
   Η παρακολούθηση των εκδηλώσεων είναι δωρεάν και η έναρξη όλες τις ημέρες θα ξεκινάει στις οκτώ και μισή το βράδυ.
   Δείτε το trailer του ντοκιμαντέρ για το «Σακαρέτσι»:



   Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου (Ντοκιμαντέρ) WEST SIDE MOUNTAINS DOC FEST είναι ένα εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο, που βρίσκεται σε εξέλιξη με πολύ σημαντικές προοπτικές. Θα γίνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σε 6 χωριά του ορεινού όγκου των Ραδοβυζίων και της κοιλάδας του Αχελώου, στην ορεινή Άρτα, στην Ήπειρο.


   Για δεύτερη χρονιά διοργανώνεται ένα διεθνούς εμβέλειας φεστιβάλ, μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα στην κυριολεκτικά πιο φτωχή περιοχή της Ευρώπης. Στόχος η ενίσχυση της άποψης ότι υπάρχουν και άλλες γωνιές της Ελλάδας που μπορούν να οικειοποιηθούν και να ενσωματώσουν την κουλτούρα του κινηματογράφου και ειδικά των ταινιών τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ) με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποστασιοποίηση από επιρροές που έχουμε συνειρμικά συνηθίσει. Αυτό που οι διοργανωτές επιθυμούν είναι να δημιουργήσουν ευκαιρίες ανάπτυξης θεσμών πολιτισμού και εναλλακτικού τουρισμού στην επαρχία.
   Περισσότερο από όλα, όμως, ο σκοπός είναι να ξαναγυρίσουμε στο δρόμο, στο παιχνίδι και το αντάμωμα που αποτελούσε αναπόσπαστο στοιχείο της κουλτούρας και της παράδοσης μας. Είναι ένα όραμα για τα απομονωμένα και πολιτιστικά αποδυναμωμένα χωριά μας.


    Η Ιστορία του χωριού Περδικάκι του Βάλτου Αιτωλ/νίας -παλαιά ονομασία Σακαρέτσι- πηγάζει από τα βάθη των αιώνων. Είναι η ιστορία των χωριών της Κοιλάδας του Αχελώου, του Βαλτου - Ραδοβιζίων – Αργιθέας. Ίδιες και απαράλλακτες μνήμες, ίδια βιώματα, ίδιες συνήθειες, ίδια ιστορία. Αιώνες τώρα ο τόπος αυτός πορεύεται με τις μνήμες του κουβαλώντας την ένδοξη ιστορία του. Η ταινία μας ανοίγει ένα μικρό μονοπάτι αναμνήσεων και μας προτρέπει διαβαίνοντάς το να το μεγαλώσουμε αφήνοντας και εμείς το δικό μας αποτύπωμα στα παιδιά μας, στις μέλλουσες γενιές.
Να σημειώσουμε ότι μαζι με την ταινία θα προβληθούν και αξιόλογες ταινίες μικρού μήκους ξένων δημιουργών που συμμετέχουν και αυτές στο Φεστιβάλ.

  ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΊΑ
  «Κάποτε το λέγαν Σακαρέτσι» του Νώντα Σαρλή
«Ο Νώντας Σαρλής είναι ένας σκηνοθέτης υψηλής απήχησης και επίδρασης στον καλλιτεχνικό χώρο. ‘Ελκει την καταγωγή του από το Περδικάκι. Αιτ/νίας Δηλώνει αισιόδοξος για το μέλλον του ανθρώπου, όταν με γνώμονα τις ρίζες του βαδίζει σταθερά και με υπολογισμό το δρόμο της ζωής, για να φτάσει στην κορυφή της γνώσης του περιεχομένου της φύσης του.»
Το ντοκιμαντέρ του «Κάποτε το λέγαν Σακαρέτσι», αφού έκανε ένα ταξίδι με μεγάλες συμμετοχές θεατών, σε επαρχία και Αθήνα, τώρα, χάρη και στον Νίκο Παπακώστα, συμμετέχει στο φεστιβάλ των 5 Ηπείρων, στην Ήπειρο, στις Πηγές Άρτας.
Για τους «βόρειους» κατοίκους της Κοιλάδας του Αχελώου και όχι μόνο, το «Σακαρέτσι» ήταν σημείο πέρασμα - τόπος αναφοράς για τις προηγούμενες γενιές και σταθμός για τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους της Αργιθέας και των Αγράφων, που ανεβοκατέβαιναν για τα χειμαδιά. Αρχικά, μια ουσιαστική ξενάγηση σε όλες τις φυσικές ομορφιές του χωριού, με τη συνοδεία κάποιων επιλεγμένων ποιητικών κειμένων του Ζαχαρία Παπαντωνίου και του Κώστα Κρυστάλλη που και οι δύο ύμνησαν τη ζωή του βουνού και τις ομορφιές του.
Στη συνέχεια, αναφορά στην πορεία της ζωής του χωριού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, στην σημαντική συμμετοχή του στους Εθνικούς αγώνες τόσο του 1821 όσο και στις μετέπειτα μεγάλες Εθνικές στιγμές.
Περιδιάβαση στα σημαντικά μνημεία του χωριού, τα κάστρα του, τα γεφύρια, τους σημαντικούς χριστιανικούς ναούς.
Με τη βοήθεια της λαογράφου κας Σούλας Τόσκα - Κάμπα διερευνά το ενδεχόμενο το Σακαρέτσι, να υπήρξε η αρχική κοιτίδα των Σαρακατσάνων, της πιο παλιάς Ελληνικής ράτσας. Κυρίως, όμως, η ταινία προσπαθεί να ζωντανέψει τις μνήμες του χωριού, την καθημερινότητά του, τους ανθρώπους του, τις συνήθειές τους, την ψυχή τους, μέσα από συνεντεύξεις, μαρτυρίες και αποσπάσματα από το σημαντικό βιβλίο της Αλεξάνδρας Καρακώστα - Αηδόνη «Με το μάτι και την ψυχή ενός παιδιού» που αναφέρεται ακριβώς στο «χθες» του Περδικακίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.