29 Δεκ 2018

Με τις μηχανές στο «φουλ» υποδέχεται η κυβέρνηση το νέο έτος

- Από την αύξηση του κατώτατου μισθού στη συμφωνία των Πρεσπών
- Σημαντικοί σταθμοί οι αλλαγές στην Παιδεία, η προστασία της πρώτης κατοικίας και οι 120 δόσεις


   Με τις μηχανές στο «φουλ» υποδέχεται η κυβέρνηση το νέο έτος, με τους επόμενους μήνες να κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την εμπέδωση στην οικονομία και την κοινωνία του τέλους των Μνημονίων, τη συνέχιση των μέτρων στήριξης προς τη μεγάλη πλειονότητα καθώς και την ολοκλήρωση της ιστορικής συμφωνίας με τους βόρειους γείτονές μας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σπύρου Ραπανάκη στην «Αυγή».
  Καμία εκκρεμότητα
   Έως τις 15 Ιανουαρίου, όπως όλα δείχνουν, το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ θα έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών με όλες τις προβλεπόμενες συνταγματικές αλλαγές, στις οποίες θα περιλαμβάνονται και οι διευκρινίσεις πως δεν ορίζεται εθνότητα, αλλά υπηκοότητα και πως δεν υφίσταται θέμα μειονότητας, πράγμα που σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για την έγκρισή της και από την Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως τον Μάρτιο.
   Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, έως τον Μάιο θα έχει επικυρωθεί και το πρωτόκολλο εισδοχής του ΝΑΤΟ από την Ελλάδα, απορρίπτοντας τα σενάρια σχετικά με «εκκρεμότητες» που δήθεν σκοπεύει να αφήσει η κυβέρνηση στη Ν.Δ. Υπογραμμίζεται μάλιστα ότι οι αλλαγές που υιοθετήθηκαν στο σύνταγμα της ΠΓΔΜ ικανοποιούν την ελληνική πλευρά.
  Καμία ανησυχία για την κυβερνητική σταθερότητα
   Σε κάθε περίπτωση, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως η κοινοβουλευτική πλειοψηφία μπορεί να διασφαλιστεί, με το σενάριο να περάσει με λιγότερες από 151 ψήφους να είναι εκτός τραπεζιού. Αν και ο Π. Καμμένος έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένα πως το «διαζύγιο» με αφορμή το «Μακεδονικό» είναι δεδομένο, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες ανησυχίες για τη σταθερότητα της κυβέρνησης, καθώς στον ίδιο τόνο έχει υπογραμμίσει πως δεν θα στηρίξει πρόταση δυσπιστίας.
  Επαναφορά Συλλογικών Συμβάσεων
   Μια κομβικής σημασίας εξαγγελία πρόκειται να γίνει πράξη με την αυγή του νέου έτους. Εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Ιανουαρίου αναμένεται να εγκριθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού, σήμερα στα 586 ευρώ, με την ταυτόχρονη κατάργηση του υποκατώτατου για τους νέους εργαζόμενους κάτω των 25, 510 ευρώ μεικτά. Η αύξηση θα λάβει την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου και στη συνέχεια θα υπογραφεί η απόφαση από την Έφη Αχτσιόγλου ανοίγοντας τον δρόμο για σημαντικές αυξήσεις που θα δουν ιδίως οι νέοι εργαζόμενοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να ξεπεράσει ακόμη και το 8%, ποσοστό που αυξάνεται βέβαια για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών.
   Η αύξηση πρόκειται να επηρεάσει άμεσα ή έμμεσα τουλάχιστον 400.000 μισθωτούς. Οι 200.000 εξ αυτών αμείβονται σήμερα µε μισθούς 500 έως 600 ευρώ, ενώ άλλοι 200.000 υπολογίζεται πως εργάζονται με μερική απασχόληση και εισπράττουν μισθό που εξαρτάται από τον κατώτατο ή εμπίπτει στην περιοχή του. Σε συνδυασμό με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, το νέο έτος αποτελεί σταθμό για την οριστική αλλαγή του τοπίου στην εργασία.
  Προστασία πρώτης κατοικίας και 120 δόσεις
   Δίμηνη παράταση στον Νόμο Κατσέλη ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση με Υπουργική Απόφαση. Ως εκ τούτου, όλοι θα μπορούν να κάνουν αίτηση ένταξης στον νόμο, που αφορά και το σκέλος προστασίας της πρώτης κατοικίας μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου, ενώ από τον Μάρτιο θα θεσπιστεί στεγαστικό επίδομα για οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά.
   Βέβαια, το πλαίσιο του Νόμου Κατσέλη θα ισχύει και από 1ης Μαρτίου και μάλιστα με τα σημερινά εισοδηματικά κριτήρια ένταξης. Ωστόσο, όσοι και όσες κάνουν αίτηση από 1η Μαρτίου για ένταξη στον νόμο ενδέχεται να αντιμετωπίσουν το εξής: όταν πραγματοποιηθεί το δικαστήριο έπειτα από κάποια χρόνια και ο δικαστής επιδικάσει ένα ποσό, επί παραδείγματι 100 ευρώ, ενώ ο δανειολήπτης δεν μπορεί να το δώσει, τότε θα μπορεί να προχωρήσει πλειστηριασμός ακόμη και πρώτης κατοικίας. Για όσους και όσες ενταχθούν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, η πρώτη κατοικία προστατεύεται βάσει των ορίων του νόμου.


   Ο πρωθυπουργός είχε την Παρασκευή συνάντηση με το Προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στο Μέγαρο Μαξίμου κατά την οποία περιέγραψε το σχέδιο της κυβέρνησης για τη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων με την ταυτόχρονη προστασία της πρώτης κατοικίας, που θα συμβάλλει στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε:
   - Η δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας για τον εκσυγχρονισμό του πτωχευτικού δικαίου και τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που θα λαμβάνει υπόψη την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης για την επιδότηση των επιλέξιμων δανειοληπτών, αλλά και τα κεφαλαιακά και εποπτικά δεδομένα των τραπεζών.
   - Η παράταση του ισχύοντος καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας έως το τέλος Φεβρουαρίου, προκειμένου σε αυτό το διάστημα να διαμορφωθεί από κοινού το νέο αναγκαίο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και του πτωχευτικού δικαίου των ιδιωτών».
  Επιδότηση δόσεων από την Πολιτεία, διευκολύνσεις από τις τράπεζες
   Σύμφωνα με πληροφορίες, βασικό εργαλείο του σχεδίου που περιέγραψε ο πρωθυπουργός είναι η επιδότηση των δόσεων αποπληρωμής σε δανειολήπτες από την πλευρά της Πολιτείας και οι διευκολύνσεις από την πλευρά των τραπεζών στις πληρωμές (επιμηκύνσεις και κούρεμα).
  Ρύθμιση για χιλιάδες ελευθέρους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους
   Ρύθμιση για χιλιάδες ελευθέρους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που έχουν κλείσει βιβλία και επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης, αλλά έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία και ταμεία αναμένεται μέσα στο 2019 με νέο διακανονισμό σε έως 120 δόσεις.
   Η νέα ρύθμιση σε έως 120 δόσεις (για μικρά χρέη αναμένεται να είναι 30) θα απευθύνεται κυρίως στους οφειλέτες που αποκλείονται σήμερα από τον εξωδικαστικό μηχανισμό και θα ενσωματώνει δικλείδες ασφαλείας για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, ενώ θα τεθεί πλαφόν ελάχιστης δόσης στα 50 ευρώ και προαπαιτούμενο θα είναι η εξόφληση τρεχουσών οφειλών. Ωστόσο, η εφαρμογή της δεν αναμένεται πριν την Άνοιξη.
  Ολοκληρώνεται η διαβούλευση για τις αλλαγές στην παιδεία
   Εντός του Ιανουαρίου αναμένεται ακόμη η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας που θα αφορά τις αλλαγές στο Λύκειο και το σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Σε αυτό δεν αποκλείεται να ενταχθεί και το νέο σύστημα διορισμών, κάτι ωστόσο που εξαρτάται από τη διαβούλευση που ολοκληρώνεται στις 4 Ιανουαρίου. Το επόμενο διάστημα βέβαια θα ολοκληρωθεί και η διαβούλευση πάνω στο σύμφωνο Πολιτείας - Εκκλησίας για τη διακριτότητα στους ρόλους των δύο και εφόσον επιβεβαιωθεί η συμφωνία, θα ανοίξει ο δρόμος για τη νομοθέτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.