1 Νοε 2018

Η Ν.Δ., η συνταγματική αναθεώρηση και η θεωρία των παιγνίων

Η Ν.Δ. σύρεται στην προγραμματική αντιπαράθεση που τόσον καιρό προσπαθεί να αποφύγει. Και θα δούμε την πραγματική απήχηση που έχουν οι ιδέες της σε μια κοινωνία βασανισμένη από οκτώ χρόνια κρίσης


   Αρχικά για τη Νέα Δημοκρατία τα περί συνταγματικής αναθεώρησης χαρακτηρίστηκαν “επικοινωνιακό τέχνασμα” της κυβέρνησης για να αλλάξει η ατζέντα. Οι πηγές τους έλεγαν ότι το κόμμα θα απέχει από τη συζήτηση. Μια στάση που η Ν.Δ. ακολουθεί σταθερά από το 2015 για να μην νομιμοποιήσει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
   Γρήγορα όμως η αξιωματική αντιπολίτευση διαπίστωσε ότι έτσι οδηγείται σε μια τεράστια παγίδα. Αν το μποϊκοτάζ πετύχει, το ισχύον σύνταγμα θα διατηρηθεί ως έχει για άλλα οκτώ χρόνια και η Ν.Δ. θα χρεωθεί την πολιτική ευθύνη για τη μη αναθεώρηση του απαράδεκτου άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών. Αν, πάλι, αποτύχει, το άρθρο περί ευθύνης υπουργών θα αναθεωρηθεί χωρίς τη δική της συμμετοχή και αυτό θα της δημιουργήσει εξ ίσου σοβαρό πολιτικό πρόβλημα.
   Η στάση των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, που ανακοίνωσαν ότι θα συμμετάσχουν στη διαδικασία με αιχμή την αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου, έδειξε ότι πιθανότερο είναι μάλλον το δεύτερο ενδεχόμενο.
   Έτσι, και προφανώς υπό την πίεση εσωκομματικών αντιπαραθέσεων, αποφάσισε να αλλάξει την στάση της και να εγκαταλείψει τη στρατηγική της απόλυτης και κάθετης πόλωσης με την κυβέρνηση. Επέλεξε την τακτική που θα της προκαλέσει τη μικρότερη ζημιά - όπως κάνει πάντα κάποιος όταν είναι στριμωγμένος. Τα λέει ο Φιλίνης στη “Θεωρία των Παιγνίων”
   Το πόση θα είναι αυτή η ζημιά τελικά μένει να φανεί. Η Ν.Δ. σύρεται τώρα στην προγραμματική αντιπαράθεση που τόσον καιρό προσπαθεί να αποφύγει. Και θα δούμε την πραγματική απήχηση που έχουν οι ιδέες της σε μια κοινωνία βασανισμένη από οκτώ χρόνια κρίσης.
   Θα έχει ενδιαφέρον.
το Κύριο Άρθρο στη σημερινή ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.