31 Οκτ 2018

Όλγα Γεροβασίλη: Προχωράμε σε ριζικό ανασχεδιασμό όλου του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της χώρας

"Έχουμε πολιτική και κοινωνική υποχρέωση και γι’ αυτό διασφαλίζουμε τη θωράκιση της χώρας απέναντι στους κινδύνους από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής"


   Με γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και ουσιαστικές επιστημονικές προσεγγίσεις ολοκληρώθηκε σήμερα η ημερίδα με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Φυσικές Καταστροφές», που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής και πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.
   Την ημερίδα άνοιξε η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου με χαιρετισμό της, ενώ στη συνέχεια τον λόγο πήρε για να απευθύνει χαιρετισμό η Όλγα Γεροβασίλη, Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, η οποία έδωσε έμφαση στην ανάγκη να υπάρξει αποτελεσματικότητα και αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, ακολουθώντας τις υποδείξεις της επιστημονικής κοινότητας, βάσει της οποίας θα πρέπει να δημιουργούνται νέοι νόμοι και οδηγίες.
   Συγκεκριμένα, η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε:


Κυρίες και κύριοι,
Είναι πλέον γεγονός ότι οι φυσικές καταστροφές σε παγκόσμια κλίμακα αυξάνονται δραματικά τα τελευταία χρόνια με εκθετικούς ρυθμούς, ως συνέπεια των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής.
Τα ακραία φυσικά φαινόμενα και οι μεγάλες καταστροφές, δεν πλήττουν πλέον επιλεκτικά ορισμένες περιοχές του πλανήτη, αλλά χτυπούν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του.
Οι εκτεταμένες πυρκαγιές στην Καλιφόρνια, αλλά και τη Σουηδία, οι πλημμύρες στη Γαλλία και η ξηρασία στη Νορβηγία είναι μόνο μερικά κομμάτια από τη μεγάλη εικόνα της νέας πραγματικότητας στον πλανήτη.
Η χώρα μας ζει ήδη τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής με δραματικό τρόπο. Τις βιώσαμε πρόσφατα με τις δύο τραγωδίες στη Μάνδρα και στο Μάτι.
Αποτελεί, λοιπόν, αδήριτη ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα. 
Οφείλουμε να δράσουμε άμεσα,
όλοι:
Κυβέρνηση και τοπική αυτοδιοίκηση, επιστημονική κοινότητα, εθελοντικές οργανώσεις και πολίτες.
Οδηγός μας είναι τα συμπεράσματα των μελετών των ειδικών, της ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας. Μέσα από αυτά αναδεικνύονται οι αναγκαίες πρωτοβουλίες σε πολιτικό επίπεδο.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αυτά αποτελούν τη βάση για τη δημιουργία νόμων και οδηγιών για το κλίμα και την ενέργεια, που τα κράτη μέλη θα πρέπει να εντάξουν στον σχεδιασμό τους έως το έτος 2030.

Κυρίες και κύριοι
στο σημείο αυτό θα μου επιτρέψετε να θέσω ένα ερώτημα: Αρκεί η απλή συμμόρφωση στις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Απαντώ: Δεν αρκεί. Εμείς οφείλουμε να πάμε ένα βήμα ακόμα πιο μπροστά.
Να κινηθούμε με τόλμη
Να επιδείξουμε αποφασιστικότητα
Να αφήσουμε απ’ έξω τις μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις
Να κινηθούμε οργανωμένα και συντεταγμένα για να θωρακίσουμε τη χώρα και τους πολίτες από  τους κινδύνους.  

Η Κυβέρνηση έχει πλήρη αντίληψη της πρόκλησης που συνιστά για τη χώρα η κλιματική αλλαγή.
Έχουμε ξεκινήσει και προχωράμε σε ριζικό ανασχεδιασμό όλου του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της χώρας, τόσο σε θεσμικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο τις ενίσχυσης των υποδομών. 
- Ακολουθούμε τα πρότυπα των πλέον προηγμένων χωρών.
- Αντλούμε εμπειρίες και επιδιώκουμε να εφαρμόσουμε σύγχρονες, δοκιμασμένες, καλές πρακτικές.
Με βάση αυτές τις αρχές, το νέο πλαίσιο οργάνωσης και συντονισμού της Πολιτικής Προστασίας θα αποτελεί ένα ενιαίο μοντέλο διαχείρισης εκτάκτων αναγκών.
Μοντέλο που πλέον δεν θα συναρτάται αποκλειστικά με τον εκάστοτε κίνδυνο ή απειλή, αλλά θα καλύπτει ενιαία τις διάφορες φάσεις:
Και της πρόληψης,
Και της ετοιμότητας,
Και της ανταπόκρισης,
Και της αποκατάστασης.

Κυρίες και κύριοι,
Έχουμε πολιτική και κοινωνική υποχρέωση και γι’ αυτό διασφαλίζουμε τη θωράκιση της χώρας απέναντι στους κινδύνους από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Με αυτές τις σκέψεις, χαιρετίζω τις εργασίες της ημερίδας και θεωρώ δεδομένο ότι η συζήτηση και τα συμπεράσματα των εργασιών θα είναι χρήσιμα για όλους.
Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.