9 Μαΐ 2018

Όλγα Γεροβασίλη: Η εποχή της παρακμής για την Ήπειρο έχει τελειώσει

Από την πρώτη στιγμή, που η Κυβέρνηση αυτή ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, η ανασυγκρότηση της Ηπείρου τέθηκε ως βασική προτεραιότητα


   Ως απολύτως θετική κρίνεται από όλες τις πλευρές η σύσκεψη, με θέμα «Πρόσβαση και συνδεσιμότητα μεταφορών», που πραγματοποιήθηκε χθες στην Άρτα, της Επιτροπής Μεταφορών-Υποδομών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τρεις υπουργούς, τους Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιώργο Κουρουμπλή και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, βουλευτές του Νομού, εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' και Β΄βαθμού και εκπροσώπους φορέων.
   Οι Ευρωβουλευτές της Επιτροπής είχαν την ευκαιρία να δουν με τα μάτια τους τους νέους οδικούς άξονες, τα μνημεία πολιτισμού, την απαράμιλλη φυσική ομορφιά και να ακούσουν από πρώτο χέρι τις απόψεις, τις ανησυχίες, τις προσδοκίες, τα αιτήματα, τους σχεδιασμούς των υπουργών της κυβέρνησης και των Ηπειρωτών συμμετεχόντων.
   Αυτό που είναι σημαντικό, είναι ότι, στις δικές τους τοποθετήσεις, έδειξαν ότι αντιλαμβάνονται τις ιδιαίτερες ανάγκες της περιοχής, που έμεινε για δεκαετίες απομονωμένη και ξεχασμένη, με αποτέλεσμα να υπολείπεται της ανάπτυξης που γνώρισαν άλλες περιοχές της χώρας μας. Και να συνειδητοποιούν ότι είναι απαραίτητη η συνέχιση της προσπάθειας για εξισορρόπηση και ισότιμη ανάπτυξη, όχι μόνο διαπεριφερειακά, αλλά και ενδοπεριφερειακά.
   Είναι χαρακτηριστικό ότι η Πρόεδρος της Επιτροπής Καρίμα Ντέλι σημείωσε χαρακτηριστικά "πρέπει να χτίσουμε την Ευρώπη των Περιφερειών, δεν μπορούμε να έχουμε Περιφέρειες 2 ταχυτήτων. Είναι προτεραιότητα τα Διευρωπαϊκά δίκτυα. Μπορείτε να στηρίζεστε στην υποστήριξη της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού", ενώ είπε πως ο προϋπολογισμός των μεταφορών δεν πρόκειται να υποστεί πλήγμα καθώς "πρέπει με την χρηματοδότηση που θα λάβει αυτή η περιοχή να δείξει ένα νέο πρόσωπο και να μην είναι περιοχή με υστέρηση, αλλά Περιφέρεια που θα είναι πρότυπο χάρη στις βέλτιστες πρακτικές της".
   Θα πρέπει, επίσης, να αναφέρουμε ότι οι Ευρωβουλευτές δεσμεύτηκαν για θετική εισήγηση για την χρηματοδότηση νέων έργων που έχει ανάγκη η Ήπειρος.



   Στην εισαγωγική τοποθέτησή της η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη ανέφερε:

Κυρίες και Κύριοι Ευρωβουλευτές,
Κύριοι Υπουργοί,
Φίλες και Φίλοι,
Με ιδιαίτερα χαρά σας υποδεχόμαστε στον νομό μας, στον φιλόξενο νομό Άρτας.
Θέλω να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα, που βρίσκεστε σήμερα εδώ, για να γνωρίσετε από κοντά την ομορφιά της Ηπείρου. Όπως και τους διοργανωτές αυτής της επίσκεψης, για την πρωτοβουλία τους. Οφείλω, βέβαια, ιδιαίτερες ευχαριστίες και στους συναδέλφους μου Υπουργούς, τους κ. Σπίρτζη και Κουρουμπλή, για το διαρκές ενδιαφέρον τους για την περιοχή μας.
Φαντάζομαι ότι η δική μου παρουσία εξηγείται πλήρως. Είμαι εδώ ως άνθρωπος της περιοχής, ως πολίτης της Άρτας, ενεργή πολίτης αρχικά στα αυτοδιοικητικά δρώμενα της Ηπείρου, αργότερα ως βουλευτής και, σήμερα, από τη θέση της Υπουργού πια, παραμένω ανάμεσα σε εκείνες και εκείνους, που αγωνιζόμαστε αδιάλειπτα για την αναβάθμιση της περιοχής.
Γιατί, διαχρονικά οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν στη χώρα, γέννησαν μεγάλες περιφερειακές και ενδοπεριφερειακές ανισότητες. Και όταν υπήρξαν κατά καιρούς διάφορες, θετικές παρεμβάσεις  είτε από το κράτος κεντρικά, είτε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είχαν αποσπασματικό χαρακτήρα.
Με αποτέλεσμα η Ήπειρος να υστερεί σε υποδομές, θέσεις εργασίας, νέες παραγωγικές δραστηριότητες. Γεγονός που οδήγησε στην αφάνεια τις πολλές κατά τα άλλα παραγωγικές δυνατότητες και το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος της περιοχής μας.
Είναι, λοιπόν, πολύ θετικό το γεγονός ότι έχουμε σήμερα τη χαρά να παρευρίσκονται εδώ, η Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωκοινοβουλίου. Ώστε από κοινού με τους κ. Υπουργούς να συζητήσουμε για την κοινή μας αγωνία. Δεδομένου ότι ο τουρισμός και οι μεταφορές μπορούν να δώσουν μια νέα ώθηση στην παραγωγική ανασυγκρότηση της Ηπείρου.
Και μάλιστα σε μια συγκυρία, που η Ελλάδα διανύει τα τελευταία μέτρα εξόδου από την οκταετή περιπέτεια των μνημονίων. Με τους οικονομικούς δείκτες να βελτιώνονται μέρα με την ημέρα.
Σε αυτή, λοιπόν, τη στιγμή της επαναφοράς της χώρας στην κανονικότητα, είναι η ώρα να επαναφέρουμε την Ήπειρο στο προσκήνιο. Συνθέτοντας ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, βιώσιμο,  δίκαιο και μακρόπνοο.
Κυρίες και Κύριοι,
Από την πρώτη στιγμή, που η Κυβέρνηση αυτή ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας –επειδή και ο Πρωθυπουργός είναι βαθύς γνώστης των προβλημάτων αυτών ως Ηπειρώτης- η ανασυγκρότηση της Ηπείρου τέθηκε ως βασική προτεραιότητα.
Για να ανοίξουν ωστόσο οι αναπτυξιακοί ορίζοντες της περιοχής, βασική προϋπόθεση υπήρξε η άρση της οδικής απομόνωσης της Ηπείρου.
Γεγονός που πραγματοποιήθηκε με την ολοκλήρωση της Ιόνιας οδού και τη σύνδεσή της με την Εγνατία οδό, μετά από την αποδεδειγμένα μεγάλη προσπάθεια του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Η Ήπειρος, μετά από δεκαετίες αγώνων και διεκδικήσεων, είναι πλέον εύκολα προσβάσιμη και με ασφάλεια. Η εκτίναξη του τουρισμού (παραδοσιακού και εναλλακτικού) από τους πρώτους μήνες λειτουργίας της Ιόνιας Οδού αποτελεί την πλήρη δικαίωση της επιλογής μας.
Επόμενη κίνηση ήταν – και ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Υπουργό, τον κ. Σπίρτζη -ο τριπλασιασμός περίπου του Εθνικού Σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την Περιφέρειά μας την περασμένη χρονιά.
Ο οποίος, βέβαια, κατευθύνθηκε σε έργα βασικών, οδικών υποδομών, προκειμένου να εξασφαλίσουμε υψηλή προσβασιμότητα στις περιοχές με πρωτογενή παραγωγή και τουριστικές δραστηριότητες.
Γιατί; Για να οικοδομήσουμε ένα στέρεο και βιώσιμο πρότυπο ανάπτυξης, με άξονες:
τον τουρισμό
την πρωτογενή παραγωγή
την εκπαίδευση
τον πολιτισμό, σε μια περιοχή με διαχρονική ιστορική παρουσία και πλήθος από αρχαιολογικά και βυζαντινά μνημεία και ευρήματα.
Αυτές είναι οι 4 βάσεις, πάνω στις οποίες χτίζουμε το αύριο της Ηπείρου.
Και προωθούμε σειρά από παρεμβάσεις και ριζοσπαστικές και πρωτόγνωρες, που υποστηρίζουν το περιφερειακό αναπτυξιακό μας σχέδιο.
Θα μου επιτρέψτε να ξεκινήσω από την πιο πρόσφατη παρέμβαση.  Μόλις πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησε η διαβούλευση του σ/ν για την ίδρυση του «Πανεπιστημίου Ιωαννίνων».
Ένα αίτημα δεκαετιών, ζωτικό για την περιοχή μας, γίνεται πραγματικότητα.
Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων εντάσσονται:
-Η σχολή Γεωπονίας με έδρα την Άρτα. Η οποία θα έχει δύο τμήματα. Το τμήμα Γεωπονίας και το τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής.
-Το τμήμα Μουσικών Σπουδών, με έδρα την πόλη της Άρτας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Καλών Τεχνών,
-Το τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, με έδρα την πόλη της Άρτας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών,
Η Σχολή Γεωπονίας είναι ένα διαχρονικό αίτημα των παραγωγών της περιοχής μας, καθώς η σύνδεση της γνώσης με την τοπική πρωτογενή παραγωγή θα βοηθήσει σημαντικά στην περαιτέρω ανάπτυξή της.
Κυρίες και κύριοι,
Η Ήπειρος, μέχρι πρότινος, υπήρξε οδικά -και όχι μόνο- απομονωμένη από τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Τα όποια «αναπτυξιακά» σχέδια του παρελθόντος καταρτίστηκαν ερήμην της, πίσω από κλειστές πόρτες κυρίως της Αθήνας. Πόρτες, που άνοιγαν μόνο σε «εκλεκτούς», με υψηλές προσβάσεις και ισχυρά πελατειακά δίκτυα.
Αυτήν την ανισότητα, αυτή την διαπλοκή, την αντιμετωπίζουμε δραστικά και οριστικά, με σύμμαχό μας την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.  Γιατί η ψηφιοποίηση και η διασύνδεση υπηρεσιών και αγαθών μπορούν να υπερβούν με τρόπο διαφανή τα όποια στεγανά. Γεγονός που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του 21ου αιώνα, όπως και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δηλαδή, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, που αντιμετωπίζει δραστικά τη γραφειοκρατία, μειώνοντας πραγματικά το λειτουργικό κόστος του Δημοσίου. Στην κατεύθυνση αυτή, στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης εργαζόμαστε ήδη για δημόσιες, ψηφιακές υπηρεσίες, με ορίζοντα το 2020.
Κυρίες και Κύριοι,
Κανένα παραγωγικό μοντέλο δεν θα έχει στέρεες βάσεις, αν δεν στηριχθεί στους ανθρώπινο δυναμικό και στις επιχειρήσεις. Εφόσον βέβαια, ως Πολιτεία εξασφαλίσουμε τα εργαλεία και ανοίξουμε νέους, αναπτυξιακούς δρόμους.
Για το λόγο αυτό, ξεκινάμε στις αρχές Ιουνίου το πρόγραμμα  «Ψηφιακές Δεξιότητες για την Ανάπτυξη του Τουρισμού» και για τις «ψηφιακές ευκαιρίες», σε συνεργασία με τη Google και την Περιφέρεια Ηπείρου.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το συντονισμό της οποίας για τη χώρα μας πραγματοποιεί το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Μέσα, λοιπόν, από τη συγκεκριμένη αλλά και μελλοντικές δράσεις, αποβλέπουμε:
στην ενδυνάμωση των τοπικών επαγγελματιών του κλάδου με ψηφιακές δεξιότητες,
στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας,
στην τόνωση της οικονομίας
και τελικά στη μείωση της ανεργίας.
Εστιάζοντας σε δυναμικούς και εξωστρεφείς κλάδους της οικονομίας, όπως ο τουρισμός.
Τώρα, που οι οδικοί άξονες έχουν επιδράσει καταλυτικά στην προσέλκυση επισκεπτών από διάφορα κράτη στην περιοχή μας. Οι οδικοί άξονες της Ηπείρου άνοιξαν νέα παράθυρα ευκαιρίας για ανάπτυξη.
Κυρίες και Κύριοι Ευρωβουλευτές,
Φίλες και Φίλοι,
Τώρα που η χώρα μας επιχειρεί την μεγάλη, αναπτυξιακή στροφή, ο τόπος μας, η Ήπειρος, οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β΄ βαθμού, οι παραγωγικοί φορείς, οι συλλογικότητες, οι επιστημονικοί φορείς, κάθε πολίτης που νοιάζεται, όλοι εμείς, έχουμε την δική μας ευκαιρία.
Έχουμε την ευκαιρία, όλοι μας, να αξιοποιήσουμε -ο καθένας από τον τομέα του- τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας.
Στο αναπτυξιακό συνέδριο για την Περιφέρεια Ηπείρου, το οποίο πραγματοποιήθηκε πριν λίγους μήνες, είχαμε τη δυνατότητα να συνδιαμορφώσουμε τις πολιτικές για την προοπτική της περιοχής.
Γνωρίζω ότι είχατε σήμερα την ευκαιρία να επισκεφθείτε σημεία της Άρτας με ασύγκριτο φυσικό κάλλος, όπως και μνημεία του πολιτισμού μας.
Επισκεφθήκατε σήμερα την Παρηγορήτισσα, την δεύτερη πιο σημαντική βυζαντινή εκκλησία της Ελλάδας. Μαζί με:
Το Γεφύρι της Άρτας,
τα αναρίθμητα βυζαντινά μνημεία,
τον υδροβιότοπο του Αμβρακικού,
τα εκπληκτικά Τζουμέρκα, με τα διεθνή ορειβατικά μονοπάτια,
τον Άραχθο, προορισμό εναλλακτικού τουρισμού
το αρχαιολογικό μας μουσείο με τους θησαυρούς της Αρχαίας Αμβρακίας
τις απίστευτες παραλίες του Αχελώου,
τα άλλα ιστορικά Γεφύρια,
τα υπέροχα Ζαγοροχώρια αλλά και τα αρχαία θέατρα, ξεκινώντας από αυτά της Νικόπολης και φθάνοντας μέχρι αυτό της Δωδώνης.
Είναι ένα ελάχιστο δείγμα από τα αξιοθέατα της Ηπείρου και της Π.Ε. Άρτας.
Γιατί η πόλη μας έχει διαχρονική, ιστορική παρουσία ανά τους αιώνες.  Δομήθηκε στα θεμέλια της αρχαίας Αμβρακίας και ήταν δυναμικά παρούσα τόσο στους αρχαίους χρόνους όσο και μετέπειτα στο Βυζάντιο.
Στην Άρτα αποτυπώνονται όλες οι ιστορικές περίοδοι της Ελλάδας μέσα από μνημεία και χιλιάδες ευρήματα. Μόνο που όλος αυτός ο πλούτος έμενε κρυφός και άγνωστος ακόμη και σε μεγάλο αριθμό Ελλήνων, γιατί ήταν απροσπέλαστος.
Κυρίες και Κύριοι,
Η εποχή της παρακμής για την Ήπειρο έχει τελειώσει. Οι δρόμοι του μέλλοντος για την περιοχή μας έχουν ανοίξει.  Και οδηγούν στη συλλογική ευημερία μέσα από τον τουρισμό, την πρωτογενή παραγωγή, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό.
Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.