28 Φεβ 2018

Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα. Και μαζί της αλλάζει σελίδα η ελληνική Δημόσια Διοίκηση

Το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης πρωτοστατεί σε αυτήν την αλλαγή, νομοθετώντας και υλοποιώντας ένα ευρύ πλέγμα μεταρρυθμίσεων, που έχουν ολιστικό χαρακτήρα και είναι προσανατολισμένες στο αποτέλεσμα.


   Τις αλλαγές που έχει εφαρμόσει και τις μεταρρυθμίσεις που ήδη προωθεί η κυβέρνηση στη Δημόσια Διοίκηση, πρόταξε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στη διαβούλευση των φορέων για την ενότητα «Good Governance, Accountable Institutions, Transparency» του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού 2014-2021 του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.
   Συγκεκριμένα στον χαιρετισμό της, η κ. Γεροβασίλη σημείωσε:

Αξιότιμε κύριε Πρέσβη της Νορβηγίας,
Κυρίες και κύριοι,
Σας καλωσορίζω στην Αθήνα και είμαι βέβαιη πως η σημερινή σας παρουσία εδώ αποτελεί μια ουσιαστική συνεισφορά στη συζήτηση που γίνεται για το θέμα της καλής διακυβέρνησης στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα. Και μαζί της αλλάζει σελίδα η ελληνική Δημόσια Διοίκηση.
Το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης πρωτοστατεί σε αυτήν την αλλαγή, νομοθετώντας και υλοποιώντας ένα ευρύ πλέγμα μεταρρυθμίσεων, που έχουν ολιστικό χαρακτήρα και είναι προσανατολισμένες στο αποτέλεσμα.
Η τριετής στρατηγική μας για την μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης παίρνει σάρκα και οστά.
Σήμερα είμαστε σε θέση να πούμε ότι οι στέρεες, μακρόπνοες και ουσιαστικές αυτές μεταρρυθμίσεις θα αποτρέψουν την επανάληψη των φαινομένων κακοδιοίκησης και διαφθοράς που μεταξύ άλλων οδήγησαν την Ελλάδα στην χρεοκοπία.
Έχουμε ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα μετασχηματισμού του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο δεν μένει στα χαρτιά. Αλλά, γίνεται πράξη.
Και γίνεται πράξη, γιατί μεταξύ άλλων τοποθετούμε σε νέα θεμέλια τη βελτίωση της οργανωτικής αποτελεσματικότητας των φορέων του δημόσιου τομέα, στους τομείς της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, της ενίσχυσης της διαφάνειας και της καταπολέμησης της διαφθοράς.
Πάνω σε αυτά τα νέα θεμέλια, πετυχαίνουμε την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας.
Που με τη σειρά του οδηγεί στη βελτίωση της σχέσης μεταξύ του δημόσιου τομέα, των πολιτών και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Κερδίζουμε διαρκώς έδαφος και επιδεικνύουμε ισχυρή πολιτική βούληση για την επίτευξη των στόχων της διοικητικής ανασυγκρότησης.
Που ουσιαστικά είναι εθνικοί στόχοι για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Σε αυτές μας τις προσπάθειες, έχει ήδη ενταχθεί η σύναψη στοχευμένων συνεργασιών με σημαντικούς διεθνείς και ευρωπαϊκούς φορείς.
Φορείς, οι οποίοι εμπράκτως θα παρέχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και βοήθεια στα προς υλοποίηση κρίσιμα έργα.
Πριν από μερικούς μήνες, συναντήθηκα με τον Πρέσβη της Νορβηγίας στην Ελλάδα, Γιορν Γκέλσταντ.
Κοινή διαπίστωση ήταν ότι υπάρχουν εξαιρετικές δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Νορβηγίας σε θέματα του ενίσχυσης του δημοσίου τομέα.
Αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας με τη νορβηγική κυβέρνηση αποτελεί κι η σημερινή συνάντηση, στην οποία πολύτιμη υπήρξε η βοήθεια του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης.
Σ’ αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθώ και στη βοήθεια του ΟΟΣΑ.
Η παρουσία των εκπροσώπων του οργανισμού εδώ σήμερα αποτελεί για εμάς ένα ακόμα εχέγγυο για την επιτυχή ολοκλήρωση των στόχων που θα συζητηθούν και αποκρυσταλλωθούν από τη διαβούλευσή μας.
Και είναι η πρώτη φορά που τρεις εξειδικευμένοι φορείς –το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ο Συνήγορος του Πολίτη και η Γενική Γραμματεία για τη Καταπολέμηση της Διαφθοράς– θα ακούσουν και θα αποτυπώσουν συγκεκριμένες προτάσεις, όπως θα τεθούν από τους εξειδικευμένους φορείς που κλήθηκαν να συμμετάσχουν.
Ώστε να διαμορφωθεί μια ενιαία, κοινή δέσμη προτάσεων στους τομείς της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, της διαφάνειας και της καταπολέμησης της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα.
Αυτή η δέσμη προτάσεων θα ενσωματώσει και την τεχνογνωσία της Νορβηγίας, χώρας που πρωτοπορεί στους τομείς αυτούς.
Μιλάμε για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού με ψηφιακές δεξιότητες.
Για την εφαρμογή νέων καινοτόμων υπηρεσιών, που θα προσφέρουν λύσεις στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, μέσω του πρωτοπόρου και επιτυχημένου θεσμού των Κ.Ε.Π.
Αλλά και για την ενίσχυση της θέσης των γυναικών σε διευθυντικές θέσεις στον δημόσιο τομέα.
Κυρίες και κύριοι,
Δεν πρόκειται απλώς για καταγεγραμμένες ανάγκες, αλλά για προτεραιότητες της μεταρρυθμιστικής πολιτικής μας.
Κι αυτό νομίζω είναι το κεντρικό ζητούμενο από τη σημερινή μας συνάντηση:
Η ανάδειξη και η διατύπωση προτάσεων για μια σειρά εμβληματικών δράσεων σε όλο το φάσμα της καλής διακυβέρνησης, δράσεων ενιαίων και συνεκτικών, όχι αποσπασματικών και ασύνδετων.
Προκειμένου, τελικά, να δοθεί η αναγκαία μόχλευση για την περαιτέρω επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους.
Τόσο ο κ. Ποττάκης όσο και ο Γενικός Γραμματέας, κ. Χρήστου, θα σας αναλύσουν με τη σειρά τους το πλαίσιο και τις προτεραιότητες για τις θεματικές της ενίσχυσης της διαφάνειας και της καταπολέμησης της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα.
Από την πλευρά μου θέλω για άλλη μια φορά να σας καλωσορίσω και να στείλω το μήνυμα πως βγάζουμε την Ελλάδα από μια πολυετή περιπέτεια, αλλά κυρίως διασφαλίζουμε πως αυτή η περιπέτεια δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον.
Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.