29 Ιαν 2018

Με αφετηρία την Πίνδο, καινοτόμο πρόγραμμα οικολογικής εκπαίδευσης μαθητών

- Ξεκινά από 1η Φεβρουαρίου για 25 σχολεία των Ιωαννίνων και Γρεβενών
- Ο Κήπος του Ιπποκράτη στη Βωβούσα
- Τα παιδιά συνειδητοποιούν και αξιοποιούν τον πλούτο της φύσης, μέσα από απλές καθημερινές ασχολίες

   Από την 1η Φεβρουαρίου ξεκινούν για 25 σχολεία των Ιωαννίνων και των Γρεβενών, εκπαιδευτικά προγράμματα οικολογικού αλφαβητισμού. Το καινοτόμο πρόγραμμα, πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς Άγονη Γραμμή Γόνιμη και New Wrinkle και χρηματοδοτείται από το σύνολο των κερδών των προϊόντων περιποίησης σώματος της Apivita με άγρια βότανα της Πίνδου.
   Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε στην Αθήνα, με τον πρόεδρο της εταιρίας Νίκο Κουτσιανά να τονίζει ότι «γυρίζουμε πίσω τα κέρδη που πήραμε από την Πίνδο και τα επανεπενδύουμε στη εκπαίδευση».
   Σκοπός του εγχειρήματος είναι να συμβάλει η Apivita στην προστασία της φύσης και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, ώστε σε συνδυασμό με την επένδυση στη γνώση να αξιοποιηθεί ο μεγάλος πλούτος της ελληνικής φύσης. Επιπλέον, όπως τόνισε ο εμπνευστής του προγράμματος Θάνος Κουτσιανάς, η οικολογική γνώση οδηγεί σε καινοτομίες σε πολλά πεδία, όπως για παράδειγμα η αρχιτεκτονική και η ηλιακή ενέργεια.
   Στον χαιρετισμό του, ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης επισήμανε αναφερόμενος στο πρόγραμμα ότι «μπορεί η επιχειρηματικότητα να συμβαδίσει με την κοινωνική δραστηριότητα». Μάλιστα, αναφερόμενος στις επιθέσεις που συχνά δέχεται η κυβέρνηση πως δήθεν αντιστρατεύεται την επιχειρηματικότητα είπε χαρακτηριστικά ότι «με επιχειρήσεις όπως η Apivita χαιρόμαστε να συνεργαζόμαστε».
   Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Τασούλας είπε ότι «Η αλλαγή τοπίου μέσω επιχειρηματικότητας με πυρήνα την δημιουργικότητα αντί της απληστίας είναι η απάντηση στην κακή επιχειρηματικότητα».
   Από την πλευρά του, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου σημείωσε ότι «το κοινωνικό μέρισμα της επιτυχίας μπορεί να οφελήσει πολλούς».
   Η αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Παναγιώτα Μητροκώστα είπε ότι «απαιτείται η αφύπνιση της οικολογικής συνείδησης και να μείνουν οι νέοι στον τόπο τους για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης».
  Καινοτόμο πρόγραμμα
   Το καινοτόμο πρόγραμμα που θέτει σε εφαρμογή η Apivita πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς Άγονη Γραμμή Γόνιμη και New Wrinkle. Η εταιρεία δημιούργησε μια νέα σειρά προϊόντων περιποίησης σώματος, την Pindos Wild Herbs, η οποία είναι ειδικά σχεδιασμένη για να υποστηρίξει τα εκπαιδευτικά προγράμματα οικολογικού αλφαβητισμού για τα παιδιά και γενικότερα τους νέους της Πίνδου. Το πρόγραμμα, όπως είπαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας, είναι σχεδιασμένο για τα παιδιά των νομών Ιωαννίνων και Γρεβενών και χρηματοδοτείται από το σύνολο των κερδών των προϊόντων περιποίησης σώματος της Apivita με άγρια βότανα της Πίνδου. Ήδη από τον περασμένο Αύγουστο δέκα νηπιαγωγοί και δάσκαλοι παρακολούθησαν στη νότια Αγγλία σεμινάρια για το πώς να εντάξουν στην καθημερινή δραστηριότητα την ύπαιθρο, ώστε να γίνει «καμβάς» της εκπαίδευσης των παιδιών εκτός σχολικής αίθουσας.
   Με την έναρξη του προγράμματος από τον τρέχοντα μήνα στα σχολεία, οι σχεδιαστές του φιλοδοξούν ότι «θα κάνει τη διαφορά τόσο σε επιχειρηματικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο».
  Ο κήπος του Ιπποκράτη
   Ένα από τα κύρια μέσα καλλιέργειας και εμπέδωσης οικολογικής συνείδησης είναι ο πρότυπος βοτανικός Κήπος του Ιπποκράτη που δημιουργήθηκε στην περιοχή της Βωβούσας. Ο Κήπος του Ιπποκράτη συγκεντρώνει τα άγρια βότανα της Πίνδου και όχι μόνο. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να περπατήσουν στα ειδικά διαμορφωμένα μονοπάτια, θαυμάζοντας τα βότανα και γνωρίζοντας τις θεραπευτικές τους ιδιότητες μέσα από ειδικές περιηγήσεις για το κοινό. Το έργο, όπως τονίστηκε, είναι το πρώτο από ένα σύνολο έργων υποδομής ήπιας κλίμακας, τα οποία θα λειτουργήσουν ως εστίες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για μικρούς και μεγάλους.
   Όπως ανέφερε η διδάκτωρ Βιολογίας και Συστηματικής Βοτανικής - Φυτοκοινωνιολογίας Ειρήνη Βαλλιανάτου, ένας από τους λόγους που επελέγη η Βωβούσα, ήταν και το οικολογικό μάθημα που έδωσε με τις επιπτώσεις του η εκτροπή του Αώου.
  Εκπαίδευση ενηλίκων
   Ο Ντίνος Μαχαίρας, επικεφαλής της ΜΚΟ Γη ανέφερε ότι ήδη οι πρώτες δασκάλες και νηπιαγωγοί από σχολεία της Πίνδου ταξίδεψαν τον Αύγουστο του 2017 στην Αγγλία και εκπαιδεύτηκαν στο Ινστιτούτο Embercombe πάνω στα οφέλη της υπαίθριας μάθησης και στο πώς μπορεί να λειτουργήσει ένα ανοιχτό σχολείο μέσα στη φύση. Τόνισε ότι μέσα από μια βιωματική διαδικασία, σε λιβάδια και δάση αντί για αίθουσες διδασκαλίας, εφοδιάστηκαν με τη γνώση και κυρίως την έμπνευση που χρειάζεται για να διεγείρουν τη φυσική τάση των παιδιών να συνδιαλέγονται με το περιβάλλον. Στόχος είναι, είπε, να δημιουργηθεί ένα δίκτυο από πρεσβευτές οι οποίοι θα λειτουργούν πλέον ως πολλαπλασιαστές γνώσης αλλά και ως θεματοφύλακες του τοπικού φυσικού πλούτου.
  Εκπαίδευση παιδιών
   Στους σχεδιασμούς της Apivita περιλαμβάνεται και μια σειρά από δράσεις με κύριο στόχο την αφύπνιση όλων των αισθήσεων του παιδιού μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Πρόκειται για δράσεις που προσεγγίζουν τη φύση πολύπλευρα, προτρέπουν τα παιδιά να γίνουν ερευνητές, αλλά ταυτόχρονα τα προσκαλούν να δημιουργήσουν και να αφήσουν το δικό τους αποτύπωμα. Έτσι, από τον τρέχοντα μήνα έως τον Μάιο τα παιδιά τουλάχιστον 25 σχολείων των Νομών Ιωαννίνων και Γρεβενών θα έχουν την ευκαιρία να γίνουν οι αποδέκτες αυτής της συλλογικής δράσης και να έρθουν τελικά πιο κοντά στην ίδια τους τη φύση. Μέσα από συνεργασίες με ομάδες που προσεγγίζουν η καθεμία διαφορετικά το θέμα «φύση», σχηματίζονται εργαστήρια εναλλακτικής μάθησης με άξονες τη φαντασία, τον λόγο, την τέχνη, την αρχιτεκτονική, τον ήχο, την πεζοπορία, τις γεύσεις κ.ά.
  Βοτανικοί κήποι
   Μια δράση, η οποία απευθύνεται στις τάξεις του δημοτικού με 3-4 συναντήσεις ανά σχολείο, περιλαμβάνει την κατασκευή σχολικών βοτανόκηπων και την οργάνωση πρακτικών εργαστηρίων βοτανοθεραπείας. Στόχος είναι μέσα από αυτές τις δραστηριότητες να δοθεί στα παιδιά η ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τα βότανα της ελληνικής φύσης και να αποκτήσουν βασικές γνώσεις που θα τους επιτρέψουν να τα εντάξουν στην καθημερινότητά τους. Οι σχολικοί βοτανόκηποι θα αποτελούν ανοιχτές αίθουσες διδασκαλίας που θα υποστηρίζουν σχετικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες, παρέχοντας στα παιδιά τη δυνατότητα να εξοικειωθούν με τα βότανα, τόσο σαν ζωντανούς οργανισμούς, όσο και σαν θεραπευτικά μέσα. Παράλληλα, μέσα από τα πρακτικά εργαστήρια βοτανοθεραπείας τα παιδιά θα γνωρίσουν τις βασικές τεχνικές επεξεργασίας των βοτάνων που καλλιεργούν και θα εμπλακούν ενεργά στη διαδικασία παραγωγής απλών σπιτικών γιατρικών.
  Η φύση στην καθημερινότητα
   Σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες απευθύνεται μια σειρά εργαστηρίων που σκοπό έχει να φέρει τα παιδιά κοντά στη φύση μέσα από καθημερινές πρακτικές όπως:
   - Να αποκτήσουν προσωπική εμπειρία από τη μυρωδιά και γεύση κάθε φυτού, αναπτύσσοντας ικανότητες αυτοπαρατήρησης που θα μπορούν να αξιοποιήσουν σε καθετί που τρώνε ή μυρίζουν.
   - Να κατασκευάσουν φωλιές για έντομα παίζοντας ενεργό ρόλο στην προστασία των μελισσών.
   - Να καταλάβουν τις ιδιότητες του μαλλιού και να το χρησιμοποιήσουν σε καλλιτεχνικές κατασκευές.
   - Να δημιουργήσουν ένα πλάνο δράσης με θετικές, πρακτικές, εφικτές λύσεις για τα περιβαλλοντικά προβλήματα του κόσμου.
   - Να δουν τη φύση σαν μια τεράστια αγορά αγαθών.
   Στόχος είναι η συνειδητοποίηση και αξιοποίηση του πλούτου της φύσης σε απλές καθημερινές ασχολίες.
   Άλλα προγράμματα επίσης περιλαμβάνουν πεζοπορία στη φύση, θεματική ενότητα για το νερό, ηχητικούς περίπατους, γνωριμία με αντιπροσώπους των τεχνών, το φυτολόγιο της Πίνδου, την αρχιτεκτονική της φύσης και αρκετά ακόμη.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.