7 Ιαν 2018

Δηµοτική Τακτοποίηση των Ροµά

Τι περιλαμβάνει η ΚΥΑ Σκουρλέτη-Γεροβασίλη-Φωτίου

   Με ΚΥΑ, που υπογράφουν ο υπ. Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, η υπ. Διοικητικής Ανασυγρότησης Όλγα Γεροβασίλη και η αναπληρώτρια υπ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, συγκροτείται στο Υπουργείο Εσωτερικών «Οµάδα ∆ιοίκησης Έργoυ για την Αστική και ∆ηµοτική Τακτοποίηση των Ροµά».
   Η Οµάδα ∆ιοίκησης Έργου για την Αστική και ∆ηµοτική Τακτοποίηση των Ροµά έχει ως σκοπό την άρση των θεσµικών και πρακτικών δυσκολιών που συναντούν οι Ροµά για την αστική και δηµοτική τους τακτοποίηση, στο πλαίσιο της διευκόλυνσης αυτών στην ισότιµη πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά καθώς και η λειτουργία της αστικής και δηµοτικής τακτοποίησης ως µηχανισµού διασφάλισης της νοµιµότητας.
   Προς τον σκοπό αυτό, θα εκπονηθεί σχέδιο δράσης για την αστική και δηµοτική τακτοποίηση των Ροµά, θα υποβληθούν επεξεργασµένες προτάσεις για την επίλυση προβληµάτων και θα καταρτισθεί σχετικό προσχέδιο νόµου, εφόσον προκύψει αναγκαιότητα.
   Το έργο της περιλαµβάνει ιδίως:
   - Τη συλλογή στοιχείων αστικών και δηµοτικών ζητηµάτων που προκύπτουν από τις καταγραφές, µελέτες και αναφορές αρµοδίων οργάνων, όπως αυτές που προέρχονται από ∆ήµους της χώρας, τα Κέντρα Κοινότητας/Παραρτήµατα Ροµά, το ΚΕΕΛΠΝΟ, την ΕΛΣΤΑΤ, την ΜΟ∆ και την ΕΥΣΕΚΤ.
   - Την ανάδειξη και κατηγοριοποίηση προβληµάτων αστικής και δηµοτικής φύσεως, των συνεπειών τους και των συναφών µε αυτές θεµάτων. Αναφέρονται ενδεικτικά: ο αδηµοτολόγητος πληθυσµός, η έλλειψη ταυτοποιητικών εγγράφων, λανθασµένες εγγραφές σε ληξιαρχεία και δηµοτολόγια, πολλαπλές εγγραφές, προβληµατικές οικογενειακές µερίδες, πολλαπλές καταχωρήσεις συµφώνων συµβίωσης, εικονικοί γάµοι, αποκλεισµός πρόσβασης σε παροχές/επιδόµατα, επιπρόσθετα θέµατα οικονοµικού, εφοριακού και νοµικού περιεχοµένου και ζητήµατα ανθρωπίνων δικαιωµάτων.
   - Τη µελέτη ζητηµάτων ιθαγένειας που σχετίζονται µε την αστική και δηµοτική τακτοποίηση των Ελλήνων Ροµά.
   - Τη µελέτη του ισχύοντος νοµικού πλαισίου στην Ελλάδα (διοικητικό, δικαστικό σκέλος), λαµβάνοντας υπόψη την εφαρµογή του στην πράξη καθώς και το κόστος και τον χρόνο που απαιτείται σε κάθε περίπτωση.
   - Τη µελέτη και επεξεργασία προηγούµενων ολοκληρωµένων προτάσεων από αρµόδιους φορείς, ανεξάρτητες αρχές και συµβουλευτικά όργανα, για την επίλυση των αστικών και δηµοτικών εκκρεµοτήτων των Ροµά.
   - Τη µελέτη µεθόδων ταυτοποίησης και διασταύρωσης στοιχείων και τη δυνατότητα εφαρµογής τους για τις ανάγκες των σκοπών της Οµάδας ∆ιοίκησης Έργου.
   - Τη µελέτη καλών πρακτικών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
   - Την συνεκτίµηση ειδικότερων προβληµάτων, συναφών προς την ανάγκη για αστική και δηµοτική τακτοποίηση της ειδικής κοινωνικής οµάδας σε συνεργασία µε τα συναρµόδια Υπουργεία.
   - Την διαµόρφωση πρότασης για εργαλεία που θα συµβάλλουν στην εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των εµπλεκοµένων (δημόσια διοίκηση και πολίτες Ροµά) για την αναγκαιότητητα της αστικής και δηµοτικής τακτοποίησής τους.
   Η Οµάδα ∆οίκησης Έργου δύναται να απευθύνεται ή να καλεί στις συνεδριάσεις της και να συνεργάζεται µε οποιονδήποτε θεσµικό φορέα, ειδικό, εµπειρογνώµονα, που κρίνεται ότι µπορεί να συνδράµει στην επίτευξη των στόχων της.
   Η Οµάδα ∆ιοίκησης Έργου θα εκτελέσει το έργο της χωρίς πρόσθετη αµοιβή ή άλλου είδους αποζηµίωση και θα συνεδριάζει εντός του κανονικού ωραρίου λειτουργίας των δηµόσιων υπηρεσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.