1 Δεκ 2017

Λαϊκή κατοικία και ευσεβείς πόθοι

Το θέμα που θεωρητικώς υφίσταται και πρέπει να συζητηθεί και να αντιμετωπιστεί εγκαίρως, αφορά λαϊκή κατοικία ιδιοκτητών που θα βρεθούν σε δύσκολη θέση μόλις παύσουν όλες οι προστατευτικές ρυθμίσεις. Όλα τα υπόλοιπα είναι "να 'χαμε να λέγαμε"

   Με αφορμή τους πλειστηριασμούς της περασμένης Τετάρτης, τους πρώτους ηλεκτρονικούς και αυτούς του Ειρηνοδικείου, μια εφημερίδα διαπίστωσε χθες ότι «Άναψε το φυτίλι» και μια άλλη ότι «Ξυπνάει το πεζοδρόμιο. Χάνουν τον έλεγχο και υποχωρούν ατάκτως». Και οι δύο εφημερίδες απηχούν σε γενικές γραμμές θέσεις της Ν.Δ., που ποσώς ενδιαφέρεται για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά καίγεται για να ανάψει το φυτίλι ή να ξυπνήσει το πεζοδρόμιο μήπως ευοδωθούν τα όνειρά τους. Μύχιοι πόθοι...
   Σ' αυτή τη φάση και γι' αυτό το θέμα οι πιθανότητες να υπάρξει λαϊκός ξεσηκωμός, από τον οποίο μάλιστα να επωφεληθεί η Ν.Δ., είναι από ελάχιστες έως ανύπαρκτες, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υφίσταται μείζον θέμα, ίσως και θέμα γενικά.
   Μέχρι το τέλος του χρόνου βρίσκεται σε ισχύ η λεγόμενη ρύθμιση προστασίας πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας έως 140.000 ευρώ και, άρα, όποιος αδυνατεί να ανταποκριθεί στις δανειακές υποχρεώσεις του μπορεί να ενταχθεί. Όποιος μέχρι τώρα ανταποκρίνεται ,αλλά βρεθεί σε δύσκολη θέση, το 2018 μπορεί να καταφύγει στον Νόμο Κατσέλη - Σταθάκη, ο οποίος παραμένει σε ισχύ μέχρι το τέλος του 2018.
   Παράλληλα με τις νομικές κατοχυρώσεις, η κυβέρνηση έχει αναλάβει ρητή δέσμευση να μην εκπλειστηριαστεί καμία λαϊκή κατοικία (έως 280.000 ευρώ) καθ' οιονδήποτε τρόπο. Ανάλογη δέσμευση έχουν αναλάβει και οι τραπεζίτες, παρ' ότι με τις δικές τους δεσμεύσεις δεν μπορεί να κοιμάται κανείς ήσυχος, αφού με την ευκολία που παρέχονται μπορούν και να αναιρεθούν.
   Όμως η δυσπιστία απέναντι στις τράπεζες, ακόμη και απέναντι στην κυβέρνηση, δεν θα πρέπει να τυφλώνει κανέναν έναντι του γεγονότος ότι ενδεχόμενοι πλειστηριασμοί πρώτης ή λαϊκής κατοικίας ενέχουν τεράστιο πολιτικό και ηθικό κίνδυνο τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τις τράπεζες, ενώ και οικονομικά είναι ελάχιστα αποδοτικοί.
   Τα παραπάνω σημαίνουν ότι δεν γίνονται πλειστηριασμοί στην Ελλάδα ή ότι όλα είναι ρόδινα; Ναι και όχι.
   Ναι όσον αφορά πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας ή μικρής, κάτω των 280.000 ευρώ, παρ' ότι η νομική προστασία βρίσκεται στις 140.000 ευρώ, ακίνητης περιουσίας που είναι υποθηκευμένη στις τράπεζες.
   Όχι όσον αφορά πλειστηριασμούς κατοικιών για χρέη προς άλλους ιδιώτες ή προς το Δημόσιο, το οποίο όμως δεν αγγίζει ακίνητα κάτω των 400.000 - 500.000 ευρώ.
   Καλώς; Καλώς και τελεία. Όχι, όμως, και παύλα. Το θέμα που θεωρητικώς υφίσταται και πρέπει να συζητηθεί και να αντιμετωπιστεί εγκαίρως, αφορά λαϊκή κατοικία ιδιοκτητών που θα βρεθούν σε δύσκολη θέση μόλις παύσουν όλες οι προστατευτικές ρυθμίσεις. Όλα τα υπόλοιπα είναι «να 'χαμε να λέγαμε».
από το Κύριο Άρθρο στην ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.