3 Νοε 2016

«Μαύρο» για τα περιφερειακά κανάλια, εάν εφαρμοστεί η πρόταση της Ν.Δ.

Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειακών Καναλιών Ελλάδος: «Θα κλείσει η φωνή της περιφέρειας»

   Την αντίδραση των ιδιοκτητών των περιφερειακών καναλιών έχει προκαλέσει η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τις τηλεοπτικές άδειες. Μιλά στο stokokkino.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειακών Καναλιών Ελλάδος, Ιωάννης Πανταζόπουλος, επισημαίνοντας πως η εφαρμογή της πρότασης της ΝΔ, «θα σημαίνει μαύρο στην περιφέρεια. Θα κλείσει η φωνή της περιφέρειας».
   «Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, έτσι όπως είναι γραμμένη, θέλει οπωσδήποτε επεξηγήσεις. Να μας εξηγήσει ο κ. Μητσοτάκης πως τα βρήκε αυτά τα ποσά και τα έβαλε στην πρόταση», επισημαίνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Αντί να βοηθήσει να γίνει κάπως καλύτερος ο νόμος Παππά, απορρίπτει όλα τα καλά που έχει και προσθέτει δικά του, τα οποία είναι και καλά και πάρα πολύ κακά». Κληθείς να σχολιάσει τι θα σήμαινε για τα περιφερειακά κανάλια η εφαρμογή της πρότασης της ΝΔ, τονίζει: «Εάν ακολουθηθούν όσα λέει μέσα, θα σημαίνει μαύρο στην περιφέρεια. Θα κλείσει η φωνή της περιφέρειας».
   Παράλληλα, ο ίδιος στέκεται στη σημασία των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών και την άμεση σύνδεσή τους με τον τόπο όπου λειτουργούν, αναφέροντας πως «για να μάθουνε μία είδηση του τόπου τους οι κάτοικοι της περιφέρειας, την μαθαίνουν πάντα από τον περιφερειακό σταθμό. Ειδάλλως οι πανελλήνιοι σταθμοί θα πρέπει να πάρει κάποιος ένα οπλοπολυβόλο και να σκοτώσει 40 για να αναφέρουν τι συνέβη στην τάδε περιφέρεια».
   Αναλυτικότερα, κριτικάροντας την πρόταση της ΝΔ όπου μεταξύ άλλων ορίζεται «ως ελάχιστο καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο των υποψηφίων για τη χορήγηση άδειας εθνικής εμβέλειας το ποσό των δώδεκα εκατομμυρίων (12.000.000) ευρώ για τη χορήγηση άδειας παρόχου περιφερειακής εμβέλειας ποσό μέχρι τριών εκατομμυρίων (3.000.000) ευρώ», ο κ. Πανταζόπουλος διερωτάται «Ποιος σταθμός έχει να βάλει 3 εκατομμύρια μετοχικό κεφάλαιο εκτός από 2-3 σταθμούς οι οποίοι έχουν από πίσω τους άλλες εταιρείες;», προσθέτοντας πως 25 χρόνια τώρα οι σταθμοί έχουν εξανεμίσει το αρχικό τους κεφάλαιο και εκτιμά ότι δεν δύνανται να διαθέσουν ούτε 150.000 ευρώ μετοχικό κεφάλαιο.
   Όσον αφορά δε, την πρόβλεψη «ότι 15 ημέρες μετά τη λήψη της άδειας, η επιχείρηση οφείλει να καταθέσει εγγυητική επιστολή αναγνωρισμένου πιστωτικού ιδρύματος ύψους ενός εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ, η οποία παραμένει σε ισχύ καθ’ όλη τη διάρκεια της άδειας», ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειακών Καναλιών Ελλάδος τονίζει πως δεν εξηγείται για ποιους, εάν δηλαδή αφορά μόνο τους πανελλήνιους σταθμούς ή όχι, ενώ όπως προσθέτει αυτό προωθεί μεγαλοϊδιοκτήτες καναλιών να δραστηριοποιηθούν στην επαρχία παίρνοντας κανάλια.
   Ο ίδιος στέκεται και σε μία σειρά άλλων ζητημάτων που προκύπτουν από την πρόταση της ΝΔ, όπως για παράδειγμα ότι σε σχέση με τον καθορισμό του αριθμού όλων των ειδών τηλεοπτικών αδειών αναγνωρίζεται στο ΕΣΡ η δυνατότητα «να ζητά τη μη δεσμευτική γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.), αλλά και τεχνικές γνώμες ανεξάρτητων εμπειρογνωμώνων». Όπως λέει ο κ. Πανταζόπουλος η γνώμη τους πρέπει να είναι δεσμευτική καθώς το ΕΣΡ δεν έχει τις δυνατότητες να το κάνει από μόνο του. «Επιβάλλεται το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο να λειτουργεί και να δίνει συχνότητες ανάλογα με τις τεχνικές δυνατότητες που υπάρχουν. Όχι να μην είναι δεσμευτική η γνώμη των τεχνικών», αναφέρει χαρακτηριστικά.
   Επίσης, όσον αφορά το τέλος χρήσης του φάσματος συχνοτήτων εκτός του ενιαίου τιμήματος που ορίζεται για όλους τους παρόχους περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειακών Καναλιών Ελλάδος, σημειώνει πως «το πληρώνουμε στην Digea. Γιατί να το πληρώνουμε δύο φορές;».
   Σχετικά με τη δυνατότητα που δίνεται, με βάση την πρόταση της ΝΔ, στο ΕΣΡ «να παρεκτείνει τον αριθμό των χορηγούμενων αδειών εφόσον η ζήτηση καλύψει το υφιστάμενο όριο, και αυξηθεί η τεχνική δυνατότητα, που θα επιτρέπει την έκδοση νέων αδειών», ο ίδιος αναφέρει πως αυτό σημαίνει πως «πάμε σε DVB-T2 που διπλασιάζει τους σταθμούς στις υφιστάμενες συχνότητες». «Αυτοί υπολογίζουν μόνο τους πλούσιους», σχολιάζει χαρακτηριστικά, καθώς, όπως αναφέρει το κόστος των τηλεοράσεων για το T2 είναι 700 ευρώ και επιπλέον «θα υποχρεώσει τον πάροχο που έχει πάρει τις συχνότητες για 15 χρόνια με την τιμή αυτή να κάνει άλλον εξοπλισμό».
   Ερωτηθείς για την κατάσταση που βρίσκονται σήμερα τα περιφερειακά κανάλια σε σχέση με τη διαφημιστική πίτα, ο ίδιος απαντά πως βρίσκεται «στο μηδέν», εξηγώντας πως αν και υπάρχει εδώ και 15 χρόνια περίπου νόμος σύμφωνα με τον οποίο το 30% της κρατικής διαφήμισης θα δίνεται στα περιφερειακά μέσα, δεν γίνεται τίποτα με εξαίρεση 2-3 κανάλια που έχουν πίσω τους άλλες εταιρίες. Για την ιδιωτική διαφήμιση, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειακών Καναλιών Ελλάδος τονίζει πως «είναι κομμένη τελείως».
   Κλείνοντας να σημειωθεί πως σήμερα οι περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί που λειτουργούν είναι 94, εκ των οποίων οι 66 είναι μέλη της Ένωσης Περιφερειακών Καναλιών Ελλάδος, ενώ υπάρχουν και κάποια άλλα περιφερειακά κανάλια που έχουν προχωρήσει σε αναστολή της λειτουργίας τους κυρίως, όπως αναφέρει ο κ. Πανταζόπουλος, λόγω της αδυναμίας να πληρώσουν την Digea. Όσον αφορά τους εργαζομένους που απασχολούν, ο ίδιος διευκρινίζει πως εάν πρόκειται για ενημερωτικό σταθμό απασχολεί έως 10 άτομα, ενώ εάν είναι μη ενημερωτικό περίπου 5.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.