- Δεν είπαμε «όχι» στη Λευκάδα
- Κοινός σκοπός να βοηθάμε τους πολίτες
- Πρέπει να έχουμε σοβαρότητα και να μην παρασυρόμαστε
- Ο λαϊκισμός είναι μια εύκολη διαδρομή, που οδηγεί όμως πάντα σε αδιέξοδα
Η υποβόσκουσα αντιπαράθεση μεταξύ Αλέξανδρου Καχριμάνη και κάποιων Δημάρχων της Ηπείρου, με αφορμή την μεταφορά των απορριμμάτων της Λευκάδας αλλά και της Κέρκυρας στους ΧΥΤΑ της Ηπείρου, αποκαλύφθηκε και στη Σύνοδο Φορέων Διαχείρισης Απορριμμάτων, ΦΟΔΣΑ, που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στα Γιάννενα. Κι ενώ οι πρόεδροι των ΦΟΔΣΑ και είπαν όχι στον Υπουργό Εσωτερικών, αλλά και θέλησαν να υπάρξουν επικυρώσεις με αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων, αλλά και των δημοτικών συμβουλίων.
Σε αντίθετη ρότα η Περιφέρεια, προσπάθησε και πέτυχε αυτό που είχε σχεδιάσει σχετικά με την έγκριση της ΣΜΠΕ για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου, ενώ η απουσία του Περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη, από την έναρξη της Συνόδου, καταδεικνύει την ενόχλησή του για πρωτοβουλίες δημάρχων συγκρουσιακές με την κυβέρνηση, που όπως και ο ίδιος με γραπτή του δήλωση καυτηρίασε αναφέροντας πως «ο λαϊκισμός είναι μια εύκολη διαδρομή, που οδηγεί όμως πάντα σε αδιέξοδα. Τα παραδείγματα είναι πολλά, τα βιώσαμε στο παρελθόν, τα βλέπουμε σήμερα και γύρω μας».
Επικριτική ήταν και η αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη, η οποία ήταν παρούσα τις εργασίες της Συνόδου. Μάλιστα η κ. Καλογιάννη σε κάποιο σημείο της ομιλίας της, ανέφερε: «Σήμερα, ορισμένοι με ονομαστική μεν ιδιότητα, αλλά σε λειτουργική δε απραξία, επί των θεμάτων της διαχείρισης αποβλήτων, νομίζουν ότι δικαιούνται να διαχειρίζονται, κατά το δοκούν, τις αποκτηθείσες, με δημόσιο κόστος, υποδομές. Δεν επιζητούν την επίλυση των θεμάτων, αλλά αποβλέπουν στη διατήρηση μιας ατέρμονης διαχείρισης διαδικασίας για την επίλυση τους, έτσι για να έχουν δημόσιο λόγο και προσωπικό πολιτικό έρεισμα. Άλλωστε, από τότε που η παραγωγή έργου έχασε την ουσία της, υποκαταστάθηκε από την παρουσία και εμφάνιση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης». Πολλοί θεωρούν πως η κ. Καλογιάννη «φωτογράφιζε» κυρίως τους δύο Δημάρχους της Άρτας, που πρωτοστάτησαν στην αντιπαράθεση με τη κυβέρνηση για τα απορρίμματα της Λευκάδας, δηλαδή τον Δήμαρχο Νικολάου Σκουφά και πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Στάθη Γιαννούλη, αλλά και τον συμμετέχοντα στο Διοικητικό Συμβούλιο Δήμαρχο Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννη, που ψήφισαν να μην μεταφερθούν τα απορρίμματα των νησιών στην Ήπειρο.
Απαρέσκεια Καχριμάνη
Στην έγκριση της ΣΜΠΕ για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου, αναφέρθηκε σε δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Όπως είπε, για να επιτευχθεί το αποτέλεσμα αυτό, απαιτήθηκε πολύ δουλειά και συνεργασία με τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης. "Κινούμαστε παράλληλα και αλληλοβοηθούμαστε, γιατί είναι κοινός ο σκοπός, να βοηθάμε τους πολίτες", υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, υπενθυμίζοντας ότι η Ήπειρος, είναι η μοναδική Περιφέρεια της χώρας, της οποίας οι κάτοικοι δεν επιβαρύνθηκαν με πρόστιμα από την Ε.Ε. για τη λειτουργία ΧΑΔΑ. Σε άλλο σημείο της δήλωσής του, επεσήμανε το σοβαρό πρόβλημα που προκύπτει στη λειτουργία των ΧΥΤΑ, από την αδυναμία Δήμων να καταβάλλουν τα αναλογούντα τέλη στους φορείς διαχείρισής τους. "Πρέπει για τους ΧΥΤΑ που έχουμε, να υπάρχει πραγματικά ενδιαφέρον από όλους τους Δήμους της περιοχής μας. Ακούω ότι υπάρχουν τεράστια χρέη προς τους διαχειριστές των ΧΥΤΑ. Τα χρέη αυτά δημιουργούνται γιατί κάποιοι δήμοι δεν έχουν καταλάβει ότι πρέπει να δίνουν τα χρήματα πέρα από την αποκομιδή, και για τη διαχείριση των ΧΥΤΑ. Σε αυτό θα είμαι αυστηρός από εδώ και πέρα. Δεν μπορεί να λέμε ότι κάνουμε διαχείριση σκουπιδιών και να έχουμε τεράστια χρέη προς τους ΦΟΔΣΑ. Κάνω έκκληση με σοβαρότητα και σύνεση, χωρίς να μπαίνουμε στην εύκολη λύση του πολιτικού κόστους, να είμαστε σοβαροί απέναντι στους δημότες και με έναν αντικειμενικό σκοπό: Να είμαστε χρήσιμοι για τον τόπο".
Βολές σε όλους
Ο Περιφερειάρχης, συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια, στέκεται δίπλα, στους Δήμους: "Στεκόμαστε δίπλα στους οργανισμούς πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, δεν τους ελέγχουμε, αλλά είμαστε συνεργάτες και όλοι μαζί έχουμε πετύχει αυτά τα θετικά αποτελέσματα στα ζητήματα περιβάλλοντος. Δεν είχαμε και δεν έχουμε θέματα διαφωνίας. Άλλωστε και στα θέματα που αφορούν τα στερεά απόβλητα, στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, είμαστε η πιο πρωτοπόρα Περιφέρεια", πρόσθεσε μεταξύ άλλων. Τέλος απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μεταφοράς αστικών αποβλήτων από Κέρκυρα και Λευκάδα, ο Περιφερειάρχης επέρριψε ευθύνες σε όλες τις κατευθύνσεις αφού όπως είπε πως την ίδια ημέρα που εγκρίθηκε από το Υπουργείο η κατασκευή του εργοστασίου στην Ήπειρο, εγκρίθηκε και για την Κέρκυρα. "Έκτοτε δεν έκαναν καμία περαιτέρω κίνηση, ενώ εμείς φράσαμε στο σημερινό αποτέλεσμα, παρά τον 1,5 χρόνο καθυστέρηση", υπογράμμισε για να προσθέσει ότι η Κέρκυρα μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιήσει τους χώρους που έχει. "Δεν μπορεί να λέμε να φύγουν από μένα τα απορρίμματα και να πάνε στο γείτονα", συμπλήρωσε.
-Ως προς το θέμα της Λευκάδας, ο Περιφερειάρχης είπε και τα εξής: "Η αλήθεια είναι ότι ζητήθηκε από το Υπουργείο, παρουσία όλων των δημάρχων να βοηθήσουμε. Εμείς δεν είπαμε όχι. Όπως δεν είπε ευθαρσώς όχι και κανένας Δήμαρχος, πλην ενός που διαφωνούσε με τη λειτουργία ΧΥΤΑ στο Δήμο του. Καταλαβαίνετε ότι πρέπει να έχουμε σοβαρότητα, υπευθυνότητα και να μην παρασυρόμαστε από κάποια πράγματα που στιγμιαία φαίνονται δύσκολα. Δεν είναι τίποτε δύσκολο, όταν αγωνίζεσαι και όλα επιτυγχάνονται. Δεν μπορεί να μιλάμε για τη Λευκάδα, που έχει ένα με ενάμιση αυτοκίνητο την ημέρα.
-Για την Κέρκυρα δηλώνω καθαρά δεν έχουμε δεσμευτεί σε κανέναν, αλλά είπαμε να τους βοηθήσουμε όταν κατασκευαστεί το εργοστάσιο, γιατί και έτσι θα βοηθηθούμε και ‘μεις, καθώς θα μειωθεί η τιμή του τονάζ".
Τατιάνα Καλογιάννη: «Πλήρως δρομολογημένα τα έργα υποδομής»
Η 10η Σύνοδος Φορέων Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων, (ΦοΔΣΑ), πραγματοποιείται στα Ιωάννινα και στον χαιρετισμό της η κ. Τατιάνα Καλογιάννη, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων και Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος & Υποδομών ανέφερε τα εξής:
«Σας υποδεχόμαστε, σήμερα, με ιδιαίτερη χαρά στην Πρωτεύουσα της Ηπείρου, τα Ιωάννινα, στο πλαίσιο της 10ης Πανελλήνιας Συνόδου των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ). Οι Ηπειρώτες έχουν παραδοσιακή και μακρά αναφορά ως φιλόξενοι και ευγενείς οικοδεσπότες.
Κάθε Ηπειρωτική οικογένεια κληρονόμησε από τις προηγούμενες και επέβαλε στις διάδοχες γενιές, ως απαράβατο όρο εκπλήρωσης μιας επιτυχημένης φιλοξενίας, την υποδοχή των φιλοξενουμένων σε ένα καθαρό και νοικοκυρεμένο περιβάλλον.
Τις συνθήκες αυτές, επιδιώκουμε να εφαρμόσουμε στο σύνολο των ορίων της Περιφέρειας Ηπείρου, από τις αρχές του 2011.
Είναι προφανές και πρόδηλο, ότι κανείς, δεν έχει την πρόθεση, διάθεση και υποχρέωση να επιλέξει, είτε ως παροδικά φιλοξενούμενος είτε ως επενδυτής, ένα άναρχα ελεγχόμενο και μη τακτοποιημένο περιβάλλον εγκατάστασης. Η διευθέτηση, όμως, των λύσεων σχετικά με τη διαφύλαξη των περιβαλλοντικών πόρων, διαχρονικά «κάπου σκάλωνε». Είτε στη μικροπολιτική διαχείριση, είτε σε άναρχες και ατεκμηρίωτες διαμαρτυρίες, είτε σε έλλειψη πολιτικής τόλμης, είτε στην ενδημική ραθυμία των υπηρεσιακών παραγόντων, είτε στη μικρόφθαλμη αντιμετώπιση των κεντρικών υπηρεσιών της Κεντρικής Διακυβέρνησης.
Οι ίδιοι οι συμπατριώτες μας, αναγνώριζαν και αναγνωρίζουν, έστω ενδόμυχα, την αναγκαιότητα των απαραίτητων ρυθμίσεων και τακτοποιήσεων.
Τα, ήδη, υλοποιηθέντα αλλά και τα, εν εξελίξει έργα διαχείρισης αποβλήτων, ολοκληρώνουν έναν σχεδιασμό που τέθηκε σε απόλυτη προτεραιότητα από την Περιφερειακή Αρχή, με την ανάληψη των καθηκόντων της, ενώ η αναφορά και η απαρίθμησή τους εκφεύγουν του χαρακτήρα του χαιρετισμού αυτού. Άλλωστε, παρουσιάζονται αναλυτικά στο, υπό τελική, έγκριση ΠΕΣΔΑ Ηπείρου το οποίο, ήδη, βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Περιφέρειάς μας.
Καθίσταται, όμως, απόλυτη ανάγκη, στο σημείο αυτό, να επισημάνω, επιγραμματικά, τα ακόλουθα:
1ον: Η Περιφερειακή Αρχή της Ηπείρου, ανέλαβε ή, και εκ των συνθηκών, υποχρεώθηκε να επωμισθεί συνολικά το έργο της διαχείρισης των αποβλήτων, που νομικά και πολιτικά όφειλαν να έχουν επιτελέσει, εδώ και δεκαετίες, οι Δήμοι και οι ΦοΔΣΑ. Η ευθύνη και η αρμοδιότητα για τη διαχείριση των αποβλήτων ήταν και είναι αποκλειστικά δική τους, κάτι που καθίσταται απόλυτα ευδιάκριτο και στο νέο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Όμως, η Περιφερειακή Αρχή της Ηπείρου ανέλαβε την πρωτοβουλία και καθιέρωσε, υπό καθεστώς ειλικρίνειας, σεβασμού και αλληλεγγύης, συνεχή και παραγωγική συνεργασία με τις Δημοτικές Αρχές και τους Φορείς Διαχείρισης Αστικών Αποβλήτων, γεγονός, που συνετέλεσε στην επίλυση, στο σωστό χρόνο και με ορθολογική τεκμηρίωση των χρονιζόντων, επί πολλών ετών, προβλημάτων.
2ον: Ακόμη, η Περιφερειακή Αρχή της Ηπείρου, υπό το ίδιο προαναφερόμενο πλαίσιο, επιζητά να συνεργάζεται με την Κεντρική Κυβέρνηση, και αυτό αποδεικνύεται ότι είναι ωφέλιμο για τον πολίτη και παραγωγικό όταν τα πραγματικά δεδομένα καθορίζουν τις πολιτικές επιλογές. Οι αγώνες και προσπάθειες των αιρετών αυτοδιοικητικών αρχών, λειτουργούν στα πλαίσια των νόμων, αντιλαμβάνονται το δίκαιο των τοπικών κοινωνιών στο σωστό χρόνο και αντιδρούν προς την εξυπηρέτηση των αναγκών τους, ευχερέστερα. Οι Αυτοδιοικήσεις οφείλουν να ολοκληρώνουν τη χρηστή διοίκηση προς το συμφέρον του Πολίτη και της Κοινωνίας, σε συνεργασία με την Κεντρική Διοίκηση. Η σχέση δεν είναι ανταγωνιστική αλλά συμπληρωματική.
3ον: Η Περιφερειακή Αρχή της Ηπείρου, έχει πλήρως δρομολογημένα όλα τα έργα υποδομής για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων της Περιφέρειάς μας, και αναμένει τεκμηριωμένα, ότι, με την υλοποίηση των έργων αυτών, πρόκειται να καλυφθούν οι δείκτες και οι στόχοι, που προκύπτουν από το Εθνικό και Ευρωπαϊκό δίκαιο, με ένα, όμως, ΒΑΣΙΚΟ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ. Οι Δημοτικές Αρχές πρέπει να επιδείξουν εντατική ενεργοποίηση προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των δημοτών τους, σχετικά με την πρόληψη παραγωγής αποβλήτων και τη διαλογή στην πηγή, σύμφωνα, πάντα, με τις προδιαγραφές που αναφέρονται στο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων Ηπείρου. Η δραστηριότητα αυτή, των Δήμων, αποτελεί καταλυτικό παράγοντα και βασική προϋπόθεση για την εκπλήρωση των στόχων του σχεδιασμού μας.
4ον: Τέλος, οι σύγχρονοι Έλληνες προσπαθούμε, από πολλών δεκαετιών, να δομήσουμε ένα αξιοπρεπές καθεστώς (το κράτος μας), που να είναι σε θέση να συναλλάσσεται με όρους διεθνώς κατοχυρωμένους, ως αδιάβλητους, και οικονομικά αντικειμενικούς. Παρά ταύτα, υπάρχει ένα μη καταγεγραμμένο ως φυσικό μέγεθος, (μη μετρήσιμο και αδιόρατο), που δυσχεραίνει την πρόοδο της κοινωνίας μας. Το λεγόμενο «ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ». Κάθε πρόβλημα, για εμάς -την Περιφερειακή Αρχή-, που διευκολύνει την εξέλιξη σε ένα πολιτισμικό και οικονομικό καθεστώς, έχει συγκεκριμένη ΤΕΧΝΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ λύση. Βεβαίως, σήμερα, ως ίδιον της φυλής μας, ορισμένοι με ονομαστική μεν ιδιότητα, αλλά σε λειτουργική δε απραξία, επί των θεμάτων της διαχείρισης αποβλήτων, νομίζουν ότι δικαιούνται να διαχειρίζονται, κατά το δοκούν, τις αποκτηθείσες, με δημόσιο κόστος, υποδομές. Δεν επιζητούν την επίλυση των θεμάτων, αλλά αποβλέπουν στη διατήρηση μιας ατέρμονης διαχείρισης διαδικασίας για την επίλυση τους, έτσι για να έχουν δημόσιο λόγο και προσωπικό πολιτικό έρεισμα.
Άλλωστε, από τότε που η παραγωγή έργου έχασε την ουσία της, υποκαταστάθηκε από την παρουσία και εμφάνιση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Όπου, ο πολίτης ακούει οποιονδήποτε να αναφέρεται σε οποιοδήποτε θέμα, χρησιμοποιώντας τυχαία δεδομένα και μεγέθη, απλώς για να φαίνεται, ΑΡΑ, κατά τη γνώμη του, να υπάρχει.
Ολοκληρώνοντας και μεταφέροντας και τους χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη μας κυρίου Αλέξανδρου Καχριμάνη, σας ευχόμαστε επιτυχή διεξαγωγή των εργασιών του Συνεδρίου σας και ελπίζω, οι αναμνήσεις από την ολιγοήμερη διαμονή σας στον τόπο μας, να προκαλέσουν την επιστροφή σας σύντομα.
Σας ευχαριστώ πολύ και Καλή συνέχεια στις εργασίες σας».
«Απολογητική» ανακοίνωση από το Δήμο Αρταίων για το «όχι» στη Λευκάδα
Σε μια «απολογητική» ανακοίνωση προχώρησε η Δημοτική Αρχή του Δήμου Αρταίων, μετά το «Όχι» από το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων στη μεταφορά απορριμμάτων από τη Λευκάδα στο ΧΥΤΑ Βλαχέρνας. Στην ανακοίνωση του Δήμου αναφέρονται τα εξής:
«Αρνητική κατά πλειοψηφία (με την παράταξη του Γιάννη Παπαλέξη να δηλώνει «παρών») είναι η στάση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων για την μεταφορά απορριμμάτων από τη Λευκάδα στο ΧΥΤΑ της Βλαχέρνας, καθώς αυτή τη στιγμή κάτι τέτοιο είναι τεχνικά αδύνατο. Το θέμα συζητήθηκε στην συνεδρίαση της Τετάρτης 29 Ιουνίου, με τον Δήμαρχο Αρταίων Χρήστο Τσιρογιάννη να υπογραμμίζει πως σήμερα το πρώτο κύτταρο του ΧΥΤΑ είναι υπερκορεσμένο, ενώ πραγματοποιούνται εργασίες για την κατασκευή ενός τμήματος του Β’ κυττάρου. Ως εκ τούτου, πριν την ολοκλήρωση κατασκευής και τη λειτουργία του Β’ κυττάρου δεν δύναται τεχνικά ο ΧΥΤΑ Βλαχέρνας να καλύψει τις ανάγκες διάθεσης των αστικών στερεών αποβλήτων της Λευκάδας. «Για εμάς πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα οι δημότες της Άρτας, οι οποίοι πληρώνουν δημοτικά τέλη και θα πρέπει να εξασφαλίσουμε την ομαλή αποκομιδή και διαχείριση των δικών τους απορριμμάτων, αλλά και η όποια απόφασή μας να μην δεσμεύσει τις επόμενες γενιές» ανέφερε ο Δήμαρχος. Και συμπλήρωσε: «Θα εξετάζαμε το ενδεχόμενο μεταφοράς απορριμμάτων μόνο εάν υπήρχε έγγραφη δέσμευση για συγκεκριμένες μικρές ποσότητες και για συγκεκριμένο μικρό χρονικό διάστημα και εάν τα απορρίμματα μοιράζονταν σε όλη την Ήπειρο και φυσικά εάν ήταν τεχνικά αυτό εφικτό και εάν υπήρχε όφελος για τους δημότες της τοπικής κοινωνίας».
Στην αρχή της συζήτησης, στην οποία παρέστησαν και κάτοικοι από την περιοχή της Βλαχέρνας, ο Δήμαρχος ενημέρωσε για τις συναντήσεις που υπήρξαν για το θέμα στην Αθήνα, ενώ υπενθύμισε, την αρνητική απόφαση του Φορέα Διαχείρισης Αποβλήτων του Νομού Άρτας, αλλά και την αντίστοιχη αρνητική γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου Βλαχέρνας.
Ο Δήμαρχος χαρακτήρισε θετική την πρόσφατη έγκριση 5.400.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τη μελλοντική επέκταση του τμήματος του Β’ κυττάρου, ενώ παράλληλα, ευχαρίστησε την Περιφέρεια Ηπείρου και συγκεκριμένα τον Περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη και την αρμόδια Αντιπεριφερειάρχη Τατιάνα Καλογιάννη για την πολύτιμη συμβολή τους στην εκπόνηση των απαραίτητων μελετών για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο, καθώς και τα αρμόδια Υπουργεία για την έως τώρα στήριξή τους στην προσπάθεια αυτή.
Επεσήμανε, μάλιστα, πως είναι επίσης θετικό το γεγονός ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κυβέρνησης, υπάρχει στη διάθεση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων κονδύλι 4.200.000 ευρώ για σχετικά έργα διαχείρισης απορριμμάτων, κάτι που μπορεί να βοηθήσει ώστε να αποσυμφορηθεί άμεσα η κατάσταση.
Τέλος, ο Δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι θα στηριχθεί το αίτημα των κατοίκων για διεκδίκηση όλων των οφειλόμενων αντισταθμιστικών οφελών από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ εντός των ορίων της Τοπικής Κοινότητας Βλαχέρνας, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί».
πηγή: ΗΧΩ της Άρτας
- Κοινός σκοπός να βοηθάμε τους πολίτες
- Πρέπει να έχουμε σοβαρότητα και να μην παρασυρόμαστε
- Ο λαϊκισμός είναι μια εύκολη διαδρομή, που οδηγεί όμως πάντα σε αδιέξοδα
Η υποβόσκουσα αντιπαράθεση μεταξύ Αλέξανδρου Καχριμάνη και κάποιων Δημάρχων της Ηπείρου, με αφορμή την μεταφορά των απορριμμάτων της Λευκάδας αλλά και της Κέρκυρας στους ΧΥΤΑ της Ηπείρου, αποκαλύφθηκε και στη Σύνοδο Φορέων Διαχείρισης Απορριμμάτων, ΦΟΔΣΑ, που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στα Γιάννενα. Κι ενώ οι πρόεδροι των ΦΟΔΣΑ και είπαν όχι στον Υπουργό Εσωτερικών, αλλά και θέλησαν να υπάρξουν επικυρώσεις με αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων, αλλά και των δημοτικών συμβουλίων.
Σε αντίθετη ρότα η Περιφέρεια, προσπάθησε και πέτυχε αυτό που είχε σχεδιάσει σχετικά με την έγκριση της ΣΜΠΕ για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου, ενώ η απουσία του Περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη, από την έναρξη της Συνόδου, καταδεικνύει την ενόχλησή του για πρωτοβουλίες δημάρχων συγκρουσιακές με την κυβέρνηση, που όπως και ο ίδιος με γραπτή του δήλωση καυτηρίασε αναφέροντας πως «ο λαϊκισμός είναι μια εύκολη διαδρομή, που οδηγεί όμως πάντα σε αδιέξοδα. Τα παραδείγματα είναι πολλά, τα βιώσαμε στο παρελθόν, τα βλέπουμε σήμερα και γύρω μας».
Επικριτική ήταν και η αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη, η οποία ήταν παρούσα τις εργασίες της Συνόδου. Μάλιστα η κ. Καλογιάννη σε κάποιο σημείο της ομιλίας της, ανέφερε: «Σήμερα, ορισμένοι με ονομαστική μεν ιδιότητα, αλλά σε λειτουργική δε απραξία, επί των θεμάτων της διαχείρισης αποβλήτων, νομίζουν ότι δικαιούνται να διαχειρίζονται, κατά το δοκούν, τις αποκτηθείσες, με δημόσιο κόστος, υποδομές. Δεν επιζητούν την επίλυση των θεμάτων, αλλά αποβλέπουν στη διατήρηση μιας ατέρμονης διαχείρισης διαδικασίας για την επίλυση τους, έτσι για να έχουν δημόσιο λόγο και προσωπικό πολιτικό έρεισμα. Άλλωστε, από τότε που η παραγωγή έργου έχασε την ουσία της, υποκαταστάθηκε από την παρουσία και εμφάνιση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης». Πολλοί θεωρούν πως η κ. Καλογιάννη «φωτογράφιζε» κυρίως τους δύο Δημάρχους της Άρτας, που πρωτοστάτησαν στην αντιπαράθεση με τη κυβέρνηση για τα απορρίμματα της Λευκάδας, δηλαδή τον Δήμαρχο Νικολάου Σκουφά και πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Στάθη Γιαννούλη, αλλά και τον συμμετέχοντα στο Διοικητικό Συμβούλιο Δήμαρχο Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννη, που ψήφισαν να μην μεταφερθούν τα απορρίμματα των νησιών στην Ήπειρο.
Απαρέσκεια Καχριμάνη
Στην έγκριση της ΣΜΠΕ για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου, αναφέρθηκε σε δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Όπως είπε, για να επιτευχθεί το αποτέλεσμα αυτό, απαιτήθηκε πολύ δουλειά και συνεργασία με τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης. "Κινούμαστε παράλληλα και αλληλοβοηθούμαστε, γιατί είναι κοινός ο σκοπός, να βοηθάμε τους πολίτες", υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, υπενθυμίζοντας ότι η Ήπειρος, είναι η μοναδική Περιφέρεια της χώρας, της οποίας οι κάτοικοι δεν επιβαρύνθηκαν με πρόστιμα από την Ε.Ε. για τη λειτουργία ΧΑΔΑ. Σε άλλο σημείο της δήλωσής του, επεσήμανε το σοβαρό πρόβλημα που προκύπτει στη λειτουργία των ΧΥΤΑ, από την αδυναμία Δήμων να καταβάλλουν τα αναλογούντα τέλη στους φορείς διαχείρισής τους. "Πρέπει για τους ΧΥΤΑ που έχουμε, να υπάρχει πραγματικά ενδιαφέρον από όλους τους Δήμους της περιοχής μας. Ακούω ότι υπάρχουν τεράστια χρέη προς τους διαχειριστές των ΧΥΤΑ. Τα χρέη αυτά δημιουργούνται γιατί κάποιοι δήμοι δεν έχουν καταλάβει ότι πρέπει να δίνουν τα χρήματα πέρα από την αποκομιδή, και για τη διαχείριση των ΧΥΤΑ. Σε αυτό θα είμαι αυστηρός από εδώ και πέρα. Δεν μπορεί να λέμε ότι κάνουμε διαχείριση σκουπιδιών και να έχουμε τεράστια χρέη προς τους ΦΟΔΣΑ. Κάνω έκκληση με σοβαρότητα και σύνεση, χωρίς να μπαίνουμε στην εύκολη λύση του πολιτικού κόστους, να είμαστε σοβαροί απέναντι στους δημότες και με έναν αντικειμενικό σκοπό: Να είμαστε χρήσιμοι για τον τόπο".
Βολές σε όλους
Ο Περιφερειάρχης, συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια, στέκεται δίπλα, στους Δήμους: "Στεκόμαστε δίπλα στους οργανισμούς πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, δεν τους ελέγχουμε, αλλά είμαστε συνεργάτες και όλοι μαζί έχουμε πετύχει αυτά τα θετικά αποτελέσματα στα ζητήματα περιβάλλοντος. Δεν είχαμε και δεν έχουμε θέματα διαφωνίας. Άλλωστε και στα θέματα που αφορούν τα στερεά απόβλητα, στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, είμαστε η πιο πρωτοπόρα Περιφέρεια", πρόσθεσε μεταξύ άλλων. Τέλος απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μεταφοράς αστικών αποβλήτων από Κέρκυρα και Λευκάδα, ο Περιφερειάρχης επέρριψε ευθύνες σε όλες τις κατευθύνσεις αφού όπως είπε πως την ίδια ημέρα που εγκρίθηκε από το Υπουργείο η κατασκευή του εργοστασίου στην Ήπειρο, εγκρίθηκε και για την Κέρκυρα. "Έκτοτε δεν έκαναν καμία περαιτέρω κίνηση, ενώ εμείς φράσαμε στο σημερινό αποτέλεσμα, παρά τον 1,5 χρόνο καθυστέρηση", υπογράμμισε για να προσθέσει ότι η Κέρκυρα μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιήσει τους χώρους που έχει. "Δεν μπορεί να λέμε να φύγουν από μένα τα απορρίμματα και να πάνε στο γείτονα", συμπλήρωσε.
-Ως προς το θέμα της Λευκάδας, ο Περιφερειάρχης είπε και τα εξής: "Η αλήθεια είναι ότι ζητήθηκε από το Υπουργείο, παρουσία όλων των δημάρχων να βοηθήσουμε. Εμείς δεν είπαμε όχι. Όπως δεν είπε ευθαρσώς όχι και κανένας Δήμαρχος, πλην ενός που διαφωνούσε με τη λειτουργία ΧΥΤΑ στο Δήμο του. Καταλαβαίνετε ότι πρέπει να έχουμε σοβαρότητα, υπευθυνότητα και να μην παρασυρόμαστε από κάποια πράγματα που στιγμιαία φαίνονται δύσκολα. Δεν είναι τίποτε δύσκολο, όταν αγωνίζεσαι και όλα επιτυγχάνονται. Δεν μπορεί να μιλάμε για τη Λευκάδα, που έχει ένα με ενάμιση αυτοκίνητο την ημέρα.
-Για την Κέρκυρα δηλώνω καθαρά δεν έχουμε δεσμευτεί σε κανέναν, αλλά είπαμε να τους βοηθήσουμε όταν κατασκευαστεί το εργοστάσιο, γιατί και έτσι θα βοηθηθούμε και ‘μεις, καθώς θα μειωθεί η τιμή του τονάζ".
Τατιάνα Καλογιάννη: «Πλήρως δρομολογημένα τα έργα υποδομής»
Η 10η Σύνοδος Φορέων Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων, (ΦοΔΣΑ), πραγματοποιείται στα Ιωάννινα και στον χαιρετισμό της η κ. Τατιάνα Καλογιάννη, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων και Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος & Υποδομών ανέφερε τα εξής:
«Σας υποδεχόμαστε, σήμερα, με ιδιαίτερη χαρά στην Πρωτεύουσα της Ηπείρου, τα Ιωάννινα, στο πλαίσιο της 10ης Πανελλήνιας Συνόδου των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ). Οι Ηπειρώτες έχουν παραδοσιακή και μακρά αναφορά ως φιλόξενοι και ευγενείς οικοδεσπότες.
Κάθε Ηπειρωτική οικογένεια κληρονόμησε από τις προηγούμενες και επέβαλε στις διάδοχες γενιές, ως απαράβατο όρο εκπλήρωσης μιας επιτυχημένης φιλοξενίας, την υποδοχή των φιλοξενουμένων σε ένα καθαρό και νοικοκυρεμένο περιβάλλον.
Τις συνθήκες αυτές, επιδιώκουμε να εφαρμόσουμε στο σύνολο των ορίων της Περιφέρειας Ηπείρου, από τις αρχές του 2011.
Είναι προφανές και πρόδηλο, ότι κανείς, δεν έχει την πρόθεση, διάθεση και υποχρέωση να επιλέξει, είτε ως παροδικά φιλοξενούμενος είτε ως επενδυτής, ένα άναρχα ελεγχόμενο και μη τακτοποιημένο περιβάλλον εγκατάστασης. Η διευθέτηση, όμως, των λύσεων σχετικά με τη διαφύλαξη των περιβαλλοντικών πόρων, διαχρονικά «κάπου σκάλωνε». Είτε στη μικροπολιτική διαχείριση, είτε σε άναρχες και ατεκμηρίωτες διαμαρτυρίες, είτε σε έλλειψη πολιτικής τόλμης, είτε στην ενδημική ραθυμία των υπηρεσιακών παραγόντων, είτε στη μικρόφθαλμη αντιμετώπιση των κεντρικών υπηρεσιών της Κεντρικής Διακυβέρνησης.
Οι ίδιοι οι συμπατριώτες μας, αναγνώριζαν και αναγνωρίζουν, έστω ενδόμυχα, την αναγκαιότητα των απαραίτητων ρυθμίσεων και τακτοποιήσεων.
Τα, ήδη, υλοποιηθέντα αλλά και τα, εν εξελίξει έργα διαχείρισης αποβλήτων, ολοκληρώνουν έναν σχεδιασμό που τέθηκε σε απόλυτη προτεραιότητα από την Περιφερειακή Αρχή, με την ανάληψη των καθηκόντων της, ενώ η αναφορά και η απαρίθμησή τους εκφεύγουν του χαρακτήρα του χαιρετισμού αυτού. Άλλωστε, παρουσιάζονται αναλυτικά στο, υπό τελική, έγκριση ΠΕΣΔΑ Ηπείρου το οποίο, ήδη, βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Περιφέρειάς μας.
Καθίσταται, όμως, απόλυτη ανάγκη, στο σημείο αυτό, να επισημάνω, επιγραμματικά, τα ακόλουθα:
1ον: Η Περιφερειακή Αρχή της Ηπείρου, ανέλαβε ή, και εκ των συνθηκών, υποχρεώθηκε να επωμισθεί συνολικά το έργο της διαχείρισης των αποβλήτων, που νομικά και πολιτικά όφειλαν να έχουν επιτελέσει, εδώ και δεκαετίες, οι Δήμοι και οι ΦοΔΣΑ. Η ευθύνη και η αρμοδιότητα για τη διαχείριση των αποβλήτων ήταν και είναι αποκλειστικά δική τους, κάτι που καθίσταται απόλυτα ευδιάκριτο και στο νέο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Όμως, η Περιφερειακή Αρχή της Ηπείρου ανέλαβε την πρωτοβουλία και καθιέρωσε, υπό καθεστώς ειλικρίνειας, σεβασμού και αλληλεγγύης, συνεχή και παραγωγική συνεργασία με τις Δημοτικές Αρχές και τους Φορείς Διαχείρισης Αστικών Αποβλήτων, γεγονός, που συνετέλεσε στην επίλυση, στο σωστό χρόνο και με ορθολογική τεκμηρίωση των χρονιζόντων, επί πολλών ετών, προβλημάτων.
2ον: Ακόμη, η Περιφερειακή Αρχή της Ηπείρου, υπό το ίδιο προαναφερόμενο πλαίσιο, επιζητά να συνεργάζεται με την Κεντρική Κυβέρνηση, και αυτό αποδεικνύεται ότι είναι ωφέλιμο για τον πολίτη και παραγωγικό όταν τα πραγματικά δεδομένα καθορίζουν τις πολιτικές επιλογές. Οι αγώνες και προσπάθειες των αιρετών αυτοδιοικητικών αρχών, λειτουργούν στα πλαίσια των νόμων, αντιλαμβάνονται το δίκαιο των τοπικών κοινωνιών στο σωστό χρόνο και αντιδρούν προς την εξυπηρέτηση των αναγκών τους, ευχερέστερα. Οι Αυτοδιοικήσεις οφείλουν να ολοκληρώνουν τη χρηστή διοίκηση προς το συμφέρον του Πολίτη και της Κοινωνίας, σε συνεργασία με την Κεντρική Διοίκηση. Η σχέση δεν είναι ανταγωνιστική αλλά συμπληρωματική.
3ον: Η Περιφερειακή Αρχή της Ηπείρου, έχει πλήρως δρομολογημένα όλα τα έργα υποδομής για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων της Περιφέρειάς μας, και αναμένει τεκμηριωμένα, ότι, με την υλοποίηση των έργων αυτών, πρόκειται να καλυφθούν οι δείκτες και οι στόχοι, που προκύπτουν από το Εθνικό και Ευρωπαϊκό δίκαιο, με ένα, όμως, ΒΑΣΙΚΟ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ. Οι Δημοτικές Αρχές πρέπει να επιδείξουν εντατική ενεργοποίηση προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των δημοτών τους, σχετικά με την πρόληψη παραγωγής αποβλήτων και τη διαλογή στην πηγή, σύμφωνα, πάντα, με τις προδιαγραφές που αναφέρονται στο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων Ηπείρου. Η δραστηριότητα αυτή, των Δήμων, αποτελεί καταλυτικό παράγοντα και βασική προϋπόθεση για την εκπλήρωση των στόχων του σχεδιασμού μας.
4ον: Τέλος, οι σύγχρονοι Έλληνες προσπαθούμε, από πολλών δεκαετιών, να δομήσουμε ένα αξιοπρεπές καθεστώς (το κράτος μας), που να είναι σε θέση να συναλλάσσεται με όρους διεθνώς κατοχυρωμένους, ως αδιάβλητους, και οικονομικά αντικειμενικούς. Παρά ταύτα, υπάρχει ένα μη καταγεγραμμένο ως φυσικό μέγεθος, (μη μετρήσιμο και αδιόρατο), που δυσχεραίνει την πρόοδο της κοινωνίας μας. Το λεγόμενο «ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ». Κάθε πρόβλημα, για εμάς -την Περιφερειακή Αρχή-, που διευκολύνει την εξέλιξη σε ένα πολιτισμικό και οικονομικό καθεστώς, έχει συγκεκριμένη ΤΕΧΝΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ λύση. Βεβαίως, σήμερα, ως ίδιον της φυλής μας, ορισμένοι με ονομαστική μεν ιδιότητα, αλλά σε λειτουργική δε απραξία, επί των θεμάτων της διαχείρισης αποβλήτων, νομίζουν ότι δικαιούνται να διαχειρίζονται, κατά το δοκούν, τις αποκτηθείσες, με δημόσιο κόστος, υποδομές. Δεν επιζητούν την επίλυση των θεμάτων, αλλά αποβλέπουν στη διατήρηση μιας ατέρμονης διαχείρισης διαδικασίας για την επίλυση τους, έτσι για να έχουν δημόσιο λόγο και προσωπικό πολιτικό έρεισμα.
Άλλωστε, από τότε που η παραγωγή έργου έχασε την ουσία της, υποκαταστάθηκε από την παρουσία και εμφάνιση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Όπου, ο πολίτης ακούει οποιονδήποτε να αναφέρεται σε οποιοδήποτε θέμα, χρησιμοποιώντας τυχαία δεδομένα και μεγέθη, απλώς για να φαίνεται, ΑΡΑ, κατά τη γνώμη του, να υπάρχει.
Ολοκληρώνοντας και μεταφέροντας και τους χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη μας κυρίου Αλέξανδρου Καχριμάνη, σας ευχόμαστε επιτυχή διεξαγωγή των εργασιών του Συνεδρίου σας και ελπίζω, οι αναμνήσεις από την ολιγοήμερη διαμονή σας στον τόπο μας, να προκαλέσουν την επιστροφή σας σύντομα.
Σας ευχαριστώ πολύ και Καλή συνέχεια στις εργασίες σας».
«Απολογητική» ανακοίνωση από το Δήμο Αρταίων για το «όχι» στη Λευκάδα
Σε μια «απολογητική» ανακοίνωση προχώρησε η Δημοτική Αρχή του Δήμου Αρταίων, μετά το «Όχι» από το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων στη μεταφορά απορριμμάτων από τη Λευκάδα στο ΧΥΤΑ Βλαχέρνας. Στην ανακοίνωση του Δήμου αναφέρονται τα εξής:
«Αρνητική κατά πλειοψηφία (με την παράταξη του Γιάννη Παπαλέξη να δηλώνει «παρών») είναι η στάση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων για την μεταφορά απορριμμάτων από τη Λευκάδα στο ΧΥΤΑ της Βλαχέρνας, καθώς αυτή τη στιγμή κάτι τέτοιο είναι τεχνικά αδύνατο. Το θέμα συζητήθηκε στην συνεδρίαση της Τετάρτης 29 Ιουνίου, με τον Δήμαρχο Αρταίων Χρήστο Τσιρογιάννη να υπογραμμίζει πως σήμερα το πρώτο κύτταρο του ΧΥΤΑ είναι υπερκορεσμένο, ενώ πραγματοποιούνται εργασίες για την κατασκευή ενός τμήματος του Β’ κυττάρου. Ως εκ τούτου, πριν την ολοκλήρωση κατασκευής και τη λειτουργία του Β’ κυττάρου δεν δύναται τεχνικά ο ΧΥΤΑ Βλαχέρνας να καλύψει τις ανάγκες διάθεσης των αστικών στερεών αποβλήτων της Λευκάδας. «Για εμάς πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα οι δημότες της Άρτας, οι οποίοι πληρώνουν δημοτικά τέλη και θα πρέπει να εξασφαλίσουμε την ομαλή αποκομιδή και διαχείριση των δικών τους απορριμμάτων, αλλά και η όποια απόφασή μας να μην δεσμεύσει τις επόμενες γενιές» ανέφερε ο Δήμαρχος. Και συμπλήρωσε: «Θα εξετάζαμε το ενδεχόμενο μεταφοράς απορριμμάτων μόνο εάν υπήρχε έγγραφη δέσμευση για συγκεκριμένες μικρές ποσότητες και για συγκεκριμένο μικρό χρονικό διάστημα και εάν τα απορρίμματα μοιράζονταν σε όλη την Ήπειρο και φυσικά εάν ήταν τεχνικά αυτό εφικτό και εάν υπήρχε όφελος για τους δημότες της τοπικής κοινωνίας».
Στην αρχή της συζήτησης, στην οποία παρέστησαν και κάτοικοι από την περιοχή της Βλαχέρνας, ο Δήμαρχος ενημέρωσε για τις συναντήσεις που υπήρξαν για το θέμα στην Αθήνα, ενώ υπενθύμισε, την αρνητική απόφαση του Φορέα Διαχείρισης Αποβλήτων του Νομού Άρτας, αλλά και την αντίστοιχη αρνητική γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου Βλαχέρνας.
Ο Δήμαρχος χαρακτήρισε θετική την πρόσφατη έγκριση 5.400.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τη μελλοντική επέκταση του τμήματος του Β’ κυττάρου, ενώ παράλληλα, ευχαρίστησε την Περιφέρεια Ηπείρου και συγκεκριμένα τον Περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη και την αρμόδια Αντιπεριφερειάρχη Τατιάνα Καλογιάννη για την πολύτιμη συμβολή τους στην εκπόνηση των απαραίτητων μελετών για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο, καθώς και τα αρμόδια Υπουργεία για την έως τώρα στήριξή τους στην προσπάθεια αυτή.
Επεσήμανε, μάλιστα, πως είναι επίσης θετικό το γεγονός ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κυβέρνησης, υπάρχει στη διάθεση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων κονδύλι 4.200.000 ευρώ για σχετικά έργα διαχείρισης απορριμμάτων, κάτι που μπορεί να βοηθήσει ώστε να αποσυμφορηθεί άμεσα η κατάσταση.
Τέλος, ο Δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι θα στηριχθεί το αίτημα των κατοίκων για διεκδίκηση όλων των οφειλόμενων αντισταθμιστικών οφελών από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ εντός των ορίων της Τοπικής Κοινότητας Βλαχέρνας, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί».
πηγή: ΗΧΩ της Άρτας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.