16 Μαΐ 2016

Επιτέλους, να δούμε τους υπεύθυνους να περνάνε από το γκισέ

Όταν υπάρχει πολιτική βούληση, ο κρατικός μηχανισμός λειτουργεί

   Για τις εξελίξεις στη μάχη κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής μίλησε ο γ.γ. για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Γιώργος ΒασιλειάδηςΣτο Κόκκινο και την Φυλή των Φίλων του Κ.Αρβανίτη. «Τόσα χρόνια το πολιτικό κατεστημένο χρησιμοποιούσε την λέξη διαπλοκή χωρίς να καταγράφει ονόματα. Στόχος αυτής της κυβέρνησης είναι επιτέλους να δούμε τους υπεύθυνους να περνάνε από το γκισέ», τόνισε.


   «Ήδη έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο στο λαθρεμπόριο τσιγάρων, ενώ από το Kαλοκαίρι εντατικοποιούμε και τον ελεγκτικό μηχανισμό για τα λαθραία καύσιμα. Αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων ότι εάν υπάρχει πολιτική βούληση ο κρατικός μηχανισμός λειτουργεί», τόνισε o κ.Βασιλειάδης.
   Για την υπόθεση της δίκης σε σχέση με τα 28 ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ, ο ίδιος σημείωσε ότι ποινική δίωξη ασκήθηκε γιατί μέλη του ΤΑΙΠΕΔ έβαλαν χέρι στους τόκους, «μπήκαν σε τσέπες!». Έκανε μάλιστα λόγο για πλαίσιο πλήρους ασυλίας στο ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, μια συνειδητή πράξη από την προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.
   «Η διαφθορά στο κράτος εξαρτάται από την διοίκηση, το κράτος έχει ελεγκτικούς μηχανισμούς», σημείωσε ο ίδιος, κάτι που φαίνεται από τον ένα χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. «Με τον ίδιο ξεχαρβαλωμένο μηχανισμό, αυξήθηκαν οι έλεγχοι στα τελωνεία κατά 100% για τα τσιγάρα».
   «Το ένα στα τέσσερα πακέτα ήταν λαθραίο, όπως αποδείχθηκε, αυτό παραλάβαμε από το success story Σαμαρά», είπε ο κ.Βασιλειάδης. Στα καύσιμα, σημείωσε ότι «το θέμα δεν είναι ο βενζινάς, που είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης.
   Επικεντρώνουμε στον μηχανισμό πριν από τον βενζινά». Μέχρι τώρα έλειπε η πολιτική βούληση, εκτίμησε, κάνοντας παράλληλα και την αυτοκριτική του. «Καθυστερήσαμε, αλλά μέχρι το Καλοκαίρι θα είναι έτοιμος ο νέος ελεγκτικός μηχανισμός της λαθρεμπορίας καυσίμων.
   Προχωράμε και με τα ήδη ανεκμετάλλευτα εργαλεία και με νομικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς και στα καύσιμα. Αναφερόμενος στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα σε σχέση με τη διαφθορά και τη διαπλοκή, ο ίδιος σημείωσε ότι «ο κόσμος διψάει να ακούσει το τι πραγματικά γίνεται.


   Τρεις ώρες κανένας δεν σηκώθηκε, ελπίζει ο κόσμος ότι κάτι αλλάζει. Αυτή είναι η δουλειά μας, να αλλάξουμε τα πράγματα, να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα. Ο αγώνας για την διαφθορά έχει δύο σκέλη. Πρώτον, να αποδοθεί κοινωνική και φορολογική Δικαιοσύνη, δύσκολο έργο με το υπάρχον πλαίσιο που έχει διαμορφώσει η πολιτική και οικονομική διαπλοκή όλα αυτά τα χρόνια. Δεύτερον, πώς θα διασφαλίσουμε νομικά την χώρα για να μην επαναληφθεί το πάρτι αυτό.


   Υπήρχαν ηθελημένα νομικά παραθυράκια. Θα επέμβουμε σε βάθος τριετίας στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, αλλά και στην κοινωνική ευαισθητοποίηση. Πολύ σύντομα θα αλλάξει το τι ισχύει για το πόθεν έσχες, όπως προανήγγειλε.
   Τι ισχύει με τις λίστες; Ο κ.Βασιλειάδης σημείωσε επίσης ότι αυτή τη στιγμή γίνεται «εξαιρετική δουλειά» για το ξεσκόνισμα σε όλες τις λίστες. Οι έλεγχοι συνεχίζονται και μόνο πέρυσι έγιναν 170, αύξηση 100% σε σχέση με τα 3 χρόνια που βρίσκονταν στα συρτάρια). Ενοποιήσαμε τις λίστες, κάναμε την σούμα των ποσών και ελέγχουμε τους δικαιούχους των επίδικων λογαριασμών, όπως είπε.
   Σχολιάζοντας την δυνατότητα του Σταύρου Παπασταύρου να πληρώσει το πρόστιμο των 4 εκατ. ευρώ, ο ίδιος είπε ότι αυτό το ερώτημα αγγίζει την ουσία των πραγμάτων. Είναι θέμα της Δικαιοσύνης, έχουμε την τύχη να έχουμε πολύ άξιους εισαγγελείς. Σε δύσκολες συνθήκες και σε ένα πολύπλοκο περιβάλλον προσπαθούν να βγάλουν άκρη και «θα έχουμε αποτελέσματα πολύ σύντομα». Προανήγγειλε επίσης δημιουργία νέου νομικού πλαισίου για την προστασία πολιτών, σε υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος, στα διεθνή πρότυπα, με εξασφάλιση τόσο από απειλές όσο και σε σχέση με την εργασία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.