Εξάρθρωσαν τη σπείρα που εκβίαζαν τηλεφωνικά συμπολίτες μας
Θυμάστε την υπόθεση με τους τηλεφωνικούς εκβιασμούς, που συνέβησαν τη Μεγάλη Τρίτη, αναστατώνοντας δεκάδες συμπολίτες μας στην ευρύτερη περιοχή της Άρτας;
Τότε, που άγνωστοι, προσποιούμενοι τους γιους-κόρες-ανηψιούς αστυνομικούς έπαιρναν τηλέφωνο δεκάδες (πάνω από 80) ηλικιωμένους συμπολίτες μας, λέγοντάς τους ότι μπλέχτηκαν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και δήθεν σκότωσαν κάποιον; Και μετά, έδιναν τον τηλέφωνο σε κάποιον, δήθεν αστυνομικό, που ζητούσε χρήματα, προκειμένου να βοηθήσει αφ’ ενός να αποφυλακίσει τον "δράστη" και αφ’ ετέρου να προλάβει την οικογένεια του υποτιθέμενου θύματος, ώστε να μην καταφύγουν δικαστικά εναντίον τους;
Ε, λοιπόν, η Αστυνομική Διεύθυνση Άρτας κατάφερε ένα σημαντικό πλήγμα στη δράση της σπείρας. Συγκεκριμένα, όπως διαβάζω στην ΗΧΩ της Άρτας:
Με συντονισμένες ενέργειες αστυνομικοί της Διεύθυνσης Άρτας, υπό την καθοδήγηση των προϊσταμένων τους, επέτυχαν να συλλάβουν στην Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης, μία 52χρονη ημεδαπή, μέλος της εγκληματικής ομάδας ενώ η σχετική δικογραφία περιλαμβάνει μία 26χρονη συνεργό της υπήκοο Βουλγαρίας και άλλα τρία άτομα. Μάλιστα, από τη μέχρι στιγμής προανάκριση προέκυψε ότι εμπλέκονται σε δύο περιπτώσεις τετελεσμένης απάτης σε χωριά της Άρτας και του Βόλου και σε τουλάχιστον 29 απόπειρες απάτης που έγιναν το τελευταίο χρονικό διάστημα στην περιοχή της Άρτας.
Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για πράξεις που έλαβαν χώρα την 26/04/2016 στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Άρτας, όταν την ημερομηνία αυτή άγνωστος δράστης επικοινώνησε με 29 συνολικά άτομα, μεγάλης κυρίως ηλικίας, κατοίκους διαφόρων περιοχών της Άρτας, στους οποίους δήλωνε αναληθώς ως ιδιότητα του αυτή του Αστυνομικού και με το πρόσχημα της διάπραξης τροχαίου ατυχήματος από συγγενικά τους πρόσωπα, αποπειράθηκε –ανεπιτυχώς- να αποσπάσει από αυτούς διάφορα χρηματικά ποσά προκειμένου οι εμπλεκόμενοι στο τροχαίο ατύχημα συγγενείς τους να αποφύγουν τις συνέπειες του νόμου. Στις τηλεφωνικές αυτές συνομιλίες συμμετείχαν δύο τουλάχιστον άτομα ακόμα ένας άνδρας και μία γυναίκα οι οποίοι προσποιούνταν τους εμπλεκόμενους- στο τροχαίο ατύχημα συγγενείς των θυμάτων. Σύμφωνα με υπολογισμούς, το συνολικό ποσό το οποίο αποπειράθηκαν τα μέλη της οργάνωσης να αποσπάσουν είναι ύψους άνω των 500.000 ευρώ!
Όμως την ίδια ημέρα με το ίδιο πάντοτε πρόσχημα οι δράστες κατόρθωσαν και έπεισαν άνδρα ηλικία 73 ετών κάτοικο της Τ. Κ. Κάτω Καλεντίνης Άρτας στην παράδοση χρηματικού ποσού ύψους 32.000 ευρώ σε δύο γυναίκες συνεργάτιδες του, υπηκόους Βουλγαρίας, οι οποίες πήγαν για την παραλαβή του ποσού στην Τοπική Κοινότητα.
Αναμφισβήτητα, πρόκειται για μεγάλη επιτυχία, που έφεραν εις πέρας οι αστυνομικοί από τη Διεύθυνση Άρτας και ο αστυνομικός διευθυντής Άρτας, Πάρις Νίκου στην σύντομη δήλωσή του μετέφερε δημοσίως τα συγχαρητήριά του στον διοικητή ασφάλειας, τους αξιωματικούς και τους αστυνομικούς για την αποτελεσματική τους επιχείρηση.
Επίσης, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε δηλώσεις του ο διοικητής Ασφάλειας Άρτας, Θεόδωρος Γούσιας, που είχε τεθεί επικεφαλής της αστυνομικής επιχείρησης, οι συμμετέχοντες στην εγκληματική οργάνωση που έδρασαν στην Άρτα ανέρχονται σε πέντε. Στο σπίτι της 52χρονης βρέθηκαν 2.500 ευρώ που αποδόθηκαν ήδη στον 73χρονο από την Άρτα, ο οποίος και την αναγνώρισε στην κατ’ αντιπαράσταση εξέταση. Διευκρινίστηκε ότι η συλληφθείσα μεταφέρθηκε από την Ασπροβάλτα στην Άρτα όπου και κρατείται, προκειμένου να οδηγηθεί στον εισαγγελέα. Επίσης κατασχέθηκε το αυτοκίνητο με το οποίο οι δράστες είχαν έρθει στην Άρτα, όπως και πλαστά χαρτονομίσματα. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Άρτας η οποία είναι άξια συγχαρητηρίων.
update: Με νεότερη ανακοίνωσή της η Αστυνομική Διεύθυνση Άρτας ενημερώνει για της σύλληψη της 26χρονης Βουλγάρας που αναζητούνταν. Συγκεκριμένα:
Συνελήφθη 26χρονη υπήκοος Βουλγαρίας, που αναζητούνταν ως μέλος της εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στην εξαπάτηση πολιτών στην περιοχή της Άρτας και του Βόλου
Τα μέλη της οργάνωσης εμπλέκονται και σε άλλη μία περίπτωση απάτης στην περιοχή της Καρδίτσας
Σε συνέχεια του από 14-05-2016 Δελτίου Τύπου της Υπηρεσίας μας, που αφορούσε τη δράση εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στην εξαπάτηση πολιτών στην περιοχή της Άρτας και του Βόλου, τη σύλληψη για τις υποθέσεις αυτές μίας 52χρονης ημεδαπής και τον σχηματισμό σε βάρος της δικογραφίας για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απατών κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση καθώς και κυκλοφορίας παραχαραγμένων νομισμάτων, συμπληρωματικά, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης αστυνομικής έρευνας του Τμήματος Ασφαλείας Άρτας, ανακοινώνονται τα παρακάτω:
• σήμερα (18-05-2016) το πρωί συνελήφθη η 26χρονη υπήκοος Βουλγαρίας, συνεργός της 52χρονης, η οποία αναζητούνταν κατόπιν σχετικού εντάλματος σύλληψης.
• τα μέλη της εγκληματικής ομάδας εμπλέκονται και σε άλλη μία υπόθεση απάτης, η οποία διαπράχθηκε την 13-04-2016 στην Καρδίτσα σε βάρος 67χρονης ημεδαπής, από την οποία απέσπασαν με την ίδια μεθοδολογία το χρηματικό ποσό των (10.000) ευρώ.
Η συλληφθείσα θα οδηγηθεί αρμοδίως, ενώ η προανάκριση ενεργείται από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.
Η υπόθεση
Για την υπόθεση, συνελήφθη στις 13-05-2016 το μεσημέρι στην Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, μία 52χρονη ημεδαπή, μέλος συμμορίας, σε βάρος της οποίας σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, απατών κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση καθώς και κυκλοφορίας παραχαραγμένων νομισμάτων. Η σχετική δικογραφία περιλαμβάνει επιπρόσθετα μία 26χρονη υπήκοο Βουλγαρίας και ακόμη τρεις συνεργούς τους - μέλη της εγκληματικής ομάδας (δύο άνδρες και μία γυναίκα), τα στοιχεία ταυτότητας των οποίων διερευνώνται.
Αναλυτικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιούσαν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις στις οικίες ηλικιωμένων κυρίως ατόμων και προσποιούμενοι τους αστυνομικούς και με το πρόσχημα ότι στενός συγγενής τους προκάλεσε τροχαίο ατύχημα με θανάσιμο ή σοβαρό τραυματισμό, ζητούσαν την καταβολή χρηματικών ποσών, προκειμένου να συμβάλουν στην απεμπλοκή του από τις επικείμενες ποινικές συνέπειες.
Σε αρκετές περιπτώσεις, κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία, για να γίνουν πιο πειστικοί και να επιτύχουν την εξαπάτηση των θυμάτων τους, ένας από τους δράστες προσποιούνταν το συγγενικό πρόσωπο, το οποίο εκλιπαρούσε για βοήθεια.
Όπως προέκυψε από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας, η 52χρονη συλληφθείσα από κοινού με την 26χρονη συνεργό της είχαν αναλάβει το ρόλο των παραληπτών των χρημάτων («εισπρακτόρων») από τα θύματα ενώ άλλα μέλη της οργάνωσης είχαν αναλάβει το ρόλο καθοδήγησης - στρατολόγησης και επικοινωνίας με τα υποψήφια θύματα.
Με το συγκεκριμένο τρόπο δράσης, προέκυψε ότι τα μέλη της οργάνωσης, εξαπάτησαν την 18-03-2016 και την 26-04-2016, δύο ηλικιωμένους σε χωριά του Βόλου και της Άρτας, αποσπώντας τα χρηματικά ποσά των (3.650) και (32.000) ευρώ αντίστοιχα ενώ αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον άλλους είκοσι εννέα (29) πολίτες στην ευρύτερη περιοχή της Άρτας, αξιώνοντας ποσά που ξεπερνούν τις (500.000) ευρώ.
Στο πλαίσιο ερευνών που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια και κατάστημα της 52χρονης συλληφθείσας στην Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- σαράντα εννέα (49) πλαστά χαρτονομίσματα των (20) ευρώ
- το χρηματικό ποσό των (2.615) ευρώ
- τέσσερα κινητά τηλέφωνα
- χειρόγραφες σημειώσεις και αποδείξεις καθώς και δύο σφραγίδες.
Επιπλέον, κατασχέθηκε ένα όχημα ιδιοκτησίας της 52χρονης, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως μέσο διάπραξης των αδικημάτων και διαφυγής. Η συλληφθείσα θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για να ταυτοποιηθούν τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας και να διερευνηθεί η εμπλοκή τους σε άλλες παρόμοιες πράξεις σε όλη την Ελληνική Επικράτεια.
Πάρις Νίκου, Αστυνομικός Διευθυντής Άρτας: Κινηθήκαμε συντονισμένα, μεθοδικά και προπάντων με διακριτικότητα
«Για την εξιχνίαση μεγάλης υπόθεσης απάτης που ταλαιπώρησε την τοπική μας κοινωνία στις 26 Απριλίου, ανήμερα Μεγάλης Τρίτης», έκανε λόγο στις δηλώσεις του ο αστυνομικός διευθυντής Άρτας, Πάρις Νίκου, ο οποίος επιπρόσθετα είπε: «Εκτελώντας τα καθήκοντά μας με υψηλό αίσθημα ευθύνης και αναγνωρίζοντας την δικαιολογημένη αγωνία των πολιτών, ξεκινήσαμε από την πρώτη στιγμή την επιχείρηση για τον εντοπισμό των δραστών. Η έρευνά μας είχε σαφή προσανατολισμό, και παρά το βαθμό δυσκολίας, καταφέραμε να συλλέξουμε στοιχεία που θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν σε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Κινηθήκαμε συντονισμένα, μεθοδικά και προπάντων με διακριτικότητα. Η μεγάλη αυτή επιτυχία ξεπερνά τα όρια της Άρτας και της Ηπείρου. Πλέον θα αποτελέσει πανελλήνιο θέμα. Φτάσαμε στον εντοπισμό και τη σύλληψη της δράστιδας που φέρεται να έχει σημαντικό ρόλο σε εγκληματική οργάνωση που ως σημείο αναφοράς είχε τις κατ’ εξακολούθηση απάτες όχι μόνο στην Άρτα αλλά και σε άλλους νομούς της χώρας. Ταυτόχρονα ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία συνεργού της κι αυτό που έχω να σας πω είναι ότι βρισκόμαστε στα ίχνη της. Πρόκειται, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς, για μια πολύ μεγάλη επιτυχία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Άρτας και για το λόγο αυτό οφείλω να συγχαρώ δημοσίως τον διοικητή της Ασφάλειας Θεόδωρο Γούσια καθώς και όλους τους αξιωματικούς και τους αστυνομικούς της Ασφάλειας. Οι Αρτινοί πολίτες να γνωρίζουν ότι εργαζόμαστε καθημερινά και δίχως να υπολογίζουμε χρόνο και μόχθο για την ασφάλειά τους».
Ο κ. Νίκου στην σύντομη δήλωσή του συνέστησε προς όλους τους Αρτινούς πολίτες και ιδιαίτερα σε άτομα μεγάλης ηλικίας να είναι περισσότερο προσεχτικοί και επιφυλακτικοί, λέγοντας: «Να μην πείθονται εύκολα στις απαιτήσεις αγνώστων και ακόμη περισσότερο σε ανθρώπους που δεν τους έχουν δει μπροστά τους. Ως συνήθως στόχος αυτών των ανθρώπων είναι να εξαπατούν πολίτες για να αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά».
Ο διοικητής Ασφάλειας, Θεόδωρος Γούσιας
Ο διοικητής Ασφάλειας, Θεόδωρος Γούσιας, δήλωσε ότι από την υπηρεσία διενεργήθηκε προανάκριση για 29 περιπτώσεις προσπάθειας απάτης, οι οποίες έλαβαν χώρα στις 26 Απριλίου και για μια τετελεσμένη απάτη κακουργηματικού χαρακτήρα, η οποία έγινε επίσης την ίδια μέρα σε τοπική κοινότητα του Δήμου Κεντρικού Τζουμέρκων. Το κύκλωμα, το οποίο δραστηριοποιήθηκε εκείνη την ημέρα στην περιοχή μας, είχε δραστηριότητα σε όλη την επικράτεια και από τις καταγραφές που υπάρχουν στις υπηρεσίες σ’ όλη την Ελλάδα, δραστηριοποιείται τουλάχιστον τα δυο τελευταία χρόνια, με συγκεκριμένη μέθοδο».
Επιπρόσθετα ο κ. Γούσιας, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων διευκρίνισε ότι η έρευνα για την διεύθυνση Άρτας ξεκίνησε από εκείνη την ημέρα καθώς και ότι συνεχίζεται για τον εντοπισμό τριών ακόμη συνεργών, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της Ασφάλειας Άρτας από την εξέταση των 29 περιπτώσεων επρόκειτο για πέντε συνολικά άτομα που έδρασαν στις περιπτώσεις αυτές όπως και στην τετελεσμένη εξαπάτηση του 73χρονου. Όσο για το γεγονός ότι αναφέρεται σε 29 περιπτώσεις προσπάθειας εξαπάτησης η Διεύθυνση ενώ εκείνη την ημέρα οι αναφορές που υπάρχουν για τηλεφωνικές κλήσεις σε πολίτες σε όλο το νομό είναι πολλαπλάσιες (πάνω από 80 τουλάχιστον), ο ίδιος διευκρίνισε ότι η Διεύθυνση αναφέρεται σε όσες από τις περιπτώσεις προχώρησαν σε καταγγελία στην Ασφάλεια Άρτας. Ο κ. Γούσιας ωστόσο επισήμανε προς τους πολίτες ότι όχι μόνο σε τηλεφωνικές αναφορές να μην πείθονται αλλά ούτε και σε διάσωσης αντίστοιχες. «Παρατηρείται επίσης το φαινόμενο να πηγαίνουν αυτοπροσώπως στα υποψήφια θύματά τους κυρίως ηλικιωμένους ανθρώπους και να επικαλούνται φίλους ή συνεργάτες συγγενικών προσώπων, πείθοντας κόσμο ακόμη και να κάνουν αναλήψεις από τράπεζες και να τους δίνουν τα χρήματα», τόνισε, συστήνοντας ακόμη μεγαλύτερη προσοχή.
Χρήσιμες συμβουλές
Με αφορμή το παραπάνω περιστατικό, από την Αστυνομική Διεύθυνση Άρτας, προτείνονται οι παρακάτω χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών, από επιτήδειους, όπως αυτοί που συνελήφθησαν.
Οι επιτήδειοι έχοντας συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικές με τα υποψήφια θύματά τους, τα πλησιάζουν αιφνιδιαστικά και χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα όπως ότι είναι γνωστοί συγγενών τους, λογιστές, εφοριακοί κ.λ.π., ζητούν χρήματα προφασιζόμενοι την εξόφληση χρέους για λογαριασμό των συγγενικών τους προσώπων.
Η συνήθης πρακτική που ακολουθούν, έγκειται στην αρχική συλλογή πληροφοριών σχετικά με το πρόσωπο που θέλουν να εξαπατήσουν (οικογενειακή και επαγγελματική κατάσταση κ.ά.) και στην συνέχεια στην προσέγγισή του με διάφορες προφάσεις έκτακτου χαρακτήρα.
Από τις υποθέσεις που έχουν απασχολήσει τις αστυνομικές Αρχές, μερικές από τις προφάσεις που συνήθως χρησιμοποιούν οι δράστες, ενδεικτικά είναι και οι ακόλουθες:
-Είμαι φίλος συγγενικού προσώπου πχ. του υιού σας, ο οποίος μου ζήτησε να μου δώσετε χρήματα γιατί τον έχει συλλάβει η αστυνομία για καταδικαστική απόφαση ή χρέη.
-Είμαι φίλος συγγενικού προσώπου, ο οποίος αγόρασε διάφορα προϊόντα από το κατάστημα μου και με έστειλε να μου δώσεις το κόστος.
-Είμαι εφοριακός και ο υιός σου ή η κόρη σου χρωστάει στην εφορία.
-Είμαι τραπεζικός υπάλληλος και σας ενημερώνω ότι επίκειται «κούρεμα» καταθέσεων. Προκειμένου για να μην «κουρευτούν» οι δικές σας καταθέσεις πρέπει να μου καταβάλετε χρήματα.
Επίσης, έχουν παρατηρηθεί και διάφορες άλλες παραλλαγές της παραπάνω μεθοδολογίας σε επαγγελματίες (γιατρούς, φαρμακοποιούς και άλλους κλάδους) με αντίστοιχα προσχήματα και τον ίδιο σκοπό, την παράδοση ή κατάθεση χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς ατόμων που δήθεν τα έχουν ανάγκη.
Στην περίπτωση που γίνει αντιληπτή προσπάθεια ή απόπειρα εξαπάτησης, συνιστάται η άμεση ενημέρωση των αστυνομικών υπηρεσιών. Σημειώνεται ότι στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας, (www.hellenicpolice.gr, οδηγός του πολίτη, χρήσιμες συμβουλές), είναι διαθέσιμες αναλυτικές συμβουλές προς τους πολίτες, για την αποφυγή περιπτώσεων εξαπάτησης από επιτήδειους, που με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα αποσπούν χρηματικά ποσά.
Θυμάστε την υπόθεση με τους τηλεφωνικούς εκβιασμούς, που συνέβησαν τη Μεγάλη Τρίτη, αναστατώνοντας δεκάδες συμπολίτες μας στην ευρύτερη περιοχή της Άρτας;
Τότε, που άγνωστοι, προσποιούμενοι τους γιους-κόρες-ανηψιούς αστυνομικούς έπαιρναν τηλέφωνο δεκάδες (πάνω από 80) ηλικιωμένους συμπολίτες μας, λέγοντάς τους ότι μπλέχτηκαν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και δήθεν σκότωσαν κάποιον; Και μετά, έδιναν τον τηλέφωνο σε κάποιον, δήθεν αστυνομικό, που ζητούσε χρήματα, προκειμένου να βοηθήσει αφ’ ενός να αποφυλακίσει τον "δράστη" και αφ’ ετέρου να προλάβει την οικογένεια του υποτιθέμενου θύματος, ώστε να μην καταφύγουν δικαστικά εναντίον τους;
Ε, λοιπόν, η Αστυνομική Διεύθυνση Άρτας κατάφερε ένα σημαντικό πλήγμα στη δράση της σπείρας. Συγκεκριμένα, όπως διαβάζω στην ΗΧΩ της Άρτας:
Με συντονισμένες ενέργειες αστυνομικοί της Διεύθυνσης Άρτας, υπό την καθοδήγηση των προϊσταμένων τους, επέτυχαν να συλλάβουν στην Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης, μία 52χρονη ημεδαπή, μέλος της εγκληματικής ομάδας ενώ η σχετική δικογραφία περιλαμβάνει μία 26χρονη συνεργό της υπήκοο Βουλγαρίας και άλλα τρία άτομα. Μάλιστα, από τη μέχρι στιγμής προανάκριση προέκυψε ότι εμπλέκονται σε δύο περιπτώσεις τετελεσμένης απάτης σε χωριά της Άρτας και του Βόλου και σε τουλάχιστον 29 απόπειρες απάτης που έγιναν το τελευταίο χρονικό διάστημα στην περιοχή της Άρτας.
Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για πράξεις που έλαβαν χώρα την 26/04/2016 στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Άρτας, όταν την ημερομηνία αυτή άγνωστος δράστης επικοινώνησε με 29 συνολικά άτομα, μεγάλης κυρίως ηλικίας, κατοίκους διαφόρων περιοχών της Άρτας, στους οποίους δήλωνε αναληθώς ως ιδιότητα του αυτή του Αστυνομικού και με το πρόσχημα της διάπραξης τροχαίου ατυχήματος από συγγενικά τους πρόσωπα, αποπειράθηκε –ανεπιτυχώς- να αποσπάσει από αυτούς διάφορα χρηματικά ποσά προκειμένου οι εμπλεκόμενοι στο τροχαίο ατύχημα συγγενείς τους να αποφύγουν τις συνέπειες του νόμου. Στις τηλεφωνικές αυτές συνομιλίες συμμετείχαν δύο τουλάχιστον άτομα ακόμα ένας άνδρας και μία γυναίκα οι οποίοι προσποιούνταν τους εμπλεκόμενους- στο τροχαίο ατύχημα συγγενείς των θυμάτων. Σύμφωνα με υπολογισμούς, το συνολικό ποσό το οποίο αποπειράθηκαν τα μέλη της οργάνωσης να αποσπάσουν είναι ύψους άνω των 500.000 ευρώ!
Όμως την ίδια ημέρα με το ίδιο πάντοτε πρόσχημα οι δράστες κατόρθωσαν και έπεισαν άνδρα ηλικία 73 ετών κάτοικο της Τ. Κ. Κάτω Καλεντίνης Άρτας στην παράδοση χρηματικού ποσού ύψους 32.000 ευρώ σε δύο γυναίκες συνεργάτιδες του, υπηκόους Βουλγαρίας, οι οποίες πήγαν για την παραλαβή του ποσού στην Τοπική Κοινότητα.
Αναμφισβήτητα, πρόκειται για μεγάλη επιτυχία, που έφεραν εις πέρας οι αστυνομικοί από τη Διεύθυνση Άρτας και ο αστυνομικός διευθυντής Άρτας, Πάρις Νίκου στην σύντομη δήλωσή του μετέφερε δημοσίως τα συγχαρητήριά του στον διοικητή ασφάλειας, τους αξιωματικούς και τους αστυνομικούς για την αποτελεσματική τους επιχείρηση.
Επίσης, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε δηλώσεις του ο διοικητής Ασφάλειας Άρτας, Θεόδωρος Γούσιας, που είχε τεθεί επικεφαλής της αστυνομικής επιχείρησης, οι συμμετέχοντες στην εγκληματική οργάνωση που έδρασαν στην Άρτα ανέρχονται σε πέντε. Στο σπίτι της 52χρονης βρέθηκαν 2.500 ευρώ που αποδόθηκαν ήδη στον 73χρονο από την Άρτα, ο οποίος και την αναγνώρισε στην κατ’ αντιπαράσταση εξέταση. Διευκρινίστηκε ότι η συλληφθείσα μεταφέρθηκε από την Ασπροβάλτα στην Άρτα όπου και κρατείται, προκειμένου να οδηγηθεί στον εισαγγελέα. Επίσης κατασχέθηκε το αυτοκίνητο με το οποίο οι δράστες είχαν έρθει στην Άρτα, όπως και πλαστά χαρτονομίσματα. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Άρτας η οποία είναι άξια συγχαρητηρίων.
update: Με νεότερη ανακοίνωσή της η Αστυνομική Διεύθυνση Άρτας ενημερώνει για της σύλληψη της 26χρονης Βουλγάρας που αναζητούνταν. Συγκεκριμένα:
Συνελήφθη 26χρονη υπήκοος Βουλγαρίας, που αναζητούνταν ως μέλος της εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στην εξαπάτηση πολιτών στην περιοχή της Άρτας και του Βόλου
Τα μέλη της οργάνωσης εμπλέκονται και σε άλλη μία περίπτωση απάτης στην περιοχή της Καρδίτσας
Σε συνέχεια του από 14-05-2016 Δελτίου Τύπου της Υπηρεσίας μας, που αφορούσε τη δράση εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στην εξαπάτηση πολιτών στην περιοχή της Άρτας και του Βόλου, τη σύλληψη για τις υποθέσεις αυτές μίας 52χρονης ημεδαπής και τον σχηματισμό σε βάρος της δικογραφίας για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απατών κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση καθώς και κυκλοφορίας παραχαραγμένων νομισμάτων, συμπληρωματικά, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης αστυνομικής έρευνας του Τμήματος Ασφαλείας Άρτας, ανακοινώνονται τα παρακάτω:
• σήμερα (18-05-2016) το πρωί συνελήφθη η 26χρονη υπήκοος Βουλγαρίας, συνεργός της 52χρονης, η οποία αναζητούνταν κατόπιν σχετικού εντάλματος σύλληψης.
• τα μέλη της εγκληματικής ομάδας εμπλέκονται και σε άλλη μία υπόθεση απάτης, η οποία διαπράχθηκε την 13-04-2016 στην Καρδίτσα σε βάρος 67χρονης ημεδαπής, από την οποία απέσπασαν με την ίδια μεθοδολογία το χρηματικό ποσό των (10.000) ευρώ.
Η συλληφθείσα θα οδηγηθεί αρμοδίως, ενώ η προανάκριση ενεργείται από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.
Η υπόθεση
Για την υπόθεση, συνελήφθη στις 13-05-2016 το μεσημέρι στην Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, μία 52χρονη ημεδαπή, μέλος συμμορίας, σε βάρος της οποίας σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, απατών κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση καθώς και κυκλοφορίας παραχαραγμένων νομισμάτων. Η σχετική δικογραφία περιλαμβάνει επιπρόσθετα μία 26χρονη υπήκοο Βουλγαρίας και ακόμη τρεις συνεργούς τους - μέλη της εγκληματικής ομάδας (δύο άνδρες και μία γυναίκα), τα στοιχεία ταυτότητας των οποίων διερευνώνται.
Αναλυτικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιούσαν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις στις οικίες ηλικιωμένων κυρίως ατόμων και προσποιούμενοι τους αστυνομικούς και με το πρόσχημα ότι στενός συγγενής τους προκάλεσε τροχαίο ατύχημα με θανάσιμο ή σοβαρό τραυματισμό, ζητούσαν την καταβολή χρηματικών ποσών, προκειμένου να συμβάλουν στην απεμπλοκή του από τις επικείμενες ποινικές συνέπειες.
Σε αρκετές περιπτώσεις, κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία, για να γίνουν πιο πειστικοί και να επιτύχουν την εξαπάτηση των θυμάτων τους, ένας από τους δράστες προσποιούνταν το συγγενικό πρόσωπο, το οποίο εκλιπαρούσε για βοήθεια.
Όπως προέκυψε από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας, η 52χρονη συλληφθείσα από κοινού με την 26χρονη συνεργό της είχαν αναλάβει το ρόλο των παραληπτών των χρημάτων («εισπρακτόρων») από τα θύματα ενώ άλλα μέλη της οργάνωσης είχαν αναλάβει το ρόλο καθοδήγησης - στρατολόγησης και επικοινωνίας με τα υποψήφια θύματα.
Με το συγκεκριμένο τρόπο δράσης, προέκυψε ότι τα μέλη της οργάνωσης, εξαπάτησαν την 18-03-2016 και την 26-04-2016, δύο ηλικιωμένους σε χωριά του Βόλου και της Άρτας, αποσπώντας τα χρηματικά ποσά των (3.650) και (32.000) ευρώ αντίστοιχα ενώ αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον άλλους είκοσι εννέα (29) πολίτες στην ευρύτερη περιοχή της Άρτας, αξιώνοντας ποσά που ξεπερνούν τις (500.000) ευρώ.
Στο πλαίσιο ερευνών που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια και κατάστημα της 52χρονης συλληφθείσας στην Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- σαράντα εννέα (49) πλαστά χαρτονομίσματα των (20) ευρώ
- το χρηματικό ποσό των (2.615) ευρώ
- τέσσερα κινητά τηλέφωνα
- χειρόγραφες σημειώσεις και αποδείξεις καθώς και δύο σφραγίδες.
Επιπλέον, κατασχέθηκε ένα όχημα ιδιοκτησίας της 52χρονης, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως μέσο διάπραξης των αδικημάτων και διαφυγής. Η συλληφθείσα θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για να ταυτοποιηθούν τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας και να διερευνηθεί η εμπλοκή τους σε άλλες παρόμοιες πράξεις σε όλη την Ελληνική Επικράτεια.
Πάρις Νίκου, Αστυνομικός Διευθυντής Άρτας: Κινηθήκαμε συντονισμένα, μεθοδικά και προπάντων με διακριτικότητα
«Για την εξιχνίαση μεγάλης υπόθεσης απάτης που ταλαιπώρησε την τοπική μας κοινωνία στις 26 Απριλίου, ανήμερα Μεγάλης Τρίτης», έκανε λόγο στις δηλώσεις του ο αστυνομικός διευθυντής Άρτας, Πάρις Νίκου, ο οποίος επιπρόσθετα είπε: «Εκτελώντας τα καθήκοντά μας με υψηλό αίσθημα ευθύνης και αναγνωρίζοντας την δικαιολογημένη αγωνία των πολιτών, ξεκινήσαμε από την πρώτη στιγμή την επιχείρηση για τον εντοπισμό των δραστών. Η έρευνά μας είχε σαφή προσανατολισμό, και παρά το βαθμό δυσκολίας, καταφέραμε να συλλέξουμε στοιχεία που θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν σε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Κινηθήκαμε συντονισμένα, μεθοδικά και προπάντων με διακριτικότητα. Η μεγάλη αυτή επιτυχία ξεπερνά τα όρια της Άρτας και της Ηπείρου. Πλέον θα αποτελέσει πανελλήνιο θέμα. Φτάσαμε στον εντοπισμό και τη σύλληψη της δράστιδας που φέρεται να έχει σημαντικό ρόλο σε εγκληματική οργάνωση που ως σημείο αναφοράς είχε τις κατ’ εξακολούθηση απάτες όχι μόνο στην Άρτα αλλά και σε άλλους νομούς της χώρας. Ταυτόχρονα ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία συνεργού της κι αυτό που έχω να σας πω είναι ότι βρισκόμαστε στα ίχνη της. Πρόκειται, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς, για μια πολύ μεγάλη επιτυχία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Άρτας και για το λόγο αυτό οφείλω να συγχαρώ δημοσίως τον διοικητή της Ασφάλειας Θεόδωρο Γούσια καθώς και όλους τους αξιωματικούς και τους αστυνομικούς της Ασφάλειας. Οι Αρτινοί πολίτες να γνωρίζουν ότι εργαζόμαστε καθημερινά και δίχως να υπολογίζουμε χρόνο και μόχθο για την ασφάλειά τους».
Ο κ. Νίκου στην σύντομη δήλωσή του συνέστησε προς όλους τους Αρτινούς πολίτες και ιδιαίτερα σε άτομα μεγάλης ηλικίας να είναι περισσότερο προσεχτικοί και επιφυλακτικοί, λέγοντας: «Να μην πείθονται εύκολα στις απαιτήσεις αγνώστων και ακόμη περισσότερο σε ανθρώπους που δεν τους έχουν δει μπροστά τους. Ως συνήθως στόχος αυτών των ανθρώπων είναι να εξαπατούν πολίτες για να αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά».
Ο διοικητής Ασφάλειας, Θεόδωρος Γούσιας
Ο διοικητής Ασφάλειας, Θεόδωρος Γούσιας, δήλωσε ότι από την υπηρεσία διενεργήθηκε προανάκριση για 29 περιπτώσεις προσπάθειας απάτης, οι οποίες έλαβαν χώρα στις 26 Απριλίου και για μια τετελεσμένη απάτη κακουργηματικού χαρακτήρα, η οποία έγινε επίσης την ίδια μέρα σε τοπική κοινότητα του Δήμου Κεντρικού Τζουμέρκων. Το κύκλωμα, το οποίο δραστηριοποιήθηκε εκείνη την ημέρα στην περιοχή μας, είχε δραστηριότητα σε όλη την επικράτεια και από τις καταγραφές που υπάρχουν στις υπηρεσίες σ’ όλη την Ελλάδα, δραστηριοποιείται τουλάχιστον τα δυο τελευταία χρόνια, με συγκεκριμένη μέθοδο».
Επιπρόσθετα ο κ. Γούσιας, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων διευκρίνισε ότι η έρευνα για την διεύθυνση Άρτας ξεκίνησε από εκείνη την ημέρα καθώς και ότι συνεχίζεται για τον εντοπισμό τριών ακόμη συνεργών, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της Ασφάλειας Άρτας από την εξέταση των 29 περιπτώσεων επρόκειτο για πέντε συνολικά άτομα που έδρασαν στις περιπτώσεις αυτές όπως και στην τετελεσμένη εξαπάτηση του 73χρονου. Όσο για το γεγονός ότι αναφέρεται σε 29 περιπτώσεις προσπάθειας εξαπάτησης η Διεύθυνση ενώ εκείνη την ημέρα οι αναφορές που υπάρχουν για τηλεφωνικές κλήσεις σε πολίτες σε όλο το νομό είναι πολλαπλάσιες (πάνω από 80 τουλάχιστον), ο ίδιος διευκρίνισε ότι η Διεύθυνση αναφέρεται σε όσες από τις περιπτώσεις προχώρησαν σε καταγγελία στην Ασφάλεια Άρτας. Ο κ. Γούσιας ωστόσο επισήμανε προς τους πολίτες ότι όχι μόνο σε τηλεφωνικές αναφορές να μην πείθονται αλλά ούτε και σε διάσωσης αντίστοιχες. «Παρατηρείται επίσης το φαινόμενο να πηγαίνουν αυτοπροσώπως στα υποψήφια θύματά τους κυρίως ηλικιωμένους ανθρώπους και να επικαλούνται φίλους ή συνεργάτες συγγενικών προσώπων, πείθοντας κόσμο ακόμη και να κάνουν αναλήψεις από τράπεζες και να τους δίνουν τα χρήματα», τόνισε, συστήνοντας ακόμη μεγαλύτερη προσοχή.
Χρήσιμες συμβουλές
Με αφορμή το παραπάνω περιστατικό, από την Αστυνομική Διεύθυνση Άρτας, προτείνονται οι παρακάτω χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών, από επιτήδειους, όπως αυτοί που συνελήφθησαν.
Οι επιτήδειοι έχοντας συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικές με τα υποψήφια θύματά τους, τα πλησιάζουν αιφνιδιαστικά και χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα όπως ότι είναι γνωστοί συγγενών τους, λογιστές, εφοριακοί κ.λ.π., ζητούν χρήματα προφασιζόμενοι την εξόφληση χρέους για λογαριασμό των συγγενικών τους προσώπων.
Η συνήθης πρακτική που ακολουθούν, έγκειται στην αρχική συλλογή πληροφοριών σχετικά με το πρόσωπο που θέλουν να εξαπατήσουν (οικογενειακή και επαγγελματική κατάσταση κ.ά.) και στην συνέχεια στην προσέγγισή του με διάφορες προφάσεις έκτακτου χαρακτήρα.
Από τις υποθέσεις που έχουν απασχολήσει τις αστυνομικές Αρχές, μερικές από τις προφάσεις που συνήθως χρησιμοποιούν οι δράστες, ενδεικτικά είναι και οι ακόλουθες:
-Είμαι φίλος συγγενικού προσώπου πχ. του υιού σας, ο οποίος μου ζήτησε να μου δώσετε χρήματα γιατί τον έχει συλλάβει η αστυνομία για καταδικαστική απόφαση ή χρέη.
-Είμαι φίλος συγγενικού προσώπου, ο οποίος αγόρασε διάφορα προϊόντα από το κατάστημα μου και με έστειλε να μου δώσεις το κόστος.
-Είμαι εφοριακός και ο υιός σου ή η κόρη σου χρωστάει στην εφορία.
-Είμαι τραπεζικός υπάλληλος και σας ενημερώνω ότι επίκειται «κούρεμα» καταθέσεων. Προκειμένου για να μην «κουρευτούν» οι δικές σας καταθέσεις πρέπει να μου καταβάλετε χρήματα.
Επίσης, έχουν παρατηρηθεί και διάφορες άλλες παραλλαγές της παραπάνω μεθοδολογίας σε επαγγελματίες (γιατρούς, φαρμακοποιούς και άλλους κλάδους) με αντίστοιχα προσχήματα και τον ίδιο σκοπό, την παράδοση ή κατάθεση χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς ατόμων που δήθεν τα έχουν ανάγκη.
Στην περίπτωση που γίνει αντιληπτή προσπάθεια ή απόπειρα εξαπάτησης, συνιστάται η άμεση ενημέρωση των αστυνομικών υπηρεσιών. Σημειώνεται ότι στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας, (www.hellenicpolice.gr, οδηγός του πολίτη, χρήσιμες συμβουλές), είναι διαθέσιμες αναλυτικές συμβουλές προς τους πολίτες, για την αποφυγή περιπτώσεων εξαπάτησης από επιτήδειους, που με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα αποσπούν χρηματικά ποσά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.