7 Μαρ 2016

Κρίσιμη Δευτέρα για προσφυγικό και αξιολόγηση - LIVE BLOG

- Μαραθώνιος επαφών Αλέξη Τσίπρα πριν την απογευματινή Σύνοδο Κορυφής
- Οι τρεις "άσσοι" στο μανίκι του Ευκλείδη Τσακαλώτου

   Η 7η Μαρτίου αναδεικνύεται σε σταθμό για τα δύο είδη κρίσης που ταλανίζουν τη χώρα μας: προσφυγική και οικονομική. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μεταβαίνουν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, όπου ο μεν πρώτος θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Ε.Ε. - Τουρκίας για την προσφυγική κρίση, ο δε δεύτερος στη συνεδρίαση του Eurogoup.
   Μαραθώνιο επαφών πριν από τη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας θα έχει από το πρωί σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξη Τσίπρας.
   Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 9:15 π.μ, ο Αλ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και αμέσως μετά θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μάρκ Ρούτε (στις 10:00) που έχει και την προεδρία της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2016.
   Μετά τη συνάντηση αυτή, ο Αλ, Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου (10:30), στον οποίο αναμένεται να παρουσιάσει τις θέσεις της κυβέρνησης και την απόφαση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα. 
   Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ (11:00) και αμέσως μετά θα παρακαθήσει στο γεύμα εργασίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων κρατών μελών ΕΕ και Τουρκίας.
   Γύρω στις 15.00 τοπική ώρα, δηλαδή μετά το πέρας της συνάντησης ΕΕ-Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των κρατών μελών της ΕΕ.
   Πολλά θα κριθούν σήμερα από το πόσο θα πιέσει η Κομισιόν και η συμμαχία των προθύμων τις μη αλληλέγγυες χώρες "να κάνουν τα μαθήματά τους" στη σύνοδο κορυφής,, αλλά και από το ποιος είναι ο συμβιβασμός που λέγεται ότι βρέθηκε μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων για τους όρους της αξιολόγησης κι αν θα αποκαλυφθεί στο Eurogroup (διαβάστε τη σχετική ανάλυση του left.gr). Θεωρητικά οι εκκρεμότητες με το ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια και το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας φαίνεται να ξεπερνιούνται, αλλά οι εξωφρενικοί υπολογισμοί του ΔΝΤ για το ύψος του δημοσιονομικού κενού δεν έχουν αποσυρθεί από το τραπέζι.
   Μέσα στην εβδομάδα, μάλλον την Τετάρτη, είναι πολύ πιθανό να επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών, προκειμένου να προχωρήσουν την αξιολόγηση, η οποία θα δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των δόσεων και τη συζήτηση για το χρέος, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις δύο αξιωματούχων.
   Tόσο ο Αλ. Τσίπρας όσο και ο υπουργός Οικονομικών δείχνουν προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για τις καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξηγεί ότι κατ' επανάληψη έρχονται από το ΔΝΤ νέες απαιτήσεις, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την αρχική συμφωνία του Ιουλίου, η οποία τηρείται από την Ελλάδα. «Η ΕΕ πρέπει να ζητήσει από το ΔΝΤ να σεβαστεί την συμφωνία. Όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την προσφυγική κρίση. Δεν έχουμε καθόλου χρόνο να μεταθέσουμε ο,τιδήποτε σε σχέση με το προσφυγικό πρόβλημα. Χρειαζόμαστε αλληλεγγύη. Και μάλιστα άμεσα» τονίζει σχετικά ο Αλέξης Τσίπρας (εδώ η συνέντευξή του στη Bild). Ερωτηθείς για δεύτερη φορά σχετικά με το προσφυγικό και την κρίση χρέους ο Αλέξης Τσίπρας απαντά: «Για άλλη μια φορά: Δεν μπορείτε να συγκρίνετε την κρίση χρέους με την προσφυγική κρίση! Στην κρίση χρέους ματώσαμε και ματώνουμε ακόμη σήμερα για να τηρήσουμε αυτούς τους κανόνες».
   Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε αναφορά στην πρώτη αξιολόγηση, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα, «παρά την παρελκυστική γραμμή του ΔΝΤ». Όπως εξήγησε, υπάρχει σύγκλιση στις εκτιμήσεις της κυβέρνησης και των Ευρωπαίων, η οποία αφορά τις μεταρρυθμίσεις, το δημοσιονομικό κενό και το πλεόνασμα. «Το ΔΝΤ προβάλει τις δικές του θέσεις και τις δικές του μη ρεαλιστικές απαιτήσεις» κατήγγειλε και κατέστησε σαφές ότι «δεν θα μείνουμε στην εφαρμογή του προγράμματος, αλλά προχωράμε στην υλοποίηση του παράλληλου προγράμματος» προκειμένου να αποκλιμακωθούν οι επιπτώσεις της κρίσης. «Δεν είμαστε εμείς, λοιπόν, απομονωμένοι στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς», συνέχισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «η εμμονή του ΔΝΤ στη διαφωνία με τους αριθμούς σημαίνει, πλέον, διαφωνία με το ίδιο το πρόγραμμα που εφαρμόζουμε. Δηλαδή, διαφωνία, όχι τεχνοκρατική, αλλά πολιτική» και κάλεσε την ΕΕ να ζητήσει από όλους να σεβαστούν τη συμφωνία που συνυπέγραψαν στις 12 Ιουλίου 2015.
   Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα προσέλθει στη συνεδρίαση των 19 υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. έχοντας τρεις «άσους» στο μανίκι του και στόχο να καμφθούν οι ισχυρές πιέσεις των θεσμών για την επιβολή νέων επώδυνων μέτρων στην ελληνική οικονομία:
   ♦ η μικρότερη, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων, ύφεση το 2015, η οποία, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ( ΕΛΣΤΑΤ), ανήλθε στο 0,2% του ΑΕΠ και όχι στο 0,7% όπως έδειχναν οι πρώτες εκτιμήσεις.
   ♦ το «μαξιλάρι» στις εισπράξεις. Πράγμα που σε απόλυτους αριθμούς μεταφράζεται σε υπέρβαση εσόδων ύψους 850 εκατ. ευρώ.
   ♦ η καλή πορεία του προϋπολογισμού στο πρώτο δίμηνο του 2016. Τα έσοδα κινούνται μέσα στους προβλεπόμενους ρυθμούς, ενώ οι δαπάνες του κράτους τιθασεύονται όπως ακριβώς ορίζει το πρόγραμμα προσαρμογής

*** Συνεχής ενημέρωση, με LIVE BLOG, ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.