20 Ιαν 2016

Ο δημιουργός του ΞΕΝΙΑ Άρτας αποστομώνει όσους τον καπηλεύτηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο

"Να ρωτηθεί η κοινωνία"

   Ο Διονύσης Ζήβας. διακεκριμένος αρχιτέκτονας μηχανικός, επί 30 χρόνια πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων και μετά την αποχώρησή του λόγω ηλικίας, ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, γεννήθηκε στη Ζάκυνθο, αλλά το όνομά του και το έργο του είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την Άρτα, καθώς τη δική του αρχιτεκτονική υπογραφή φέρει το ΞΕΝΙΑ της Άρτας.
   Το όνομά του ακούστηκε ουκ ολίγες φορές στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Άρτας, που συζητούσε εάν θα περάσει η εισήγηση του δημάρχου για εκμίσθωση του ΞΕΝΙΑ σε ιδιώτη για ξενοδοχείο ή το αίτημα για αναβολή 2-3 εβδομάδων, ώστε να δοθεί η ευκαιρία να υπάρξει ενημέρωση για την εναλλακτική (και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, χωρίς να χρεωθεί ο Δήμος ούτε ένα ευρώ) πρόταση.
   Μια πρόταση που διατηρεί τον χώρο, δημόσιο, κοινό αγαθό για όλους και που περιλαμβάνει δημιουργία πολυχώρου πολιτισμού, επιστημών και τεχνών, με παράλληλη λειτουργία εστιατορίου, αναψυκτηρίου, αίθουσας εκδηλώσεων κλπ.
   Και ταυτόχρονα, να αποφασίσει η τοπική κοινωνία, πιθανώς με τη συνεδρίαση μιας διευρυμένης Επιτροπής Διαβούλευσης (που αποτελείται από τους περισσότερους φορείς της πόλης, με τη συμμετοχή των βουλευτών και των υπηρεσιακών προϊόντων των υπουργείων, που, άθελά τους, με την κοινοποίηση της ευνοϊκής χρηματοδότησης, προκάλεσαν την πρεμούρα να δοθεί στον ιδιώτη), που θα συζητήσει, θα ακούσει, θα σταθμίσει και θα συναποφασίσει.
   Κάποιοι από τους υποστηρικτές του δημάρχου, χρησιμοποίησαν το επιχείρημα ότι ο Δ.Ζήβας για ξενοδοχείο το έφτιαξε και ως τέτοιο πρέπει να λειτουργεί. Κάποιος, μάλιστα, θυμήθηκε ότι τον άκουσε, σε ομιλία πριν λίγα χρόνια στον ΣΚΟΥΦΑ, να προκρίνει τη δημιουργία boutique-hotel στη θέση του παλιού ΞΕΝΙΑ.
   Επειδή ήμουν κι εγώ σε εκείνη την εκδήλωση, στην αίθουσα του ΣΚΟΥΦΑ και επειδή τα θυμόμουν λίγο διαφορετικά, έψαξα και τελικά βρήκα τι θα τους έλεγε την περασμένη Δευτέρα ο Δ.Ζήβας. Να ρωτηθεί η κοινωνία!!!
   Αντιγράφω από τον Ταχυδρόμο της Άρτας, όπου δημοσιεύθηκε συνέντευξη του διακεκριμένου αρχιτέκτονα μηχανικού. Ακολουθεί το απόσπασμα από τη συνέντευξη, που αναφέρεται στην χρήση του ΞΕΝΙΑ:

Να ρωτηθεί η κοινωνία
ΕΡ. Ποιά πιστεύετε ότι πρέπει να είναι η χρήση του; Στην Άρτα για παράδειγμα διατυπώνονται προτάσεις για πολιτιστικό κέντρο, για στέγαση διοικητικών υπηρεσιών και φυσικά για ξενοδοχείο, όπως λειτουργούσε παλιά.
ΑΠ. Όσον αφορά τις δημόσιες υπηρεσίες να μου κάνουν τη χάρη να πάνε να βρουν κτίρια αλλού για να στεγαστούν. Για πολιτιστικό κέντρο, πιθανόν… Δεν ξέρω… Σ’ αυτές τις περιπτώσεις κάθεται κάτω μια ομάδα σοβαρών ανθρώπων που βάζει ας πούμε πέντε πιθανότητες, αξιολογεί, συγκρίνει, ρωτάει την Αρτινή κοινωνία «κύριοι, εσείς τι θέλετε», ρωτάει την τοπική ηγεσία (δήμαρχο, νομάρχη…) και καταλήγουν κάπου.
ΕΡ. Το κυριότερο για σας είναι να διατηρήσει τον χαρακτήρα για τον οποίο κατασκευάστηκε; Να λειτουργήσει δηλαδή ως ξενοδοχείο;
ΑΠ. Αν λειτουργήσει ως ξενοδοχείο, δεν θα λειτουργήσει ως πολιτιστικό κέντρο. Κάπως θα πρέπει να αποφασιστεί τι θα είναι αυτό το πράγμα. Η πόλη τι ανάγκες έχει; Αξιολογείς λοιπόν τις ανάγκες και αποφασίζεις.
ΕΡ. Αν οι πολίτες της Άρτας ή οι φορείς σας ρωτούσαν «εσείς κύριε Ζήβα τι προτείνετε;», ποια θα ήταν η απάντηση;
ΑΠ. Ακούστε. Πολύ απλή η ιστορία. Το να μετατρέψεις ένα κτίριο που έχει μελετηθεί για έναν άλφα σκοπό σ’ ένα κτίριο για ένα βήτα σκοπό, δεν είναι εύκολο. Δεν είναι όμως και ακατόρθωτο. Άρα τα βάζουμε κάτω και βλέπουμε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.