12 Δεκ 2015

Επετεύχθη συμφωνία για κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια και αυξήσεις μισθών στο ενιαίο μισθολόγιο

Ειδική μεταχείριση για στεγαστικά, καταναλωτικά και Μικρομεσαίες επιχειρήσεις

   Συμφωνία επετεύχθη μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών για τα δεύτερα προαπαιτούμενα, τα οποία προέβλεπε η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ την επόμενη Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου.
   Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, υπήρξε συμφωνία για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια που θα νομοθετηθεί άμεσα και θα αφορά την πώληση αυτών σε εξειδικευμένες εταιρίες, ενώ για τα στεγαστικά δάνεια της πρώτης κατοικίας, τα καταναλωτικά και τα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα υπάρξει νομοθεσία στις 15 Φεβρουαρίου 2016.
   Από εκεί και πέρα, υπήρξε συμφωνία, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και για το ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι αύριο θα έρθει στη Βουλή νομοσχέδιο για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια αλλά και για το ενιαίο μισθολόγιο, στο οποίο θα περιλαμβάνονται αυξήσεις και όχι μειώσεις μισθών.
   Το χρονοδιάγραμμα περιλαμβάνει την ψήφιση των σχετικών με την συμφωνία νομοσχεδίων έως την Τρίτη το απόγευμα. Την Τετάρτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί Euro Working Group, το οποίο θα δώσει το πράσινο φως για την υποδόση του 1 δισ., η οποία αναμένεται να εκταμιευτεί την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου.

Ειδική μεταχείριση για στεγαστικά και Μικρομεσαίες επιχειρήσεις
   Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θεωρεί ως θετικό το γεγονός πως εξασφάλισε ότι θα υπάρξει ειδική μεταχείριση για τα στεγαστικά δάνεια, τα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα καταναλωτικά. Κατά συνέπεια η πώληση δανείων που θα επιτρέπει το σχέδιο νόμου περιορίζεται στα δάνεια προς μεγάλες επιχειρήσεις, δηλαδή σε ένα μικρό κομμάτι του συνόλου, κάτι το οποίο θα διατυπώνεται και στο σημερινό νομοσχέδιο, όπου ρητά θα αναφέρεται ότι για τις παραπάνω κατηγορίες το νέο καθεστώς θα αποσαφηνιστεί σε επόμενο γύρο διαπραγμάτευσης.
   Το κανονιστικό πλαίσιο, το οποίο θα έρθει στις 15 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τους υπουργούς, θα ορίζει τις επιμέρους κατηγορίες, οι οποίες θα εξαιρεθούν. Το ίδιο κανονιστικό πλαίσιο θα ορίζει και τις εξαιρέσεις, αλλά και τους όρους διαχείρσης "κόκκινων δανείων" που θα αφορούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως αυτές ορίζονται από τον ευρωπαϊκό κανονισμό. Ειδικότερα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως μεσαία επιχείρηση ορίζεται η επιχείρηση η οποία απασχολεί λιγότερους από 250 εργαζομένους και της οποίας ο κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ ο ορισμός μικρή επιχείρηση αφορά εταιρείες με λιγότερους από 50 εργαζομένους και κύκλο εργασιών μέχρι 10 εκατ. ευρώ.

Αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας
   Οι εταιρείες που θα μπορούν να δραστηριοποιούνται στην αγορά δανείων θα πρέπει να έχουν έδρα εντός της ΕΕ και άρα να υπόκεινται στο ευρωπαϊκό αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο. Θα πρέπει, επιπλέον, να συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις που έχουν οι συστημικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένου του κώδικα δεοντολογίας τραπεζών. Για να διασφαλιστεί η πλήρης διαφάνεια προβλέπεται αναλυτική δημοσιοποίηση των ονομάτων των μετόχων των εταιρειών αυτών. Μετά από γνωμοδότηση των αρμόδιων υπουργείων, την άδεια δραστηριοποίησης θα χορηγεί η ΤτΕ, η οποία επίσης θα εποπτεύει τη δράση τους και τη γενικότερη λειτουργία της αγοράς. Θα υπάρχει, δηλαδή, συνεχής εποπτεία από τον ελληνικό βραχίονα του Ευρωσυστήματος.

Μέχρι το Πάσχα το νέο Ταμείο
   Για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, οι υπουργοί Τσακαλώτος και Σταθάκης ανέφεραν ότι συμφωνήθηκε μια στρατηγική έκθεση, η οποία σταδιακά θα καταλήξει σε νόμο. Διευκρίνισε, πάντως, ότι στην παρούσα συμφωνία δεν γίνεται λόγος για τα 50 δισ. ευρώ που είναι ο αρχικός στόχος και για το έαν το ποσό αυτό θα μειωθεί λόγω των χαμηλότερων αναγκών για κεφαλαιακή στήριξη των τραπεζών. Προανήγγειλαν ότι θα ενεργοποιηθεί έως το Πάσχα, ότι θα μετάσχει σε αυτό το ΤΧΣ και ότι διοικητικά θα διαρθρωθεί μία διοικούσα επιτροπή, αλλά και "μπαλόνια" που θα επιβλέπουν πακέτα περιουσιακών στοιχείων. Έτσι, φαίνεται ότι δημιουργείται υπέρ ταμείο που θα συμπεριλάβει και το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και όλα τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου (ακίνητα, ΔΕΚΟ, τράπεζες κλπ.).

Μισθολόγιο στο Δημόσιο
   Οι υπουργοί ανέφεραν ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις σε δημόσιους υπαλλήλους στο ενιαίο μισθολόγιο, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θα υπάρξουν αυξήσεις. Σχετικό σχ/ν αναμενόταν να έρθει σήμερα στη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.