20 Οκτ 2015

Όλγα Γεροβασίλη: Προτεραιότητα μας να μην ισχύσει το υψηλό ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση - VIDEO

- Διαρκής διαδικασία η διαπραγμάτευση
- Σε ένα χρόνο θα έχουμε διαμορφώσει μία άλλη πραγματικότητα για τη χώρα

   Μέχρι το τέλος της εβδομάδας η κυβέρνηση θα έχει καταλήξει στο ζήτημα του 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, διαβεβαίωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας στο Mega. Διευκρίνισε πως γίνεται προσπάθεια να βρεθεί λύση και να μην ισχύσει αυτό το "οριζόντιο" και "άδικο" μέτρο, όπως το χαρακτήρισε.


   Κληθείσα να σχολιάσει τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, η κ. Γεροβασίλη τόνισε πως δεν είναι βιώσιμο και εάν δεν ληφθούν μέτρα θα καταρρεύσει μέχρι το 2018. "Μεταρρυθμίζουμε το σύστημα από μηδενική βάση", τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος διευκρινίζοντας ότι αυτή η διαδικασία δεν αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας. "Πιστεύουμε ότι σε ένα χρόνο θα έχουμε διαμορφώσει μία άλλη πραγματικότητα για τη χώρα, με σκληρή δουλειά που πρέπει να κάνουμε", υπογράμμισε η κ. Γεροβασίλη.
   Ερωτηθείσα για τα σενάρια περί υποβολής έκτακτης εισφοράς για το ασφαλιστικό, η κ. Γεροβασίλη επισήμανε ότι ήδη διαψεύστηκε από τον αρμόδιο υπουργό.
   Αναφερόμενη στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους θεσμούς, η κυβερνητική εκπρόσωπος επισήμανε πως είναι μία διαδικασία διαρκής, στην οποία η κυβέρνηση έχει θέσει προτεραιότητες. Υπήρχαν δεσμεύσεις χρονικές για να φτάσουμε στην πρώτη αξιολόγηση, ώστε να ανοίξει η συζήτηση για τη μη βιωσιμότητα του χρέους, τόνισε και συμπλήρωσε πως "ξέρουμε ότι πολλά μέτρα είναι άδικα, είναι δύσκολο να εφαρμοστούν". Ωστόσο, προχωρούμε σε μία τακτική υποχώρηση, ώστε να αποτραπούν τα χειρότερα, επισήμανε.
   Διευκρίνισε, τέλος, η κ. Γεροβασίλη πως τα προαπαιτούμενα θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί μέχρι τις 10-15 Νοεμβρίου και τα υπόλοιπα θα εφαρμοστούν με υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους.


πηγή

Ακολουθεί απομαγνητοφωνημένη η συνέντευξη:

Συνέντευξη της Κυβερνητικής Εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA και την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA” στους δημοσιογράφους Γ. Οικονομέα και Δ. Καμπουράκη

 «Προτεραιότητα μας να μην ισχύσει το υψηλό ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση»

ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Έχουμε μαζί μας την κυβερνητική εκπρόσωπο κυρία Όλγα Γεροβασίλη. Να αρχίσουμε αμέσως: Επειδή το έχουν πρωτοσέλιδο όλες οι εφημερίδες σχεδόν, με τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση έχετε καταλήξει κάπου; Θα μας δώσετε κάποια είδηση ευχάριστη ή δυσάρεστη;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το οικονομικό επιτελείο δεν έχει καταλήξει ακόμα, αλλά πιστεύω ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει καταλήξει. Είναι προτεραιότητα να βρεθεί τρόπος, ούτως ώστε αυτό το μέτρο να μην ισχύσει. Το θεωρούμε και οριζόντιο και άδικο, δεν το συμμεριζόμαστε δηλαδή, και γίνεται κάθε προσπάθεια, προκειμένου να μην ισχύσει. 
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Να αποσυρθεί τελείως ή να μείνει μόνο στα ιδιωτικά σχολεία όπως λένε οι εφημερίδες και ενδεχομένως να απαλλαγούν τα φροντιστήρια, τα νηπιαγωγεία και τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών; Μήπως θα υπάρξει χαμηλότερος συντελεστής κάπου;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Υπάρχει μία διαφορά στη λογική, ενδεχομένως, όσον αφορά τα ιδιωτικά γυμνάσια-λύκεια και τα φροντιστήρια, νηπιαγωγεία κλπ. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένα ιδιαίτερο τοπίο. Δηλαδή, η ιδιωτική εκπαίδευση δεν αφορά μόνο τα παιδιά των πλουσίων.
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Γεια στο στόμα σας. Για καθίστε να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Πρέπει να σας ρωτήσω: Η κυβέρνηση θεωρεί πλούσιους αυτούς που πάνε τα παιδιά τους στο ιδιωτικό σχολείο;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όχι. Υπάρχουν και οι πλούσιοι βεβαίως, των οποίων τα παιδιά πάνε στα ιδιωτικά σχολεία, αλλά υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι είναι, ήταν μάλλον, από τα μεσαία στρώματα - σήμερα αμφισβητείται - και οι οποίοι προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις της δουλειάς τους, στα σκληρά ωράρια εργασίας και την έλλειψη κοινωνικού κράτους…
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Σήμερα, κυρία Γεροβασίλη, τα μεσαία στρώματα…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Τα πρώην μεσαία στρώματα.
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τώρα έχουμε πέσει στο πάτωμα.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως, διότι ο άλλος…
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δεν υπάρχουν στρώματα δηλαδή.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Υπήρχαν οικογένειες οι οποίες είχαν ένα εισόδημα και το αφιέρωναν προκειμένου το παιδί τους να έχει μια καλύτερη εκπαίδευση και βεβαίως να μπορούν και αυτοί να ανταποκριθούν στα ωράρια εργασίας και μόνο…
ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Το ωράριο ήταν πολύ βασικό.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: …διότι δεν έχουμε κοινωνικές παροχές και αντίστοιχο κοινωνικό κράτος. Επομένως, κάλυπτε και τέτοιες ανάγκες το ιδιωτικό σχολείο και το αναγνωρίζουμε. Διότι κάποιοι μας κουνούσαν και το δάχτυλο, λέγοντας «εσείς που είστε της Αριστεράς, θα στηρίξετε τα ιδιωτικά σχολεία και την ιδιωτική εκπαίδευση;» Η απάντηση είναι αυτή που σας λέω τώρα, ότι υπάρχει αυτή η ιδιομορφία και την αναγνωρίζουμε, βλέπουμε την κοινωνική πραγματικότητα. Επομένως, ο στόχος, στο μέτρο του δυνατού, είναι να μην υπάρχει αυτή η επιβάρυνση στην ιδιωτική εκπαίδευση, διότι αντιλαμβάνεστε, δεν είναι απλά τα πράγματα ούτε εύκολα.
ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Έχετε νούμερα να μας πείτε;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν έχω νούμερα να σας πω.
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ξεκίνησε η κυβέρνηση να λέει για 300 εκατομμύρια, η ΓΣΕΕ λέει ότι είναι μόνο 30-25. Οι διαφορές είναι τεράστιες.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μόλις αποφασιστούν ακριβώς τα μέτρα, το τι μέτρο θα ισχύσει, η ποσοτικοποίηση νομίζω ότι έρχεται μετά. Και να μιλήσουμε όταν θα έχουμε πραγματικά νούμερα στα χέρια μας.
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ισοδύναμα έχετε υποσχεθεί ότι θα ψάξετε να βρείτε και σε άλλους τομείς και για άλλες κοινωνικές τάξεις που πλήττονται αναμφισβήτητα από μια σκληρή συμφωνία και από σκληρά μέτρα. Δεν έχετε, όμως, εμφανίσει κανένα ισοδύναμο.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε, είναι μια διαπραγμάτευση διαρκής, το ξέρετε. Η κυβέρνηση αυτή μετά τις εκλογές -μικρό είναι το χρονικό διάστημα, δεν είναι μεγάλο- έχει μερικές προτεραιότητες. Υπήρχαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Δεσμεύσεις χρονικές, προκειμένου να φτάσουμε στην πρώτη αξιολόγηση. Στην πρώτη αξιολόγηση που μας ενδιαφέρει εξαιρετικά και το θέτουμε ως προτεραιότητα και ο λόγος είναι ότι πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα, τη μη βιωσιμότητα μάλλον, του ελληνικού χρέους. Και αυτό είναι καθοριστικής σημασίας. Επομένως, η κυβέρνηση έχει βάλει ένα χρονοδιάγραμμα για το αμέσως επόμενο διάστημα…
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τα περίφημα 50 προαπαιτούμενα.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Προαπαιτούμενα, αξιολόγηση, συζήτηση χρέους, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, αποκατάσταση της σταθερότητας, οικονομικής σταθερότητας. Και ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον είναι από τους πρώτους στόχους της κυβέρνησης. Επομένως, γίνονται παραλλήλως πάρα πολλά πράγματα αυτά που σας περιγράφω. Και ταυτόχρονα διαπραγμάτευση, όπως έγινε για το προηγούμενο νομοσχέδιο, αυτό των προαπαιτούμενων, που γινόταν διαπραγμάτευση μέχρι την Παρασκευή το βράδυ, μέχρι την τελική ψήφιση και θα συνεχιστεί. Ξέρουμε ότι πολλά μέτρα είναι άδικα, δεν είναι εύκολο να εφαρμοστούν και δεν θα αποκαταστήσουν και τα προβλήματά μας. Και παλεύουμε ενάντια σ’ αυτά. Ωστόσο, ξέρετε, και ειλικρινώς το έχουμε αποδεχθεί, ότι έχουμε δεχθεί μια συμφωνία το καλοκαίρι. Γιατί; Για να αποτρέψουμε τα χειρότερα και να μπορέσουμε, από εδώ και πέρα, να χτίσουμε και να προστατεύσουμε τους έλληνες πολίτες.
ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αυτά τα 35 προαπαιτούμενα πόσα είναι υπουργικές αποφάσεις και πόσα είναι νομοσχέδια;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Νομοθετικό είναι περίπου το 30% απ’ όσο ξέρω και τα υπόλοιπα είναι υπουργικές αποφάσεις, εγκύκλιοι, κλπ.
ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αυτό το 30% που θέλει νόμο, πότε είναι το έσχατο όριο για να το ψηφίσουμε;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Περίπου μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, 10 με 15 Νοεμβρίου.
ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Άρα, μέχρι τις 14 το βράδυ θα γίνεται διαπραγμάτευση.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Συνεχώς και μετά από αυτό.
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Έκτακτη εισφορά θα μπει, κυρία Γεροβασίλη;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έκτακτη εισφορά…
ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Υπάρχουν ρεπορτάζ που λένε για τον ΟΑΕΕ και για τα Ταμεία.
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ετοιμάζονται έκτακτες εισφορές καινούργιες για τον ΟΑΕΕ και για τα Ταμεία.
ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εκατό ευρώ τον μήνα…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Διαψεύστηκε.
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Διαψεύστηκε.
ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Διαψεύστηκε, αλλά πολλά μπαίνουν στο τραπέζι και δεν μου αρέσουν αυτά εμένα. Άμα ακούω πολλά στο τραπέζι…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να κάνουμε έναν διάλογο επί πραγματικού. Διότι ακούω και εγώ αυτές τις μέρες μία τρομολαγνεία, έναν εκφοβισμό, εκατομμύρια υποθέσεις οι οποίες μπαίνουν σαν να είναι δεδομένες. Καλό θα είναι να αποφασίσουμε - και εσείς επειδή συμμετέχετε στον δημόσιο διάλογο και βοηθάτε σ’ αυτό - καλό είναι να κάνουμε τις συζητήσεις όπως πρέπει. Δηλαδή, τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε; Να το πάρουμε ειλικρινώς και από εκεί που πρέπει και να μπούμε σε δημόσιο διάλογο, να συζητήσουμε και με τα κόμματα και με τους κοινωνικούς φορείς, αυτό το οποίο θα γίνει και για το Ασφαλιστικό. Έχουμε ένα μη βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. Υπάρχει κανείς που το αμφισβητεί αυτό;
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ουδείς…
ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:  …εδώ και 15 χρόνια.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Υπάρχει κανείς που αμφισβητεί ότι μέχρι το 2018, εάν δεν πάρουμε μέτρα, καταρρέει το ασφαλιστικό σύστημα; Υπάρχει κάποιος που το αμφισβητεί αυτό;
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Υπήρχαν κάποιοι που το αμφισβητούσαν, μεταξύ των οποίων και εσείς, το κόμμα σας.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ότι καταρρέει το ασφαλιστικό σύστημα; Όχι, δεν το αμφισβητούσαμε.
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πριν από 4-5-6 χρόνια δεν βοήθησε κανένας…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Καλά, πριν από 40 χρόνια; Ήταν κι αλλιώς.
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δεν είναι έτσι. Το πρόβλημα το ασφαλιστικό είναι δεκαετίες, όπως είπε και ο Δημήτρης.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως και συνεχώς…
ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Η βασική κριτική από σας στο e-mail Χαρδούβελη ήταν ότι δεν μειώνονται οι συντάξεις.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και στα χρόνια της ευημερίας, τα ασφαλιστικά ταμεία, το ασφαλιστικό σύστημα δεν στηνόταν με έναν τρόπο που να εξασφαλίζει τις επόμενες  γενεές. Αλλά να πούμε τώρα τι συμβαίνει;
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Από τότε που είχατε φέρει την καταστροφή και με το δίκιο σας…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ήρθε η καταστροφή.
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: …ότι μείωνε τις συντάξεις το e-mail Χαρδούβελη, το θυμάστε;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως.
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τώρα αναγκάζεστε…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σε όλα τα μνημόνια δεν πιστέψαμε ποτέ ότι ο τρόπος για να σωθεί η χώρα είναι αύξηση των φόρων και μείωση μισθών και συντάξεων σκέτο.
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Όλα αυτά που γίνονται τώρα, δηλαδή.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν το πιστέψαμε ούτε θα το υιοθετήσουμε ποτέ αυτό σαν μηχανισμό σκέψης.
ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Σαν μηχανισμός σκέψης δεν είναι, αλλά στην πράξη το βλέπω να γίνεται μια χαρά.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μα, σας απαντώ: Έχουμε κάνει συμβιβασμό και υποχώρηση, αλλά είναι μια τακτική υποχώρηση να αποτραπούν τα χειρότερα και να υπάρξει χώρος και χρόνος προκειμένου να επιλύσουμε ζητήματα. Εδώ, λοιπόν, έχουμε ένα ασφαλιστικό…
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Άρα, λοιπόν, διαψεύδεται η έκτακτη εισφορά…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Διαψεύστηκε από το υπουργείο. Έχουμε, λοιπόν, ένα ασφαλιστικό σύστημα το οποίο είναι γνωστό τοις πάσι ότι το 2018 καταρρέει.
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δεν είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό, έτσι όπως είναι πάντως. Με έναν να δουλεύει και έναν να παίρνει σύνταξη, δεν γίνεται.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ειλικρινώς, λοιπόν, εδώ θα κριθούν και τα κόμματα και της αντιπολίτευσης και οι φορείς κλπ. Θα συζητήσουμε, διότι θα μπει σε δημόσιο διάλογο -για περίπου ένα μήνα, θα γίνει αυτός ο διάλογος, δεν είναι κάτι που θα αποφασιστεί σε κλειστές πόρτες, προκειμένου να φτάσουμε στο καλύτερο δυνατό. Και  όλες οι προτάσεις οι οποίες θα κατατεθούν θα ληφθούν υπ’ όψιν. Τι πιο έντιμο από μία κυβέρνηση να λέει ότι «εγώ ανοίγω τη συζήτηση για το ασφαλιστικό, βάζω ένα πλαίσιο το οποίο είναι και θεωρητικό και ιδεολογικό ως ένα βαθμό, λέμε ποια είναι τα κακά που είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουμε και ελάτε εδώ να συζητήσουμε πώς θα καταστήσουμε αυτό το σύστημα βιώσιμο, ούτως ώστε να υπάρχει σύνταξη πρώτα απ’ όλα;» Γιατί σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό, όταν μιλάμε για κατάρρευση. Να εξασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει σύνταξη και στις επόμενες γενιές και στην παρούσα.

ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:  Ισχύει αυτό που μαθαίνω ότι επειδή υπάρχει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που χαρακτηρίζει αντισυνταγματικές τις περικοπές, στη συζήτηση για το Ασφαλιστικό πάτε στο αρχικό ποσό από το οποίο ξεκίνησαν οι περικοπές, αυτό το περίφημο 2012 και από εκεί, από μηδενική βάση, εξετάζετε μία-μία τις συντάξεις;  Αυτό θα γίνει; 
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Από μηδενική βάση μεταρρυθμίζουμε το σύστημα. 
ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:  Αρα πάτε στο αρχικό.  Ξεχνάτε ότι περικοπές έχουν …
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν πάμε στο αρχικό, πάμε στο μηδέν και κάνουμε ασφαλιστική μεταρρύθμιση.  Δεν πάμε σε κανένα αρχικό.
ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Άρα κανένας δεν είναι βέβαιος ότι η σύνταξη που παίρνει τώρα θα είναι η ίδια μετά το Ασφαλιστικό. Μπορεί να είναι άλλη.  Καλύτερη, χειρότερη, άλλη πάντως.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Πως αλλιώς θα μπορούσε να είναι ειλικρινής μεταρρύθμιση;  Αν θα ήμασταν βέβαιοι από την πρώτη στιγμή τι θα συμβεί και σας το ανακοίνωνα εγώ τώρα,  δεν θα υπήρχε συζήτηση για το Ασφαλιστικό.
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Εντάξει, αλλά για τη διαπραγμάτευση εννοείτε τώρα.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όχι μόνο για τη διαπραγμάτευση και για τον εσωτερικό μας διάλογο. Διότι σας είπα ότι το Ασφαλιστικό Σύστημα δεν είναι στις μνημονιακές μας υποχρεώσεις. Ένα από τα κέρδη αυτής της διαπραγμάτευσης, ήταν ότι ενώ προσπαθούσαν να μας πουν «θα κόψετε αυτές τις συντάξεις, εκεί θα κάνετε αυτό» κ.λπ.. εμείς αντιπροτείναμε και έγινε δεκτό, να καταθέσουμε μια συνολική πρόταση εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, προκειμένου να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες. Και αυτό ήταν επιτυχία.
ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Άρα, αυτό το Ασφαλιστικό που θα προκύψει δεν θα είναι θέμα πίεσης των δανειστών.  Είναι κυβερνητική θέση.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είναι κυβερνητική θέση, μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο του μνημονίου που υπογράψαμε και της καταστάσεως που υπάρχει.  Δηλαδή, το ότι πρέπει να κοπούν κάποια ποσά από το Ασφαλιστικό, τα 800 περίπου εκατομμύρια που ανακοίνωσε και ο Υπουργός, αυτό είναι γεγονός.  Και αυτό μας προκύπτει από την οικονομική πραγματικότητα της χώρας και δεν γίνεται να μην το αντιμετωπίσουμε.  Δεν μας είναι καθόλου ευχάριστο. Θα θέλαμε να είμαστε σε εποχές «παχιών αγελάδων» και να έχουμε να μοιράζουμε χρήματα. Αλλά, δεν είμαστε εκεί, δυστυχώς.
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Αλλά, κα Γεροβασίλη, τους πιάνει το παράπονο και τους δικούς σας ψηφοφόρους.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Προφανώς.   Μα δεν είναι ευτυχής κανείς.
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Λένε «δεν τα ήξερες πριν από ένα χρόνο, που μου έλεγες ότι  θα μου δώσεις και 13ηξ σύνταξη;  Δεν το ήξερες;  Γιατί μου το έλεγες;».
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Να σας πω:  Στα τελευταία χρόνια δεν αλλάζει δραματικά το οικονομικό περιβάλλον της χώρας;  Δηλαδή, από όταν ξεκίνησαν τα μνημόνια μέχρι σήμερα …
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Ήταν γνωστά τα στοιχεία.  Δεν το λέω, είναι άχαρο να γυρίζεις πίσω τώρα και να τα λες αυτά. Αλλά…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Εμένα με συμφέρει να γυρίσω πίσω τον διάλογο, πολιτικάντικα εννοώ θα με συνέφερε, διότι δεν φέρω καμία ευθύνη για την κατάρρευση του Ασφαλιστικού Συστήματος μέχρι σήμερα. Και γιατί αυτές οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις.  Αλλά δεν το κάνω.
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δεν είχε καταρρεύσει το Ασφαλιστικό Σύστημα τον Ιανουάριο πέρυσι. Τι είχε; 
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Προφανώς ήταν έτοιμο να καταρρεύσει.
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Οπότε τι υποσχόσουν εσύ την 13η σύνταξη πίσω, σου λέει ο άλλος;  Αυτό σου λέει, το παράπονο τώρα λέει. 
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ένα συνολικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας εμπεριέχει και θετικά μέτρα, τα οποία αναμένονται.   Δηλαδή σήμερα λέμε ότι θέλουμε να βγούμε από την επιτροπεία, από το πλαίσιο των μνημονίων και πιστεύουμε ότι σε τρία χρόνια αυτό θα γίνει εφικτό.   Επίσης πιστεύουμε ότι σε έναν χρόνο θα έχουμε διαμορφώσει μια άλλη πραγματικότητα για τη χώρα, με σκληρή δουλειά την οποία πρέπει να κάνουμε, εκ μέρους μας εννοώ.  Και παλεύουμε σε αυτή την κατεύθυνση.  Αλλά για να παλέψεις σωστά, πρέπει να ξέρεις από πού ξεκινάς και να μην χάνεις και το στόχο. Επομένως, ξεκινάμε από εδώ με ένα σύστημα υπό κατάρρευση:  Πρέπει, πρώτον, να το διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει και στη συνέχεια να το καταστήσουμε το δικαιότερο.  Άρα, αυτή η θεωρητική συζήτηση, εκτός από τα ποσά, δεν ξέρω …
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Για να σωθεί το Ασφαλιστικό Σύστημα, αυτή τη στιγμή όπως είναι, αν δεν βρεθούν θέσεις εργασίας πολλές, για να σηματοδοτήσουν, δεν σώζεται.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτή είναι η ουσία. Θα συμφωνήσω μαζί σας, βεβαίως.
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Ο φόβος που έχουν πολλοί λοιπόν είναι ότι εκεί που δεν σώζεται, για να σωθεί, θα κόβονται συνέχεια, θα μειώνονται συνέχεια οι συντάξεις.  Αυτός είναι ο φόβος που έχουν όλοι.   Εσάς αν  σας ρωτήσω τώρα, που δεν είσαστε βεβαίως σε ηλικία συνταξιοδότησης, εάν σας ρωτήσω τι σύνταξη θα πάρετε και πότε, δεν νομίζω ότι θα ξέρετε.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν θα ξέρω, προφανώς δεν θα ξέρω αυτή τη στιγμή. Θέλουμε όμως να φτιάξουμε ένα σύστημα στο οποίο θα ξέρουμε.
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αυτό θέλουμε, όλοι το θέλουμε.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Επίσης, θα διασφαλίζεται ότι θα πάρουν όλοι σύνταξη και θα διασφαλίζεται και με λιγότερα έτη εργασίας, ένα όριο να μην σε βάλει στη φτώχια σε μεγάλη ηλικία και να κρατήσουμε ανοικτό..
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Είδατε πόσο πολύπλοκο είναι;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είναι πολύπλοκο, προφανώς.  Γι’ αυτό και απαιτεί διάλογο.
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Αυτή η έμπνευση των Σοφών να συνδεθούν με τα εισοδηματικά κριτήρια …
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το «Σοφών» τώρα είναι σχετικό, έτσι;  Δεν είναι «Σοφών», είναι άνθρωποι των οποίων τα επιστημονικά τους δεδομένα ήταν  τέτοια, ούτως  ώστε θα μπορούσαν να καταθέσουν απόψεις και δεν είναι του ΣΥΡΙΖΑ.
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Ωραία, ναι, το ξέρω αυτό. Αυτή  λοιπόν για τα εισοδηματικά κριτήρια έχει απορριφθεί από την Κυβέρνηση;
ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ναι, το είπε και ο κ. Κατρούγκαλος χθες το βράδυ.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ναι, το απέρριψε, χθες το βράδυ.
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Η κυρία Σαββαΐδου πρέπει να παραιτηθεί; Τι έχει γίνει με αυτό, ποιες είναι οι σχέσεις σας τώρα μαζί της; Της κυβέρνησης εννοώ.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η κυρία  Σαββαΐδου βρίσκεται σε ένα πόστο, το οποίο είναι από τα σημαντικότερα, ειδικά αυτή τη περίοδο. Είναι μια θέση για την οποία δεν θα πρέπει να υπάρχουν θολά σημεία και σκιές. Επομένως, έχει ζητηθεί η παραίτηση της κυρίας Σαββαΐδου και στην πορεία θα έχει και τον τρόπο και τον χρόνο να αποδείξει την αθωότητά της. Σήμερα, λοιπόν, που υπάρχει μια παραπομπή ήδη για ένα  πλημμέλημα, αλλά και για ένα κακούργημα για το οποίο σήμερα καταθέτει, νομίζω ότι δεν μπορεί σε αυτό το πόστο, για λόγους ηθικής, για λόγους αξιακούς, κάποιος να παραμένει. Τουλάχιστον μέχρι να αντιμετωπιστεί και να λυθεί και να ξέρουν όλοι οι Έλληνες Πολίτες ότι..
ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εάν σήμερα που πάει στον Ανακριτή, πει ο Ανακριτής ότι δεν τρέχει τίποτα, παραμένει η αίτηση;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ηδη, για το ένα θέμα, υπάρχει παραπομπή. Ασκείται δηλαδή για το πλημμέλημα δίωξη.  Από εκεί και πέρα πρέπει να ξέρουμε και το εξής:  Ότι σε κάθε δημόσιο υπάλληλο αυτής της χώρας υπάρχει ένα πειθαρχικό δίκαιο, το οποίο θα θυμάστε και πόσο σκληρό ήταν, δηλαδή κάποιος μόνον με την υποψία ότι, έπρεπε να φύγει από τη θέση του, για τον οποιονδήποτε χαμηλόβαθμο υπάλληλο …
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Εντάξει, είχαν γίνει και αδικίες.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Επομένως, από το ένα άκρο να μην περνάμε στο άλλο. Να υπάρχει και μια ισορροπία.
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Εσείς το συνδέετε απολύτως;  Ναι μεν σας δόθηκε μια αφορμή, αλλά υπάρχει η αίσθηση ότι η Κυβέρνηση δεν την θέλει την κυρία Σαββαΐδου, ούτως ή άλλως. Είτε γινόντουσαν οι διώξεις είτε δεν γινόντουσαν.  Είναι αλήθεια αυτό;  Η συνεργασία σας πριν από μια εβδομάδα, που ασκήθηκαν οι διώξεις, ήταν …
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Για μια Ανεξάρτητη Αρχή, η οποία ασκεί τα καθήκοντά της αμερόληπτα και όπως πρέπει για την Ανεξάρτητη Αρχή, δεν θα είχαμε κανένα λόγο να λέει η Κυβέρνηση ότι της αρέσει ή δεν της αρέσει.
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Όχι, όχι.  Για την κυρία Σαββαΐδου σας ρώτησα.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Για την κυρία Σαββαΐδου μιλάω και εγώ. Στον βαθμό, λοιπόν, που σήμερα έχουμε «συννεφάκια», καλό θα ήταν να μην έχουμε. 
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Μέχρι πριν από μια εβδομάδα δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα;  Θέλω να πω μέχρι πριν επέμβει η Δικαιοσύνη.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Τις Ανεξάρτητες Αρχές δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τις κρίνει κανένας, για τον τρόπο που ασκούν τα καθήκοντά τους.  Και πρέπει να κρίνεται και η δουλειά τους και τα αποτελέσματά της. Εδώ δεν είναι θέμα, όμως,  της δικής μας διάθεσης. Εδώ είναι κάτι που μπαίνει αντικειμενικά.
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Αληθεύει ο διάλογος αυτός που γράφτηκε στις  εφημερίδες, που είχε με τον κύριο Τσακαλώτο η κυρία Σαββαΐδου; 
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν ήμουν στο τηλεφώνημα.
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αν πληροφορηθήκατε.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Προφανώς τηλεφωνικοί διάλογοι που …
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Ότι του είπε πως «σιγά, εσείς τι ευαισθησία δείξατε στους Υπουργούς και δείχνετε σε εμένα».  Σας έχει τεθεί υπόψη αυτό;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εγώ δεν πιστεύω ότι ο κύριος Τσακαλώτος διέρρευσε πουθενά το τι ειπώθηκε σε αυτό το τηλεφώνημα.
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Εντάξει, φαντάζομαι ναι.  Ενδεχομένως να το διέρρευσε άλλος.  Αλλά…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δύο συμμετέχουν, δύο είναι  στο τηλεφώνημα.
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εάν εσάς, σας ετέθη υπόψη  αυτό. 
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σε εμάς όχι.
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Το ότι έχει αντιρρήσεις η τρόικα γι΄ αυτή την ιστορία και το ότι..
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ούτε αυτό είναι σαφές.  Δεν προκύπτει.
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Δεν προκύπτει, δεν έγινε κάποιος διάλογος...
ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Έχετε ενημερώσει τους εταίρους, δηλαδή, για την πρόθεσή σας να φύγει; Ότι ζητάτε παραίτηση
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να είστε σίγουροι ότι οι εταίροι μας παρακολουθούν καθημερινώς …
ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ :  Μα, το ξέρω εγώ. Τι λένε ρωτώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Ακόμη και τώρα τι λέτε εσείς ξέρουν.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν  έχουν μιλήσει και φαντάζομαι ότι δεν είναι στην αρμοδιότητά τους να μιλήσουν για ένα θέμα διαφάνειας και αξιακού συστήματος.  Η αδιαφάνεια είναι για εμάς θέμα αξιακό, αρχής μάλλον - για να μη το πω τόσο σοβαρά αξιακό, αλλά αρχής- να μην υπάρχουν σε αυτές τις θέσεις γκρίζα σημεία.   
ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:  Αν πάω εγώ να κάνω μια μήνυση στον κύριο Αλεξιάδη, αφού με ελέγξει η Εφορία κάνω μια μήνυση, δεν θα παραιτηθεί αυτός.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όχι.
ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:  Αν τον καλέσει ο Εισαγγελέας;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν είμαστε εκεί.  Σας εξηγώ ότι εδώ πέρα υπάρχει ένα Πειθαρχικό Δίκαιο, του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, το οποίο είναι αρκετά σκληρό.
ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:  Εγώ, επειδή κοίταξα την υπόθεση, οφείλω να ομολογήσω ότι έχει ισχυρά αντεπιχειρήματα η πλευρά τη κυρίας Σαββαΐδου.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε, εγώ δεν θα δικάσω σε καμία περίπτωση εδώ, σήμερα., ούτε και εσείς φαντάζομαι, την κυρία Σαββαΐδου.
ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:  Εδώ λέει ότι «Είχα μια εισαγγελική παραγγελία που μου έλεγε ότι πρέπει να ξανακάνω έλεγχο, μια εταιρεία η οποία απαιτούσε να ξαναγίνει έλεγχος και μου έκανε μήνυση γι’ αυτό.  Εάν δεν της έκανα έλεγχο θα μου έλεγαν ότι το καλύπτω και όταν της έκανα έλεγχο πάλι ήμουν κατηγορούμενη».  Δεν είναι εύκολο
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εγώ σας λέω ότι δεν προτίθεμαι και ούτε έχω τη δυνατότητα και ούτε θα ήθελα ποτέ να δικάσω, ούτε την κυρία Σαββαΐδου, ούτε κανέναν άνθρωπο σε ένα δημόσιο..
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Εσείς μας λέτε την πολιτική πλευρά του θέματος, ότι εσείς θέλετε να φύγει, θέλετε να παραιτηθεί
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ακριβώς. Πολιτικά, σας λέω σε αυτή τη φάση ειδικά, σε αυτή την πολιτική και κοινωνική συγκυρία για τη χώρα, ότι δεν μπορεί σε αυτή τη θέση να υπάρχουν σημεία τα οποία είναι θολά. Αυτό είναι το σκεπτικό της Κυβέρνησης και με βάση αυτό ζητήθηκε και η παραίτηση της κυρίας Σαββαΐδου.  Μέχρι εκεί είναι η συζήτησή μας. Από εκεί και κάτω είναι στα καθήκοντα όλων να διερευνήσουν και να δουν αν εδώ πραγματικά υπήρξε  ή δεν υπήρξε θέμα.
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Να σας ευχαριστήσουμε κυρία Γεροβασίλη.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εγώ να σας ευχαριστήσω.
ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:  Ευχαριστούμε κυρία Γεροβασίλη.  Για τους αγρότες θα θέλαμε να πούμε.  Είχαμε τον Υπουργό εδώ και μας τα είπε «χαρτί και καλαμάρι».  Οπότε είμαστε εντάξει.  Ενημερωθήκαμε. Καλημέρα σας.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Καλή συνέχεια . 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.