20 Οκτ 2015

Έμπρακτη κοινωνική αλληλεγγύη, μέσα από την παρουσίαση βιβλίου του Σπύρου Νεραϊδιώτη, στον ΣΚΟΥΦΑ

Ένα μέρος από τις πωλήσεις του βιβλίου θα δοθεί στο νεαρό ποδοσφαιριστή της τοπικής Ομάδας «Μέλισσας», Παναγιώτη Παπαποστόλη, που νοσηλεύεται σε ιδιωτικό κέντρο αποκατάστασης και άλλο ένα μέρος στο Κ.Ι.Φ.Άρτας

   Ο Μ/Φ Σύλλογος «Σκουφάς», το ΤΕΙ Ηπείρου και ο Λ.Ο. «Τα Τζουμέρκα» μας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Σπύρου Νεραϊδιώτη "ΕΝ ΧΟΡΩ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΟΙΣ (επί των ορέων ωραιότης)" η οποία θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μ/Φ Συλλόγου «Σκουφάς», την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 7,30 μ.μ.
   Ο Σπύρος Νεραϊδιώτης γεννήθηκε στην Άρτα το 1960. Κατάγεται από τη Νεράιδα, χωριό των Ανατολικών Τζουμέρκων. Μεγάλωσε και διαμένει στην Άρτα, όπου και εργάζεται στη ΔΕΗ.
   Έχει ασχοληθεί με τη μελέτη του δημοτικού τραγουδιού και την διδασκαλία των δημοτικών χορών. Συνεργάστηκε με τη Λαϊκή Επιμόρφωση Νομού Άρτας και η παρουσία του εκεί κρίνεται εξαιρετικά πετυχημένη. Ιδιαίτερα ανέπτυξε πλούσια δραστηριότητα σε τοπικούς συλλόγους ανανεώνοντας αισθητά ένα μεγάλο αριθμό παραδοσιακών τραγουδιών και χορών. Έχει στο ενεργητικό του πάνω από 250 παραστάσεις εντός και εκτός Ελλάδας.
   Έχει κάνει εμφανίσεις στην τηλεόραση της ΕΡΤ, σε ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια και έχει συνεργαστεί με το Ρ/Σ Άρτας ART fm. Την πορεία του Σπύρου Νεραϊδιώτη, στα μονοπάτια της μουσικοχορευτικής παράδοσης την έκανε ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ο πρωτοχορευτής των Τζουμέρκων» ο φωτογράφος- κινηματογραφιστής Βασίλης Γκανιάτσας.
   Σε μια πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης, ο Αρτινός συγγραφέας θα προσφέρει ένα μέρος των εισπράξεων από τις πωλήσεις του βιβλίου στο νεαρό ποδοσφαιριστή της τοπικής Ομάδας «Μέλισσας», Παναγιώτη Παπαποστόλη, που νοσηλεύεται σε ιδιωτικό κέντρο αποκατάστασης και άλλο ένα μέρος θα δοθεί στο Κ.Ι.Φ.Άρτας.
   To βιβλίο του Σπύρου Νεραϊδιώτη είναι ένα εκτεταμένο ποίημα που αφηγείται κατορθώματα και γεγονότα συμπατριωτών του.Κατορθώματα σαν κι αυτά που μας διηγούνταν οι γονείς μας, και που σιγά-σιγά κοντεύουν πια να γίνουν κάτι σαν παραμύθι για τα δικά μας τα παιδιά.
   Ο Σπύρος Νεραϊδιώτης στρέφεται ενδοσκοπικά στις αναμνήσεις της παιδικής και εφηβικής ηλικίας και στον γενέθλιο τόπο, την Νεράιδα Τρικάλων.
   Η ποιητική του Νεραϊδιώτικου τοπίου, σε μια περιοχή που το τοπίο κοιτάζει τον ήλιο μέσα σε μια απέραντη σιωπή, περιβάλλει με την άλω της τον γενέθλιο τόπο και τα γεγονότα, που θα αποτελέσουν αργότερα πολύτιμες αναμνήσεις για τον Σπύρο.
   Με κυρίαρχο αφηγηματικό πλοηγό τη ροή συνείδησης, ο αφηγητής περιγράφει με θερμή νοσταλγία σκέψεις, συναισθήματα, γεγονότα, εντυπώσεις, αντικείμενα, τόπους, οικεία πρόσωπα, που αγάπησε και τον σημάδεψαν δια βίου.
   Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας διέσωσε τον πλούτο της παράδοσης, των μύθων, τη μαγεία, το δημοτικό τραγούδι, τον δημοτικό χορό, την ποίηση, δηλαδή τη σοφία των ορεσίβιων Νεραϊδιωτών. Σκάβει σε χώματα που γνωρίζει, ψηλαφεί ρίζες που έχει δει και συνειδητοποιεί ότι υπάρχουν καρποί, που θα γεννήσουν κάτι νέο. Ίσως.
   Η ανάγνωση του βιβλίου «Εν χορώ και Οργάνοις-επί των Ορέων ωραιότης» συνιστά, αναμφίβολα μια καταφυγή προς ένα κόσμο θαλπωρής και Ουτοπίας.
   - Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
η Έφη Δήμου, δικηγόρος
ο Ευάγγελος Σακέλλιος, δικηγόρος
ο Παναγιώτης Καραγιώργος, δικηγόρος
ο Ηλίας Προβόπουλος, δημοσιογράφος – μέλος ΕΣΗΕΑ
   - αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσουν:
η Έλλη Μάνθα, υπεύθ. Παιδικής Θεατρικής Ομάδας Συλλ. «Σκουφάς»
η Ζωή Μπαρτζώκα, μέλος Θεατρικής Ομάδας Συλλ. «Μακρυγιάννης»
ο Σωτήρης Σαρλής, μέλος «Α.Θ.Ο.Α.»
   - την εκδήλωση θα προλογίσει και θα συντονίσει: ο Δημήτρης Βλαχοπάνος, φιλόλογος και συγγραφέας


   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.