7 Αυγ 2015

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τα μέτρα στήριξης των αγροτών

Η πρόταση, οι άμεσες παρεμβάσεις και το Νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης

   Πλαίσιο "αντίρροπων μέτρων" για τη στήριξη των αγροτών, εντός διαρκούς διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για τη νέα, δύσκολη συμφωνία, δίνοντας προτεραιότητα στη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, με έμφαση στους κατά κύριο επάγγελμα και στους νέους αγρότες, αλλά και σειρά παρεμβάσεων-σχεδιασμών για τον εξορθολογισμό και την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα με την αξιοποίηση και του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, παρουσίασε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε μια άκρως συμβολική, αλλά και ουσίας επίσκεψή του στο ΥΠΑΠΕΝ - Αγροτικής Ανάπτυξης.
   Συγκεκριμένα, μετά τη συνάντησή του με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "οι συνθήκες είναι δύσκολες και πρέπει να ανοίξουμε, να δημιουργήσουμε δρόμους, ακόμα και εκεί όπου δεν υπάρχουν, διότι είναι υποχρέωσή μας να κάνουμε το παν, ώστε να διασφαλίσουμε συνθήκες πρώτα απ' όλα κοινωνικής δικαιοσύνης, διατήρηση της δυνατότητας όλων των κοινωνικών ομάδων, κατηγοριών και επαγγελμάτων να μπορέσουν να διασφαλίσουν τα εισοδήματά τους, αλλά ταυτόχρονα αναδιανομή εισοδήματος και δημιουργία προϋποθέσεων μέσα από την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη για την έξοδο από την κρίση. Δεν μπορείς να ξεπληρώνεις δανεικά δίχως ανάπτυξη".
   Επισήμανε ότι βρισκόμαστε πλέον στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους θεσμούς, που έγιναν τέσσερις από τρεις κι ενδεχομένως πρέπει να επιδιώξουμε να γίνουν περισσότεροι, αναφερόμενος στην ανάγκη ελέγχου και παρακολούθησης και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, "θεσμό δημοκρατικό που λογοδοτεί, ελέγχει και ελέγχεται". Πρόσθεσε ότι, παρά τις δυσκολίες, ελπίζουμε ότι αυτή η συμφωνία μπορεί να δώσει οριστικό τέλος στην αβεβαιότητα για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρωζώνης, αν και αυτό σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί και από τις πολιτικές διεργασίες που θα συντελεστούν το επόμενο διάστημα σε Ευρωζώνη και Ε.Ε.

Η πρόταση στους θεσμούς
   Συγχρόνως, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα "αγκάθια" που περιλαμβάνει η συμφωνία, "πολιτικές που δεν αποτελούν επιλογή μας και είμαστε αναγκασμένοι να υλοποιήσουμε και που αν δεν εργαστούμε σκληρά ώστε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο αντίρροπων μέτρων σε αυτές τις πολιτικές, αντίρροπων μέτρων προστασίας των κοινωνικών κατηγοριών που βάλλονται από αυτές, τότε θα έχουμε αρνητικά αποτελέσματα".
   Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να περιοριστεί σε αυτά τα στενά όρια, "δεν θα σταματήσουμε να διαπραγματευόμαστε καθ' όλη τη διάρκεια και μετά το κλείσιμο της συμφωνίας, προκειμένου να πετύχουμε ένα χρονοδιάγραμμα και ένα πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων το οποίο να κατανέμει δίκαια τα φορολογικά βάρη, να ευνοεί τους πραγματικούς και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, να ευνοεί την παραγωγή και να μην απομακρύνει τους νέους αγρότες από την ύπαιθρο".
   Σημείωσε ότι στόχος της επίσκεψής του είναι ακριβώς ο συντονισμός με την ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ ως προς τους άμεσους σχεδιασμούς-δράσεις, "ώστε να περιορίσουμε τις πιθανές αρνητικές συνέπειες στους αγρότες".
   Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην πρόταση που θα θέσει η κυβέρνηση στους θεσμούς για τον αγροτικό τομέα, "το πώς θα προσπαθήσουμε να αμβλύνουμε τις οξείες γωνίες αυτής της συμφωνίας σε μια διαρκή διαπραγμάτευση", που περιλαμβάνει τα εξής:
      - Προώθηση της δίκαιης διάκρισης των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα, που ασκούν αγροτική δραστηριότητα, και σε αυτούς που έχουν γεωργικό εισόδημα, αλλά διαφορετική κύρια απασχόληση. Στόχος είναι η μείωση φορολογίας και προκαταβολής φόρου για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, τα φυσικά πρόσωπα που η κύρια απασχόλησή τους με κάθε είδους αγροτική εργασία τους αποφέρει τουλάχιστον το 50% του συνολικού καθαρού εισοδήματός τους από κάθε πηγή. Γι' αυτούς η κυβέρνηση θα διεκδικήσει φορολόγηση εισοδήματος με 13% (αντί 26%) και προκαταβολή φόρου στο 50% (αντί του 100%).
      - Για τους νέους αγρότες θα διεκδικήσει να ισχύσει μείωση 30% του φορολογικού συντελεστή αλλά και της προκαταβολής για τα επόμενα 3 έως 5 χρόνια.
      - Διεκδίκηση φορολόγησης του καθαρού εισοδήματος και στον αγροτικό χώρο, ώστε να υπολογίζονται στις δαπάνες παραγωγής κόστη εργασίας, οικογενειακή εργασία, αποσβέσεις και γενικά όλα τα έξοδα-επιβαρύνσεις.

Β. Αποστόλου: Η οριζόντια φορολογική αντιμετώπιση δεν περνά ούτε από την απλή λογική
   Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΠΕΝ Β. Αποστόλου αναφέρθηκε στην προεργασία που έχει ήδη γίνει από το υπουργείο, επισημαίνοντας: "Ξέρουμε όλοι, ξέρουν οι αγρότες ότι αυτά που μας έρχονται με τη νέα συμφωνία είναι επώδυνα, πιστεύω όμως ότι θα αντιμετωπιστούν μέσα από τις προσεγγίσεις που θα κάνουμε και κυρίως αυτές που έχουν σχέση με τον εξορθολογισμό λειτουργίας του αγροτικού χώρου, μέσα από τα βιβλία εσόδων - εξόδων, μέσα από την προσέγγιση του εισοδήματος του αγρότη ως μεροκάματου από την αγροτική δραστηριότητα και κυρίως μέσα από την αντιμετώπιση των ενισχύσεων του χώρου σύμφωνα με τις απόψεις της ΚΑΠ, που μιλάει για βοήθημα και όχι για εισόδημα". Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι 531.000 αγρότες παίρνουν περίπου 530.000 ευρώ (ενισχύσεις), δηλαδή σχεδόν ένα χιλιάρικο ο καθένας, ενώ 385 αγρότες-επιχειρήσεις παίρνουν 600.000 ευρώ, κατά μέσο όρο, η κάθε μια. Επομένως, πρόσθεσε, το ζήτημα της προσέγγισης των ενισχύσεων με μια οριζόντια φορολογική αντιμετώπιση είναι θέμα που δεν περνά ούτε μέσα από την απλή λογική.
   Κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν ότι στόχος είναι να υλοποιηθεί η βασική πρόταση του 13% στη φορολογία στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ενώ για τις υπόλοιπες περιπτώσεις η προσέγγιση μπορεί να είναι ανάλογα με το ύψος των ενισχύσεων, δηλαδή αύξηση του ποσοστού φορολόγησης στους "λίγους" που παίρνουν υψηλές ενισχύσεις (υψηλότερη φορολογία).
   Επιπλέον, με την τήρηση βιβλίων εσόδων - εξόδων θα υπολογίζονται και το μεροκάματο του αγρότη, οι αποσβέσεις, τυχόν εργόσημο για απασχόληση κ.λπ., θα εξορθολογιστεί ο ΦΠΑ και ταυτόχρονα θα αντιμετωπιστούν η φοροδιαφυγή / φοροαποφυγή και η εκμετάλλευση του αγροτικού χώρου. Παράλληλα, θα καταργηθούν τα τιμολόγια αγοράς στον αγροτικό χώρο, δηλαδή θα ισχύουν τα τιμολόγια πώλησης (προϊόντων) του παραγωγού κι όχι τα τιμολόγια αγοράς των εμπόρων, όπως συμβαίνει σήμερα κι αποτελεί στρέβλωση - δεδομένου ότι ενώ η αξία της αγροτικής παραγωγής, χωρίς τις ενισχύσεις, ανέρχεται σε πάνω από 10,5 δισ. περίπου 7 δισ. δεν δηλώνονται.
   Με τις αλλαγές στα τιμολόγια και στον ΦΠΑ εκτιμάται ότι θα υπάρξει εξοικονόμηση τουλάχιστον 700 εκατ. συνολικά (400 εκατ. από ΦΠΑ και 350 έως 500 εκατ. από τιμολόγια). Η ελληνική πλευρά θα αναφερθεί στη μη φορολόγηση των επιδοτήσεων σε άλλες χώρες, ενώ συζητείται και η διατήρηση του αφορολόγητου ορίου.

Άμεσες παρεμβάσεις
   Ο πρωθυπουργός, πέραν των προτάσεων ενόψει της συμφωνίας, αναφέρθηκε και σε παρεμβάσεις υπέρ του αγροτικού τομέα με άμεσο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και ειδικότερα:
      - Στη θέσπιση νέων συλλογικών φορέων επαγγελματικής, συνεργατικής οργάνωσης, συνεταιρισμούς (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.), κοιτίδες επαγγελματικής δραστηριότητας. Ανήγγειλε ότι το σχέδιο νόμου για την αναδιοργάνωση του συνεταιριστικού κινήματος θα τεθεί σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες.
      - Στην άμεση απόδοση των ενισχύσεων, ύψους 2,4 δισ. ευρώ ετησίως, με αναδιοργάνωση, απογραφειοκρατικοποίηση των οργανισμών. Ανακοίνωσε ότι προχωρά άμεσα η ψήφιση του νόμου για τη διαχείριση των βοσκήσιμων γαιών, που αφορά την κτηνοτροφία.
      - Στην αποδιάρθρωση των ολιγοπωλιακών κατεστημένων στην αγορά, μέσω παρεμβάσεων και με τη συνδρομή του ΟΟΣΑ, για την άρση παθογενειών - χρόνιων δυσλειτουργιών (ορθολογικοποίηση τιμών παραγωγού, έγκαιρες πληρωμές, έλεγχοι τιμών καταναλωτή κ.λπ). Αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε καρτέλ και μεσάζοντες που λυμαίνονται την αγορά εκτοξεύοντας τις τιμές καταναλωτή, ανακοίνωσε εντατικοποίηση ελέγχων σε όλα τα επίπεδα με συγκρότηση μεικτών κλιμακίων ελέγχων της αγοράς και σπάσιμο συμφερόντων που χρόνια μονοπωλούν έργα και εργασίες στον αγροτικό χώρο.
      - Στην ενίσχυση της αλιείας, μέσω ΕΠΑΛ 2014-2020, με συνολικούς ευρωπαϊκούς πόρους 400 εκατ. ευρώ.

Νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 6 δισ. που οδηγεί στη δημιουργία 50.000 θέσεων εργασίας
   Ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε συνοπτικά και το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), που έχει υποβληθεί στην Ε.Ε., ύψους 4,7 δισ. κοινοτικής συμμετοχής, που αναμένεται συνολικά να κινητοποιήσει πόρους 6 δισ. και να οδηγήσει στη δημιουργία περισσότερων από 50.000 νέων θέσεων εργασίας, λειτουργώντας παράλληλα ως "όχημα" για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την αγροτική ανάπτυξη.
   Οι βασικές προτεραιότητες στρατηγικής στο πλαίσιο του ΠΑΑ είναι:
      1. Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας του πρωτογενούς τομέα με έμφαση στην παραμελημένη κτηνοτροφία.
      2. Αναβάθμιση ανθρώπινου δυναμικού, ενίσχυση επιχειρηματικότητας στον αγροτικό χώρο, κίνητρα σε νέους.
      3. Αύξηση της προστιθέμενης αξίας των γεωργικών προϊόντων με επένδυση σε ποιότητα - εξωστρέφεια.
      4. Προστασία περιβάλλοντος-φυσικών πόρων και αντιμετώπιση των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής. Το 30% των πόρων του ΠΑΑ θα κατευθυνθούν σε αντίστοιχες δράσεις.
      5. Ενίσχυση του κοινωνικού ιστού στις αγροτικές περιοχές (κίνητρα για βιώσιμες θέσεις εργασίας, ενθάρρυνση επενδύσεων κ.λπ.).
   Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα εκχωρηθεί ποσοστό άνω του 30% των πόρων του ΠΑΑ στις Περιφέρειες, όπως επίσης και σχετικές αρμοδιότητες.
   Υπογράμμισε ότι τα ανωτέρω προϋποθέτουν σχέδιο, οργάνωση, παρακολούθηση, ικανότητες και κυρίως ισχυρή πολιτική βούληση, η οποία δεν χρειάζεται προσπάθεια, "είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα". Πρόσθεσε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση "να συγκρουστούμε και με κατεστημένα συμφέροντα και με κατεστημένες νοοτροπίες που έχουν κρατήσει πίσω την παραγωγική δύναμη του τόπου", στέλνοντας μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες, ενώ ζήτησε τη συνεργασία και συνέργεια των ίδιων των αγροτών, καθώς χωρίς την ενεργό και αποτελεσματική συμμετοχή τους "δεν θα τα καταφέρουμε". Και κατέληξε "τώρα είναι η περίοδος της σποράς, θα 'ρθει και η περίοδος του θερισμού".

Π. Σκουρλέτης: Θέλουμε να διευρύνουμε τα όρια της συμφωνίας
   Ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, Π. Σκουρλέτης τόνισε ότι η επιλογή του πρωθυπουργού να επισκεφτεί το συγκεκριμένο υπουργείο, μεσούσης της διαπραγμάτευσης, μόνο τυχαία δεν είναι, αλλά σηματοδοτεί την πολύ μεγάλη σημασία του αγροτικού τομέα και των προβλημάτων του για την κυβέρνηση. Σημείωσε ότι στην εφαρμογή της συμφωνίας θα προσπαθήσουμε να διευρύνουμε όλες τις δυνατότητες που πρέπει να έχει η κυρίαρχη ελληνική κυβέρνηση, για να κάνουμε πράξη όσο το δυνατόν περισσότερες δεσμεύσεις, απόψεις, σκέψεις μας, το δικό μας σχέδιο για τον αγροτικό κόσμο". "Δεν είμαστε διατεθειμένοι", πρόσθεσε, "να αποδεχθούμε τα όρια της συμφωνίας που πάμε να υπογράψουμε, αλλά αντιθέτως θέλουμε να τα διευρύνουμε".
   Τόνισε ότι δεν χωρούν ισοπεδωτικές προσεγγίσεις στα θέματα φορολογίας, ενώ αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της αγροτικής γης και των αγροτών και στη σύνδεση παραγωγής-βιομηχανίας στον τομέα, με "όχημα" αγρότες και συνεταιρισμούς, αλλά σε εντελώς νέα προσέγγιση και βάση.
   Ο υφυπουργός Π. Σγουρίδης αναφέρθηκε στην άψογη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. στην κυβέρνηση που εκφράστηκε απολύτως στο ΥΠΑΠΕΝ, με τη σκληρή δουλειά που έχει γίνει, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να δώσει το μήνυμα "να ξαναξεκινήσει η ανάπτυξη και η παραγωγή, γιατί χωρίς παραγωγή δεν ξεπληρώνονται δανεικά. Τα δανεικά ξεπληρώνονται μόνο με παραγωγή".
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.