4 Αυγ 2015

Όλγα Γεροβασίλη: «Δε θα φέρουμε το απαξιωμένο πολιτικό σύστημα από το παράθυρο στο προσκήνιο»

- «Εκλογές θα γίνουν όποτε χρειαστεί», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας πολυκομματικής κυβέρνησης
- Ολόκληρη η συνέντευξη στον ΣΚΑΪ

   Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο εκλογών, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη είπε ότι «εκλογές θα γίνουν όποτε χρειαστεί». «Οι εκλογές είναι πιθανές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σήμερα πρέπει να ασχοληθούμε με το πότε θα γίνουν», πρόσθεσε.
   Η κ. Γεροβασίλη είπε επίσης ότι είναι στους άμεσους στόχους της κυβέρνησης να προωθήσει νέο εκλογικό νόμο χωρίς το μπόνους των 50 εδρών.
   Σε επίμονα ερωτήματα για το αν η χώρα θα πάει σε εκλογές, σε περίπτωση που η κυβερνητική πλειοψηφία πέσει κάτω από το όριο των 120 βουλευτών κατά την ψηφοφορία επί της επικείμενης συμφωνίας, η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι «μια κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί όταν η ίδια δεν πατάει».
   Αναφορικά με την εσωκομματική αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ, η κυβερνητική εκπρόσωπος παραδέχθηκε ότι «δυο διαφορετικοί στρατηγικοί σχεδιασμοί δεν μπορούν να συνυπάρξουν». «Πιστεύω ότι δύο διαφορετικές στρατηγικές επιλογές σε επίπεδο κυβέρνησης δεν μπορούν εύκολα να σταθούν», συνέχισε.
   Ως προς το αν οι διαφωνούντες πρέπει να παραδώσουν τις έδρες τους σχολίασε ότι «υπάρχουν κώδικες στην Αριστερά, όπως υπάρχει και ο κώδικας δεοντολογίας της ΚΟ», αλλά -όπως είπε- «υπεράνω αυτών υπάρχουν και ηθικοί κώδικες και οι κώδικες της μη απαξίωσης της άλλης πολιτικής άποψης».
πηγή

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ
ΟΛΓΑΣ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ  ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ‘’ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ’’ ΤΟΥ ΣΚΑΪ TV ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ - ΝΙΚΗ ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ - ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εδώ είμαστε με την κυβερνητική εκπρόσωπο, την κυρία Όλγα Γεροβασίλη, να την καλημερίσουμε, να την καλοσωρίσουμε, να της πούμε και συγχαρητήρια και σιδεροκέφαλη, από κοντά...
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να είστε καλά.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: …γιατί οπωσδήποτε έχετε και πολύ δύσκολα καθήκοντα σε μια φάση πολύ δύσκολη για τη χώρα γενικότερα, επομένως και για την κυβέρνηση, δεν υπάρχει αμφιβολία. Ο πρωθυπουργός γυρίζει σήμερα, έτσι;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ναι.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τώρα καταλαβαίνουμε ότι οι εντολές του είναι περισσότερο από σαφείς, για να προχωρήσουμε σ’ αυτό που λέμε στο κλείσιμο της συμφωνίας. Τρέχουν, έτσι κι αλλιώς, οι…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Οι εντολές και οι προθέσεις κι όλου του κυβερνητικού σχήματος κι ολόκληρου του ΣΥΡΙΖΑ.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα προλάβετε, όμως ή βλέποντας και κάνοντας, όπως λένε άλλοι υπουργοί;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το θέμα δεν είναι εάν θα προλάβουμε εμείς. Εμείς είμαστε έτοιμοι, σήμερα ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης και ξεκινά η δεύτερη, στις λεπτομέρειες της σύνταξης. Μέχρι στιγμής…
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μέσα στην εβδομάδα αρχίζει αυτό;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Νομίζω από αύριο. Από αύριο ξεκινά αυτή η διαδικασία, η συγγραφή με λεπτομέρειες. Πιστεύω ότι εάν τα δύο μέρη τηρήσουν αυτό που διατυπώνεται σε όλους τους τόνους, και από εμάς, αλλά όχι μόνο. Εάν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα της Συνόδου Κορυφής, νομίζω ότι μέχρι τις 18 του μηνός θα έχουμε μια συμφωνία.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Γιατί το λέτε αυτό ως προϋπόθεση; Υπάρχει περίπτωση να μην τηρηθούν από την πλευρά σας ή…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Από την πλευρά μας δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην τηρηθούν. Αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε μπει σε μια σκληρή διαδικασία. Έχουμε κάνει σκληρές επιλογές, προκειμένου να μην συμβεί στη χώρα το χειρότερο και είμαστε αποφασισμένοι να τρέξουμε τη συμφωνία, κατά το δυνατόν. Προϋπόθεση βεβαίως αποτελεί η  σκληρή διαπραγμάτευση η οποία συνεχίζεται καθημερινά, μέχρι την τελευταία στιγμή.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εσάς τι σας τρομάζει περισσότερο. Καταλαβαίνω ότι έχετε μια ανησυχία. Εντάξει, λέτε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει αυτό που συμφώνησε και αλίμονο να μην το τηρούσε. Τι σας τρομάζει, ότι μπορεί να μπουν και άλλα προαπαιτούμενα, μπορεί να μπουν πράγματα που δεν έχουν συμφωνηθεί; Ίσως;
ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΣ:  Ή το δάνειο-γέφυρα, ας πούμε, το οποίο ακούγεται…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε, ακούγονται και λέγονται διάφορα. Μέχρι στιγμής, σε όλη τη διαπραγματευτική περίοδο, δεν έχουμε συνηθίσει να προχωρούμε με τον πιο ομαλό τρόπο. Έχουμε συνηθίσει ότι όσο πιο κοντά οδηγούμαστε σε μια τελική στιγμή της συγκεκριμένης διανυόμενης φάσης τόσο πιο πολύ επιτείνονται και οι πιέσεις, άρα αλλάζει και το τοπίο. Αυτό έχει συμβεί μέχρι σήμερα.
ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Μπαίνουν κι άλλα στο τραπέζι; Αυτό λέτε; Την τελευταία στιγμή; Με σκοπό τι, την καθυστέρηση, την πίεση, περισσότερες παραχωρήσεις από εμάς;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ξέρετε ότι το θέμα της συμφωνίας δεν είναι ένα θέμα που αφορά μόνο την Ελλάδα. Υπάρχει και η άλλη πλευρά. Το θέμα της συμφωνίας εξελίσσεται  εν μέσω αλλαγής συσχετισμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πέραν της Ελλάδας. Βλέπουμε τους θεσμούς να μην ταυτίζονται, να συγκρούονται μεταξύ τους και εδώ επεμβαίνουν και χώρες οι οποίες…
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτό τι σημαίνει; Δέχεται έναν πόλεμο η κυβέρνηση, ακόμη και τώρα, και φοβάται ότι μπορεί κάποιοι να υπονομεύουν αυτή την προσπάθεια; Υπάρχει τέτοιο θέμα;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σαφώς κάποιοι υπονομεύουν τέτοιες προσπάθειες. Σας θυμίζω ότι το θέμα…
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εννοείτε από την Ευρώπη;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως. Σας θυμίζω ότι το θέμα του Grexit δεν έχει φύγει ποτέ οριστικά. Η άποψη αυτή…
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κάνετε κι εσείς ό,τι μπορείτε γι’ αυτό. Όχι εσείς προσωπικά. Εννοώ κάποια πλευρά της κυβέρνησης κάνει ό,τι μπορεί για να συντηρεί αυτό το κεφάλαιο στην επικαιρότητα, με δηλώσεις, παραδηλώσεις.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η κυβέρνηση ξέρετε, δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα προκειμένου να συντηρήσει αυτό το κεφάλαιο. Δεν ήταν και δεν είναι στις προθέσεις μας. Υπήρξε ένας τεράστιος επικοινωνιακός πόλεμος τον τελευταίο καιρό, ο οποίος γίνεται από ξένους παράγοντες. Υπάρχουν στο εσωτερικό συνομιλητές με κύκλους του εξωτερικού, οι οποίοι θα ήθελαν να μην υπάρξει συμφωνία στην Ελλάδα.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μέσα από το κόμμα σας;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όχι.
ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Υπάρχει από το κόμμα σας, βέβαια, ένα μεγάλο κομμάτι, κυρία Γεροβασίλη.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Στο κόμμα μας υπάρχει μια ιδεολογική άποψη, μια πολιτική άποψη, η οποία προϋπήρχε, ωστόσο δεν ήταν αυτή που καθόρισε τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ ούτε το πώς φτάσαμε μέχρι εδώ.
ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Είναι, όμως, σ’ αυτή την κατεύθυνση της μη συμφωνίας, της ρήξης.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ναι, όμως, είναι άλλο πράγμα να έχω την πολιτική άποψη, ότι συμφέρει την Ελλάδα να είναι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και να τη διατυπώνω  δημοσίως, να τη συζητώ και είναι τελείως διαφορετικό να υπονομεύω.
ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Συγνώμη, αλλά ο κύριος Στρατούλης είπε προχθές ότι θα αγωνιστεί για την ανατροπή…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα αγωνιστεί δημοσίως, διαφανώς, θα υποστηρίξει την άποψή του.
ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Να ανατρέψει το μνημόνιο.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως. Αυτό, όμως, είναι μια κουβέντα πολιτική. Δεν αναφέρομαι σε κάτι τέτοιο ετούτη τη στιγμή, μιλάω για κύκλους ισχυρών συμφερόντων, οι οποίοι θέλουν τη χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης για οικονομικούς λόγους υπονομεύοντας  την προσπάθεια.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι, αλλά εδώ υπογράψαμε μια συμφωνία. Στις 12 Ιουλίου ελήφθη μια απόφαση, μετά από αυτή τη μαραθώνια συνεδρίαση τότε στη Σύνοδο Κορυφής, η οποία υποθέτουμε ότι είναι ισχυρή. Γιατί φοβόμαστε ακόμη ότι κάποιοι μας υπονομεύουν και ότι θέλουν να μας πετάξουν έξω;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό πιστεύουμε κι εμείς. Ότι μια Σύνοδος Κορυφής δε  μπορεί να αποτελεί τυχαίο γεγονός, Ότι αυτά τα οποία συναποφασίζονται, διαυπώνονται, αποτυπώνονται γραπτά και με υπογραφές δε μπορεί να μην ισχύουν. Ωστόσο, παραμένει πάντα η ανησυχία, διότι υπάρχουν, όπως σας είπα, αυτές οι διαφορετικές απόψεις τόσο εκ μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ,κυρίως, όσο και εκ μέρους των κύκλων  οι οποίοι θα ήθελαν την Ελλάδα στη δραχμή. Λόμπι δραχμής, το οποίο είναι λόμπι ξένων συμφερόντων, διαπλεκόμενων  με ντόπια συμφέροντα, φυσικά. Αυτό να μην το ξεχνάμε.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θέλω να καταλάβω το εξής, κυρία Γεροβασίλη, γιατί εγώ τουλάχιστον έχω μπερδευτεί, δεν ξέρω οι άλλοι συνάδελφοι, σε σχέση με αυτά που ειπώθηκαν από τον κύριο Βαρουφάκη και τις εντολές που έλαβε από τον Πρωθυπουργό. Μια και είμαστε σ’ αυτό το κεφάλαιο, να το κλείσουμε, γι’ αυτό το ρωτάω και λέω: Ο Πρωθυπουργός, τελικά, ζήτησε μια μελέτη, την οποία είδε και απέρριψε, όπως είχε πει σε μια πρώτη φάση, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, εάν δεν κάνω λάθος, ή ζήτησε, όπως είπε προχθές στην άλλη συνέντευξή του στο ΚΟΚΚΙΝΟ, ένα plan B, το οποίο θα μας οδηγούσε, ενδεχομένως, σε ένα άλλο νόμισμα. Τι ζήτησε από τα δύο;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σήμερα ο Πρωθυπουργός έχει διατυπώσει το τι έχει ζητήσει  επακριβώς. Ζήτησε να ξέρει τις πιθανές επιπτώσεις από το Grexit, ως όφειλε να γνωρίζει ο Πρωθυπουργός, καθώς και το κυβερνητικό σχήμα.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ήταν εναλλακτική το Grexit; Για την κυβέρνηση;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σε καμία των περιπτώσεων και ποτέ δεν ήταν εναλλακτική. Δεν ήταν άποψη την οποία υιοθετούμε. Ωστόσο, όφειλε…
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το plan B τι ήταν; Ήταν plan B εντός ευρώ πάλι ή εκτός; Ή ήταν μια αμυντική θέση, στάση της κυβέρνησης έναντι των κινδύνων που έρχονταν; Τι ήταν;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είναι λάθος να κρινόμαστε, διότι έπρεπε να εκπονηθεί ένα σχέδιο, να αποτυπωθούν οι επιπτώσεις της κακής εκδοχής. Είναι λάθος να κατακρινόμαστε γι’ αυτό, το αντίθετο θα έπρεπε να συμβαίνει.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τι σχεδιασμό είχατε ρωτάω.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ο σχεδιασμός ήταν ένας. Το plan A θυμάστε, όλα τα προηγούμενα, στον προηγούμενο διάλογο και τον προεκλογικό…
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είχαμε plan A;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το plan A είναι αυτό που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα. Δηλαδή, η επίτευξη μιας καλύτερης, μιας καλής συμφωνίας εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκληρή διαπραγμάτευση. Αυτό ήταν το plan A, αυτό ακολουθείται μέχρι και σήμερα. Plan B δεν υπήρξε ποτέ, άλλο το να μελετώ…
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Υπήρξε, αλλά όχι για δραχμή λέτε; Υπήρξε plan Β, γιατί έτσι παραδέχτηκε ο Πρωθυπουργός, μας το είπε. Τι άλλο;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είναι άλλο το να σχεδιάζω, να βγω εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης  και άλλο να γνωρίζω επακριβώς το πώς θα αμυνθώ. Είναι δύο διαφορετικά θέματα.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Επομένως, λέτε ότι δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό της κυβέρνησης το plan Β να είναι σχέδιο επιστροφής στη δραχμή.
 ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Επρεπε να είναι γνωστό τι θα μας συνέβαινε εάν οι άλλοι  έκαναν αυτή την επιλογή. Η άλλη πλευρά.
ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Και να είμαστε και πρακτικά προετοιμασμένοι;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ενδεχομένως,  και πρακτικά. Νομίζω ότι έτσι οφείλει να κάνει κάθε υπεύθυνη κυβέρνηση.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Άρα, για να το καταλάβουμε ολοκληρωμένα, κυρία Γεροβασίλη, εάν οι άλλοι σχεδίαζαν και κατάφερναν τελικά να μας γυρίσουν στο εθνικό νόμισμα, εμείς είχαμε σχέδιο γι’ αυτό. Ήμασταν έτοιμοι με ευθύνη των άλλων, δεν το βάζω στην κυβέρνηση. Αυτό δεν λέτε;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δε λέω κάτι τέτοιο, διότι, προφανώς, πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο εκπονήθηκε από μια ομάδα για το τι θα μας συνέβαινε…
ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κατ’ εντολή, βεβαίως, του Πρωθυπουργού. Ωστόσο, το τι θα μας συνέβαινε σημαίνει αμυντικές κινήσεις. Όχι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αποχώρησης  από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Και, βεβαίως, όλα αυτά τα οποία αποτυπώθηκαν, αυτά τα οποία έγιναν γνωστά και στον Πρωθυπουργό δεν ήταν καθόλου ευχάριστα. Ήταν επιλογές στις οποίες  ουδέποτε θα περνούσε η ελληνική κυβέρνηση με την πρόθεσή της.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Οι κινήσεις, οι τοποθετήσεις, οι συνεντεύξεις, όλα αυτά που κάνει ο κύριος Βαρουφάκης, ενοχλούν την κυβέρνηση; Ικανοποιούν την κυβέρνηση; Χαροποιούν την κυβέρνηση;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε, ο τρόπος που επιλέγει ο καθένας να τοποθετηθεί απέναντι σε όλο αυτό, και μάλιστα ο πρώην υπουργός Οικονομικών, είναι μια προσωπική του επιλογή, για την οποία κρίνεται. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας.
ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Κυρία Γεροβασίλη, να σας μεταφέρω μια κριτική που ασκείται έντονα και προκαλεί περιέργεια.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ευχαρίστως.
ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Η ανοχή και η διακριτικότητα, για να το θέσω κομψά, με την οποία διαχειρίζεται η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός το ζήτημα του κυρίου Βαρουφάκη, το έχετε ακούσει. Δη η ανοχή σε αλλεπάλληλες δηλώσεις, που βάζουν σ’ ένα πλαίσιο  κάπως αμήχανο, τουλάχιστον τον Πρωθυπουργό, μαζί με την απόλυτη στήριξη που παρέσχε ο Πρωθυπουργός στον τέως υπουργό…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ο Πρωθυπουργός, ως οφείλει, πρέπει να διατυπώσει τις αλήθειες και αυτά τα οποία είναι στο τραπέζι εκ μέρους του. Από εκεί και μετά, το να  μπούμε σ’ έναν φαύλο κύκλο «είπε αυτός, αντέδρασε ο άλλος» νομίζω ότι είναι λάθος και για την πολιτική ζωή,  και για τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Δε βοηθάει σε τίποτα και δεν είναι συμπεριφορά σοβαρής κυβέρνησης.
ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΣ: Ναι, αλλά έχει και κάποιες ευθύνες ο κύριος Βαρουφάκης, έτσι δεν είναι;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν είμαι εγώ αυτή η οποία θα αποδώσει ευθύνες στον οποιονδήποτε και θα ήταν  σκόπιμο να μην είμαστε καθόλου βιαστικοί. Η περίοδος την οποία πέρασε η χώρα, το εξάμηνο διαπραγματεύσεων, ήταν μια σκληρή περίοδος-πραγματικά. Έχουν αναγνωρίσει τόσο η  διαπραγματευτική ομάδα όσο και ο Πρωθυπουργός ότι έγιναν λάθη και παραλείψεις και ότι αυτό σε έναν βαθμό μπορούμε να το δούμε και να το κρίνουμε με κάθε ψυχραιμία αποτυπώνοντας το πραγματικό του μέγεθος. Χρειάζεται όμως χρόνος για να ξέρουμε πού πατάμε πραγματικά. Αλλά, το «υπονομεύω, οργανώνω σχέδια»  είναι διαφορετικό πράγμα, πρόκειται για σενάρια αστυνομικής φαντασίας. Και νομίζω ότι σήμερα που η ατζέντα μας βρίσκεται στη διαπραγμάτευση η οποία αποτελεί το μείζον θέμα μας,  αυτό που απασχολεί τον ελληνικό λαό και που θα του καθορίσει τη ζωή.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πού βάζει τη γραμμή η κυβέρνηση, κυρία Γεροβασίλη; Εννοώ στους βουλευτές της, είναι σαφές, το έχετε πει και εσείς ότι βρίσκεστε σε μία ρήξη στην πραγματικότητα, στο εσωτερικό του κόμματός σας. Πάμε στη μεγάλη συμφωνία.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Στο εσωτερικό του κόμματος υπάρχουν μερικά θέματα, τα οποία δημοκρατικά, δημόσια, με ευρύ διάλογο θα λυθούν.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τι θα λυθούν; Με ποιον τρόπο; Μπορείτε να ξαναείστε μαζί με αυτούς τους ανθρώπους;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Με κομματικές διαδικασίες, εσωκομματικές διαδικασίες, μέσα από τις  οποίες θα συζητήσουν και θα αναδείξουν το πώς θα πορευτεί και  ποιος θα πάει με ποιον.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Υπάρχει πιθανότητα να είστε μαζί με τους διαφωνούντες; Στο ίδιο κόμμα;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Πιστεύω ότι δύο διαφορετικές στρατηγικές επιλογές, σε επίπεδο κυβέρνησης, δεν μπορούν εύκολα να σταθούν. Και αυτό απεδείχθη. Διότι αυτές οι διαφορετικές στρατηγικές προϋπήρχαν.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα έπρεπε να έχουν παραιτηθεί οι διαφωνούντες και να έχουν παραδώσει την έδρα τους; Ο Πρωθυπουργός το είπε.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε, αυτό είναι μια πολύ λεπτή συζήτηση. Επίσης είναι  ένα θέμα σοβαρό, που πονάει πολύ. Και πονάει όλους μας, ξέρετε. Μας  πονάει όλους εμάς που  παλεύουμε χρόνια για κάποιες ελευθερίες. Γιατί υπάρχει ο αλληλοσεβασμός και η αλληλοεκτίμηση, ανεξαρτήτως διαφορετικής πολιτικής επιλογής. Κατά συνέπεια, ναι πραγματικά δύο στρατηγικοί σχεδιασμοί δε μπορούν να συνυπάρξουν. Η πολιτική την οποία θα ακολουθήσεις και θα υλοποιήσεις, δε μπορεί παρά να είναι μία. Επομένως, εδώ ο καθένας θα πάρει τη θέση του…
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πρέπει να παραιτηθούν, κατά τη γνώμη σας, για να διευκολύνουν την κατάσταση;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Υπάρχουν κώδικες στην Αριστερά. Υπάρχουν κώδικες, όπως ο κώδικας της δεοντολογίας αυτής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Να σας πω, όμως, κάτι; Υπεράνω αυτών, και τελικά αυτό ακολουθείται από όλους μας και έτσι έπρεπε να είναι, υπεράνω αυτών υπάρχουν ηθικοί κώδικες και κώδικες μη απαξίωσης της άλλης πολιτικής άποψης που είναι συμβατή με την κουλτούρα της Αριστεράς και με το πώς πορεύτηκε σε όλη της την πορεία.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σε σχέση μ’ αυτό που έχουν υπογράψει προεκλογικά, δεν πρέπει να τηρηθούν αυτά, κυρία υπουργέ;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Και ξέρετε, επειδή είναι δύσκολες επιλογές και σκληρές.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εσείς, κυρία Γεροβασίλη, αναλάβατε τα καθήκοντα που θα σας ανέθεσε ο Πρωθυπουργός στην πιο δύσκολη φάση για την κυβέρνηση. Και έχετε, λοιπόν, να βγάλετε τα κάστανα από τη φωτιά…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είναι υποχρέωσή μου, είναι υποχρέωσή μου να το κάνω.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ... και να διαχειριστείτε αυτή την κατάσταση, ενώ οι άλλοι δεν το κάνουν. Υπονομεύουν την κυβέρνηση, θα έλεγε κάποιος κακόπιστος.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εγώ, όμως, πιστεύω και συμφωνώ ότι πρέπει να ακολουθηθεί αυτός ο δρόμος. Εάν δεν το πίστευα, δεν θα μπορούσα να το υπηρετήσω, ξέρετε. Όσο δύσκολο και να είναι ένα αντικείμενο…
ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Ίσως, βέβαια, και να είχατε συμμορφωθεί προς τις επιταγές του κώδικα δεοντολογίας, εάν δεν μπορούσατε να το υπηρετήσετε και να μην δημιουργούσατε πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή, όχι μόνο στο κόμμα, γιατί το ζήτημα είναι ότι το κομματικό του ΣΥΡΙΖΑ, εκ των πραγμάτων από τη στιγμή που συγκυβερνά, είναι και πρόβλημα της χώρας.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Φυσικά υπάρχει μια τέτοια διάσταση, εννοείται, και γι’ αυτό το συζητάμε. Αλλιώς, δεν θα αφορούσε κανέναν. Ωστόσο, στην παρούσα χρονική στιγμή έχουμε όλο τον χρόνο μπροστά μας. Τα πράγματα είναι δύσκολα, είναι κρίσιμα. Οι δυνάμεις δεν είναι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ στραμμένες. Είναι στο θέμα…
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχει γίνει και πρόβλημα της χώρας, όμως. Το πρόβλημα το εσωτερικό σας, κυρία υπουργέ, είναι πρόβλημα της χώρας.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτή τη στιγμή δεν είναι. Μπαίνουν σε προτεραιότητες.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Και θα πάτε για εκλογές, εάν πάτε, θα το συζητήσουμε αυτό τώρα, θα μας πάτε για εκλογές στην πραγματικότητα για να λύσετε τα εσωτερικά σας προβλήματα. Αυτό είναι ανήκουστο, τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται στη δίνη, αυτή την ώρα που μιλάμε. Το είδαμε χθες στο Χρηματιστήριο και όχι μόνο, βέβαια, το ζούμε στην πραγματικότητα.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η χώρα βρίσκεται σε δίνη και σας θυμίζω ότι αυτό είναι  αποτέλεσμα λαθών πενταετίας..Της παγκόσμιας οικονομικής ανακατανομής…
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Και χειροτερεύει. Αυτό λέμε, προφανώς, δεν σας το χρεώνουμε αυτό.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και σήμερα χειροτερεύει, διότι παλαιότερες επιλογές που δεν αφορούν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έφεραν…
ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Μόνο γι’ αυτό χειροτερεύει, κυρία Γεροβασίλη; Δεν έγιναν λάθος χειρισμοί από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να πούμε ότι έγιναν; Να το πούμε. Αλλά να πάμε να δούμε και τη μεγάλη εικόνα όπου βρίσκεται η καρδιά του προβλήματος; Διότι δεν κρίνεται σε μια στιγμή, ενός διαπραγματευτικού λάθους, ενδεχομένως, η μοίρα μιας χώρας και το μέλλον μιας χώρας, διότι αυτά συμβαίνουν. Καλό είναι να μη συμβαίνουν  αυτά. Ωστόσο, ας πούμε ότι αυτό συνέβη. Σήμερα γίνεται μια διαπραγμάτευση, να φτάσουμε σε μια συμφωνία, τη στιγμή που οι εκταμιεύσεις για τη χώρα έχουν να γίνουν από πέρυσι τον Αύγουστο. Το τελευταίο πακέτο το οποίο πήρε μέτρα στη χώρα είναι νομίζω τον προηγούμενο Ιούνιο. Αυτό σημαίνει ότι αυτά που έχουμε να αντιμετωπίσουμε μπροστά μας σήμερα είναι μια κατάσταση που δημιουργήθηκε τους τελευταίους 15 μήνες και το βάρος το οικονομικό των 15 αυτών μηνών πέφτει σήμερα όλο μαζί…
ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Δίκιο έχετε σ’ αυτό. Βέβαια, στις αρχές της διαπραγμάτευσης μετεκλογικά ο κύριος Βαρουφάκης δήλωσε ότι δεν τα θέλουμε τα 7 δις που απομένουν, δηλαδή βλέπετε πως συνδέεται και οδηγεί στην επιδείνωση του οικονομικού προβλήματος.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να σας πω τι δήλωσε τότε. Δήλωσε ότι δε θα θέλαμε η χώρα μας να είναι συνεχώς υποχρεωμένη να δανείζεται, προκειμένου να ανταπεξέρχεται στις υποχρεώσεις της και να μπαίνει συνεχώς στον φαύλο κύκλο και τη μαύρη τρύπα του χρέους. Αυτό ήταν πολιτική μας επιλογή και είναι και στρατηγικός μας στόχος σήμερα. Θέλουμε η χώρα να σταθεί όρθια, να σταθεί στα πόδια της, για να βγούμε από τον φαύλο κύκλο…
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτό, όμως, είναι στο χέρι σας, κυρία υπουργέ. Γιατί μας το εκφράζετε ως ευχή; Εσείς θα έπρεπε να έρθετε σήμερα εδώ και να σας ρωτήσουμε το εξής: Μπορείτε, κυρία Υπουργέ, να διαβεβαιώσετε ότι η κυβέρνηση θα κλείσει αυτή τη συμφωνία στις 18 του μηνός;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Απ` την πλευρά μας, ναι.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτό το κυνηγάει όλη η αγορά, ξέρετε.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αλλά, δεν μπορώ να εγγυηθώ, δεν μπορούμε εμείς να εγγυηθούμε από την πλευρά μας για την πλευρά των εταίρων. Απ` την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι να έχουμε μια συμφωνία στις 18 του μηνός, να είναι στο Κοινοβούλιο και 20 του μηνός να γίνει η εκταμίευση και να προχωρήσουμε σε μια πορεία που είναι μεγάλη. Είναι πορεία με αγώνα και μετά τη συμφωνία.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εάν έχετε κάτω από 120 έχουμε πολιτικές εξελίξεις, εκλογές;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Για το πότε θα έχουμε  και αν , πολιτικές εξελίξεις, θα ήταν λάθος να υπάρξει ένα σχέδιο  σήμερα.

ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: …να χάσετε την ανοχή σας… τους 120 στην επόμενη ψηφοφορία;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η χώρα, ξέρετε, χρειάζεται και μια σταθερή κυβέρνηση, μια κυβέρνηση η οποία μπορεί πραγματικά να υλοποιήσει μια πολιτική. Αυτό είναι μια μεγάλη ανάγκη, την οποία είμαστε υποχρεωμένοι να μην την ξεχάσουμε καμία στιγμή.

ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΣ: Με το δάνειο-γέφυρα και όχι με τη μεγάλη συμφωνία, φοβάστε ότι μπορεί να χάσετε τους 120;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το αν και πώς μπορεί να χαθεί το «120», επειδή τα μέτρα είναι έτσι κι αλλιώς δύσκολα, όλο  το πακέτο είναι  δύσκολο, με παρένθεση εδώ, όχι όμως το χειρότερο μνημόνιο όπως διατυπώνεται. Να το συζητήσουμε και αυτό, αν θέλετε…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:  Εμείς δεν το κρίνουμε. Εμείς κρίνουμε όλα τα μνημόνια γιατί αυτή είναι η δουλειά μας. Τα τελευταία χρόνια, δεν κάνουμε τίποτε άλλο.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν το απέδωσα σε σας. Το απέδωσα γενικώς, σε όποιον…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εγώ έχω ακούσει την Πρόεδρο της Βουλής…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και εγώ έχω ακούσει πολλούς… Σας διατυπώνω σε παρένθεση τη δική μου άποψη για να ξέρουμε…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το λέω με την ευκαιρία που συζητάμε τα εσωκομματικά, γιατί είχαμε και μια επιστολή της κυρίας Κωνσταντοπούλου, σκληρή επιστολή, εναντίον συναδέλφων της, που ζητάει από τον Πρωθυπουργό να τους συνετίσει, τον κ. Μάρδα, για παράδειγμα, τον κ. Πανούση…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Για την Πρόεδρο της Βουλής θα μου επιτρέψετε, γιατί θα πρέπει μέσα σε όλο αυτό, όσο και αν μας φαίνεται δύσκολο και περίεργο, να προστατεύσουμε μερικά πράγματα. Εγώ είμαι απ` αυτούς που το κάνουν.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τους θεσμούς;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως.

ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Τί, η  ίδια τον έχει προστατεύσει;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ο καθένας συμπεριφέρεται με τον τρόπο που κρίνει ως καλύτερο…

ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ:  Και κρίνεται γι` αυτό.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και κρίνεται γι` αυτό. Απ` την πλευρά της κυβέρνησης και το διατυπώσατε και εσείς προηγουμένως, υπάρχει μια στάση η οποία είναι στάση πολιτικού πολιτισμού και ήθους. Σεβασμού σε θεσμούς και σε ρόλους. Και έτσι πρέπει να γίνεται ,  όσο και αν αυτό κινητοποιεί κάποια άλλα αντανακλαστικά και δυσκολίες.

ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Ναι, αλλά στοχοποιεί τον Πρωθυπουργό η κυρία Κωνσταντοπούλου.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν στοχοποιεί κανένας, κανέναν. Είναι αυτές οι επιλογές, τις οποίες σας περιγράφω. Επομένως, μέχρι εδώ, νομίζω ότι είναι αρκετό.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτά τα θέματα θα τα λύσουν, λέτε, οι πολιτικές εξελίξεις στην πορεία, γιατί δεν θέλετε να «βάψετε τα χέρια σας με αίμα», ο Πρωθυπουργός εν προκειμένω. Δεν θέλει ούτε τους διαφωνούντες να τους πειράξει, ούτε το θεσμό της Προέδρου της Βουλής, που είναι κορυφαίος θεσμός…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν αρμόζει στην κυβέρνηση αυτή να σκεφτεί τέτοιου είδους διαδικασίες. Αυτά θα λυθούν. Ξέρετε, είναι όλοι ευφυείς εδώ. Και η κυρία  Κωνσταντοπούλου είναι πολύ ικανός άνθρωπος και πολύ ευφυής όπως και άλλοι. Και ο διάλογος…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχει κάνει λάθη, κατά τη γνώμη σας;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Πιστεύω, ναι. Αλλά αυτό είναι μια μεγάλη συζήτηση… Επομένως, εκείνο το οποίο λέγαμε προηγουμένως και πρωτεύει είναι  ότι από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης γίνεται και θα γίνει, μέχρι το τέλος αυτής της συμφωνίας, ό,τι είναι δυνατόν , χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να διαπραγματευόμαστε και να αντιστεκόμαστε. Θα είναι μια διαρκής μάχη μέχρι την τελική συγγραφή της συμφωνίας. Ωστόσο, θέλουμε τη συμφωνία, διότι θέλουμε να γίνει το πρώτο βήμα για να πάμε παρακάτω. Το παρακάτω είναι δύσκολο μακρύ και επίσης επίπονο. Δηλαδή, ο αγώνας δεν τελειώνει εδώ. Η υπογραφή της συμφωνίας θα δώσει έναν οδικό χάρτη, αλλά η κυβέρνηση οφείλει να έχει δικό της οδικό χάρτη, με βάση το ότι μια αριστερή κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει, περισσότερο απ` όλους, τους πιο αδύναμους και να αντιστρέψει τα μέτρα.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο πολιτικός αυτός χάρτης, ο οδικός, για την κυβέρνηση, να πάμε σε συμφωνία, τη μεγάλη συμφωνία, με την καλή έννοια… θα πάμε σε εκλογές;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εκλογές θα γίνουν όποτε χρειαστεί. Τη λαϊκή ετυμηγορία και τη Δημοκρατία δεν πρέπει να τις φοβόμαστε ποτέ.

ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΣ: Και πριν το Συνέδριο;

ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Χωρίς 120 θα σταθείτε; Αυτό είναι ένα ερώτημα που είναι πολύ συγκεκριμένο.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το «χωρίς 120» είναι ένα ανοιχτό ζήτημα  πολύ σοβαρό. Μια κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί όταν η ίδια δεν πατάει.

ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Αυτό είναι σαφές.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτονόητα πράγματα.

ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΣ: Το να έρθει τώρα μια συμφωνία στη Βουλή και για τρίτη φορά, μια ομάδα βουλευτών θα καταψηφίσει τις επιλογές της κυβέρνησης. Και αναρωτιέται κανείς, τι νόημα συνύπαρξης έχουν οι συγκεκριμένοι βουλευτές μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ και αν ο Πρωθυπουργός, τελικά, θα αναλάβει πρωτοβουλίες, μετά τις 18 Αυγούστου;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να ρωτήσω κάτι κι εγώ; Αν υποθέσουμε ότι αυτοί οι βουλευτές δεν είναι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλάζει κάτι στην ψήφιση της συμφωνίας;

ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΣ:  Αλλάζει κάτι στο πολιτικό πεδίο. Αλλάζουν πολλά πράγματα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το πολιτικό πεδίο άλλαξε, έτσι κι αλλιώς.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μα, ζείτε μια αφόρητη κατάσταση, κυρία Υπουργέ, μέσα στο κόμμα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μα, πιστέψτε με, το ξέρουμε και πονάμε γι` αυτό.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το ξέρω ότι το ξέρετε, αλλά πονάει και όλη η Ελλάδα μαζί με εσάς και αυτό είναι το κακό.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δεν πονάει γι` αυτό. Θα μου επιτρέψετε. Υπάρχουν προτεραιότητες. Υπάρχει η  ζωή των ανθρώπων, η οποία πλήττεται και το κάθε σπίτι έχει το δικό του μεγάλο πρόβλημα.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πονάει και η Ελλάδα και ξέρετε γιατί πονάει; Η Ελλάδα θέλει μια στιβαρή κυβέρνηση, μια σοβαρή κυβέρνηση, μια ενισχυμένη κυβέρνηση που να κάνει δουλειά. Να κυβερνάει. Και λένε όλοι στον Πρωθυπουργό: Κυβέρνησε!

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό κάνει. Αυτό ακριβώς προσπαθούμε να κάνουμε.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι, αυτό έχει προαπαιτούμενο να έχει μια ισχυρή πλειοψηφία η κυβέρνηση, δικιά της, αυτοδύναμη, όχι των άλλων.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ωραία, έχετε βάλει λοιπόν εσείς τις εκλογές στην ατζέντα. Αλλά οι εκλογές, σας είπα, ότι είναι πιθανές, χωρίς να ασχοληθούμε με το πότε θα γίνουν οι εκλογές. Σας είπα ότι η λύση θα δοθεί, ότι η χώρα χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση. Νομίζω ότι είμαι σαφής.

ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ:  Μιλώντας για ισχυρές κυβερνήσεις και ευρείες πλειοψηφίες, υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι εδώ που βρισκόμαστε και με δεδομένο ότι ουσιαστικά συνομοθετείτε πια με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ίσως ένα τέτοιο κυβερνητικό σχήμα να είναι πολυκομματικού χαρακτήρα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό δεν θα συμβεί. Αυτό δεν θα συμβεί, γιατί θα είναι καταστροφικό για τη χώρα. Διότι το απαξιωμένο πολιτικό σύστημα δεν θα το φέρουμε εμείς από το παράθυρο στο προσκήνιο. Δεν θα επιβιώσουν όλοι αυτοί, πολιτικά εννοώ, οι οποίοι έφεραν τη χώρα μέχρι εδώ σήμερα και οι οποίοι,  αντί να ντρέπονται και αντί να κάνουν και αυτοκριτική, μας κουνάν και το δάχτυλο και κουνάν και το δάχτυλο στον ελληνικό λαό, ωσάν να ξυπνήσαμε μια μέρα με παρθενογένεση. Αυτό το έγκλημα δεν θα το κάνουμε.

ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Αν δεν υπήρχαν αυτοί ωστόσο…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είναι μια πραγματικότητα, αυτό που λέτε…

ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: …δεν θα μπορούσατε να περάσετε τα νομοσχέδια.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είναι μια πραγματικότητα, αυτό που λέτε, αλλά  δε μπορεί να πάει μακριά.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κατανοητό αυτό που λέτε, (δεν ακούγεται) στο θέμα των εκλογών, η κυβέρνηση σκέφτεται ή θα δεχθεί πρόταση αλλαγής του εκλογικού νόμου; Υπάρχει ένας σχεδιασμός από τη Ν.Δ. απ` ό,τι ξέρω…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Υπάρχει σχεδιασμός απ` την κυβέρνηση και το έχει δηλώσει και ο Πρωθυπουργός ότι στα επόμενα βήματα, θα είναι…  βεβαίως η νομοθέτηση μέτρων που να άπτονται της συμφωνίας και η υλοποίησή τους. Ταυτοχρόνως θα υπάρξει και μια δραστηριότητα από την κυβέρνηση, η οποία σχεδιάζεται και ήδη έχει σχεδιαστεί σε μεγάλο κομμάτι που αφορά μερικούς τομείς, όπως της διαφθοράς της φοροδιαφυγής,  της διαπλοκής και βεβαίως θέματα τα οποία αφορούν στο πολιτικό σύστημα. Πάγια αρχή της Αριστεράς η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Πάγια θέση.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σ` αυτές τις εκλογές ή όχι;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Οι εκλογές, ξέρετε, όταν αλλάζει ο εκλογικός νόμος, οι επόμενες εκλογές γίνονται…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αν… με πλειοψηφία… μπορεί να μπει και σε… δεν είναι κακό.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αν υποθέσουμε…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Λέω αν, θα το βάλετε τώρα… το σκέπτεστε…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ναι, ναι…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: …σε απλή αναλογική; Αυτό που λέγατε τόσα χρόνια ή τώρα δεν σας αρέσει;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν υπάρχει περίπτωση να στηρίξουμε σύστημα με μπόνους 50 εδρών και δεν θα χρειαζόμαστε…

ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Με μπόνους 30; Γιατί η Ν.Δ. μαθαίνουμε ότι προωθεί ένα σχέδιο… (δεν ακούγεται).

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εμείς δεν μιλάμε για μπόνους. Μιλάμε για ένα σύστημα αναλογικό. Αυτή είναι η πάγια θέση μας…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μάλιστα. Δεσμεύεστε γι` αυτό, ότι αν φέρετε εκλογικό νόμο θα είναι χωρίς μπόνους.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Χωρίς μπόνους.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είστε σαφής.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Λοιπόν, δεν είμαι σε θέση να σας διατυπώσω το ακριβές, διότι δεν έχω τέτοια εξουσιοδότηση, αλλά είναι  στους άμεσους στόχους. Δεν είναι  μακριά. Διότι δε μπορεί η χώρα να είναι κάτω από  το πλαίσιο αυτού του εκλογικού νόμου που βεβαίως να θυμίσουμε  δεν τον έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Τον ψήφισαν οι προηγούμενες  κυβερνήσεις, αυτοί που σήμερα μας  βάζουν  σαν προαπαιτούμενο λες και πάντα ήθελαν την απλή αναλογική και δεν το κατάφεραν, και…εν πάση περιπτώσει, σήμερα δείχνουν το δάχτυλο στον ΣΥΡΙΖΑ, για να είμαστε και όπως πρέπει.

ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΣ: Όμως, όταν το είχε προτείνει η ΔΗΜΑΡ δεν το είχατε στηρίξει.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν πρότεινε αυτό η ΔΗΜΑΡ.

ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΣ: Είχε μάλιστα και την…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ένα σύστημα το οποίο αυτοί που το εφάρμοσαν, το  στήριξαν και το υπηρέτησαν, σήμερα δεν τους βολεύει γιατί είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως σ` αυτή τη λογική δεν θα μπούμε σε  καμία στιγμή. Θα κάνουμε αυτό που πρέπει όταν απαιτείται και  όταν ο κρίνουμε εμείς. Δε δεχόμαστε υποδείξεις για τέτοια θέματα. Δεχόμαστε καλοπροαίρετη κριτική, δεχόμαστε αντιπολίτευση, αλλά ο καθένας από τη θέση την οποία βρίσκεται, κουβαλώντας τις ευθύνες του και κάνοντας και αυτοκριτική. Για να έχουμε υγιές πολιτικό περιβάλλον το λέω αυτό, δεν το λέω γι` άλλο λόγο. Και έτσι πρέπει, νομίζω, να γίνεται.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Με το θέμα των αγροτών τι θα γίνει κυρία Υπουργέ; Γιατί βλέπουμε ότι η κυβέρνηση το πάει για λίγο πιο πίσω.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε, έχει πολύ μεγάλη σημασία…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα το φέρετε πιο πίσω όπως είναι όμως; Σκέφτεστε να το λειάνετε; Τι σχεδιάζετε;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όσο μπορέσουμε, όπως αντιλαμβάνεστε. Αλλά αυτό το οποίο είναι ένα από τα θετικά  της συμφωνίας, γιατί διαμορφώνει ένα περιβάλλον τριετίας με σταθερή χρηματοδότηση, πράγμα που δεν μας έχει συμβεί μέχρι σήμερα σε καμία από τις προηγούμενες συμφωνίες. Αυτό μας δίνει το περιθώριο σήμερα, πέραν της διαπραγμάτευσης σε αυτά καθαυτά τα μέτρα, το τι ζητείται δηλαδή, κάποια να κατανεμηθούν χρονικά οπισθοβαρώς, γιατί σήμερα είμαστε σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, όπως διατυπώσατε και το γνωρίζουμε όλοι και θα πρέπει να υπάρξει ένας χρόνος που να επιτρέψει να συμβεί μια μικρή ανάκαμψη, για να μπορέσουμε να περάσουμε στα άλλα. Όπως ζητάμε το εμπροσθοβαρές πακέτο Γιούνκερ…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το κάνετε για να μη δυσαρεστήσετε… όπως λένε οι επικριτές σας ή το κάνετε…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: …ό,τι κάνουμε το κάνουμε για να μείνει η χώρα όρθια. Αυτό είναι  βασικό συστατικό  της διαπραγματευτικής προσπάθειας και αυτής της συμφωνίας που θέλουμε να πετύχουμε. Μαζί, βεβαίως, με το μεγάλο χρέος.  μετά τη μεγάλη συζήτηση για το χρέος, μετά την πρώτη αξιολόγηση. Αυτά είναι δύο στοιχεία, τα οποία μπορούν να αλλάξουν πολύ το τοπίο, υπέρ των Ελλήνων πολιτών. Και θα είναι τα δύο σημεία που αποτελούν πεδίο μάχης για μας.Πεδίο πάλης.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχετε εικόνα για τον ΕΝΦΙΑ πότε θα έρθει ολοκληρωμένος; Θα έρθει χειρότερος απ` αυτόν που έχουμε δει, θα είναι καλύτερος, τι λέτε;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ξέρετε, σε αυτή τη χρονική στιγμή που όλα κρίνονται κάθε μέρα, υπάρχει  δυσκολία να σας αποτυπώσω κάτι το οποίο να είναι και ακριβές. Και δεν θα το κάνω, για λόγους ευνόητους.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το λέω, γιατί είχατε πει παλιά ότι θα τον καταργούσατε, αλλά λέω τώρα να μην πάμε σ` αυτά… και αν μπορείτε να τον λειάνετε, γιατί γίνεται αυτή η κουβέντα, ξέρω ότι γίνεται στο οικονομικό επιτελείο.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτή η προσπάθεια γίνεται. Συζητείται έντονα το θέμα του ΕΝΦΙΑ, όπως και όλο το φορολογικό. Σήμερα, η συζήτηση είναι, όπως ξέρετε, για τις τράπεζες, για την ανακεφαλαιοποίηση, το ΤΑΙΠΕΔ, και το μεγάλο θέμα των κόκκινων δανείων που άπτεται και της ανακεφαλαιοποίησης…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δύσκολα θέματα, βαριά πολύ…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δύσκολα θέματα. Βέβαια, έχει συμφωνηθεί ότι δεν τίθεται θέμα  απειλής της πρώτης κατοικίας μέχρι τέλους του έτους και έτσι έχουμε ένα χρονικό διάστημα για να διαμορφωθούν καλύτεροι όροι, με στόχο, φυσικά, και αυτή είναι δέσμευση από πλευράς του Πρωθυπουργού την προστασία της πρώτης κατοικίας.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν μπορώ να μην το ρωτήσω, γιατί το ρωτούν οι τηλεθεατές, για το θέμα του κ. Κορωνάκη, αν αυτό έχει ενοχλήσει την κυβέρνηση.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτά είναι θέματα τα οποία, καταρχήν, είναι γνωστά. Επομένως, η επιλογή του κομματικού φορέα για τον κ. Κορωνάκη, όπως και η στάση του κ. Κορωνάκη, νομίζω ότι πρέπει να κριθεί πολιτικά. Όχι, δεν έχει ενοχληθεί η κυβέρνηση, νομίζω ότι δεν έχει ενοχληθεί και κανείς στην ελληνική κοινωνία.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μάλιστα. Καλώς. Λοιπόν κλείσαμε, σας ευχαριστούμε κυρία Υπουργέ, γιατί καταλαβαίνω ότι δεν μπορείτε να είσαστε πιο συγκεκριμένη γιατί όλα είναι σε εξέλιξη και σε σκληρή διαπραγμάτευση. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να ρωτήσουμε, αλλά εσείς δεν έχετε απόλυτα σαφείς απαντήσεις.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ελπίζω και πιστεύω ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να μιλήσουμε πάνω σε αποτυπωμένα σε χαρτί  συμφωνηθέντα.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Να είστε καλά, καλημέρα.


ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και εγώ σας ευχαριστώ, πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.