17 Φεβ 2015

Όλγα Γεροβασίλη: Προτεραιότητά μας η στήριξη της υπαίθρου

Δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας σε μία κοινωνικά, πολιτισμικά και οικονομικά απαξιωμένη ύπαιθρο

Συνέντευξη στην agroticanews.gr, 13-2-2015, στον Ανδρέα Μαραθιά
   Κυρία Γεροβασίλη, μία εβδομάδα μετά τις καταστροφές λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας στον νομό σας, ποια είναι η κατάσταση;
   Ο Νομός Άρτας αντιμετώπισε μια πρωτόγνωρη, δραματική κατάσταση. Πολλές εκτάσεις πλημμύρισαν και δεκάδες νοικοκυριά υπέστησαν σοβαρές καταστροφές. Από μια πρώτη εικόνα που μπορέσαμε να έχουμε, πολλές γεωργικές καλλιέργειες και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις έχουν υποστεί εκτεταμένες καταστροφές, με απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο και σε αποθηκευμένες ζωοτροφές. Από την καταγραφή που θα κάνουν τα κλιμάκια των αρμόδιων υπουργείων θα αποτυπωθεί το μέγεθος της καταστροφής και σε αριθμούς.
   Συγκεκριμένα, από τις επαφές που είχα και προσωπικά με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανασυγκρότησης, εξετάζονται οι άμεσες ενέργειες του υπουργείου. Την Τετάρτη ο υπουργός μετέβη στην Άρτα, είχε συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς και εκπροσώπους των παραγωγών για να υπάρξει περαιτέρω συντονισμός δράσεων, να επιταχυνθούν οι εκτιμήσεις και να καταβληθούν έγκαιρα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς.

   Η ελληνική περιφέρεια ήταν αυτή που έδωσε τελικά τη νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ;
   Οι πολίτες στα αστικά κέντρα και την περιφέρεια στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ και εμπιστεύτηκαν το πρόγραμμά του. Στον Νομό Άρτας είχαμε την εξαιρετική τιμή να συγκεντρώσουμε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά πανελλαδικά. Το 44,14%, δηλαδή 22.240 συμπολίτες μας, πιστεύει ότι ένας άλλος δρόμος είναι εφικτός. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς που έχει γίνει αυτά τα χρόνια σε όλα τα επίπεδα. Τώρα συνεχίζουμε και δουλεύουμε, προκειμένου να βγάλουμε την Άρτα και την Ήπειρο από το τέλμα στο οποίο την είχαν καταδικάσει οι μέχρι τώρα πολιτικές.

   Ποιες θεωρείτε ότι πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της περιφέρειας και, πιο συγκεκριμένα, για τον νομό σας;
   Προτεραιότητά μας τώρα είναι να κλείσουν οι πληγές που άνοιξαν από τις πλημμύρες, να γίνει η καταγραφή των ζημιών και η αποκατάσταση των πληγέντων. Από εκεί και πέρα, στόχος μας είναι η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Άρτας και της Ηπείρου. Κεντρικός μοχλός της παραγωγικής ανασυγκρότησης θα είναι ο πρωτογενής τομέας σε συνδυασμό με την ενίσχυση του δευτερογενούς τομέα, όπως η μεταποίηση. Δεν μπορεί, βέβαια, να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας σε μια κοινωνικά, πολιτισμικά και οικονομικά απαξιωμένη ύπαιθρο. Γι’ αυτό και προτεραιότητά μας είναι η στήριξη της υπαίθρου και των κατοίκων της σε όλα τα επίπεδα.

   Και ειδικότερα για το αγροτικό ζήτημα;
   Υπάρχουν κάποια στοιχεία που αφορούν τον αγροτικό τομέα της Ηπείρου και δεν είναι ευρύτερα γνωστά. Ο Νομός Άρτας είναι πρώτος πανελλαδικά στην εξαγωγή καπνιστού χελιού και από τους πρώτους στην παραγωγή πτηνών κρεοπαραγωγής, ο Νομός Ιωαννίνων η τρίτη παραγωγός περιοχή τυριού στη χώρα και ο Νομός Πρέβεζας δεύτερος πανελλαδικά στην εκτροφή χοίρων. Η Περιφέρεια, στο σύνολό της, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός εσπεριδοειδών.
   Υπάρχει, λοιπόν, μια εξαιρετική βάση επάνω στην οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε. Δυστυχώς, τα προηγούμενα χρόνια τόσο ο πρωτογενής τομέας όσο και εκείνος της μεταποίησης δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα. Για να μην αναφερθώ στο τι συνέβη με τους συνεταιρισμούς και τα συνεταιριστικά εργοστάσια.
   Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η στήριξη της απασχόλησης και η ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος είναι η προτεραιότητά μας. Αυτό θα γίνει με αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου προς όφελος των παραγωγών, με την εκ βάθρων ανασυγκρότηση και εξυγίανση των συνεταιρισμών και τη δημιουργία ενός νέου νομοθετικού πλαισίου που διασφαλίζει τη διαφάνεια, με την αύξηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων. 

   Πώς συνάδει η συνεργασία σας με τους ΑΝΕΛ με βάση το ιδεολογικό-πολιτικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ για ζητήματα όπως η θρησκεία, οι μετανάστες, τα εθνικά θέματα;
 
 Οι πολιτικές διαφορές του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ σε διάφορα σημαντικά πολιτικά θέματα είναι διατυπωμένες και γνωστές. Αυτές, όμως, δεν μας εμποδίζουν στο να προχωρήσουμε από κοινού στην προσπάθεια να απεγκλωβίσουμε τη χώρα από την οικονομική μέγγενη στην οποία την έβαλαν τα μνημόνια. Σε αυτήν την προσπάθεια οφείλουμε να επικεντρωθούμε αυτήν τη στιγμή. Όταν έρθει η ώρα να συζητηθούν και τα θέματα που προαναφέρατε, θα υπάρξουν οι ανάλογες διαβουλεύσεις. Είναι απολύτως σαφές ότι το πρόσημο της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί παρά να είναι προοδευτικό και ριζοσπαστικό. …

   Έξι μόνο γυναίκες στην κυβέρνηση;
   Στον σχηματισμό της πρώτης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έχουν επιλεγεί άτομα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα οποία είχαν δουλέψει επάνω σε επιμέρους τομείς. Ωστόσο, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί πολλές γυναίκες και είμαι σίγουρη ότι σε επόμενη φάση θα δούμε πολλές περισσότερες γυναίκες στο κυβερνητικό σχήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.