30 Ιουλ 2014

Θα ευωδιάσει το Κουκούλι την πρώτη τ' Αυγούστου

- Βότανα και Αρωματικά φυτά στο Ζαγόρι
- Ενημέρωση για τον φυσικό πλούτο της περιοχής και ανάδειξη των δυνατοτήτων και προοπτικών στο να ασχοληθεί κάποιος επαγγελματικά με το θέμα

   Το Κουκούλι, το χωριό της μητέρας μου, βρίσκεται στο Κεντρικό Ζαγόρι, μια δρασκελιά από τον Βίκο, σε έναν χώρο πλούσιο σε αρωματικά φυτά και βότανα.
   Αυτά τα βότανα ήταν που τράβηξαν την προσοχή των ανθρώπων, που ζούσαν κοντά στη φύση, θεωρώντας τον εαυτό τους μέρος της και την ίδια ως μια ζωντανή οντότητα. Μέσα από αυτή την αντίληψη για την φύση, γεννήθηκε και η λαϊκή ιατρική. Μια πρακτική ιατρική, που δεν στηρίζεται στην υπόθεση και στο πείραμα, αλλά προσεγγίζει την αρχή της αναλογίας ανάμεσα στον άνθρωπο και στα βασίλεια της φύσης.
   Περίφημοι εμπειρικοί γιατροί υπήρξαν αυτοί που στο τέλος του 17ου αιώνα κατοικούσαν γύρω από την χαράδρα του Βίκου και έγιναν γνωστοί σε όλο τον ελληνικό χώρο ως Βικογιατροί.
   Στο Κουκούλι, ο μακαρίτης δάσκαλος, ο αγαπημένος, ιδίως των παιδιών, Κώστας Λαζαρίδης, που μας μάζευε στο Μεσοχώρι γύρω από τον πλάτανο και μας ταξίδευε με τις ιστορίες του στο παρελθόν και στις παραδόσεις, ανέπτυξε, μέσα στα χρόνια, μια μεγάλη συλλογή από βότανα και λουλούδια της περιοχής. Έτσι, με την βοήθεια της Ριζαρείου Σχολής, δημιουργήθηκε στο Κουκούλι το Φυσικό Μουσείο του Κωσταντίνου Λαζαρίδη, που περιλαμβάνει ιστορική βιβλιοθήκη και φυσικά την πλούσια συλλογή του από βότανα και λουλούδια της περιοχής.
   Η παράδοση όμως δεν είναι κάτι αποστεωμένο και στατικό, μια σκονισμένη ιστορία χαμένη στο παρελθόν. Είναι μια ζώσα, παρούσα δύναμη, με προβολή στο παρόν και στο μέλλον.
   Έτσι, αυτή την Παρασκευή, 1 Αυγούστου, στις 8:30 το βράδυ, η Αδελφότητα Κουκουλιωτών "Ευγένιος Πλακίδας" παρουσιάζει στο Μεσοχώρι, στην πλατεία του Κουκουλίου, ανοιχτή εκδήλωση με θέμα "Βότανα και Αρωματικά φυτά στο Ζαγόρι".
   Η εκδήλωση γίνεται με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Ηπείρου και στόχος της είναι η ενημέρωση για τον φυσικό πλούτο της περιοχής, καθώς η ανάδειξη των δυνατοτήτων και προοπτικών στο να ασχοληθεί κάποιος επαγγελματικά με το θέμα. Στην εκδήλωση θα λάβουν μέρος ως ομιλητές καταξιωμένοι επιστήμονες και ειδικοί που θα μας καλύψουν το θέμα από κάθε οπτική γωνία.
   Ένα μεγάλο μπράβο στον Λάζο Χατζάρα και στους υπόλοιπους φίλους -και συγγενείς- της Αδελφότητας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.