6 Δεκ 2013

Πέθανε ο ταραχοποιός Μαντίμπα - ΦΩΤΟ & VIDEOS

Ο κρατούμενος 46664 απέδρασε για άλλη ζωή...

   Όταν γεννήθηκε, ο πατέρας του τού έδωσε το όνομα Rolihlahla που σημαίνει "αυτός που τραβάει το κλαδί" και μεταφορικά "ο ταραχοποιός". Το Νέλσον προέκυψε αργότερα, την πρώτη μέρα που πήγε σχολείο. Του το έδωσε η δασκάλα του. Ο Νέλσον Μαντέλα έζησε μια περήφανη ζωή και δικαίωσε με το παραπάνω το πραγματικό του όνομα. Τους τάραξε, τους ανακάτωσε, έφερε τα πάνω κάτω, όχι μόνο στην χώρα του, αλλά σε όλη την Αφρική.
   Ο Νέλσον Μαντέλα ήταν η Νότιος Αφρική. Ήταν ο αγώνας της κατά του ρατσισμού και του Απαρτχάιντ. Ήταν το σύμβολο του αγώνα για ανθρώπινα δικαιώματα. Ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της χώρας, ο άνθρωπος που πέρασε 27 χρόνια κλεισμένος σε ένα κελί σχεδόν 2Χ2, καταδικασμένος από ένα ρατσιστικό καθεστώς ως κομμουνιστής και τρομοκράτης. 
   Βγήκε με το όνειρο να σώσει το λαό του. Έλεγε: "Πάλεψα ενάντια στην κυριαρχία των λευκών. Μετά αγωνίστηκα κατά της κυριαρχίας των μαύρων. Απεχθάνομαι τον ρατσισμό, επειδή πιστεύω ότι είναι κάτι βάρβαρο, είτε προέρχεται από μαύρο είτε από λευκό"...
   Η προεδρία του δεν έχει να επιδείξει κάτι που να έμεινε στην ιστορία. Αλλά ήταν αρκετή για να ενώσει τους Νοτιοαφρικανούς, μαύρους και λευκούς.
   Στο άκουσμα του θανάτου του, μαύροι, λευκοί, γυναίκες, άνδρες, νέοι, ηλικιωμένοι ακόμη και παιδιά βρέθηκαν έξω από το σπίτι του Νέλσον Μαντέλα, του Μαντίμπα, του Μπαφάνα, του Ρολιλάλα, του ιστορικού ηγέτη της Νότιας Αφρικής, που έφυγε στα 95 του...
   Άλλοι τον αποχαιρέτισαν με δάκρυα. Άλλοι με τραγούδια κι άλλοι με χορό.
   Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του Νέλσον Μαντέλα και στο λαό της Νότιας Αφρικής, στέλνοντας την παρακάτω δήλωση:
   "Μια από τις σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητες του 20ου αιώνα, ο επαναστάτης Νέλσον Μαντέλα, σύμβολο του αγώνα ενάντια στο καθεστώς των φυλετικών διακρίσεων της Νότιας Αφρικής, το φρικτό απαρτχάιντ, και ενάντια σε κάθε μορφής ρατσισμού, δεν ζει πια.
   Ο επί 27 χρόνια κρατούμενος στις φύλακες ύψιστης ασφάλειας Robin Island, του καθεστώτος του απαρτχάιντ, με τον θρυλικό τίτλο του «κρατούμενου 46664» άφησε πίσω του μια απαράμιλλη πολιτική διαδρομή, ηρωικών κοινωνικών αγώνων, γεμάτη θυσίες και ανιδιοτέλεια.
   Ο ελληνικός λαός με θαυμασμό και αλληλεγγύη ακολούθησε τον αγωνιστικό βηματισμό του θρυλικού Νέλσον Μαντέλα για δεκαετίες, ταυτίστηκε με τους αγώνες του και τις ιστορικές κατακτήσεις του λαού της Ν. Αφρικής που αυτές τις μέρες θρηνεί για το χαμό του.
   Ο «Μαντίμπα» μας δίδαξε πολλά. Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των πιο δημοκρατικών και επαναστατικών ιστορικών παραδόσεων της οικουμένης.
   Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στο λαό της Νότιας Αφρικής."


Με δάκρυα στα μάτια πενθούν τον Μαντίμπα τους - Εκατοντάδες κόσμου έξω από το σπίτι του Μαντέλα (ΦΩΤΟ, VIDEO)











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.