7 Μαρ 2013

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ για το ΤΕΙ Άρτας: Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και αποφασιστικά

"Μετά το καθεστώς της κινητικότητας και της διαθεσιμότητας, που επινόησαν ως φερετζέ της απόλυσης, η κυβέρνηση δημιούργησε τον όρο «καθεστώς μεταβατικότητας» για να κρύψει την ετεροχρονισμένη κατάργηση του Τμήματος Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής"

Δελτίο Τύπου
   Για ακόμη μία φορά η τρικομματική συγκυβέρνηση επιλέγει τον αιφνιδιασμό, για να προωθήσει τους σχεδιασμούς που προβλέπονται στις δεσμεύσεις της. Μετά το καθεστώς της κινητικότητας και της διαθεσιμότητας, που επινόησαν ως φερετζέ της απόλυσης, η κυβέρνηση δημιούργησε τον όρο «καθεστώς μεταβατικότητας» για να κρύψει την ετεροχρονισμένη κατάργηση του Τμήματος Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής.
   Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το σχέδιο «Αθηνά» με το πρόσχημα του δημοσιονομικού εξορθολογισμού, αλλά στην πραγματικότητα τα κριτήρια είναι σαφώς συντεχνιακά και μικροπολιτικά, αγνοώντας πλήρως τις ανάγκες και τις προτεραιότητες της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
   Όποιον όρο κι αν χρησιμοποιήσουν, η πραγματικότητα είναι η κατάργηση του τμήματος, γεγονός που έχει δύο παραμέτρους: πρώτον ότι χάνεται μια σχολή με ένα μοναδικό αντικείμενο και δεύτερον ότι αυτή η σχολή όπως την έχουμε βιώσει όλοι μας, είναι ζωντανό κύτταρο αυτής της πόλης, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη λειτουργία, με την καθημερινότητα, με την πολιτιστική ζωή της Άρτας.
   Δεν πρέπει όμως να παραβλέπουμε ότι αντίστοιχο τέλος επιφυλάσσουν και για την Σχολή Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, καθώς υποβαθμίζονται τα ιδιαίτερα ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά της. Δεν αντικατοπτρίζει τον σαφή προσανατολισμό της πρωτογενούς παραγωγής στην Ήπειρο, η οποία είναι κατεξοχήν κτηνοτροφική περιφέρεια, δεδομένου ότι το 75% του ακαθάριστου αγροτικού εισοδήματός της προέρχεται από την κτηνοτροφία. Συνεπώς, το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, με την υπαγωγή του, σε κατεύθυνση του ενιαίου Τμήματος Γεωπονίας, χάνει την αναγνωρισιμότητα και τη διακριτή αυτοτέλειά του. Το ίδιο ισχύει και για το καταργούμενο Τμήμα Ιχθυοκομίας-Αλιείας, αφού στην Ήπειρο παράγεται το 60% και το 25% αντίστοιχα, της εθνικής παραγωγής ψαριών γλυκού και αλμυρού νερού.
   Μόνη λύση είναι η άμεση απόσυρση του σχεδίου «Αθηνά» και το Υπουργείο Παιδείας να προβεί στον αναγκαίο και όχι προσχηματικό διάλογο για την αναβάθμιση και τον εξορθολογισμό της Ανώτατης Εκπαίδευσης με ακαδημαϊκά, κοινωνικά και επιστημονικά κριτήρια στην κατεύθυνση της περιφερειακής αποκέντρωσης, αλλά και της διατήρησης του ακαδημαϊκού χαρακτήρα των Ιδρυμάτων.
   Μέχρι τότε, πρέπει όλοι μας να σταθούμε αλληλέγγυοι στον αγώνα διδασκόντων, σπουδαστών και εργαζομένων στο ΤΕΙ, συγκροτώντας κοινό μέτωπο δράσης, που θα αποκρούσει τους σχεδιασμούς του δήθεν "αναπτυξιακού" μοντέλου, που επιβάλλεται στην Ελλάδα των Μνημονίων.
   Οι εξελίξεις είναι γρήγορες και ο χρόνος πυκνός. Πρέπει κι εμείς να κινηθούμε γρήγορα και αποφασιστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.